Župa Gospe Fatimske - OREHOVICA

04.08.2007., subota


HODOČAŠĆE NA MARIJIN TRSAT
Već tradicionalno vjernici naše župe svake godine o blagdanu Majke Božje Snježne, koji se poklapa s Danom domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza – hodočaste Gospi Trsatskoj. Ove godine hodočašće je ostvareno dan ranije, u subotu 4. kolovoza uoći spomenutih blagdana.
Točno 150 hodočasnika u tri autobusa, među kojima je pilo pedesetak Roma, naših župljana a posebno među njima petnaestak djece, rano ujutro u 4 sata započeli smo blagoslovnom molitvom naše hodočašće u župnoj crkvi u Orehovici, te molitvom, pjesmom i duhovnim sadržajima primjerenima hodočašću u autobusima krenuli put Trsata. Nakon ulazne procesije te zajedničkog križnog puta s ostalim hodočasnicima iz mnogih krajeva naše domovine i sakramenta pomirenja, slavili smo Euharistiju koju je predvodio dekan donjomeđimurskog dekanata, preč. Antun Hoblaj, (slaveći ujedno jubilarno trideseto hodočašće sa svojim župljanima) uz koncelebracije dvadesetak svećenika te uz poticajnu propovijed p. Franje Jesenovića, oprostili smo se zajedničkom procesijom i nastavivši s privatnim pobožnostima u samom svetištu Gospe Trsatske, proveli smo i dio poslijepodneva uživajući u ljepotama našeg Jadrana na Crikveničkoj rivijeri. Za mnoge hodočasnike iz naše župe, osobito Rome bio je to prvi susret s morem u kojem su posebno uživala djeca uz pratnju svojih roditelja.
Duhovno okrijepljeni i osnaženi za svakodnevni život sretno se vratismo zahvalni Majci Božjoj za još jedno duhovno obogaćenje i primljene milosti, koje Marija već 640 godina na Trsatskom brijegu pruža svojim vjernim štovateljima.- 22:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


RASPORED SVETIH MISA I MISNE NAKANE:
Image and video hosting by TinyPic

ŽUPNE AKTIVNOSTI:

ŽUPNE KATEHEZE- raspored:
8. razred
- subotom u 9,00 sati
PRVOPRIČESNICI
3. r. i stariji
- subotom u 10,00 sati
MINISTRANTI
SVAKI drugi petak
ŽUPNI ZBOR
UTORKOM U 20,00 sati
Voditelj:g. Mladen Magdalenić
Pučko pjevanje u Podbrestu:
UTORKOM u 19,00 sati
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

...klikni pa vidi, možda ti se svidi...

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
MLADI VARAŽDINSKE BISKUPIJE
KATOLICI
MISLI SRCA
MOLITVA ONLINE
IGRE

UDŽBENIK ZA ROME
UPOZNAJ ROMSKI KATEKIZAM
ŠKOLA OREHOVICA

Image and video hosting by TinyPic

SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE FATIMA-PORTUGAL
POVIJEST FATIMSKOGA SVETIŠTA ZAPOČINJE 13. SVIBNJA 1917. GODINE KADA SE, USRED RATNIH RAZARANJA ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA, BLAŽENA DJEVICA MARIJA U MJESTU COVA DA IRIA, U BLIZINI FATIME U PORTUGALU, UKAZALA TROJE MALIH PASTIRA: LUCIJI OD ISUSA, FRANJI MARTU I JACINTI MARTO. GOSPA SE DJECI UKAZIVALA IDUĆIH PET MJESECI, UVIJEK 13. U MJESECU. POSLJEDNJEM UKAZANJU, 13. LISTOPADA 1917, NAZOČILO JE 70.000 LJUDI. KASNIJE SE GOSPA JOŠ DVA PUTA UKAZALA LUCIJI, KOJA JE U MEĐUVREMENU POSTALA REDOVNICA, ZAPOVJEDIVŠI JOJ SLAVLJENJE PET PRVIH SUBOTA U MJESECU. GODINE 1919. GRADI SE KAPELA UKAZANJA, A BAZILIKA SE POČINJE GRADITI 1928. GODINE DA BI BILA POSVEĆENA 7. LISTOPADA 1953. FATIMA POSTUPNO DOBIVA SLUŽBENU CRKVENU POTVRDU KAO MARIJANSKO SVETIŠTE SVJETSKIH RAZMJERA: GODINE 1930. MJESNI BISKUP POTVRĐUJE AUTENTIČNOST UKAZANJA, A 1931. PORTUGALSKI BISKUPI POSVEĆUJU PORTUGAL BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU. GODINE 1942. PAPA PIO XII. POSVETIO JE BEZGREŠNOM SRCU CIJELI SVIJET, A 1951. U FATIMI JE OKONČANA SVETA JUBILARNA GODINA. PAPA PAVAO VI. HODOČASTI U FATIMU NA PEDESETU OBLJETNICU UKAZANJA 13. SVIBNJA 1967, A IVAN PAVAO II. DOLAZI ZAHVALITI FATIMSKOJ GOSPI ZA PREŽIVJELI ATENTAT ISTOGA DANA, 13. SVIBNJA, 1982. TE 1991. GODINE. GODIŠNJE SE U FATIMSKOM SVETIŠTU OKUPI OKO ČETIRI MILIJUNA HODOČASNIKA. UKAZANJA USRED RATNIH RAZARANJA, POBJEDA BEZBOŽNE KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE U RUSIJI UBRZO NAKON TOGA, GOSPINO OBEĆANJE DA ĆE SE RUSIJA OBRATITI, POSVEĆENJE SVIJETA MARIJINU SRCU USRED RATA, ČINJENICA DA JE SADAŠNJI PAPA ODABRAO UPRAVO FATIMU KAKO BI ZAHVALIO ZA ŽIVOT NAKON IZLJEVA MRŽNJE - SVE TO GOVORI KAKO FATIMU TREBA PROMATRATI KAO VELIKU PORUKU MIRA, A PREDUVJET MIRA JE OBRAĆENJE.