Dvorci, crkve i stari gradovi

21.06.2021., ponedjeljak

Rab sv.Andrije Apostola

Crkva sv.Andrije Apostola
Protoromanička je trobrodna bazilika sagrađena u 11 stoljeću. U skolpu je benediktinskog samostana sv.Andrije. Gradio ju je za benediktinke prezbiter Madius čije je ime uklesano na natpisu ulaznog praga u crkvu.u 14 st. obnovio ju je rapski kanonik Desa ,a u 15 st. u renesansnom stilu zadarski kipar Juraj Dimitrov. U 18 st. crkva je barokizirana.Na štukaturama su radili braća Giacomo i Clemente Sommazzi 1796 godine. Barokni drveni oltar je rad venecijanskih majstora,a oltarna pala je iz 1765 godine.
Zvonik je etažno raščlanjena romanička građevina. U njemu su dva zvona iz 1396 godine. U zvoniku je ploča na kojoj piše da ga je 1181 godine u vrijeme biskupa Andrije i opatice Ivanice sagradop arhiđakon Kuzma.
Samostan je u 12 st osnovan za rapske patricijske djevojke,ali usmenom predajom sestara prenosi se vijest da je samostan stariji i da je utemeljen 1018 godine, a to povezuju s biksupom Majoj , prirorom Bellatom i venecijanskim duždom Otonom Orseolom koji se te godine iskrcao na Rab i obećao Rabljanima da će im priznati privilegije koje su uživali za vrijeme bizantskih careva.Mletačku zaštitu su morali platiti s deset libara svile godišnje. U povijesnim spisima samostan se spominje prvi puta 1208 godine.

Oznake: Rab


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.