Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

14.04.2013., nedjelja

"Axeman 5"


Placenici i potpredsjednik Kazahstana

Nakon dugog iščekivanja dočekali smo napokon i taj dan. "Axeman 5" kao najduži i međunarodno najšareniji airsoft susret na ovim prostorima, a koji se od petka sve do danas odigravao u šumama Spačve. Ukratko prvi plaćenički val na mjesto zbivanja stiže još u petak navečer, da bi nam se ostatak ekipe pridružio u subotu ujutro. Glavna zadaća naše šestorke bila je osiguravanje Kazahstanskog potpredsjednika Nurtaja (stoji u sredini slike), koji nakon pogibije predsjednika Borata postaje najvažnija osoba u regiji.

Sudionici

No iako su sve Plaćeničke snage odmah uključene u sastav WALF-a (žuti), druga strana RAMEC (crveni) bili su i dalje brojčano jači za cijeli vod. Stoga ne iznenađuje da su isti nakon isteka 26-satnog susreta pobijedili uz tijesnu razliku u bodovima 10:8. Susret je tekao po segmentima na način da su obje strane dobijale zadaće. Prvu bitku ujutro dobijaju "istočnjaci" koji su masovnošću jednostavno pregazili naše. No već drugu - bitku za vodu, koja se odvijala u gušćoj šumi u kojoj prevagu ne nosi masovnost već manevar, istu glatko rješavamo u našu korist.

Transporter TAM150

Treća bitka kreće u sumrak i RAMEC je imao više sreće u obrani tj. pronalasku telekomunikacijskog centra. Ova borba je vjerujem bila najinteresantnija za većinu sudionika jer se na kraju odvijala po mrklom mraku. Kakav je kaos vladao najbolje ilustrira situacija u kojoj je jedan naš Plaćenik s leđa ušao među "istočnjake" koji su razmjenjivali paljbu sa "zapadnjacima" preko ceste. Od zauzimanja pozicije među njima za 15-ak minuta ostvario je otprilike isto toliko killova (uključujući dva medica). Naravno u konačnici i on je bio rješen, ali malo mu je nedostajalo za dočepati se svojih linija.

Plaćenici pred treću bitku

Noćne akcije i izviđanja su nastavljene sve do 3 ujutro. Jutro današnjeg dana je započelo sa pomorsko-zrakoplovnim desantom zapadne na bazu istočne koalicije. S jedne strane desantirano je dvadesetak boraca sa čamcima preko rijeke, glavnina je krenula po sredini, dok je s druge strane transportni helikopter (tip TAM150) desantirao dvanaestoricu "žigosanih" Plaćenika. Krenulo je dosta dobro, ali... bilo nas je premalo za uspješno napadno djelovanje, koje da bi u vojnoj teoriji uspjelo, mora imati omjer snaga od 3:1 u korist napadača.

pred Plaćenički desant

Stoga organizatori završavaju susret i pozivaju nas na četvrti topli obrok, koji je bio i najbolji jer se radilo o pečenju (janjetina i odojak). Uslijedilo je višesatno druženje i razgovor uz pečenje i uglavnom pivo, te se poveliko društvo polako razilazilo svak na svoju stranu. Sve u svemu odlična tri dana provedena u predivnoj tek zazalenjeloj prirodi, uz odličnu hranu i izvrsno društvo iz skoro svih republika bivše nam države. Hvala im svima još jednom na tome... a ponajviše našoj podružnici 32 koja je sve to izorganizirala i moderirala.

povratak Plaćenika

Istodobno izvještaj o današnjem treningu u jednoj novoj šumi donose tekstualno Kile i slikovno Luka;
Ujutro u 10 sati okupila se Plaćenička skupina od 11 ljudi, što je popriličan broj, unatoč činjenici da su najčešći članovi prisustvovali airsoft susretu "Drvosječa 5". Nestrpljivo smo krenuli u izvidnicu novog terena, koji nas je izuzetno ugodno iznenadio jer pruža mnoge mogućnosti za sve modele okršaja, što smo i isprobali, od standardnog team deathmatcha, preko capture the flag, dva puta neuspješnog branjenja baze pa do osvajanja brda. U međuvremenu nam se pridružio zakašnjeli pojedinac i snage su se izjednačile. Još jednom se presudnim pokazalo kvalitetno kretanje po terenu, timski rad i komunikacija, a za dobru zabavu i dinamiku je bila zaslužna funkcija medica, koja je u stanju promijeniti tijek igre na najneočekivanije načine, npr. kada se četvorica nađu iza jednog drveta zbog oživljavanja, 10 metara od neprijatelja, nekako prežive i dobiju borbu.

domaći trening

Za zadnju borbu, odlučili smo krenuti prema autima i pri tome jedan tim napada, a drugi tim štiti HVT (osobu/metu od visoke važnosti). Pri tome smo se odlučili za taktiku čuvanja i povlačenja na način da 3 osobe pokrivaju, a 3 osobe uz njih idu prema autima do prvog zaklona, zatim se izmjenjuju i tako do auta. Ta taktika se pokazala učinkovita, makar nas je dvoje ostalo bez baterije i snalazili smo se kako smo naučili od malijskih vojnih snaga http://www.youtube.com/watch?v=jB6hgBip98A Nakon 4 sata ubitačnog tempa, umorni smo se uputili kući, svi živi i zdravi.

Oznake: airsoft susret, Axeman 5, Drvosječa 5, RAMEC, WALF, plaćenici


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.