Župa Gospe Fatimske - OREHOVICA

31.03.2006., petak


PETA KORIZMENA NEDJELJA
Ono što se dade prepoznati u svakoj Isusovoj riječi i svakom njegovom djelu - istina je koja nas treba voditi u životu. A osnovna karakteristika Isusovih riječi i djela je stalno promišljanje općeprihvaćenih stavova i razbijanje raširenih stereotipa ili predrasuda. Suočeni s Isusom ne možemo, a da se ne dovedemo u pitanje. Ne možemo, a da ne dovedemo u pitanje naše cjelokupno dosadašnje iskustvo.

Ako li umre, donosi obilat rod

I u današnjem evanđeoskom odlomku Isus nas potiče primjerom iz prirode i svjedoči nam još jedno propitkivanje vlastitih stavova. Onaj tko želi uspjeti treba pristati na neuspjeh. Onaj tko želi donijeti obilat rod treba pristati na vlastito umiranje. Onaj tko želi biti velik neka bude najmanji od sviju i svima sluga. Onaj tko se ne bori grčevito za vlastiti život sačuvat će taj život od vječne smrti.
A prije svega valja se odlučiti ići za Isusom. Odreći se samoga sebe, zapisano je na drugom mjestu, i krenuti za Isusom. Odreći se sebe znači pristati na mijenjanje, pristati na novost Evanđelja. Znači osloboditi se od navezanosti na dosadašnji način života i biti otvoren, letjeti kamo nas Duh ponese. Korizma je pogodno vrijeme da se upitamo ima li u nama odlučnosti da se predamo Isusovom Duhu da nas vodi. Ili nas sputava i okamenjuje strah za vlastiti život i za neizvjesno sutra, kao da brigama možemo produljiti broj dana svojih? Kako bi svijet bio bolji kada bi u nama bilo više vjere, više povjerenja u Božju riječ. One Abrahamove, Mojsijeve i apostolske vjere. Vjere koja je spremna izaći iz prividne sigurnosti i krenuti za Božjim Duhom. Vjere koja je spremna isploviti na pučinu.

Staviti u dušu i upisati u srce

Isusova Radosna vijest je nova i snažna poruka. Jedna od najvažnijih, i najteže ostvarivih istina vjere, je Isusov zahtjev da mu se ne daruje forma, nego da mu se čovjek u potpunosti preda – svim srcem, svom dušom i svim umom svojim.
Stoga, govoreći o novom Savezu Boga i čovjeka, prorok Jeremija ističe da je Božja volja da se zakon Gospodnji stavi u dušu čovjekovu i upiše u srce njegovo. Novi Savez se ne kleše u kamene ploče niti mu se podižu velebni hramovi. Novi Savez se ne prepoznaje po ljepoti obreda i sjaju raskošnih bogoslužnih predmeta. Novi Savez je upisan u duše i srca. Novi Savez se prepoznaje po temeljnom opredje-ljenju i svakodnevnom činjenju dobrih djela i nastojanju da Božja ljubav postane osnovno načelo postojanja. Novi Savez se prepoznaje ukoliko ga mi kršćani autentično živimo.

Oče, proslavi ime svoje

Autentično življenje kršćanskog opredjeljenja sastoji se u djelo-tvornom življenju proročke službe na koju smo po krštenju pozvani. Pozvani smo biti svjedoci Božje blizine i ljubavi. Pozvani smo sve činiti kako bi slava Božja bila što veća u svijetu.
Toliki od nas toliko puta ponavljamo riječi Očenaša – sveti se ime tvoje. Kad ih sljedeći put izgovorimo zastanimo na trenutak i promislimo o onome što govorimo. I upitajmo se što svaki od nas čini da bi po njegovom životu i po njegovim riječima i djelima Bog bio proslavljen. Osjećaju li ljudi, nakon susreta s nama, potrebu da se zahvale Bogu što smo mogli biti zajedno? Jesu li naše riječi poticaj drugome da postane bolji ili njima vrijeđamo i sablažnjavamo? Jesu li naša djela hvalospjev Stvoritelju ili vlastita osuda?
Biti Kristov znači ići s njim i činiti djela koja je on činio.

Preneseno iz listića VŽ biskupije za god. 2003.

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


RASPORED SVETIH MISA I MISNE NAKANE:
Image and video hosting by TinyPic

ŽUPNE AKTIVNOSTI:

ŽUPNE KATEHEZE- raspored:
8. razred
- subotom u 9,00 sati
PRVOPRIČESNICI
3. r. i stariji
- subotom u 10,00 sati
MINISTRANTI
SVAKI drugi petak
ŽUPNI ZBOR
UTORKOM U 20,00 sati
Voditelj:g. Mladen Magdalenić
Pučko pjevanje u Podbrestu:
UTORKOM u 19,00 sati
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

...klikni pa vidi, možda ti se svidi...

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
MLADI VARAŽDINSKE BISKUPIJE
KATOLICI
MISLI SRCA
MOLITVA ONLINE
IGRE

UDŽBENIK ZA ROME
UPOZNAJ ROMSKI KATEKIZAM
ŠKOLA OREHOVICA

Image and video hosting by TinyPic

SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE FATIMA-PORTUGAL
POVIJEST FATIMSKOGA SVETIŠTA ZAPOČINJE 13. SVIBNJA 1917. GODINE KADA SE, USRED RATNIH RAZARANJA ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA, BLAŽENA DJEVICA MARIJA U MJESTU COVA DA IRIA, U BLIZINI FATIME U PORTUGALU, UKAZALA TROJE MALIH PASTIRA: LUCIJI OD ISUSA, FRANJI MARTU I JACINTI MARTO. GOSPA SE DJECI UKAZIVALA IDUĆIH PET MJESECI, UVIJEK 13. U MJESECU. POSLJEDNJEM UKAZANJU, 13. LISTOPADA 1917, NAZOČILO JE 70.000 LJUDI. KASNIJE SE GOSPA JOŠ DVA PUTA UKAZALA LUCIJI, KOJA JE U MEĐUVREMENU POSTALA REDOVNICA, ZAPOVJEDIVŠI JOJ SLAVLJENJE PET PRVIH SUBOTA U MJESECU. GODINE 1919. GRADI SE KAPELA UKAZANJA, A BAZILIKA SE POČINJE GRADITI 1928. GODINE DA BI BILA POSVEĆENA 7. LISTOPADA 1953. FATIMA POSTUPNO DOBIVA SLUŽBENU CRKVENU POTVRDU KAO MARIJANSKO SVETIŠTE SVJETSKIH RAZMJERA: GODINE 1930. MJESNI BISKUP POTVRĐUJE AUTENTIČNOST UKAZANJA, A 1931. PORTUGALSKI BISKUPI POSVEĆUJU PORTUGAL BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU. GODINE 1942. PAPA PIO XII. POSVETIO JE BEZGREŠNOM SRCU CIJELI SVIJET, A 1951. U FATIMI JE OKONČANA SVETA JUBILARNA GODINA. PAPA PAVAO VI. HODOČASTI U FATIMU NA PEDESETU OBLJETNICU UKAZANJA 13. SVIBNJA 1967, A IVAN PAVAO II. DOLAZI ZAHVALITI FATIMSKOJ GOSPI ZA PREŽIVJELI ATENTAT ISTOGA DANA, 13. SVIBNJA, 1982. TE 1991. GODINE. GODIŠNJE SE U FATIMSKOM SVETIŠTU OKUPI OKO ČETIRI MILIJUNA HODOČASNIKA. UKAZANJA USRED RATNIH RAZARANJA, POBJEDA BEZBOŽNE KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE U RUSIJI UBRZO NAKON TOGA, GOSPINO OBEĆANJE DA ĆE SE RUSIJA OBRATITI, POSVEĆENJE SVIJETA MARIJINU SRCU USRED RATA, ČINJENICA DA JE SADAŠNJI PAPA ODABRAO UPRAVO FATIMU KAKO BI ZAHVALIO ZA ŽIVOT NAKON IZLJEVA MRŽNJE - SVE TO GOVORI KAKO FATIMU TREBA PROMATRATI KAO VELIKU PORUKU MIRA, A PREDUVJET MIRA JE OBRAĆENJE.