Povijest ljudske gluposti

petak, 26.11.2021.

Da? I što sada?

Samo zbog Ypsilonke, jer to nju zanima, jučer sam kuhao paštašutu a danas ću sočivo.

Zbog svih ostalih a naročito zbog Litterule koja je postavila zanimljivo pitanje, morat ću proširiti odgovor i iskoristiti našeg magu (čisto alegorično), koji ne želi učiti, da objasnim pojam ili dva.

Dakle mago; 1801. godine engleski naučnik Thomas Young dokazao je osobinu svjetlosti (fotona) da se ponaša poput vala time što je, u principu, osvijetlio dupli otvor. Rezultat ovog eksperimenta su bile linije na pozadini na kojoj se vidjelo svjetlo koje je prošlo kroz otvor. Intenzitet svjetla je bio najveći u sredini i slabio je simetrično s obje strane. Ovo je bio prvi dokaz da svjetlo ima osobine vala.

Dakle svjetlost odnosno foton je dualitet čestica (i čestica i val) koji prolazi kroz sve otvore na pregradi i ostavlja trag na pozadini. problem je što se to događa i kad ispalimo samo jedan foton, i taj foton, kojeg smatramo česticom, opet prođe kroz sve otvore i ostavi trag iza svakog od njih. Još nam se pri tome ruga "vidi, ja sam samcat, a prošao kroz sve rupe".

To je fizičarima diglo tlak, pa da ne ispadnu blesavi, stavili oni detektore fotona na svaki otvor, da vide točno kroz koji će proći (to ti se, moj mago, zove promatranje). I gle čuda, kad promatraš, foton se pravi Englez i postane čestica te prođe kroz samo jedan otvor, ostavljajući na pozadini samo jedan trag, onaj iza otvora kroz koji je prošao, to se moj mago zove utjecaj na eksperiment promatranjem.

Ali mago nije običan mago, on je jedan od onih super-maga koji pita "da? I što sad?), što je sasvim legitimno pitanje.

Dugo se u psihologiji smatralo da kad psihoanalizom pacijent postane svjestan uzroka svojih problema, automatski postane izliječen. Ali to nije tako.

Kad bi naš mago (čisto alegorično) došao kod psihologa i požalio da svaku noć piša u krevet, i kad bi psiholog nakon dugotrajne psihoanalize došao do spoznaje, kako se to dešava zato što ga je majka po noću zaključavala u sobu (zbog; recimo mjesečarenja) pa mu toalet nije bio dostupan. Mago bi, kao super-mago, odnosno kao osoba visokog intelekta, sasvim legitimno pitao "da! I što sad? Ima li tu kakvih tableta? Sirupa?

Stoga Litterula, iako možda možemo znanstveno dokazati da je vrijeme i naša stvarnost tek iluzija, moramo se prisjetiti Einsteinovog pojma "tvrdoglava iluzija", iluzija koju znanstvena spoznaja (barem za sada) ne može razbiti, pa čovjeku ne preostaje drugo nego da pita "da? I što sada?".
- 09:26 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.