Dvorci, crkve i stari gradovi

18.06.2021., petak

Rab crkva sv.Ivana Evanđeliste

deambulatorij sv.Ivana Evanđeliste
Na mjestu današnjih ostataka crkve bila je u 5 st. ranokršćanska bazilika,a u 11 stoljeću pregrađivana u romanici ,a u 15 st.u gotici.Prije ranokršćanske crkve bila je neka rimska građevina.Na obnovi crkve 1453 godine radio je izvrstan kipar Andrija Aleši i tada je za plemića Kolana Cernottu sagradio kapelicu s desne strane crkvenog ulaza.a 1454 godine na suprotnoj strani istu takvu za plemića Nikolu Skafu.
Crkva i kapela bile su sačuvane 1861 godine kad ih je detaljno opisao i skicirao istraživač Rudolf Eitelberger.On piše da su kapele bile nadsvođene gotičkim svodom,popločane klesanim kamenom,igrađene gotičkom kamenom ogradom s grbovimai nadgrobnim pločama porodica Scafa i Cernotta. Na cernottinog kapeli Aleši se i potpisao
ANDRESA ALECXIDE DVRACHIO FECI HOC OPVS MCCCCLIIII
Drugi istraživač rapskih kulturnih spomenika Dagolbert Frey je 1911 godine ovu crkvu zatekao ruševnom. Crkva i biskupski dvor napušteni su 1823 godine,a dijelovi crkve i umjetnine preneseni su u druge crkve.Ostaci 90-godina 20 st.obnovljeni su i konzervirani.Zvonik je sagrađen u romaničkom stilu s druge polovice 12 stoljeća. Na vrhu zvonika je četverostrana piramida,a u prizemlju kapela s gotičkim svodom.Prigodom obnove 1993 godine u zvoniku je pronađena pločica na kojoj stoji da su 1471 godine na obnovi radili majstori Ilija i Marko ,a u zidu kapele nađen je ranokršćanski relikvijar.
Samostan je bio sagrađen uz crkvu.U njemu su u 11 st. živjele časne sestre benediktinke.Godine 1287 biskup Grgur II de Hermolais Kostica ih je preselio u samostan sv.Andrije,a u njihov uselio franjevce minorite.od 15-18 st u njemu su živjeli franjevci konventualci koji ga zbog dotrajalosti napuštaju 1783 godine.Samostan je 1786 obnovio i proširio biskup Ivan Maria Abhostia za biskupski dvor.Nakon smrti posljednje rapskog biskupa Petra Galzigne 1823 novi biskup nije imenovan pa je i sama biskupija prestala postojati.U 19 st. urušen,a u 20 porušio ga je ban Ivan Perović i na zapadnom dijelu digao svoju vilu.

Oznake: Rab


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.