Župa Gospe Fatimske - OREHOVICA

06.08.2008., srijeda


HODOČAŠĆE U KRASNO I NA TRSAT (4. i 5. kolovoza 2008.)
<Image and video hosting by TinyPic
Ljetni mjeseci su za mnoge vrijeme odmora ali i vrijeme hodočašća. I ove se godine osobito diljem naših marijanskih ali i ostalih svetišta slijevaju rijeke hodočasnika koji prikazuju svoje molitve i žrtve na tim dragim mjestima i mole za milost kako bi mogli kroz ovaj život lakše „hodočastiti“, časnije hoditi, sigurniji korak imati i jasnije životni cilj pred sebe postaviti.
Hodočašće je slika života. Osobito ako se ide na dulji put i u većoj zajednici. Putuje se zajedno. Pomalo svi paze jedni na druge. Bira se ritam koji će gotovo svima odgovarati. Ostvaruje se zajedništvo, jer više ljudi ide prema istom cilju, u istom duhu molitve – ma kako nam nakane, potrebe i životne želje bile različite – tvorimo jednu obitelj, postajemo bliži ne samo Bogu, nego i jedni drugima. U tom zajedništvu kao da lakše padaju barijere i otuđenosti svake vrste. Sve postaje nekako jednostavno: tu smo, zajedno putujemo, molimo, pjevamo i usprkos naporima svi odsijevaju nekom vedrinom.
Tako je ove godine prvi put četrdesetšrestero vjernika iz naše župe pošlo na dvodnevno hodočašće Majci Božjoj u Krasno te slijedeći dan na Trsat.
Udobnim autobusom uz molitvu i pjesmu začas smo se našli u Josipdolu – gdje nas je vlč. Bariša D. – župnik, ukratko upoznao s zanimljivom poviješću toga kraja. Okrijepili smo se iz „torbe“ i uz vodstvo naše Mirne G. stigli na Velebit u Krasno.
Image and video hosting by TinyPic
Slavili smo svetu misu u prelijepom svetištu Majke Božje od Krasna,
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
na predivnom Velebitu, te se spustili padinama Velebita na obalu našeg mora i proveli ugodno popodne uživajući u suncu i moru Uvale Scott.
Narednog smo dana brzo stigli na drugi cilj našeg dvodnevnog hodočašća na Trsat. Ljubazno dočekani od braće franjevaca, pozdravili smo ulaznom procesijom Majku Božju Trsatsku, majku Milosti i kraljicu Jadrana, te se u zajedničkom križnom putu s ostalim hodočasnicima iz donjeg Međimurja i ostalih župa koje tradicionalno o blagdanu Gospe Snježne i Danu domovinske zahvalnosti hodočaste na Trsat, uputili križnim putem vrh Trsatskog brijega razmišljajući o porukama koje nam je blagopokojni papa Ivan Pavao II prije pet godina, kao trsatski hodočasnik uputio.
Image and video hosting by TinyPic
Zajedničko misno slavlje svih hodočasnika i prigodna propovijed fra Emanuela H. o „Majci djedovine i Majci veselja“ - tim zazivima trsatskih litanija – ohrabrila nas je ponosom i zahvalnošću prema našoj nebeskoj Majci, koja bez prestanka bdije nad našom domovinom.
Image and video hosting by TinyPic
Duhovno ohrabreni i ojačani oprostili smo se s Majkom milosti, ispunjena srca proveli ugodno popodne na Crikveničkoj rivijeri te se uz molitvu i pjesmu sretno vratili da nastavimo naša svakodnevna životna hodočašća...

- 18:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


RASPORED SVETIH MISA I MISNE NAKANE:
Image and video hosting by TinyPic

ŽUPNE AKTIVNOSTI:

ŽUPNE KATEHEZE- raspored:
8. razred
- subotom u 9,00 sati
PRVOPRIČESNICI
3. r. i stariji
- subotom u 10,00 sati
MINISTRANTI
SVAKI drugi petak
ŽUPNI ZBOR
UTORKOM U 20,00 sati
Voditelj:g. Mladen Magdalenić
Pučko pjevanje u Podbrestu:
UTORKOM u 19,00 sati
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

...klikni pa vidi, možda ti se svidi...

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
MLADI VARAŽDINSKE BISKUPIJE
KATOLICI
MISLI SRCA
MOLITVA ONLINE
IGRE

UDŽBENIK ZA ROME
UPOZNAJ ROMSKI KATEKIZAM
ŠKOLA OREHOVICA

Image and video hosting by TinyPic

SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE FATIMA-PORTUGAL
POVIJEST FATIMSKOGA SVETIŠTA ZAPOČINJE 13. SVIBNJA 1917. GODINE KADA SE, USRED RATNIH RAZARANJA ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA, BLAŽENA DJEVICA MARIJA U MJESTU COVA DA IRIA, U BLIZINI FATIME U PORTUGALU, UKAZALA TROJE MALIH PASTIRA: LUCIJI OD ISUSA, FRANJI MARTU I JACINTI MARTO. GOSPA SE DJECI UKAZIVALA IDUĆIH PET MJESECI, UVIJEK 13. U MJESECU. POSLJEDNJEM UKAZANJU, 13. LISTOPADA 1917, NAZOČILO JE 70.000 LJUDI. KASNIJE SE GOSPA JOŠ DVA PUTA UKAZALA LUCIJI, KOJA JE U MEĐUVREMENU POSTALA REDOVNICA, ZAPOVJEDIVŠI JOJ SLAVLJENJE PET PRVIH SUBOTA U MJESECU. GODINE 1919. GRADI SE KAPELA UKAZANJA, A BAZILIKA SE POČINJE GRADITI 1928. GODINE DA BI BILA POSVEĆENA 7. LISTOPADA 1953. FATIMA POSTUPNO DOBIVA SLUŽBENU CRKVENU POTVRDU KAO MARIJANSKO SVETIŠTE SVJETSKIH RAZMJERA: GODINE 1930. MJESNI BISKUP POTVRĐUJE AUTENTIČNOST UKAZANJA, A 1931. PORTUGALSKI BISKUPI POSVEĆUJU PORTUGAL BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU. GODINE 1942. PAPA PIO XII. POSVETIO JE BEZGREŠNOM SRCU CIJELI SVIJET, A 1951. U FATIMI JE OKONČANA SVETA JUBILARNA GODINA. PAPA PAVAO VI. HODOČASTI U FATIMU NA PEDESETU OBLJETNICU UKAZANJA 13. SVIBNJA 1967, A IVAN PAVAO II. DOLAZI ZAHVALITI FATIMSKOJ GOSPI ZA PREŽIVJELI ATENTAT ISTOGA DANA, 13. SVIBNJA, 1982. TE 1991. GODINE. GODIŠNJE SE U FATIMSKOM SVETIŠTU OKUPI OKO ČETIRI MILIJUNA HODOČASNIKA. UKAZANJA USRED RATNIH RAZARANJA, POBJEDA BEZBOŽNE KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE U RUSIJI UBRZO NAKON TOGA, GOSPINO OBEĆANJE DA ĆE SE RUSIJA OBRATITI, POSVEĆENJE SVIJETA MARIJINU SRCU USRED RATA, ČINJENICA DA JE SADAŠNJI PAPA ODABRAO UPRAVO FATIMU KAKO BI ZAHVALIO ZA ŽIVOT NAKON IZLJEVA MRŽNJE - SVE TO GOVORI KAKO FATIMU TREBA PROMATRATI KAO VELIKU PORUKU MIRA, A PREDUVJET MIRA JE OBRAĆENJE.