Povijest ljudske gluposti

subota, 20.02.2021.

Zašto se odgađa odluka o kupnji borbenog aviona

Vijest kaže

“Potpredsjednik Lockheed Martina Greg Ulmer kazao Reutersu da Hrvatska ipak najviše zainteresirana za njihove najnovije lovce F-35

Trakavica hrvatske nabavke novog borbenog aviona ide i dalje u pomalo neočekivanom pravcu u kojem su u fokus došli i najnoviji američki nevidljivi lovci F-35 koji se do sada nisu spominjali kao opcija za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. To je za Reuters potvrdio potpredsjednik Lockheed Martina Greg Ulmer. Vijest Reutersa od petka nema nikakvih detalja mogućeg hrvatsko-američkog posla oko F-35, a Ulmer je govorio o narudžbama za Lockheed Martinove zrakoplove F-16 i F-35 po osnovi postojećih i budućih ugovora.”


Ali zašto bi Amerikanci “jedan od najboljih i najskupljih aviona današnjice” nudili siromašnoj hrvatskoj, koja nema nikakve šanse platiti njegovu nominalnu cijenu?



Project F-35 za Amerikance i, manjim udjelom, Britance jest project jednake kvalitete i uspješnosti kao i project Tvornice glinice u Obrovcu za KPJ.

Uspjeli su tako, nakon dugog odgađanja i nevjerojatnih prekoračenja troškova, koje je i jadni Lockheed Martin, nakon pritiska iz Pentagona, morao dijeliti, napraviti avion niske brzine za jednog lovca, kratkog dometa (osim u slučaju da planiraju rat protiv Meksika I Canade) i Stihl tehnologije, odnosno slabog radarskog odraza, kad nije naoružan,, prevedeno “leti nevidljiv i bezopasan te to radi polako i na kratke razdaljine”

Kompjuterska borbena simulacija, pokazala je da F-35 gubi doslovno svaku bitku sa SU-35, Ruskim lovcem bombarderom koji ima duplo veći dolet, veću brzinu (2,25 Mach nasuprot američkih 1,6 Mach).

Popis se nastavlja s lošim letnim performansama, toliko lošom elektronikom da su Izraelci dogovorili njihovu kupnju samo uz uvjet da ugrađena elektronika bude njihove proizvodnje. Sve u svemu, proizvod je toliko loš da su Nizozemci, koji su bili jedni od investitora u cijeli program, odustali od njihove kupnje. Danas ga stoga naručuju samo zemlje koje žele ostati u dobrim vojno-političkim odnosima s SAD, pa nije ni čudo da Hrvatska možda razmišlja u tom smjeru.

Zbog prevelikog prekoračenja troškova i pritiska pojedinih generala Pentagona, project F-35 je umjesto tehničkog postao politički project, koji se mora zgotoviti (pa kakav bio da bio) te velikom reklamom i političkim pritiskom prodati u što većem broju,, jer da uistinu valja, kongres SAD.a bi stavio zabranu na njegovu prodaju, baš kao što je to učinio s F-22 Raptor.
- 10:10 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.