Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gaupe

Marketing

Rad nedjeljom

Hitna ne "radi" nego "dežura" što donosi i mnoge povlastice, osim što su duplo plaćeni, oslobođeni su rada u radno vrijeme ne onoliko koliko su radili vikendom, nego duplo. Jer ne samo da se nedjelja računa kao dežuranje, tj extra rad, negoi i subota.
A trgovcima je i subota i nedjelja.

Strojovođe ionako rade tri dana u tjednu.

A štase tiče općenito rada nedjeljom i praznikom. Da, postoje neke stvari zbog koje su neophodne da rade, tj dežuraju, za normalno funkcioniranje, atu trgovina sigurno ne spada.

Te ljude koji su na poslu i nedjeljom treba maksimalno beneficirati, makar plaćali beneficije i iz proračuna. A trgovci poslodavci nikako nisu spremni, niti im računica dopušta da beneficiraju svoje radnike kao što mi beneficiramo medicinske sestre, liječnike, strojovođe... a to je da ne dežuraš svaki vikend, da ti se satnica svostruko plaća, i da preko tjedna imaš dodatno duplo više slobodnog vremena nego li si radio preko vikenda. I da se subota također računa kao ekstra rad.

Da se vratim malo nazad; trebamo biti principelni i točno odrediti, hoće li nedjeljom i praznikom raditi samo one službe koje su nophodne za normalno funkcioniranje društva, a njima dati ekstra beneficije, ili neka radimo svi, da svima bude kao lijepše, pa neka subotom i nedjeljom rade i sudovi, i gruntovnice i policija (administracija), i liječnici i stomatolozi (ne samo dežurni, nego svi dakle - pregledi, redovne operacije), vrtići, škole (djecu od malih nogu pripremati na ono što ih čeka jkad odrastu)....

I još je jedan paradoks, ljudi kažu da im nedjeljom šoping paše jer tad imaju najviše slobodnog vremena. (A kao nama kao društvu ne bi pasalo da sudovi rade i nedjeljom pa da sve brže ide; za gruntovnice isto vrijedi, na policiji manji redovi, na preglede također kraći redovi... itd...)
Dakle, ljudima paše da trgovci rade nedjeljom baš zato jer oni sami ne rade nedjeljom, kad bi i njima samima nedjelja bio najnormalniji radni dan; dakle, kad bi radili svaku nedjelju, onda bi im nedjelja izgubila na značenju kao shoping day .

Post je objavljen 17.01.2009. u 18:07 sati.