Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

28.04.2013., nedjelja

Ražanj


Placenici

Predprvomajski trening odrađujemo danas u Plaćeničkoj bazi. Okuplja nas se dvadeset i nakon dulje pripreme dijelimo se na Jalta principu (pola-pola). Jedni kreću istočno, a drugi zapadno u potrazi za suhim mjestom za prebacivanje preko kanala. Ulazimo u šikaru s druge strane kanala i polako se krećemo prema neprijatelju. U jednom trenutku naša trojka u sredini nalijeće na njihov binom. Kao u Westernima djelići sekunde odlučuju i onaj tko je brži (i precizniji) preživljava. Pokušavamo izviditi situaciju izvan gustiša, ali svaki izlazak trenutno se kažnjava. Stoga nemamo izbora nego formirati obrambeni perimetar unutar gustiša i od tuda rješavati svaki pokušaj njihovog proboja unutra. Uz to nemamo ljudstva za napredovanje jer smo odmah u startu oslabljeni za binom koji se odvojio i krenuo u obuhvat. Zato čitavo vrijeme vodimo mrtvu utrku, da bi na kraju prevagu donijelo ograničenje na dva oživljavanja. Jer u trenutku kad je potrošio treći život, igrač mora izaći iz igre. U međuvremenu obuhvatni bionom odrađuje posao, ali u jednom trenutku ulaze u neprijateljsku liniju misleći da su njihovi i ovi ih rješavaju. Naravno nakon toga zbog gubitka kontakta s nama, ne znaju gdje bi se respawnali i izgubljeni su za nas.

Placenici

Znači pouka bi bila kako ne treba odmah slabiti liniju sa razdvajanjem, nego se u obuhvat ide tek kad dođe do kontakta sa njihovom linijom. Zbog toga, te ubrzavanja dinamike borbe ne čekamo iskorištavanje svih života, nego borbu ograničavamo vremenski. Istočna strana borbu završava sa više ljudi. Ostajemo u istom sastavu i za sljedeću borbu, ali je ovaj put odrađujemo po pravcu sjever-jug. Naša strana kreću u pravcu juga i čekamo signal za pokret. Ovu borbu puštamo trojku po lijevom krilu, binom nam drži nasip u sredini, dok ostatak kreće po desnom krilu kroz gustiš. I taman kad nam je lijevo krilo poriješavala njihova središnjica, na scenu stupa naše desno krilo i mete ih sa boka. Nakon oživljavanja trojka sa lijevog krila uočava jednog usamljenog neprijatelja koji nam pokušava "prodati" obuhvat. No pošto se kreće po relativoj čistini nema iznenađenja. Na kraju se dočepao šumarka na istočnoj strani i nestao. Tražimo ga sa još jednom trojkom, ali... to je gotovo nemoguća misija u takvom gustišu. Zato se vraćamo nazad u bazu i odrađujemo ono zbog čega smo došli - ražanj i druženje oko vatre. Okupili smo se ujutro u 10:00, a razilazimo se tek navečer oko 19:00h - siti, napojeni i toliko nadimljeni da su nas i komarci zaobilazili u širokom luku.

Placenici

Oznake: airsoft, trening, šuma, gustiš, ražanj


21.04.2013., nedjelja

Napokon zelenilo


Redoviti nedjeljni trening na teren nam izvodi 13 Plaćenika. Porast dnevnih temperatura omogućio nam je i raniji izlazak na trening, pa nam nešto preostaje i od ostatka dana. Model je to koji se prakticira već godinama. Zimi zbog nižih temperatura izlazimo sredinom dana, dok sa zatopljenjem izlazimo sve ranije. Sve u svemu u neka četiri sata odrađene su četiri borbe sa jednim oživljavanjem, dok je posljednja odrađena na ispadanje. Prvu borbu pokušalo se igrati sa medicom, ali zbog podizanja tempa igre od istog se moralo odustati. Naime ako bi nam se dogodila pogibija u neposrednoj blizini protivnika, postajalo je skoro nemoguće oživiti pogođenog, što je naravno za posljedicu imalo degradaciju tempa igre.

Placenici

Od ostalih zapažanja napokon je uočen dolazak proljeća. Drugim riječima šuma je prolistala i zazelenila onom karakterističnom svijetlo zelenom nijansom. A smanjenje vidljivosti omogućilo nam je bolje prikrivanje i prebacivanje po terenu, te samim time i iznenađenja protivnika. Kao posljedicu nerijetko se paljba otvarala na malim udaljenostima, pa nije izostalo modrica, pa čak i pucanja kože. Taktičkim nadmudrivanjem po terenu, bočnim probojima i općenito koordinaranijim nastupima ostvarivane su prevage ekipa na terenu. Pritom su odlučivale doslovce nijanse. Na kraju je odrađena i postfajtovska piva, na kojoj je odabran sljedeći teren, te dogovorena logistika za isti. Zaključak onih koji do sada nisu oprobali ovu šumu, bio je kako je ovo jedna od najljepših šuma u Plaćeničkom portfelju. Eto...

Oznake: airsoft, trening, šuma, proljeće, zelenilo


14.04.2013., nedjelja

"Axeman 5"


Placenici i potpredsjednik Kazahstana

Nakon dugog iščekivanja dočekali smo napokon i taj dan. "Axeman 5" kao najduži i međunarodno najšareniji airsoft susret na ovim prostorima, a koji se od petka sve do danas odigravao u šumama Spačve. Ukratko prvi plaćenički val na mjesto zbivanja stiže još u petak navečer, da bi nam se ostatak ekipe pridružio u subotu ujutro. Glavna zadaća naše šestorke bila je osiguravanje Kazahstanskog potpredsjednika Nurtaja (stoji u sredini slike), koji nakon pogibije predsjednika Borata postaje najvažnija osoba u regiji.

Sudionici

No iako su sve Plaćeničke snage odmah uključene u sastav WALF-a (žuti), druga strana RAMEC (crveni) bili su i dalje brojčano jači za cijeli vod. Stoga ne iznenađuje da su isti nakon isteka 26-satnog susreta pobijedili uz tijesnu razliku u bodovima 10:8. Susret je tekao po segmentima na način da su obje strane dobijale zadaće. Prvu bitku ujutro dobijaju "istočnjaci" koji su masovnošću jednostavno pregazili naše. No već drugu - bitku za vodu, koja se odvijala u gušćoj šumi u kojoj prevagu ne nosi masovnost već manevar, istu glatko rješavamo u našu korist.

Transporter TAM150

Treća bitka kreće u sumrak i RAMEC je imao više sreće u obrani tj. pronalasku telekomunikacijskog centra. Ova borba je vjerujem bila najinteresantnija za većinu sudionika jer se na kraju odvijala po mrklom mraku. Kakav je kaos vladao najbolje ilustrira situacija u kojoj je jedan naš Plaćenik s leđa ušao među "istočnjake" koji su razmjenjivali paljbu sa "zapadnjacima" preko ceste. Od zauzimanja pozicije među njima za 15-ak minuta ostvario je otprilike isto toliko killova (uključujući dva medica). Naravno u konačnici i on je bio rješen, ali malo mu je nedostajalo za dočepati se svojih linija.

Plaćenici pred treću bitku

Noćne akcije i izviđanja su nastavljene sve do 3 ujutro. Jutro današnjeg dana je započelo sa pomorsko-zrakoplovnim desantom zapadne na bazu istočne koalicije. S jedne strane desantirano je dvadesetak boraca sa čamcima preko rijeke, glavnina je krenula po sredini, dok je s druge strane transportni helikopter (tip TAM150) desantirao dvanaestoricu "žigosanih" Plaćenika. Krenulo je dosta dobro, ali... bilo nas je premalo za uspješno napadno djelovanje, koje da bi u vojnoj teoriji uspjelo, mora imati omjer snaga od 3:1 u korist napadača.

pred Plaćenički desant

Stoga organizatori završavaju susret i pozivaju nas na četvrti topli obrok, koji je bio i najbolji jer se radilo o pečenju (janjetina i odojak). Uslijedilo je višesatno druženje i razgovor uz pečenje i uglavnom pivo, te se poveliko društvo polako razilazilo svak na svoju stranu. Sve u svemu odlična tri dana provedena u predivnoj tek zazalenjeloj prirodi, uz odličnu hranu i izvrsno društvo iz skoro svih republika bivše nam države. Hvala im svima još jednom na tome... a ponajviše našoj podružnici 32 koja je sve to izorganizirala i moderirala.

povratak Plaćenika

Istodobno izvještaj o današnjem treningu u jednoj novoj šumi donose tekstualno Kile i slikovno Luka;
Ujutro u 10 sati okupila se Plaćenička skupina od 11 ljudi, što je popriličan broj, unatoč činjenici da su najčešći članovi prisustvovali airsoft susretu "Drvosječa 5". Nestrpljivo smo krenuli u izvidnicu novog terena, koji nas je izuzetno ugodno iznenadio jer pruža mnoge mogućnosti za sve modele okršaja, što smo i isprobali, od standardnog team deathmatcha, preko capture the flag, dva puta neuspješnog branjenja baze pa do osvajanja brda. U međuvremenu nam se pridružio zakašnjeli pojedinac i snage su se izjednačile. Još jednom se presudnim pokazalo kvalitetno kretanje po terenu, timski rad i komunikacija, a za dobru zabavu i dinamiku je bila zaslužna funkcija medica, koja je u stanju promijeniti tijek igre na najneočekivanije načine, npr. kada se četvorica nađu iza jednog drveta zbog oživljavanja, 10 metara od neprijatelja, nekako prežive i dobiju borbu.

domaći trening

Za zadnju borbu, odlučili smo krenuti prema autima i pri tome jedan tim napada, a drugi tim štiti HVT (osobu/metu od visoke važnosti). Pri tome smo se odlučili za taktiku čuvanja i povlačenja na način da 3 osobe pokrivaju, a 3 osobe uz njih idu prema autima do prvog zaklona, zatim se izmjenjuju i tako do auta. Ta taktika se pokazala učinkovita, makar nas je dvoje ostalo bez baterije i snalazili smo se kako smo naučili od malijskih vojnih snaga http://www.youtube.com/watch?v=jB6hgBip98A Nakon 4 sata ubitačnog tempa, umorni smo se uputili kući, svi živi i zdravi.

Oznake: airsoft susret, Axeman 5, Drvosječa 5, RAMEC, WALF, plaćenici


07.04.2013., nedjelja

Plaćenički povratnici


Placenici

Nakon skoro dvogodišnje pauze, četiri pripadnika ex-Bravo ćelije danas su ponovno zaigrala s nama. Malo su ispali iz trenaže, ali s obzirom na pauzu ništa čudno. No ako nam se opet aktivno priključe, uopće ne sumnjamo kako će opet doseći prijašnju razinu uigranosti. Uostalom tome ovo čudo i služi, a to je uigravanje ekipe. Sudbina je htjela da se njihov povratak poklopi sa treningom na terenu na kojem predzadnji put bili u svibnju 2010., a posljednji put u siječnju 2011. Prvu borbu dijelimo se 6:6:4 tako da na dvije strane terena razmještamo po šestorku, dok preostala četvorka luta terenom i napada i jednu, i drugu stranu. Uz dva oživljavanja navedena borba se razvukla na preko sat i pol vremena, u kojoj je nekima bilo super, a neki su bili potpuno zbunjeni i nisu znali tko koga. Toliko o trenaži. Kako bi zbunjenima olakšali posao, sljedeće dvije borbe odrađujemo u sastavu 8:8 na ispadanje.

Placenici

Borba se odvijala na kraćem prostoru oko dva razrušena objekta i to je za čas bilo gotovo. Opet se pokazalo da strana koja koordiniranije nastupa, ostvaruje bolji rezultat. Nakon tog predaha, vraćamo se opet u šumu i u istom sastavu odrađujemo još jednu borbu sa dva oživljavanja. Iako se tu već vidio određeni pomak, opet je pofalilo koordinacije, pa nam se u jednom trenutku razdvojila linija. No srećom uigrana trojka je uspješno riješila glavninu ugroze, dok im se ostatak nije priključio. Nakon toga nastavljamo čistiti šumu, ali jedan ubačeni nas riješava dvojicu s leđa. Nakon oživljavanja vraćamo se i prvo čistimo tog "uskoka", a zatim nastavljamo naprijed. Tek tu se jasno vidjela premoć koordiniranog nastupa po terenu. Nakon skoro četiri sata treninga završavamo fajt, spremamo se, odrađujemo brzu pivu/raščlambu u lokalnoj krčmi i to je to. A već sljedeću nedjelju nastupamo na dvije bojišnice...

Oznake: airsoft, trening, šuma, povratnici, koordinacija


01.04.2013., ponedjeljak

Blatu unatoč


Iako su nam trodnevne obilne kiše i blagdan onemogućili standardni nedjeljni trening, no neradni ponedjeljak se ipak morao iskoristiti. Nas par starih i trojica novih Plaćenika, odlučili smo ukrstiti replike na našem standardnom terenu za loše meteo uvjete. Tijekom puna tri sata bespoštedne tarapane, mijenjane su strane, miješale se ekipe i igralo nesmanjenom žestinom uz svega dvije čik pauze. Trening je bio vrlo intenzivan, tako da mi je dobar dio prošao u takozvanom borbenom transu. Stanje je to kad funkcionirate na primarnoj razini svijesti - ubiti ili biti ubijen. Na žalost borbeni trans vam isključuje više moždane funkcije, tako da kao posljedicu ima slike, ali nema tona.

Placenici

Bolje rečeno sjećate se bljeskova, slika, situacija... ali jako teško vam je odrediti što je bilo prije, a što posilije, odnosno prisjetiti se točnog vremenskog slijeda i svih konkretnih detalja. Zato na kraju više nismo znali jesmo li odradili sedam ili čak osam borbi na ispadanje. Kako god, zaključak je jedinstven... danas je odrađen odličan trening u ugodnom društvu, a o intezitetu istog najbolje govori zategnuto mišićje na leđima. Odrađujemo brzu raščlambu treninga uz pivo, dogovaramo teren za sljedeću nedjelju i razilazimo se vrlo zadovoljni odrađenim. Sljedeću nedjelju odradit ćemo taktički trening za predstojeći 26-satni susret "AXEMAN 5".
Vidimo se tamo...

Oznake: airsoft, trening, CQC, borbeni trans, Axeman5


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.