Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

01.04.2013., ponedjeljak

Blatu unatoč


Iako su nam trodnevne obilne kiše i blagdan onemogućili standardni nedjeljni trening, no neradni ponedjeljak se ipak morao iskoristiti. Nas par starih i trojica novih Plaćenika, odlučili smo ukrstiti replike na našem standardnom terenu za loše meteo uvjete. Tijekom puna tri sata bespoštedne tarapane, mijenjane su strane, miješale se ekipe i igralo nesmanjenom žestinom uz svega dvije čik pauze. Trening je bio vrlo intenzivan, tako da mi je dobar dio prošao u takozvanom borbenom transu. Stanje je to kad funkcionirate na primarnoj razini svijesti - ubiti ili biti ubijen. Na žalost borbeni trans vam isključuje više moždane funkcije, tako da kao posljedicu ima slike, ali nema tona.

Placenici

Bolje rečeno sjećate se bljeskova, slika, situacija... ali jako teško vam je odrediti što je bilo prije, a što posilije, odnosno prisjetiti se točnog vremenskog slijeda i svih konkretnih detalja. Zato na kraju više nismo znali jesmo li odradili sedam ili čak osam borbi na ispadanje. Kako god, zaključak je jedinstven... danas je odrađen odličan trening u ugodnom društvu, a o intezitetu istog najbolje govori zategnuto mišićje na leđima. Odrađujemo brzu raščlambu treninga uz pivo, dogovaramo teren za sljedeću nedjelju i razilazimo se vrlo zadovoljni odrađenim. Sljedeću nedjelju odradit ćemo taktički trening za predstojeći 26-satni susret "AXEMAN 5".
Vidimo se tamo...

Oznake: airsoft, trening, CQC, borbeni trans, Axeman5


24.03.2013., nedjelja

Snijegu unatoč


Placenici

Unatoč novom prodoru snijega u naše krajeve, Plaćenici odrađuju svoj redoviti nedjeljni trening, ali na urbanoj bojišnici. Prve dvije borbe u sastavu tim protiv tima brzo gubimo, ali srećom izvlačimo dobre pouke iz istih. Treću borbu priključuje nam se još jedan Plaćenik, koji upravo zbog prethodnog rezultata ulazi na našu stranu. Cijev više je pomogla, ali ono što biva presudno u sljedeće tri borbe bila je primjena odgovarajuće taktike. Umjesto raštrkavanja po terenu i ulaska u pojedinačne duele, poradilo se na timskom radu i zajedničkom nastupu po terenu. Isto tako umjesto dotadašnjeg korištenja veze, prešlo se na glasovnu komunikaciju i vikanjem se trenutno obaviještavalo suborce o kretanju suprotne strane. Naravno rezultati nisu izostali, pa su sljedeće tri borbe rezultirale uspjehom i u konačnci rezultatom 2:3. No to nam je još i najmanje bitno. Bitno je da smo relativno brzo dijagnosticirali problem i sa zajedničkim snagama pronašli odgovarajuće rješenje istog.

Placenici

Naravno ko i na svim našim internim treninzima nije nedostajalo ni dobre za*ebancije i šale. Pa nam je tako naš suborac Taso praktično demonstrirao novu kamuflažnu i modnu liniju za CQ bojišnicu. Osim toga izvučene su još neke pouke iz bliske borbe, tj. pristupa "neprijatelju" kojem cijev viri iza ugla. Srećom ovo je samo simulacija bojnog djelovanja, pa kao rezultat takvog pristupa nemamo teže posljedice (osim par kapljica krvi). No i to je bilo dovoljno za izvući odgovarajuću pouku, a kako se isto ne bi ponovilo. Sljedeći put naš suborac sigurno neće ponoviti istu pogrešku. I to je u biti to čemu ovaj sport i služi. Naučiti nas na relativno bezbolan način timskom radu i ne srljanju u pogibelj. U skladu sa onim starim legionarskim motom - Znoj štedi krv! Naravno sve to i još ponešto, izanalizirano je uz fermentirane pripravke, a zatim je uslijedio razlaz do sljedeće prigode.

Placenici

Obavijest: Naša plaćenička podružnica 32 iz Županje, poznatija kao Airsoft udruga "Plavo svjetlo" organizira veliki međunarodni susret "AXEMAN V: Operation War Zone". Susret se održava od 12. do 14. travnja 2013. kod Zvjezdangrada u Spačvanskim šumama. Za sada je svoj dolazak potvrdilo preko 160 airsoftera iz Slovenije, BiH (oba entiteta), Srbije i naravno Hrvatske. Informacije o prijavama, uvjetima, kotizaciji i ostalom možete pronaći na internetskoj stranici http://www.plavosvjetlo.com/ ili pozivom na Denov mobitel istaknut u desnom prozorčiću.
Vidimo se tamo...

Oznake: airsoft, trening, CQC, krv, znoj, najava


10.03.2013., nedjelja

Južina


Placenici
Foto: Robi

Najava kiše za vikend natjerala nas je kroz tjedan na promjenu bojišnice. Umjesto dogovorene šume odrađen je pričuvni CQC teren, koji koristimo upravo za ovakve nepovoljne meteo uvjete. Osim toga, taj teren je odličan za uigravanje borbenog kolektiva, jer (za razliku od šume u kojoj se možete koliko-toliko prikriti), u ovoj "betonskoj šumi" nema skrivanja, jer se vidi doslovce svaki pokret sa suprotne strane. Stoga na njemu posebice do izražaja dolazi uigranost ekipe ili borbenog kolektiva. Suma sumarum, odradili smo četiri borbe u sastavu 6 na 6, da bi zadnje dvije odradili u sastavu 5 protiv 5. U prvu borbu se krenulo sa standardna dva oživljavanja (tri života), ali zbog konstantnog kretanja po terenu, na kraju su linije bile toliko izmješane da se nije znalo tko pije, a tko gine... Zato sve ostale borbe odrađujemo na ispadanje. Navedena procjena se pokazala ispravnom jer ne samo da se pažljivije nastupalo, nego je navedeno izazvalo dodatnu koheziju borbenih kolektiva.

Placenici

Zgusnutiji raspored značio je i bolji učinak na terenu. Međusobno pokrivanje, koordinirano prebacivanje uz zaprečnu paljbu suboraca, kao i stalna glasovna komunikacija na terenu rezultirala je potpunim izostankom potrebe za korištenjem radio-komunikacije. A koliko su se obje strane trudile, tj. da su zaista odlučivale nijanse najbolje ilustrira podatak da je predzadnja borba izgubljena doslovce zbog pogreške tipa ispadanja spremnika iz replike u presudnom trenutku. Već takav zastoj u "guranju naprijed", bio je dostatan da suprotna strana ostvari trenutnu prevagu i u konačnici poentira. Odličan i vrlo naporan trening po mišljenju većine, okončan je raščlambom uz pivo, na kojoj se podsjetilo ključnih trenutaka današnjeg treninga, ali isto tako razmjenila još neka vojna znanja i životna iskustva. Za kraj čestitke kolegi na prinovi u obitelji, što nam je otkrio danas na treningu. Jer tek uz podmladak, sve ovo dobiva pravi odnosno zdravi smisao. Tako treba, bravo Plaćeniče (čuči prvi desno)...

Oznake: trening, CQC, koordinacija, podmladak, fotografija


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.