Župa Gospe Fatimske - OREHOVICA

30.05.2006., utorak


MODRAVE 2006.
Jedan autobus mladih iz naše biskupije polazi na Modrave u terminu od 6. do 13. kolovoza 2006.
Zainteresirani iz naše župe neka se od 1. lipnja 2006. jave župniku ili Katehetskom uredu Varaždinske biskupije ili u SKAC u Zagrebu.



- 21:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DUHOVSKO BDIJENJE ZA MLADE U VARAŽDINSKOJ KATEDRALI
U skladu s godišnjim planom za pastoral mladih Varaždinske biskupije u katedrali u Varaždinu u subotu 3. lipnja 2006. s početkom u 20,00 sati započinje sveta misa i «Duhovsko bdijenje» za mlade.
Zainteresirani iz naše župe neka se što prije prijave kako bismo dogovorili prijevoz i odlazak u Varaždin.

- 21:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.05.2006., srijeda


NAŠI KRIZMANICI
Pred pedesetak godina, Drugi Vatikanski sabor je ustvrdio: "Duh Sveti održava Crkvu mladom!" Možda je to to! Ako se obraćamo više njemu u svom životu, ostat ćemo uvijek mladi i svježi. Recept vječne mladosti je otkriven!

U životu trebamo Nekoga u nama samima tko će nas neprestano podsijećati da nismo sami, Nekoga tko nas poziva da podignemo pogled prema Gore. Treba nam Netko tko će nas učiti da budemo strpljivi sami sa sobom; Nekoga tko nas poznaje bolje nego mi sami sebe i tko će nam pomoći da se ne sablaznimo nad samima sobom; Nekoga tko će nam neprestano ponavljati da se Bog nije razočarao nad nama – On nas je stvorio, On nas je otkupio, On će nas spasiti.


U SUBOTU, 27. SVIBNJA SAKRAMENAT SV. POTVRDE PRIMITI ĆE:

Tihomir Novosel
Matija Radović
Josipa Matić
Monika Kodba
Željka Jambrović
Barbara Topličanec
Ivana Čurila
Josip Drvenkar
Vlatka Baksa
Kristina Šafarić
Branka Klinec
Vedran Kovač
Leona Pokrivač
Petar Slivar
Jelena Balent
Draženka Gal
Jasmina Juras
Nino Bajkovec
Ivica Kosi
Bojan Železnjak
Benjamin Gal
Antonio Martinec
Ivana Horvat
Ljubica Ignac
Đurđica Balog
Andrija Sever
Ivan Krčmar
Danijela Oršuš
David Kukovec
Vid Balog
Ljiljana Oršuš
Maja Ignac


ČESTITAMO !!!

- 06:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.05.2006., subota


NAŠI OVOGODIŠNJI PRVOPRIČESNICI

ŠTO JE NAJLJEPŠE OD SVEGA ŠTO JE STVORIO DRAGI BOG?
...pitao je jedan moj kolega prvopričesnike...
NEBO, ZVIJEZDE, CVJETIĆI U TRAVI, LEPTIR, DUGA, PREKRASNA PTICA, SLAP... A ONDA JE JEDNA MALA REKLA: TO SAM JA!!! TKO DA SE NE SLOŽI S NJOM, POGOTOVO DANAS DOK GLEDAMO VAS PRVOPRIČESNIKE - KOJI ĆETE PRVI PUTA PRIMITI U SVOJU DUŠU DRAGOG ISUSA! DRAGA DJECO; ČESTITAMO VAM I MOLIMO DA OSTANETE DOBRA DJECA I DA IZRASTETE U PRAVE LJUDE I VJERNIKE!!!

Mihael Mesarić
Dario Bistrović
Ivana Kovač
Ivana Sušec
Dino Višnjić
Gianluca Halić
Luka Klobučarić
Mario Klobučarić
Nikola Farkaš
Marin Polgar
Marija Horvat
Melanija Višnjić
Tihana Vlašić
Edvin Baksa
Karmen Pofuk
Nikola Poljanec
Alen Horvat
Goran Horvat
Sandra Horvat
Kristina Horvat
Mario Ignac
Stjepan Horvat
Božica Ignac
Zoran Balog
Karolina Matjašec
Dejan Ignac
Maja Brkan
Danijela Brkan
Ljiljana Oršuš


ČESTITAMO !!!
- 06:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.05.2006., subota


SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE - PORTUGAL
SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE FATIMA-PORTUGAL
POVIJEST FATIMSKOGA SVETIŠTA ZAPOČINJE 13. SVIBNJA 1917. GODINE KADA SE, USRED RATNIH RAZARANJA ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA, BLAŽENA DJEVICA MARIJA U MJESTU COVA DA IRIA, U BLIZINI FATIME U PORTUGALU, UKAZALA TROJE MALIH PASTIRA: LUCIJI OD ISUSA, FRANJI MARTU I JACINTI MARTO. GOSPA SE DJECI UKAZIVALA IDUĆIH PET MJESECI, UVIJEK 13. U MJESECU. POSLJEDNJEM UKAZANJU, 13. LISTOPADA 1917, NAZOČILO JE 70.000 LJUDI. KASNIJE SE GOSPA JOŠ DVA PUTA UKAZALA LUCIJI, KOJA JE U MEĐUVREMENU POSTALA REDOVNICA, ZAPOVJEDIVŠI JOJ SLAVLJENJE PET PRVIH SUBOTA U MJESECU. GODINE 1919. GRADI SE KAPELA UKAZANJA, A BAZILIKA SE POČINJE GRADITI 1928. GODINE DA BI BILA POSVEĆENA 7. LISTOPADA 1953. FATIMA POSTUPNO DOBIVA SLUŽBENU CRKVENU POTVRDU KAO MARIJANSKO SVETIŠTE SVJETSKIH RAZMJERA: GODINE 1930. MJESNI BISKUP POTVRĐUJE AUTENTIČNOST UKAZANJA, A 1931. PORTUGALSKI BISKUPI POSVEĆUJU PORTUGAL BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU. GODINE 1942. PAPA PIO XII. POSVETIO JE BEZGREŠNOM SRCU CIJELI SVIJET, A 1951. U FATIMI JE OKONČANA SVETA JUBILARNA GODINA. PAPA PAVAO VI. HODOČASTI U FATIMU NA PEDESETU OBLJETNICU UKAZANJA 13. SVIBNJA 1967, A IVAN PAVAO II. DOLAZI ZAHVALITI FATIMSKOJ GOSPI ZA PREŽIVJELI ATENTAT ISTOGA DANA, 13. SVIBNJA, 1982. TE 1991. GODINE. GODIŠNJE SE U FATIMSKOM SVETIŠTU OKUPI OKO ČETIRI MILIJUNA HODOČASNIKA. UKAZANJA USRED RATNIH RAZARANJA, POBJEDA BEZBOŽNE KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE U RUSIJI UBRZO NAKON TOGA, GOSPINO OBEĆANJE DA ĆE SE RUSIJA OBRATITI, POSVEĆENJE SVIJETA MARIJINU SRCU USRED RATA, ČINJENICA DA JE SADAŠNJI PAPA ODABRAO UPRAVO FATIMU KAKO BI ZAHVALIO ZA ŽIVOT NAKON IZLJEVA MRŽNJE - SVE TO GOVORI KAKO FATIMU TREBA PROMATRATI KAO VELIKU PORUKU MIRA, A PREDUVJET MIRA JE OBRAĆENJE.

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.05.2006., četvrtak


43. SVJETSKI DAN MOLITVE ZA DUHOVNA ZVANJA
Poruka Pape Benedikta XVI. za 43. Svjetski Dan molitve za duhovna zvanja
"Poziv u otajstvu Crkve"


Časna braćo u biskupstvu, draga braćo i sestre!

Slavlje sljedećeg svjetskog dana molitve za zvanja pruža mi priliku pozvati čitav Božji narod na razmišljanje o temi Poziva u otajstvu Crkve. Apostol Pavao piše: «Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista..., u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta..., u ljubavi nas predodredi za posinstvo, za sebe, po Isusu Kristu...» (usp. Ef 1,3-5)
Prije postanka svijeta, prije našeg dolaska na svijet, nebeski Otac osobno nas je izabrao, da bi nas pozvao ući u sinovski odnos s Njim, preko Krista, Utjelovljene Riječi pod vodstvom Duha Svetoga. Umrijevši za nas, Isus nas je uveo u misterij Očeve ljubavi, ljubavi koja ga je do kraja obavijala i koju On nudi svima nama. Na takav način, ujedinjeni s Kristom koji je Glava, činimo jedno tijelo, tj. Crkvu.
Teret 2000 godina povijesti otežava shvatiti novost zapanjujućeg božanskog posinjenja, koje se nalazi u središtu učenja sv. Pavla. Apostol podsjeća da nam je Otac «obznanio otajstvo svoje volje..., uglaviti u Kristu sve - na nebesima i na zemlji.» (usp. Ef 1, 9-10) Apostol dodaje, i to ne bez zanosa: «Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova te da on bude prvorođenac među mnogom braćom.» (Rim 8, 28-29)
Perspektiva je doista zadivljujuća: pozvani smo živjeti kao Isusovi braća i sestre, osjećajući se sinovi i kćeri istoga Oca. To je dar koji preokreće svaku ideju i izričito ljudski projekt. Ispovijedanje istinske vjere otvara misli i srca neiscrpnom otajstvu Boga, koji prožima ljudsku egzistenciju. Što reći s obzirom na jake napasti današnjice koje nas dovode do osjećaja samodostatnosti kada se do kraja zatvaramo tajanstvenom Božjem planu koji On ima s nama? Očeva ljubav koja se objavljuje u osobi Isusa Krista, nam kuca na vrata.
Da bi odgovorili pozivu Božjem i krenuli na put, nije važno unaprijed biti savršen. Znamo da je svijest o vlastitom grijehu omogućila izgubljenom sinu prihvatiti put povratka i tako iskusiti radost pomirenja s Ocem. Ljudska krhkost i granice ne predstavljaju prepreku, pod uvjetom da doprinose činjenici da nas čine sve više svjesnima stvarnosti da smo potrebni Kristove otkupiteljske milosti. To je iskustvo koje nam je povjerio sv. Pavao: «Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova.» (usp. 2 Kor 12, 9) U otajstvu Crkve, mističnog Tijela Kristova, snaga Božje ljubavi mijenja ljudsko srce, stvarajući ga sposobnim komunicirati Božju ljubav braći. U proteklim stoljećima mnogi muškarci i žene, promijenjeni od božanske ljubavi, posvetiše vlastitu egzistenciju službi Kraljevstva. Već na obalama Galilejskog mora, mnogi su se dali uhvatiti od Isusa: tražili su ozdravljene tijela ili duha i bili su dirnuti snagom njegove milosti. Drugi su bili izabrani osobno od Njega i postadoše njegovi apostoli. Pronalazimo i osobe, kao Marija Magdalena i druge žene koje su ga slijedile na vlastitu inicijativu, jednostavno zbog ljubavi, ali kao i učenik Ivan, i one isto zauzeše posebno mjesto u njegovom srcu. Ti muškarci i žene, koji upoznaše preko Krista otajstvo Božje ljubavi, predstavljaju mnogostrukost zvanja, oduvijek prisutnih u Crkvi. Osobiti primjer onih koji su pozvani na poseban način svjedočiti ljubav Božju je Marija, Majka Kristova, izravno pridružena u svom hodočašću vjere, otajstvu Utjelovljenja i Otkupljenja.
U Kristu, Glavi Crkve, koja je njegovo Tijelo, svi kršćani oblikuju: «...rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviješta silna Njegova djela...» (usp. 1 Pt 2,9). Crkva je sveta, iako njezini članovi trebaju biti čišćeni; na taj se način svetost, dar Božji, može u njima rasplamsati sve do punine svog sjaja. Drugi vatikanski sabor stavlja u svjetlo univerzalni poziv na svetost, ustvrdivši: «Kristovi sljedbenici, pozvani od Boga ne po svojim djelima, nego po odluci i milosti Njegovoj, i opravdani u Isusu Gospodinu, postali su po krštenju vjere uistinu Božja djeca i dionici božanske naravi, i zato uistinu sveti.» (usp. LG 40) U slici tog univerzalnog poziva, Krist, Vrhovni Svećenik, u svojoj brižljivosti za Crkvu poziva u svakoj generaciji osobe koje će se brinuti o Njegovom narodu; osobito, poziva u ministerijalno svećeništvo ljude koji obavljaju očinsku funkciju, kojoj je izvor u samom Božjem očinstvu (vidi Ef 3,15). Poslanje svećenika u Crkvi je nezamjenjivo. Prema tome, iako se u ponekim krajevima uočava manjak svećenika, ne smije nikada doći u pitanje sigurnost da Krist nastavlja poticati ljude, koji se kao Apostoli, napuštajući svaku drugu preokupaciju, cjelovito posvećuju slavljenju svetih otajstava, propovijedanju Evanđelja i pastoralnoj službi. U apostolskoj pobudnici Pastores dabo vobis moj poštovani predšasnik Ivan Pavao II piše: «Svećenikov odnos s Isusom Kristom, te u Njemu, s Njegovom Crkvom, smješta se u samu biti svećenika, po njegovom sakramentalnom posvećenju-pomazanju, te u njegovo djelovanje, tj. u njegovo poslanje ili službu. Osobito svećenik-službenik je Kristov sluga, koji je prisutan u Crkvi: u otajstvu, zajedništvu i poslanju. Budući da ima udjela na Kristovom pomazanju i poslanju, on može produžiti u Crkvi Njegovu molitvu, Njegovu riječ, Njegovu žrtvu, te Njegovo spasiteljsko djelovanje. On je dakle službenik otajstvene Crkve, jer ostvaruje crkvene i sakramentalne znakove prisutnosti Krista Uskrsloga.» (usp. br.16, p.p.)
Drugi osobiti poziv, koji zauzima časno mjesto u Crkvi, je poziv na posvećeni život. Na primjeru Marije iz Betanije, koja: «...sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu.» (usp. Lk 10, 39), mnogi muškarci i žene posvećuju se cjelovitom i bezpridržajnom nasljedovanju Krista. Iako vrše različite službe u području ljudskog odgoja i brige za siromašne, te poučavanja ili pomoći bolesnih, ne smatraju te djelatnosti kao prvotni cilj njihova života, jer, kako to dobro podcrtava Zakonik Kanonskog Prava: «Prva i osobita dužnost svih redovnika mora biti kontemplacija božanskih istina i neprestano zajedništvo s Bogom u molitvi.» (vidi kan. 663, § 1, p.p.). U apostolskoj pobudnici Vita consecrata Ivan Pavao II podcrtava: «U tradiciji Crkve redovnički se zavjeti smatraju kao jedinstveno i plodonosno produbljenje posvećenja u krštenju, ukoliko se po njima intimno zajedništvo s Kristom, već započeto po krštenju, razvija u daru savršenije izraženog i ostvarenog suobličenja, posredstvom prihvaćanja evanđeoskih savjeta.» (usp. br. 30, p.p.).
Sjećajući se Kristove preporuke: «Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.» (usp. Mt 9, 37-38), živo osjećamo potrebu molitve za svećenička zvanja i posvećen život. Ne iznenađuje činjenica: gdje se gorljivo moli, cvjetaju zvanja. Svetost Crkve bitno ovisi o jedinstvu s Kristom i otvorenosti prema otajstvu milosti koja djeluje u srcima vjernika. Zbog toga želim pozvati sve vjernike da njeguju intiman odnos s Kristom, Učiteljem i Pastirom svoga naroda, oponašajući Mariju koja je pohranjivala u duši svete tajne i ustrajno o njima razmišljala (usp. Lk 2, 19). Zajedno s njom, koja zauzima središnje mjesto u otajstvu Crkve, molimo:

Oče, potakni među kršćanima
mnoga i sveta svećenička zvanja,
koja će vjeru držati živom i čuvati
milosnu uspomenu na Tvog Sina Isusa:
posredstvom propovijedanja Tvoje riječi,
te dijeljenjem Tvojih sakramenata,
preko kojih Ti neprestano obnavljaš svoje vjernike.
Podaj nam svete službenike svoga oltara,
koji će biti pažljivi i gorljivi čuvari Euharistije,
sakramenta najvećeg Kristovog dara
za spasenje svijeta.
Pozovi službenike svoga milosrđa,
koji će posredstvom sakramenta Pomirenja
proširiti radost Tvog oproštenja.
Učini, Oče, da Crkva s radošću prihvati
brojna nadahnuća Duha tvoga Sina,
te da se, poučljiva njegovom naučavanju,
pobrine za zvanja
ministerijalnog svećeništva i posvećenog života.
Podrži biskupe, svećenike, đakone,
posvećene i sve krštene u Kristu
da vjerno izvrše svoje poslanje
u službi Evanđelja.
To te molimo po Kristu, Gospodinu našemu, Amen.

Marijo, Kraljice Apostola, moli za nas!

Benedikt XVI.

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.05.2006., utorak


»UČITELJ JE OVDJE I ZOVE TE!«
U PULI ODRŽAN SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI POD GESLOM »UČITELJ JE OVDJE I ZOVE TE!«

Osamnaest tisuća mladih ispunilo Arenu i grad... Među njima i oko sedamstotina mladih iz Varaždinske biskupije. Na susretu hrvatske katoličke mladeži u Puli sudjelovalo je i dvadeset troje mladih iz naše župe.

Središnji događaj Susreta hrvatske katoličke mladeži bilo je svečano euharistijsko slavlje u pulskoj Areni, koje je predvodio kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i predsjednik BKH-a, u suslavlju s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Franciscom Javierom Lozanom, banjolučkim biskupom Franjom Komaricom i gotovo svim hrvatskim biskupima te brojnim svećenicima i redovnicima. Najznačajniji crkveni događaj u Hrvatskoj u ovoj godini, skup mladih vjernika katolika iz svih biskupija Hrvatske i dijaspore, održan je pod geslom »Učitelj je ovdje i zove te!«
Apostolski nuncij Lozano prenio je poruku pape Benedikta XVI.
Prije svete mise, u 15 sati, počeo je u Areni program u kojem su se izmjenjivali prigodni glazbeno-duhovni sadržaji. Nastupili su izvođači duhovne glazbe Davor Terzić, Bruno Krajcar, Poklon, KUMI i Željka Marinović, a predstavljen je i CD »I tvoja mala kap…«, objavljen upravo prigodom Susreta. Mladi su u Areni mogli čuti što o vjeri kažu Rene Medvešek, Jelena Vuković, vlč. Ivan Filipović, Rafael Drapulić Rafo i, najavljen kao gost iznenađenja, Lino Červar.
Nakon mise druženje se u Areni i oko nje, gdje se okupilo 18 tisuća mladih, nastavilo uz prigodni koncert. U domovima diljem Istre prespavalo je oko 12 tisuća mladih, a šest biskupa je predvodlo nedjeljne mise u Puli, Rovinju, Poreču, Pazinu, Lanterni kod Tara. Mladi naše župe bili su lijepo ugošćeni kod nekoliko obitelji u Rovinju, a nedjeljno misno slavlje u crkvi sv. Eufemije predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Zahvaljujemo obiteljima Rovinja koje su nas ugostile i svojim gostoprimstvom, brigom i žrtvom za nas učinile ovaj susret mladih nezaboravnim za nas.

SVEČANU EUHARISTIJU PREDVODIO ZAGREBAČKI METROPOLIT, KARDINAL JOSIP BOZANIĆ

Središnji događaj nacionalnog susreta katoličke mladeži bila je svečana euharistija u Areni. U koncelebraciji 270 svećenika, petnaest biskupa te apostolskog nuncija Francisca Javiera Lozana, misu je predvodio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Dok su u procesiji ulazili u Arenu, mladi su pljeskajući skandirali »Mi vas volimo, mi vas volimo«. U drevnom amfiteatru misu je pratilo oko deset tisuća mladih, a izvan zidina još oko osam tisuća.
Pozornicom u Areni dominirala je reprodukcija slike uskrslog Krista, Svevladara, koji otvorenom knjigom ukazuje na riječi »Ljubite svoje neprijatelje, dolazim ubrzo«.
Prisutnima se najprije u ime domaćina obratio porečki i pulski biskup Ivan Milovan, nakon kojeg je pozdrave pape Benedikta XVI. mladima prenio apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano, što je popraćeno srdačnim pljeskom. Biskup Milovan pozdravio je i ostale uzvanike, potpredsjednicu Vlade RH Jadrnaku Kosor te predstavnike ministarstava, županije te Grada Pule, Buzeta i Pazina. Velečasni Darko Zgrablić bio je tumač bogatog liturgijskog slavlja. Pjesmom i svirkom svečanost misnog slavlja pratilo je stotinjak nadahnutih pjevača iz istarskih župa te Rijeke.
- Učitelj je ovdje i zove te. To je poziv koji je proteklih mjeseci odjekivao diljem Domovine, kako bismo se danas okupili oko Isusa Učitelja u Puli. Srdačno vas pozdravljam, dragi mladi vjernici, koji ste se danas okupiliu ovom dragom istarskom gradu domovine nam Hrvatske, rekao je kardinal pozdravivši mlade iz Bosne i Hercegovine te drugih zemalja Evrope i svijeta što je popraćeno dugačkim i burnim pljeskom.
- Dragi mladi, na ovome znakovitome mjestu u Areni, koja nam doziva u misli nestalu starorimsku civilizaciju, ovdje gdje je zabava jednih vodila u umiranje drugih, danas se nalazite vi, zajednica mladih koja vjeruje da je Krist pobijedio sva ljudska umiranja. Mi ovdje okupljeni u Areni i oko nje slikovito svjedočimo da ovo kamenje i ovi zidovi ne mogu obuhvatiti niti zatvoriti kršćansku vjeru. U ovoj Areni, na pijesku amfiteatra, povijest je ostavila mnoštvo proturječja ljudskoga življenja. Ovo naše euharistijsko slavlje nadilazi očitost zemaljske zbilje i daruje nam pogled koji razotkriva smisao svakoga našeg životnog iskustva. Mi smo i danas Crkva koja svjedoči ono kršćanstvo koje, Kristovom snagom i njegovim duhom, borilišta pretvara u pomirilišta, pozornice za ponižavanje ljudi u predivna mjesta zajedništva, nemilosrdna zabavišta u susretišta ljubavi. Ono što je nekad bilo nezamislivo – da rimska arena postane mjestom proslave kršćanskoga Boga ljubavi i da se umjesto razjarenoga urlika svjetine po kamenim pločama i arkadama Arene razliježe hvalospjev Aleluja koji najavljuje da Krista nema među mrtvima, ono što je jednom bilo nezamislivo, danas se ostvaruje, rekao je kardinal Bozanić.
On je pozvao mlade da razmišljaju o tome što je bitno u životu, da razlikuju trajne vrijednosti koje daju životu smisao od prolaznih potreba.
- Danas se sve želi prikazati kroz novac, zaradu i uspjeh, ali to je velika zabluda, pogubna za čovjeka. Jer kad bolje promislimo sve najvažnije u životu je besplatno i zapravo nam je darovano: život, roditelji, braća i sestre, prijateljice i prijatelji, vjera, ljubav bližnjih i mogućnost da im uzvratimo ljubavlju, zrak koji udišemo i tako redom. Sve to zajedno čini jedan veliki dar koji nam dolazi od Onoga kojega je apostol Ivan jednostavno definirao riječju Ljubav, naglasio je kard. Bozanić.
Kardinal je u propovijedi pozvao mlade da im Sveto pismo postane lektira njihova života, te im poručio da se od nikoga ne daju podcjenjivati niti da se zadovolje ničim manjim od onoga na što su pozvani. »A pozvani ste biti Božji, pozvani ste obnoviti u sebi sliku Božju, pozvani ste na svetost! Mislite li da je to nemoguće? Mislite li da je to za druge? Nije! Svetost je poziv upućen svim članovima Crkve i nemojte se zadovoljiti ničim manjim od toga!«, poručio je kardinal Bozanić okupljenim mladim kršćanima, kojeg su obilato nagradili pljeskom i odobravanjem. Bozanić se istom prigodom prisjetio nekolicine mladih vjernika koji su bili na pragu svetosti – blaženog Ivana Merza, Miroslava Bulešića, Egidija Bulešića, Petra Barbarića.
Molitvu vjernika pročitali su mladi iz svih hrvatskih biskupija i katoličkim misija. Kad su darove na oltar donijeli članovi mlade obitelji Rakitovac, Arenom se pronio dug pljesak.
Sveta pričest dijelila se na 70 mjesta, kako u samoj Areni, tako i ispred nje, u okolnom parku, parkiralištu, uličicama, a prije završetka euharistije Marina Jeromela, voditeljica Ureda za organizaciju susreta, zahvalila se svima koji su došli.
– Prekrasno je večeras biti predstavnik mladih, a mi smo za to gotovo godinu dana disali. Hvala svima, rekla je Jeromela. Na organizaciji i prihvatu svima se još jednom zahvalio porečki i pulski biskup Milovan, a posebno 5.000 obitelji koje su u svoje domove prihvatili oko 12 tisuća mladih. Uslijedio je blagoslov bolesnicima, pa hrvatska himna, a onda »Zdravo Djevo, kraljice Hrvata«.

Molitva vjernika

Molitvu vjernika naslovljenu »Učitelju, pomozi nam da te slijedimo«, pročitali su predstavnici više biskupija i hrvatskih katoličkih misija: Marina Meštrov iz Zadra, Ante Rako iz Splita i Makarske, Elena Busanić iz Krka, Pavao Gospodnetić iz Hvara, Brača i Visa, Tanja Bilić iz Mostara, Darko Temunović iz Subotice,
Matija Skupnjak iz Varaždina, Ivana Barović iz Dubrovnika, Marijana Hapčak iz Đakova i Srijema, Zvonimir Bilušić iz Šibenika, Barbara Jarčan iz Zagreba, Sanda Smolj iz Sarajeva, Marinko Ivesić iz Banje Luke, Vesna Vuković iz Gospića i Senja, Vedran Ilakovac iz Poreča i Pule, Alenka Katanić iz Požege, Božidar Širić iz Rijeke, te Nikola Moro, Ana Proleta i Ante Roglić Karlušić iz Hrvatske katoličke misije u Njemačkoj i Austriji.

Prinos kruha, vina, vode, CD-a i masline

Darove je na oltar prinijela mlada istarska obitelj – Ariana i Ivica Rakitovac s njihovo troje djece Terezijom, Veronikom i Jakovom. Oni su donijeli kruh, vino i vodu te CD »I tvoja mala kap…«. Uz to, nosači iz četiri biskupije - Šime Rafić iz Zadra, Tomislav Marić iz Mainza, Tomislav Franulović iz Dubrovnika i Mihael Šanko iz Krka - donijeli su pred oltar stablo masline. Predstavnici pet biskupija: Hrvoje Novak iz Varaždina, Matko Dubravčić s otoka Hvara, Brača i Visa, Josip Hapčak iz Đakova, Josip Jogul iz Požege te Ante Bralić iz Splita maslini su dodali zemlju, a zalile su je izvorskom vodom iz šest biskupija Nensi Čergonja iz Rijeke, Ana Vuković iz Banje Luke, Marija Šarić iz Sarajeva, Nevenka Mlinko iz Subotice, Kristina Šimek iz Zagreba te Tea Strikoman iz Šibenika.

Pri koncu misnog slavlja nadahnutim nam se riječima obratio i šibenski biskup mons. Ante Ivas, predsjednik odbora HBK za mlade.

EUHARISTIJSKO SLAVLJE U ROVINJU

Drugi dan susreta nastavili smo u prekrasnom Rovinju. Prije misnog slavlja predstavnici pojedinih biskupija predstavili su ukratko svoje biskupije, a misno slavlje za oko 1700 mladih koje je Rovinj ugostio, predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa koji nas je poticajnim i ohrabrujućim riječima pozvao na življenje evanđeoskih vrednota danas u našem društvu kako bismo bili svjetlo i kvasac u ovom vremenu i na mjestima u kojima živimo.
Zahvaljujući rovinjskom župniku, prečasnom Milanu Zgrabliću, i gradskim vlastima Rovinja, na čelu s gradonačelnikom gosp. Giovannijem Sponza, koji nam je također uputio poticajnu riječ, osim što smo se okrijepili duhom, okrijepili smo i svoje tijelo toplim obrokom.
Na putu prema našim domovima hodočastili smo i u Marijin Trsat, gdje smo lijepo primljeni od čuvara svetišta, čiju nam je povijest i značenje ukratko predstavio pater Ivan Miklenić, a putovanaje uz ugodno druženje i atmosferu u autobusu do Orehovice bilo je prekratko...

Vratili smo se sa susreta mladih duhovno obogaćeni i ohrabreni u vjeri u Učitelja čiji smo glas poslušali.

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


RASPORED SVETIH MISA I MISNE NAKANE:
Image and video hosting by TinyPic

ŽUPNE AKTIVNOSTI:

ŽUPNE KATEHEZE- raspored:
8. razred
- subotom u 9,00 sati
PRVOPRIČESNICI
3. r. i stariji
- subotom u 10,00 sati
MINISTRANTI
SVAKI drugi petak
ŽUPNI ZBOR
UTORKOM U 20,00 sati
Voditelj:g. Mladen Magdalenić
Pučko pjevanje u Podbrestu:
UTORKOM u 19,00 sati
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

...klikni pa vidi, možda ti se svidi...

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
MLADI VARAŽDINSKE BISKUPIJE
KATOLICI
MISLI SRCA
MOLITVA ONLINE
IGRE

UDŽBENIK ZA ROME
UPOZNAJ ROMSKI KATEKIZAM
ŠKOLA OREHOVICA

Image and video hosting by TinyPic

SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE FATIMA-PORTUGAL
POVIJEST FATIMSKOGA SVETIŠTA ZAPOČINJE 13. SVIBNJA 1917. GODINE KADA SE, USRED RATNIH RAZARANJA ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA, BLAŽENA DJEVICA MARIJA U MJESTU COVA DA IRIA, U BLIZINI FATIME U PORTUGALU, UKAZALA TROJE MALIH PASTIRA: LUCIJI OD ISUSA, FRANJI MARTU I JACINTI MARTO. GOSPA SE DJECI UKAZIVALA IDUĆIH PET MJESECI, UVIJEK 13. U MJESECU. POSLJEDNJEM UKAZANJU, 13. LISTOPADA 1917, NAZOČILO JE 70.000 LJUDI. KASNIJE SE GOSPA JOŠ DVA PUTA UKAZALA LUCIJI, KOJA JE U MEĐUVREMENU POSTALA REDOVNICA, ZAPOVJEDIVŠI JOJ SLAVLJENJE PET PRVIH SUBOTA U MJESECU. GODINE 1919. GRADI SE KAPELA UKAZANJA, A BAZILIKA SE POČINJE GRADITI 1928. GODINE DA BI BILA POSVEĆENA 7. LISTOPADA 1953. FATIMA POSTUPNO DOBIVA SLUŽBENU CRKVENU POTVRDU KAO MARIJANSKO SVETIŠTE SVJETSKIH RAZMJERA: GODINE 1930. MJESNI BISKUP POTVRĐUJE AUTENTIČNOST UKAZANJA, A 1931. PORTUGALSKI BISKUPI POSVEĆUJU PORTUGAL BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU. GODINE 1942. PAPA PIO XII. POSVETIO JE BEZGREŠNOM SRCU CIJELI SVIJET, A 1951. U FATIMI JE OKONČANA SVETA JUBILARNA GODINA. PAPA PAVAO VI. HODOČASTI U FATIMU NA PEDESETU OBLJETNICU UKAZANJA 13. SVIBNJA 1967, A IVAN PAVAO II. DOLAZI ZAHVALITI FATIMSKOJ GOSPI ZA PREŽIVJELI ATENTAT ISTOGA DANA, 13. SVIBNJA, 1982. TE 1991. GODINE. GODIŠNJE SE U FATIMSKOM SVETIŠTU OKUPI OKO ČETIRI MILIJUNA HODOČASNIKA. UKAZANJA USRED RATNIH RAZARANJA, POBJEDA BEZBOŽNE KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE U RUSIJI UBRZO NAKON TOGA, GOSPINO OBEĆANJE DA ĆE SE RUSIJA OBRATITI, POSVEĆENJE SVIJETA MARIJINU SRCU USRED RATA, ČINJENICA DA JE SADAŠNJI PAPA ODABRAO UPRAVO FATIMU KAKO BI ZAHVALIO ZA ŽIVOT NAKON IZLJEVA MRŽNJE - SVE TO GOVORI KAKO FATIMU TREBA PROMATRATI KAO VELIKU PORUKU MIRA, A PREDUVJET MIRA JE OBRAĆENJE.