Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

24.03.2013., nedjelja

Snijegu unatoč


Placenici

Unatoč novom prodoru snijega u naše krajeve, Plaćenici odrađuju svoj redoviti nedjeljni trening, ali na urbanoj bojišnici. Prve dvije borbe u sastavu tim protiv tima brzo gubimo, ali srećom izvlačimo dobre pouke iz istih. Treću borbu priključuje nam se još jedan Plaćenik, koji upravo zbog prethodnog rezultata ulazi na našu stranu. Cijev više je pomogla, ali ono što biva presudno u sljedeće tri borbe bila je primjena odgovarajuće taktike. Umjesto raštrkavanja po terenu i ulaska u pojedinačne duele, poradilo se na timskom radu i zajedničkom nastupu po terenu. Isto tako umjesto dotadašnjeg korištenja veze, prešlo se na glasovnu komunikaciju i vikanjem se trenutno obaviještavalo suborce o kretanju suprotne strane. Naravno rezultati nisu izostali, pa su sljedeće tri borbe rezultirale uspjehom i u konačnci rezultatom 2:3. No to nam je još i najmanje bitno. Bitno je da smo relativno brzo dijagnosticirali problem i sa zajedničkim snagama pronašli odgovarajuće rješenje istog.

Placenici

Naravno ko i na svim našim internim treninzima nije nedostajalo ni dobre za*ebancije i šale. Pa nam je tako naš suborac Taso praktično demonstrirao novu kamuflažnu i modnu liniju za CQ bojišnicu. Osim toga izvučene su još neke pouke iz bliske borbe, tj. pristupa "neprijatelju" kojem cijev viri iza ugla. Srećom ovo je samo simulacija bojnog djelovanja, pa kao rezultat takvog pristupa nemamo teže posljedice (osim par kapljica krvi). No i to je bilo dovoljno za izvući odgovarajuću pouku, a kako se isto ne bi ponovilo. Sljedeći put naš suborac sigurno neće ponoviti istu pogrešku. I to je u biti to čemu ovaj sport i služi. Naučiti nas na relativno bezbolan način timskom radu i ne srljanju u pogibelj. U skladu sa onim starim legionarskim motom - Znoj štedi krv! Naravno sve to i još ponešto, izanalizirano je uz fermentirane pripravke, a zatim je uslijedio razlaz do sljedeće prigode.

Placenici

Obavijest: Naša plaćenička podružnica 32 iz Županje, poznatija kao Airsoft udruga "Plavo svjetlo" organizira veliki međunarodni susret "AXEMAN V: Operation War Zone". Susret se održava od 12. do 14. travnja 2013. kod Zvjezdangrada u Spačvanskim šumama. Za sada je svoj dolazak potvrdilo preko 160 airsoftera iz Slovenije, BiH (oba entiteta), Srbije i naravno Hrvatske. Informacije o prijavama, uvjetima, kotizaciji i ostalom možete pronaći na internetskoj stranici http://www.plavosvjetlo.com/ ili pozivom na Denov mobitel istaknut u desnom prozorčiću.
Vidimo se tamo...

Oznake: airsoft, trening, CQC, krv, znoj, najava


17.03.2013., nedjelja

Opet nova šuma


Od intela u studenom do odlaska u istu trebalo nam je puna četiri mjeseca. Jer trebalo je prvo odraditi izviđanje, trebala nam se potrefit meteo-situacija i svašta nešto. No danas smo konačno uspjeli, ali nakratko. Sat kasnije nadobudna dva lokalca zdrave ljubičaste boje tena, ukazala su se taman dok smo prvu borbu privodili kraju. Nisam vidio, ali kolega kaže da je jedan mahnuo nekakvom značkom i predstavio se kao policija. Srećom to smo doznali nešto kasnije, jer bi vjerojatno isti trenutno dobio prijavu za lažno predstavljanje... ali u konačnici bolje ovako jer bi nam zbog pozivanja redarstvenika propao ostatak treninga. Pošto je nekolicini nas sa ratnim stažom trenutno proradio ptsp na njihove nebuloze o dozvoli kretanja državnom šumom samo po putu, glasno im je rečeno da nas poštede daljnjih "objašnjavanja", jer ćemo otići. Iako su imali neopisivu potrebu još nešto reći, brzo su zamukli shvativiši da nismo ekipa kojoj treba bilo što objašnjavati. Srećom unatoč manjku pameti kod nekih, u ovoj državi još uvijek ima dovoljno šuma. I tako se nas trinaest jednostavno prebacilo kilometar-dva južnije u sljedeću šumu, te odradilo još dvije borbe. Pri čemu se dobrano natrčalo i oznojilo do postfajtovske pive.

Placenici

Jer nešto rjeđa šuma sa tanjim stablima omogućavala je relativno rano uočavanje kretanja, ali upravo zbog toga trebalo je bolje surađivati sa suborcima i koordiniranije nastupati po terenu, što je u konačnici i glavni cilj naših treninga. Jer osim razvijanja osobnih vještina prikrivanja, kretanja i pogađanja pokretnih ciljeva... najvažnije je uigrati borbeni kolektiv. Uvježbati borce da koordinirano djeluju u skupini i da kolektivnim djelovanjem ostvaruju sve ono što kao pojedinci nisu u mogućnosti. No da bi to uspjelo, pojedinac mora osobne prioritete podrediti kolektivnim. I ne samo to, nego mora razviti osobni osjećaj gdje treba popuniti prazninu u liniji, kako bi se nastavilo gurati naprijed. Naravno to se u Plaćenicima ne razvija vikanjem nekakvog "zapovjednika" od iza, nego svaki Plaćenik mora taj osjećaj razviti sam za sebe. A upravo to je ono "nešto" što se razvija na našim treninzima. Sposobnost samostalnog djelovanja u sklopu kolektiva. Poput djelovanja vukova u čoporu. Nečega što je kod nas shvaćeno još u samim Plaćeničkim počecima, a što na žalost neki drugi nisu shvatili do dan danas.

Oznake: airsoft, trening, šuma, lažno predstavljanje, ptsp


10.03.2013., nedjelja

Južina


Placenici
Foto: Robi

Najava kiše za vikend natjerala nas je kroz tjedan na promjenu bojišnice. Umjesto dogovorene šume odrađen je pričuvni CQC teren, koji koristimo upravo za ovakve nepovoljne meteo uvjete. Osim toga, taj teren je odličan za uigravanje borbenog kolektiva, jer (za razliku od šume u kojoj se možete koliko-toliko prikriti), u ovoj "betonskoj šumi" nema skrivanja, jer se vidi doslovce svaki pokret sa suprotne strane. Stoga na njemu posebice do izražaja dolazi uigranost ekipe ili borbenog kolektiva. Suma sumarum, odradili smo četiri borbe u sastavu 6 na 6, da bi zadnje dvije odradili u sastavu 5 protiv 5. U prvu borbu se krenulo sa standardna dva oživljavanja (tri života), ali zbog konstantnog kretanja po terenu, na kraju su linije bile toliko izmješane da se nije znalo tko pije, a tko gine... Zato sve ostale borbe odrađujemo na ispadanje. Navedena procjena se pokazala ispravnom jer ne samo da se pažljivije nastupalo, nego je navedeno izazvalo dodatnu koheziju borbenih kolektiva.

Placenici

Zgusnutiji raspored značio je i bolji učinak na terenu. Međusobno pokrivanje, koordinirano prebacivanje uz zaprečnu paljbu suboraca, kao i stalna glasovna komunikacija na terenu rezultirala je potpunim izostankom potrebe za korištenjem radio-komunikacije. A koliko su se obje strane trudile, tj. da su zaista odlučivale nijanse najbolje ilustrira podatak da je predzadnja borba izgubljena doslovce zbog pogreške tipa ispadanja spremnika iz replike u presudnom trenutku. Već takav zastoj u "guranju naprijed", bio je dostatan da suprotna strana ostvari trenutnu prevagu i u konačnici poentira. Odličan i vrlo naporan trening po mišljenju većine, okončan je raščlambom uz pivo, na kojoj se podsjetilo ključnih trenutaka današnjeg treninga, ali isto tako razmjenila još neka vojna znanja i životna iskustva. Za kraj čestitke kolegi na prinovi u obitelji, što nam je otkrio danas na treningu. Jer tek uz podmladak, sve ovo dobiva pravi odnosno zdravi smisao. Tako treba, bravo Plaćeniče (čuči prvi desno)...

Oznake: trening, CQC, koordinacija, podmladak, fotografija


03.03.2013., nedjelja

Opet mokri


Placenici

Unatoč zatopljenju šume su i dalje pune snijega, no to nije spriječilo dvanestoro Plaćenika danas odraditi svoj trening. Odrađen je jedan mega-fajt sa više oživljavanja od standardna tri, a potrošnja streljiva je bila skoro pa nevjerojatna. Tome je doprinjela ćelava šuma, bijela podloga, te nevjerojatna količina grančica koja je onemogućavala precizno gađanje ciljeva. Osim toga nije bilo vremena za prekid borbi jer su nam sa svakom sekundom gacanja po vlažnom snijegu, kožne čizme propuštale novu količinu vlage u unutrašnjost. Bila je to zato svojevrsna utrka s vremenom. Koju su u finalu bolje relizirali naši hvale vrijedni protivnici; ex-Papa ćelija ojačana sa dva vanjska -jednim starim i jednim mlađahnim Plaćenikom. Mada je i naša strana nekoliko puta zablistala na terenu, u konačnici je presudila bolja uigranost borbenog kolektiva jedne ćelije, prema onoj ne toliko uigranoj strani. Naravno to bi svima trebala biti pouka i podstrek za daljnje uvježbavanje borbenog kolektiva. Jer snaga leži u uvježbanom kolektivu, a ne u grupi neuvezanih pojedinaca... ma koliko oni svak za sebe bili iznadprosječni. Pametnom dovoljno...

Oznake: airsoft, trening, šuma, snijeg, borbeni kolektiv


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.