muzikologija

srijeda, 28.11.2007.

FILM: ATONEMENT


Jedan od najboljih filmova koje sam ikad pogledao i vjerojatno najbolji iz ovogodišnje ponude. Nisam bio fan Keire Knightley sve do filma Pride & Prejudice, gdje je bila odlična, no nakon ovog me jednostavno oduševila i nametnula se kao vrsna glumica. Uz nju, tu je i izvrsni James McAvoy, dobitnik nagrade BAFTA, najpoznatiji po ulogama u filmovima The Chronicles of Narnia i The Last King Of Scotland. Režiju ekranizacije Ian McEwanove knjige potpisuje Joe Wright, koji je režirao i spomenuti Pride & Prejudice.
Odlična režija, scenarij, glumci i glazba oblikovali su ovaj film u svojevrsno remek djelo, gdje je svaki utrošeni dolar bio u funkciji stvaranja velikog filma u svakom smislu te riječi. Ovo je jedan od rijetkih.
OCJENA: 5

28.11.2007. u 01:55 • 13 KomentaraPrint#

utorak, 27.11.2007.

NOVO: MARY J. BLIGE


Mary J. Blige - Work That.mp3

27.11.2007. u 22:46 • 3 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 26.11.2007.

Da se opet tebi vratim...

Sa snimanja spota za pjesmu Da Se Opet Tebi Vratim, s novog albuma Nine Badrić. Album je u prodaji od prošlog tjedna, pjesma je ovaj tjedan ostvarila ulaz na #16 nacionalne liste singlova, a možete ju pronaći u nekom od prethodnih postova ili s desne strane, u download boxu.







26.11.2007. u 23:05 • 6 KomentaraPrint#

nedjelja, 25.11.2007.

RECENZIJA: KYLIE MINOGUE


Kylie Minogue - Like A Drug.mp3
Kylie Minogue - In My Arms.mp3
Preslušavajući novi album Kylie Minogue, na trenutak sam dobio dojam da slušam neku kolekciju singlova. Neću pretjerivati upotrebom izraza "best of", no album je krcat pjesmama koje na sebi nose etiketu potencijalnog hita. Čak nekoliko pjesama izdvajaju se svojom kvalitetom, šarmom i zanimljivošću.
Usporedio bih ovaj album po konceptu i ideji s Blackout Britney Spears. Klupske pjesme, glasovi su na mjestima kompjutorizirani, tu su neki isti suradnici, a svaka od pjesama savršeno bi se uklopila u repertoar one druge.
Obožavatelje Kylie vjerojatno bi mogla uzrujati ovakva izjava, jer ista ipak uživa kultni status (a posebice u određenim krugovima), no ipak ostaje činjenica da je u kritičarskom srazu Britney izašla kao pobjednica. Molim stoga da se drvlje i kamenje bacaju na nekom drugom mjestu, gdje je osobama zanimanje nemati svoje mišljenje, ali i zapakirano i zamaskirati ga promovirati kao nešto vjerodostojno.
Prednost albuma (u konkretnoj usporedbi) zasigurno je njegova raznolikost, produkcija i aranžmani. Kylie nas vraća u 80e, a većina pjesma idealno je prilagođena njezinom senzibilitetu. Mana albuma je ipak nekoliko slabih pjesama u kojima Kylie stupa na područje rezervirano za nekoliko desetaka američkih teen r&b izvođača, a u kojem se očigledno ne snalazi dobro. Ja bih više cijenio album s 8 odličnih pjesama, nego onaj s 13, 8 odličnih i 5 kojima tu nije mjesto.
Među suradnicima tu su Bloodshy & Avant, Calvin Harris, Eg White, Freemasons i Guy Chambers, a kao najbolje trenutke svakako treba spomenuti pjesmu 2 Hearts, te (uz još nekoliko vrlo dobrih) odlične Like A Drug i In My Arms, pjesme koje možete naći ispod slike. Pjesmu Wow predstavit ću odvojeno, budući da je ta pjesma izabrana za novi singl s albuma.
Album X naći će se u prodaji sutra.
OCJENA: -4

KYLIE MINOGUE Wow
Kylie Minogue - Wow.mp3
Pjesma Wow najavljena je kao drugi po redu singl s albuma X. Pjesmu potpisuju Kylie, Greg Kurstin i Karen Poole (Chocolate, Red Blooded Woman; Sugababes), a za razliku od najavnog 2 Hearts donosi ipak prepoznatljivi pop/dance zvuk Kylie Minogue.
OCJENA: -5

25.11.2007. u 23:52 • 3 KomentaraPrint#

subota, 24.11.2007.

Sick & tired of those....

Kad se pogleda unatrag, recenzirao sam popriličan broj albuma. I koliko god se nekome činilo da nije tako, bilo ih je iz različitih žanrova - pop, r&b, soul, contemporary r&b, pop-rock, rock, brit pop...... I iako bi ih se sve lako moglo svrstati u komercijalnu glazbu, nije to nešto od čega bi trebalo pobjeći, jer komercijalna glazba nije nešto što je samo po sebi loše.
Već sam jednom napisao post o "dobroj kritici" i osvrnuo se na problem današnjih recenzija i kritike. U međuvremenu sam skupio velik broj čitatelja, želim ponoviti jedan dio vezan uz to.
Evo što sam napisao u jednom dijelu:
"Dobar kritičar prvenstveno ne bi trebao sebe doživljavati previše ozbiljno. Trebao bi biti tolerantna i liberalna osoba, te poznavati različite žanrove glazbe. Iz stila života proizlaze i dijapazoni emocija. U nedostaku širih, kritičar ne može biti objektivan. Već se godinama vodi "rat" između Ilka Čulića i grupe Colonia. I iako rade najkvalitetniju dance glazbu u Hrvatskoj, osoba za koju je već pri samom pogledu na nju dovoljno da se pomisli kako u disko klub nikad nije ni kročila, a kamoli osjetila neku emociju iz dance/disco glazbe, sad se smatra dovoljno kompetentnim ocjenjivati takvu glazbu. I to ne bilo kako. Sa najvećim mogućim zgražanjem.
Naravno, postoji kritika u kojoj je subjektivan ton jasno naznačen. I to je u redu. No kako ozbiljno shvatiti kritičara kojem iz kritike jasno iščitate cijeli njegov privatni život i sve njegove frustracije. Samo šovinist i najveća neznalica može odbaciti cijeli jedan žanr kao nebitan. Aleksandar Dragaš spremno će odbaciti opuse priznatih, i još važnije - voljenih - izvođača (Bee Gees), istovremeno uzdižući neke druge koji su fanovi (Feist) onih prvih, indirektno vrijeđajući i njih, ali i sve ostale koji pronalaze svoju afirmaciju kroz određenog izvođača ili žanr, zaboravljajući jednu važnu stvar -pisati o glazbi, a ne o ukusima.
.............
Ne smatram se izvrsnim u ovome što radim, ali ja sam tu svoju odgovornost prema ljudima koji ovo čitaju ipak shvatio drugačije; neartikulirane izjave prenaglašenog osobnog stava ovdje nećete pronaći.
Jedina prava kritika nekvaliteti je kvaliteta
"

Koliko god to nekome čudno zvučalo, meni je sasvim normalno i prirodno da nitko ne može shvatiti svu glazbu i sve što iz nje za nekoga može prozaći. Ja sam preslušao novi album grupe TBF. Ipak, ni u jednom trenutku nije mi palo na pamet napisati recenziju za isti. Ne jer ne mislim da nisam sposoban za takvo što. Naprotiv. Mislim da sam sposoban napisati recenziju za album koji uopće nisam preslušao, a da nitko to nitko ne primjeti. A kod ovog konkretnog albuma mogao bih točno razložiti, analizirati i obrazlagati što točno štima a što ne....Ali čemu zapravo? Da pokažem da mogu i da to samo sebi postane svrhom?
Ne razumijem tu glazbu, ne volim nabrajanja, ne volim glazbu koja u meni ne budi emocije, koja mi proizvodi iritacije. Ne mogu ju slušati i ne mislim da moram imati mišljenje o njoj, a kamoli da se nekome za to moram opravdavati. Ne volim recimo ni Kylie Minogue, pa se za to područje ipak smatram dovoljno kompetentnim, a siguran sam da se iz recenzije novog albuma nigdje neće vidjeti da ju ne volim. Kao što je petica albumu Britney Spears i promoviranje iste bacilo udicu koju je većina zagrizla, pa su tako česti komentari da ne mogu biti objektivan kad se radi o Britney Spears. Zašto točno? Jer sam pohvalio album? Jer sam ju doveo u usporedbu s Aguilerom, gdje mi Aguilera izlazi kao gubitnica? Volim li zapravo Britney Spears? Ili je to ekvivalent ocjeni albuma?

Ne razumijem primjerice ovaj tekst:
"Houston we got problem. Naime od samih početaka estradne i pjevačke karijere Nine Badrić dotična nam pjevačica nikad nije imponirala osobitim talentom za imitiranje. Svostveno tome, nismo skužili u čemu je tajna njenog uspjeha i vječnog tretiranja dotične kao dame "nove Tereze" domaće glazbene scene. OK, ima glas i dobro pjeva, i ima nekoliko hitova, ali finjak i duhovitost je teško naučiti pa čak i ako neprestano hiniš. Ako Boga znate, pomozite nam i pošaljite objašnjenje na redakciji mail - najpošteniji odgovor objavljujemo i nagrađujemo."
Teks je napisala Marijana Mikulić, poznata po svojim glupim opaskama koje nemaju veze sa zdravim razumom, velikoj količini nepismenosti, te po svojoj poziciji u "novinarstvu". Znate, onaj na samom dnu. Nemaju li ti neki novinari svoje urednike? Objavljuju li oni te bljuvotine na temelju nekih kriterija?
Ili recimo recenzija novog albuma Britney Spears na T-portalu, gdje je Zoran Stajčić napravio retrospektivu njezinog života, čudi se što si nije odrezala glavu, a ne samo kosu, progovara o njenoj debljini, gaćicama, Paris Hilton, a bahato progovara o tome kako njena glazba nikome nije nedostajala. Samom albumu posvetio je nekoliko redaka. Ograničen količinom teksta koji može napisati i količinom mržnje, frustracije i gorčine i tih nekoliko rečenica vjerojatno mu je bilo previše.
U nekoj drugoj recenziji kaže da je glazba Roisin Murphy za sve one kojima je tijesno ispod Rihanninog kišobrana. Jer ne daj Bože da se nekome može svidjeti i jedna i druga. To bi bila sveopća katastrofa, jer glazba mora biti podijeljena u kategorije. Iz čistog protesta i bunta, sutra bih otišao kupiti albume Britney Spears i Rihanne. Iz čiste zabave. 1:0 za Britney i Rihannin kišobran.
Tu je naravno i famozni Denis Leskovar. Dobro sam se nasmijao njegovoj recenziji novog albuma Nine Badrić, ali i onoj Alicie Keys. On je već postao toliko dosadan i predvidiv u svojim recenzijama, da mu mogu napamet u polusnu izdiktirati sve ocjene koje će dati nadolazećim albumima, da mu uštedim i muku i trud. Ispričavam se, samo muku.
Kao i u svakom cijenjenom i kvalitetnom stranom glazbenom magazinu, glazbu bi trebalo recenzirati nekoliko ljudi. Kompetentnih ljudi. Koji imaju život, vole život i žive život. Kojima ne cure frustracije sa svih strana. Koji ne misle da je sve što ne uključuje njihov vid zabave, tek jeftina zabava. Koji ne dijele glazbu u kategorije. Žalosno je da ovakve osobe uopće dobivaju priliku recenzirati glazbu (recenziraju li oni uopće glazbu ili osobu i njen život??) na nekoj tako "važnoj stranici" ili novinama, još žalosnije što im je puštena tolika sloboda, pa tako dobivamo priliku vidjeti što "kritičar" misli o samom sebi, svojoj inteligenciji, sposobnosti smišljanja dosjetki, količini ironije, sarkazma, (ne) inteligenciji čitatelja, ali najviše od svega-budalaština je ta koja prva ispliva na površinu. Glazba je tu najmanje važna....

24.11.2007. u 14:11 • 4 KomentaraPrint#

četvrtak, 22.11.2007.

RECENZIJA: MARKO TOLJA


Marko Tolja - Morska Rijeka.mp3
Istovremeno sa subotnjim rađanjima novih superzvijezda na temelju ničega osim vriskova napaljenih i histeričnih djevojčica, a čiji će rok trajanja vjerojatno biti kraći od trajanja same emisije, tiho i polako rađa se jedna nova zvijezda koja svojim debitantskim albumom pokazuje ne samo svu raskoš svog talenta, nego i da je vrlo vjerojatno jedan od najboljih glazbenih proizvoda u Hrvatskoj u zadnje vrijeme, a ne bih pretjerao kad bih ga nazvao i najboljim hrvatskim vokalom. Odlučio je težim putem, jer kako sam kaže- radije će biti gladan i raditi ono što voli, nego se povoditi za ukusom mase. No taj put ne samo da se pokazao ispravnim u kvalitativnom smislu, nego se nameće kao muški izvođač br. 1. Sve ono što Žakovi, Mije Lešine, Saše Lozari i Kristijani Beluhani žele biti, sve je to Marko Tolja. Toliku količinu kvalitete, odlične interpretacije, a možda i najvažnije i ono što ga najviše izdvaja- suptilnosti, nisam već dugo čuo na albumu nekog muškog izvođača, a uz malo više truda i rada na autorskim pjesmama, svijetla budućnost je na njegovoj strani.
Olja Dešić glazbeni je producent albuma.
Slika koju sam stavio u post naravno nije cover albuma. Smiješna je činjenica da nisam našao istu u normalnoj veličini, kao ni previše informacija o albumu.
OCJENA: 4

22.11.2007. u 22:50 • 10 KomentaraPrint#

utorak, 20.11.2007.

ALEKSANDRA RADOVIĆ


Aleksandra Radović - Kao So U Moru.mp3
Aleksandra Radović - Čuvam Te.mp3
Predstavio sam raznorazne izvođače iz Europe i Amerike, međutim nikad nisam predstavio nekog s prostora bivše Jugoslavije. Ovdje su dvije prekrasne pjesme Aleksandre Radović, hvaljene i nagrađivane srpske pjevačice.

20.11.2007. u 21:48 • 11 KomentaraPrint#

nedjelja, 18.11.2007.

RECENZIJA: NINA BADRIĆ


Nina Badrić - Dodiri Od Stakla.mp3
Prije nekih 8 mjeseci Ivana Husar objavila je sa sa svojom sestrom dvostruki album Familija. Marijin dio poprilično je razočarao, no Ivana je pokazala ogroman potencijal. Znalo se da je vrstan vokal, no pokazala je kako može samostalno iznijeti pjesmu čak i bolje nego s grupom, a ni skladateljski talent nije ostao nezamijećen.
U toj nekoj fazi pisao sam joj hvalospjeve i uzdizao ju u nebesa. Stojim naravno iza toga da je u Hrvatskoj ona najbolji ženski vokal, no potvrdila se jedna vrlo važna činjenica.
Što je Ivana napravila ne bi li itko čuo ijednu njezinu pjesmu s album? Od svih vas koji nemate taj album, jeste li čuli ijednu pjesmu Ivane Husar?
Odgovor je vjerujem svima jasan. Nakon objavljivanja albuma prepustila se nekim drugim poslovima (Zvijezde pjevaju, Showtime), a svoj album i svoju (kako ju sama naziva) najveću ljubav gurnula je u drugi plan. Ali ne bilo kako. Na uštrb katastrofalnih poteza. Nakon sveopćeg oduševljenja izvedbom Princeza koju su nam priredili ona i prijatelj joj Žak na spomenutom showu, trebalo joj je ni više ni manje nego pola godine da pjesmu snimi u studiju, a svrha je uglavnom nepoznata. Osim naravno da i dalje zavarava publiku kako nema vlastitih pjesama dok joj album skuplja prašinu. Jer na čijem bi se točno albumu trebala pojaviti ta pjesma? Nekom novom? Re-izdanju starog? Je li to singl ili nije? Nitko to naravno ne zna, a takvi potezi na hrvatskoj estradi i više su nego učestali. Stvar čini gorim i činjenica da se na radiostanicama vrti pjesma Ivane i Marije Husar koja je nastala kao tribute to Ivo Robić, a pogađate, ni ta pjesma nije na albumu Familija.
Nije stoga teško zaključiti jednu vrlo jednostavnu stvar. U silnim žaljenjima po medijima kako se nigdje ne puštaju spotovi, kako nema prostora za glazbu, kako je danas skupo snimati spotove i albume, pitam se što to točno izvođači rade da bi uopće ostvarili ikakav kredibilitet kod sponzora ili diskografskih kuća? Trebamo li slijepo vjerovati najboljem vokalu hrvatske estrade ili je on upravo tamo gdje mu je prema svojim zaslugama mjesto - u nekoj zlatnoj sredini, malo dalje iza glazbenika koji ozbiljno shvaćaju svoj posao, a neposredno iza nekoliko domaćih porno uradaka, ispalih sisa na pozornici i mejkovera od strane Marka Grubnića?
Ukoliko ovaj album Nine Badrić ne dobije pozitivne ocjene kritičara, moramo se zapravo ozbiljno zapitati što to točno vrijedi na našoj estradi. Koja je to pjevačica kroz godine pokazala takav kontinuitet, kvalitetu i uspjeh? Bez imalo lažne skromnosti Nina se može pohvaliti desecima (Ja Za LJubav Neću Moliti, Trebam Te, Još i Sad, Nek Ti Bude Kao Meni, Čarobno Jutro....) svevremenskih hitova koje ljudi i dan danas vole slušati i pjevati. Uz sve to, na većini tih pjesama radila je i kao autor.
Današnja situacija ipak je takva da se album Natali Dizdar nameće kao genijalan iako nema više od 3 dobre pjesme, a svojevrsna uloga dotične pjevačice svodi se tek na dolazak u studio i pjevanje već gotovih pjesama koje iz Coki-radionice izlaze po narudžbi gladne menadžerice koja se neće zaboraviti potpisati za svaku vlas koju namjesti na Natalinoj glavi. No sve na kraju dođe na svoje, svojim novim singlom napravila je korak unatrag pa nam ostaje i za nju vidjeti koliko će njen vokal odolijevati nedaćama za koje je jasno koje su i na kojim se područjima nalaze.
Probem kod Nine Badrić javlja se u tome što je previše mainstream (čitaj: bliska narodu) da bi ju puštale neke radio stanice (Otvoreni radio), koje diktiraju što je IN a što nije (pa im je tako Marija Husar u obradi pjesme Kolačići urbanija od Nine Badrić i Ivane Kindl. Ili pak Suzana Horvat, koja zaslužuje mjesto u njihovom programu, ali ne i Tina Vukov, koja je za 2 kategorije bolja glazbenica), ali i u nemogućnosti nekih ljudi da probave osobu koja je jednostavna i nije skandalozna/hladna/suzdržana....., pa se zato nerijetko može pročitati da je ljudima ili užasno antipatična ili strašno simpatična, sredine su uglavnom rijetke.
Nakon albuma Ljubav i apsolutne pobjede na Porinu gdje je između ostalog osvojila i nagradu za album godine, pjesmu godine i najbolju žensku vokalnu izvedbu, Nina se nakon 4 godine vratila s novim albumom.
Album 07 donosi 12 novih pjesama, vrlo je očit zaokret u Nininom zvuku, a poznavajući njezin rad od samih početaka, usudio bih se reći da je ovo njezin najzreliji i najcjelovitiji album. Razlika se vidi i u interpretaciji. Nina suvereno vlada svojim vokalom kao nikad do sad, na nekim pjesmama doslovce osjećate bol koju prenosi, nema forsiranja i sve je fino dozirano u nekoj savršenoj mjeri.
Najbolje trenutke albuma ponovo potpisuje sama Nina (Kralj Života Mog feat. Ljiljana Petrović-Buttler; Osjećaj), ali ovaj put glavni pečat albumu daje Aleksandra Milutinović sa tri prekrasne pjesme: Da Se Opet Tebi Vratim, Moje Ludilo, te Dodiri od Stakla. Tu je i pjesma Neka Voda Nosi Ljubav, koja se nije našla na prethodnom albumu iz razloga što (pazite sad) Nina nije bila zadovoljna aranžmanom koji je napravio Coki iz Jinxa. Ovaj put potegnula je put Londona, ali joj se isplatilo. Amy-Winehouse-Back-To-Black ugođaj dao je pjesmi potpuno novu dimenziju.
Minus u ocjeni proizlazi iz potpuno nepotrebne pjesme Iz Inata, koja se ne uklapa u cjelinu, jeftinog početka i završetka pjesme Sila Prirode, koju potpisuje Andrea Čubrić, kao i na mjestima loših rješenja pratećih vokala.
Treba naravno spomenuti da se na albumu pojavljuje i Montell Jordan. Koliko god to nekome zvučalo beznačajno, koliko često viđate na našim albumima dobitnike nagrade Grammy?
OCJENA: -5

18.11.2007. u 20:58 • 43 KomentaraPrint#

RECENZIJA: JORDIN SPARKS


Jordin Sparks - Freeze.mp3
Debitantski album mlade Jordin Sparks najlakše je usporediti s onim Leone Lewis. Obje su naime pobjednice talent showa (Jordin u Americi, Leona u Velikoj Britaniji) iza sebe imaju cijelu mašineriju, djelomično su radile s istim producentima i spremne su debelo zakoračiti u glazbeni svijet svojim materijalima koji se eto slučajno pojavljuju u isto vrijeme u prodaji. Leona već slovi kao kandidatkinja za najbrže prodavani album u povijesti u Velikoj Britaniji. Samo u prvom danu prodala je preko 100 000 kopija albuma, a brojku koju treba doseći do kraja tjedna je 360 000. Taj rekord drže Arctic Monkeys sa svojim albumom Whatever People Say....
Pretpostavljam da Jordin ipak neće ostvariti toliki uspjeh u rodnoj joj zemlji, no sudeći prema najavnom singlu Tattoo, ali i naklonosti koju uživa kod publike, trebala bi proći relativno dobro. S komercijalne strane.
S one kvalitativne, album je malo zakazao. Ne u tolikoj mjeri kao onaj Leone Lewis, no i ovdje se ne moguće oteti dojmu da se radi o projektu koji se morao zgotoviti jer je singl poletio prema vrhu Billboardove ljestvice singlova, a Božić je pred vratima. Ona nijansa koja ga razlikuje od albuma Spirit upravo je ono malo više duše uneseno u album. U tom pogledu, pobjeda je na strani Jordin Sparks.
Između ostalih, na albumu se kao suradnici pojavljuju Stargate, The Underdogs, te Bloodshy & Avant, a u prodaji će biti od sutra.
OCJENA: 3+

18.11.2007. u 17:57 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 15.11.2007.

PREMIJERA: NINA BADRIĆ


Nina Badrić - Da Se Opet Tebi Vratim.mp3
Drugi po redu singl s najnovijeg, sedmog po redu studijskog albuma Nine Badrić, pjesma Da Se Opet Tebi Vratim, koja je u eteru hrvatskih radija tek dva dana.
O pjesmi neću puno pisati, poslušajte ju sami. Jedna od najljepših hrvatskih pjesama u zadnje vrijeme. Odlična interpretacija, produkcija i aranžman, kakav je u konačnici i cijeli album.
Album 07 u prodaji za 2 dana.
OCJENA: 5

15.11.2007. u 22:27 • 31 KomentaraPrint#

nedjelja, 11.11.2007.

NOVI SINGLOVI


DAVID FORD Decimate
Još jedno od ugodnijih iznenađenja britanske glazbene scene. Kantautor David Ford se nakon dvije godine vratio s drugim po redu samostalnim albumom, Songs For The Road. Decimate je drugi singl s albuma, a prema stilu lako ga je usporediti s onim što smo imali prilike čuti od Kate Nash.
OCJENA: -5

BRITNEY SPEARS Piece Of Me
Dugo se dvojilo oko drugog singla s albuma Blackout, ponajviše zbog toga što su radio stanice puštale Break The Ice. Službeno je ipak potvrđeno da je Piece Of Me novi singl, a samo danas pjesma je dodana na 5 radiostanica s emitiranjem povećanim za 100 u odnosu na jučer.
Produkciju pjesme potpisuju Bloodshy & Avant, a kritičari su pohvalili i tekst pjesme, gdje Britney iz zanimljive perspektive govori o odnosu medija prema njoj.
OCJENA: -5

ARCTIC MONKEYS Teddy Picker
Album Favourite Worst Nigtmare ispunjen je više manje vrlo dobrim pjesmama. Nakon singlova Brianstorm i Flourescent Adolescent stiže nam i treći po redu koji dostojno nastavlja niz.
Pjesmu potpisuje glavni gitarist i vokal grupe, Alex Turner. James Ford i Mike Crossey potpisali su produkciju.
OCJENA: 4

MAROON 5 Won't Go Home Without You
Teško se može reći da je ovo loša pjesma. Zapravo daleko od toga, jedna od boljih. No nije li zapravo dosadno slušati grupu Maroon 5 kako se vrte u krug sa svojim pjesmama i ponavljaju dvije pjesme već nekoliko godina? Nakon izvrsne Makes Me Wonder, loše Wake Up Call, ovo bi bila negdje sredina. Ipak im još uvijek predstoji opravdati sve epitete koje su pobrali prvim albumom, kao i one milijune prodanih debitantskog albuma.
OCJENA: -4

JAMES BLUNT Same Mistake
Drugi singl s albuma All The Lost Souls, drugog po redu studijskog albuma Jamesa Blunta. Meni jedna od najboljih pjesama s albuma, i jedna od onih gdje vidim Blunta inače. Melankolična, mračna balada.
OCJENA: -5

ARCADE FIRE Neon Bible
Jedan od najboljih indie rock bendova ove je godine objavio svoj novi album, Neon Bible. Novi singl je istoimena pjesma, no iako nije loša, miljama je daleko od nekih najboljih trenutaka s njihovog debitantskog albuma.
OCJENA: 3

SNOOP DOGG Sexual Eruption
Čuti Snoopa kako pjeva na svojoj pjesmi nije čest slučaj. Neki su ga oštro kritizirali, nekima se sviđa. Nije mi baš jasno da li su se kompjuterizacijom glasa pokušali sakriti nedostaci ili je to eto zamišljeno i prije rezultata. U svakom slučaju, pjesma zvuči kao da ju izvodi netko drugi, a tek pred kraj pjesme prepoznao sam Snoopa, kad nabaci svoj "stari" stil.
Pjesmu je producirao Shawty Redd.
OCJENA: 4

I nekoliko ocjena za pjesme već objavljenje na blogu:

JUSTIN TIMBERLAKE & BEYONCE Until The End Of Time
Netko od vas je kritizirao ovaj duet i njihovu kompatibillnost. Meni ovo i dalje savršeno funkcionira. Nevjerojatno mi je ugodno slušati Beyonce kako smireno pjeva i zadržava tonove, za razliku od većine svojih pjesama.
OCJENA: 5

TAKE THAT Rule The World
Za čaroban film, usudio bih se reći, čarobna pjesma. Pjesmu potpisuju članovi grupe, a na produkciji im se pridružio trenutno neizostavni Mark Ronson.
OCJENA: 5

11.11.2007. u 20:42 • 11 KomentaraPrint#

subota, 10.11.2007.

Razumijete li njemački?


Xavier Naidoo - Wo Wills Du Hin.mp3
Xavier Naidoo - Und Wenn Ein Lied.mp3
Xavier Naidoo već je godinama jedan od najpopularnijih njemačkih izvođača. Ono što ga ipak izdvaja iz mase njihovih izvođača je, osim odlične interpretacije, kvaliteta pjesama i pjevanje na njemačkom jeziku. Obavezno poslušajte ove dvije odlične pjesme, a nakon toga očekujem komentare.

10.11.2007. u 17:04 • 7 KomentaraPrint#

petak, 09.11.2007.

NOVI ALBUM


Novi album Nine Badrić u prodaji za 10 dana, 19.11.

09.11.2007. u 17:17 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 08.11.2007.

RECENZIJA: LEONA LEWIS


Leona Lewis - Angel.mp3
Kad je prvotno najavljen, očekivao sam puno od ovog albuma. Lista suradnika uključivala je neke od najboljih (Dallas Austin, Danja, Jimmy Jam & Terry Lewis, Stargate, Ne-Yo), a ako tome dodamo pobjedu na X Factoru, Simona Cowella kao izvršnog producenata, potpisivanje za Clivea Davisa i pregšrt promocije, sve je zapravo trebalo ispasti savršeno za Leonu Lewis. I iako je njezin najavni singl trenutno najveći hit u Engleskoj (ujedno i jedna od najboljih pjesama s albuma), a takvu sudbinu najvjerojatnije očekuje i ovaj album, Leona je potvrdila da ima ogroman potencijal, ali i da za jedan pravi album treba ipak malo više duše. Ili možda imalo.
Pjesme su uglavnom toliko plastične, rutinske i nezanimljive da se zapravo nevjerojatno lako nameće pitanje oko utjecaja Cowella i Davisa na ovaj projekt. Upotrijebio sam namjerno ovaj izraz, jer ovaj album je projekt u pravom smislu riječi. Namijenjen zaluđenoj publici koja joj je vrištala ushićena njenim interpretacijama na X Factoru, a roka trajanja vjerojatno kraćeg od cijele jedne sezone istog showa.
OCJENA: 3

08.11.2007. u 22:17 • 1 KomentaraPrint#

NOVO: ALICIA KEYS *updated*


Alicia Keys - Tell You Something (Nana's Reprise).mp3
Alicia Keys - Lesson Learned (feat. John Mayer).mp3
Primjetio sam da je moja recenzija novog albuma Alicie Keys izazvala ranorazne rasprave. Istina da je izašla malo nezgrapno i da kad ju sad pročitam, vidim gdje se u istoj mogu naći nedostaci. Osim nekih tekstova, albumu ne mogu naći zamjerku. Odnosile su se uglavnom na interpretaciju pjevačice. Naravno da čak ni to ne pobija činjenicu da njeno pjevanje može prenijeti pravu emociju, biti s mjerom i sl. Slučaj s Aliciom je takav da mi s vremenom postane zamorno slušati njen glas i samo poželim čuti nešto što barem ostavlja dojam da je izvedeno s puno manje forsiranja....
Budući da nakon recenzije nisam stavio na blog ni jednu pjesmu, nadoknađujem to sada dvjema odličnim pjesmama, meni osobno jednima od najboljih na albumu.

08.11.2007. u 19:09 • 11 KomentaraPrint#

utorak, 06.11.2007.

RECENZIJA: ALICIA KEYS


Nezavidna situacija. To je prva stvar koja mi pada na pamet nakon preslušavanja novog, dugoočekivanog albuma Alicie Keys, svjestan činjenice da mnoge pjesme jednostavno ne rade na prvu i da je zapravo nekad najveća čar u naknadnom otkrivanju neke pjesme. Takav slučaj imao sam s pjesmom Diary s njezinog prošlog albuma. Čak i nakon nekoliko prvih preslušavanja, nisam doživio pjesmu. A onda mi je nakon nekog vremena postala ne samo jedna od najboljih pjesama s albuma, nego i jedna od njenih najboljih općenito.
Alicia izgleda bolje no ikad, album je najavila odličnim singlovima, neke pjesme naprosto su savršene....U čemu je onda točno problem?
Možda će nekome zvučati besmisleno, ali Alicia Keys po mom mišljenju nema u sebi taj faktor koji bi me natjerao da ju neprestano slušam, pjesmu za pjesmom. Da, mogu poslušati neku pjesmu nekoliko puta za redom (Like You'll Never See Me Again, Tell You Something, Thing About Love....), ali sve zajedno na jednom mjestu već nakon nekoliko pjesama ostavlja dojam neke zasićenosti, izaziva nervozu, a tekstualno nije najbolja i na momente zvuči kao da bismo (oduzmemo li ozbiljniju produkciju i specifičnu interpretaciju), dobili teskt pjesmuljka neke trećerazredne teen zvijezdice u usponu.
Veliki problem javlja se sada kad albumu treba dati ocjenu, a ne stati samo na opisivanju. S obzirom na posljednji album Jennifer Lopez i ocjenu koji je isti dobio, ali i nekoliko neprocjenjivih trenutaka na albumu, da se ne bih kasnije preispitivao, mislim kako je ovo najrealnije. S velikim minusom ispred.
Album će biti u prodaji od ponedjeljka.
OCJENA: -5

06.11.2007. u 18:12 • 14 KomentaraPrint#

RECENZIJA: CHRIS BROWN


Tijekom objavljivanja najavnih singlova novog albuma, davao sam Chrisu Brownu više kredita nego je trebalo. Istina, nisam bio oduševljen pjesmama, ali nisu to bile ni najmanje loše pjesme, a Brown je svojim nastupima ostavljao dojam da je napokon spreman zauzeti vrh r&b glazbe. Prvi singl je podbacio, no Kiss Kiss je prošli tjedan osvojio vrh Billboardove liste singlova i tako otvorio put ka uspjehu novom albumu koji će se uskoro pojaviti u prodaji.
Ipak, nakon višestrukog preslušavanja, album ne ostavlja dojam imalo natprosječnog materijala. Pjesme nisu loše, no ovo je jedan od rijetkih primjera gdje se komercijalan r&b izvođač pojavi s albumom koji nudi tako malo potencijalnih hitova. Hit naravno nije mjerilo kvalitete, zato je tu potrebno naglasiti riječ "potencijalnih", a nebrojeno je puno albuma koji su prepuni odličnih pjesama koje nikad nisu zaživjeli kao singlovi a samim time nisu ni dobili priliku pokazati svoj potencijal. Ovdje se teško nazire neka pjesma za koju se može reći da je vjerojatno kako će osvojiti vrhove top lista.
Osim pjesme With You koja osvaja svojom jednostavnošću i svježinom, nema se tu što previše spomenuti. Red manje-više pristojno isproduciranih pjesama. Gdje koja zazvuči zanimljivo (Throwed, Hold Up, Nice), no sve je to previše mlako i nezanimljivo da bi se Brown mogao prozvati nekim novim superstarom. Podlogu ima, na njoj je sad potrebno izgraditi nešto svoje.
OCJENA: 3+

06.11.2007. u 17:57 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 04.11.2007.

NOVO: CHERISH


Cherish - Killa (feat. Yung Joc).mp3
Prvi singl s nadolazećeg, drugog po redu albuma grupe Cherish.

04.11.2007. u 20:28 • 12 KomentaraPrint#

četvrtak, 01.11.2007.

NOVO: CHRIS BROWN


Chris Brown - With You.mp3
Billboardova ljestvica singlova ima novi #1. Chris Brown i T-Pain u svojoj suradnji na pjesmi Kiss Kiss skočili su na prvo mjesto i tako Brownu donijeli drugi broj 1 na istoj listi. Pjesmu sam predstavio još davno, prije nekoliko mjeseci.
Recenziju albuma Exclusive očekujte kroz nekoliko dana, danas ostavljam novi singl za Chrisa Browna, odličnu pjesmu With You. Ako ste voljeli Irreplaceable od Beyonce, voljet će te i ovu. Iako će mnogi zamjerati preveliku sličnost, meni ne smeta. Stargate imaju svoj prepoznatljiv zvuk, ili ih volite ili ne. Ja ih volim.
OCJENA: 5

01.11.2007. u 12:13 • 8 KomentaraPrint#

NOVO: BRITNEY SPEARS


Britney Spears - Toy Soldier.mp3

01.11.2007. u 12:11 • 3 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Siječanj 2011 (3)
Prosinac 2010 (4)
Studeni 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (4)
Siječanj 2010 (5)
Prosinac 2009 (11)
Studeni 2009 (20)
Listopad 2009 (26)
Rujan 2009 (5)
Ožujak 2009 (11)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (11)
Prosinac 2008 (16)
Studeni 2008 (22)
Listopad 2008 (14)
Rujan 2008 (12)
Kolovoz 2008 (13)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (12)
Svibanj 2008 (8)
Travanj 2008 (5)
Ožujak 2008 (9)
Veljača 2008 (11)
Siječanj 2008 (13)
Prosinac 2007 (28)
Studeni 2007 (20)
Listopad 2007 (21)
Rujan 2007 (25)
Kolovoz 2007 (19)
Srpanj 2007 (19)
Lipanj 2007 (37)
Svibanj 2007 (43)
Travanj 2007 (47)
Ožujak 2007 (70)
Veljača 2007 (18)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Glazbeni blog; recenzije pjesama, albuma, spotova, izvještavanje o raznim glazbenim top-listama + recenzije filmova, komentari društvenih događanja....




ALBUM OF THE WEEK:


U prodaji!

DOWNLOAD HERE

NEW SINGLES AND MORE:


Adele - Rolling in The Deep.mp3

Rihanna - What's My Name (feat. Drake).mp3

Jamie Woon - Spirits.mp3

Drake - Karaoke.mp3

The National - Conversation 16.mp3

+


Friendly Fires - Kiss Of Life.mp3

S reizdanja albuma Friendly Fires grupe Friendly Fires

+


Amerie - Why R U?.mp3

S albuma In Love & War!

DO SADA RECENZIRANI ALBUMI.....


ERYKAH BADU Part Two: Return... 4
MGMT Congratulations 4+
JUSTIN BIEBER My World 2.0. -3
JASON DERULO Jason Derulo -2
ELLIE GOULDING Lights 3+
MONICA Still Standing -4
USHER Raymond v Raymond 3+
SUGABABES Sweet 7 2+
MARINA&THE DIAMONDS Family... 2+
VAMPIRE WEEKEND Contra 4+
CORINNE BAILEY RAE The Sea 4+
FLORENCE+THE MACHINE Lungs 4
SADE Soldier Of Love -4
SUSAN BOYLE I Dreamed A Dream 2+
KE$HA Animal 1+
DAVID GUETTA One Love -3
GLASVEGAS Glasvegas -5
FRIENDLY FIRES Friendly Fires 4+
ANTONY AND THE J. The Crying.. -5
THE BIG PINK A Brief History ofLove 4
PHOENIX Wolfgang Amadeus... -5
THE XX The XX 5
KID SISTER Ultraviolet 2+
EMPIRE OF THE SUN Walking On... 3+
DANIEL MERRIWEATHER Love&War -3
JACK PENATE Everything Is New 4+
YEAH YEAH YEAHS It's Blitz 4+
WILCO Wilco 4
LADYHAWKE Ladyhawke -4
BAT FOR LASHES Two Suns 4
MARY J. BLIGE Stronger WithEach... 4
BOJAN JAMBROŠIĆ Bolji od ljubavi 2+
ROBIN THICKE Sex Therapy -3
ARCTIC MONKEYS Humbug 4
LITTLE BOOTS Hands -4
CHRISETTE MICHELE Epiphany -3
ALICIA KEYS The Element Of... -5
LEDISI Turn Me Loose -4
PLEASURE P Intr. of Marcus Cooper -4
MUSE The Resistance 3+
MR HUDSON Straight No Chaser 3
CHRIS BROWN Graffiti 4
TIMBALAND Shock Value II 2
JAY SEAN All Or Nothing -4
PIXIE LOTT Pixie Lott 3+
ADAM LAMBERT F Y Entertainment 4
LADY GAGA Fame Monster -4
KRIS ALLEN Kris Allen 2+
RIHANNA Rated R 4
NORAH JONES The Fall 4
JOHN MAYER Battle Studies 3
ONE REPUBLIC Waking Up -3
LEONA LEWIS Echo -3
AMERIE In Love & War 3+
RYAN LESLIE Transition 4
MELANIE FIONA The Bridge -3
CHERYL COLE 3 Words -4
ALEXANDRA BURKE Overcome 3
TREY SONGZ Ready 4
FRANKMUSIK Complete Me -4
LA ROUX La Roux 4
THE BLACK EYED PEAS The E.N.D. 2+
SHAKIRA She Wolf 2
MIKA The Boy Who Knew Too Much -4
LETOYA Lady Love 3+
MARIO D.N.A. 4+
KID CUDI Man On The Moon 4+
MAXWELL BLACKsummers'Night -5
BACKSTREET BOYS This Is Us 2+
ELECTRIK RED How To Be a Lady... 4+
JORDIN SPARKS Battlefield 2
CIARA Fantasy Ride 3+
MARIAH CAREY Memoirs of... -5
WHITNEY HOUSTON I Look To You 3
NATALI DIZDAR Pronađi Put 4+
KERI HILSON In A Perfect World -4
RAZORLIGHT Slipway Fires 2
FLEET FOXES Fleet Foxes 5
VAMPIRE WEEKEND Vampire Weekend -5
RYAN LESLIE Ryan Leslie 3
MUSIQ SOULCHILD Onmyradio 4
AVANT Avant 4+
KELLY CLARKSON All I Ever Wanted 3
THE-DREAM Love vs. Money 5
LILY ALLEN It's Not Me, It's You -4
KINGS OF LEON Only By The Night -4
FRANZ FERDINAND Tonight: F. Ferdinand -5
MGMT Oracular Spectacular -5
SANTOGOLD Santogold -5
JAMIE FOXX Intuition -3
DINO DVORNIK Pandorina Kutija -4
JACQUES HOUDEK Crno i Bijelo 3+
KEYSHIA COLE A Different Me 3
THE KILLERS Day & Age -5
KANYE WEST 808's & Heartbreak -4
BRITNEY SPEARS Circus -5
DAVID ARCHULETA David Archuleta 2+
DAVID COOK David Cook 2+
BEYONCÉ I Am...Sasha Fierce 5
DEBORAH COX The Promise -5
CHRISTINA AGUILERA Decade Of Hits -4
DIDO Safe Trip Home 4+
SUGABABES Catfights & Spotlights 3+
T-PAIN Thr33 Ringz -2
T.I. Paper Trail 3+
P!NK Funhouse 3
JOHN LEGEND Evolver 4
JAMES MORRISON Songs For You... 4+
ROBIN THICKE Something Else 3
KEANE Perfect Symmetry 4
LANA Volim Biti Zaljubljena 3
SANDRA BERKOVIĆ Upali Radio 2+
JENNIFER HUDSON Jennifer Hudson 4
JAZMINE SULLIVAN Fearless 4+
THE PUSSYCAT DOLLS Doll Domination -3
NE-YO Year Of The Gentleman 4
LADY GAGA The Fame -3
NEW KIDS ON THE BLOCK The Block 3+
SOLANGE Sol-Angel & The Hadley...5
MICHELLE WILLIAMS Unexpected -4
GIRLICIOUS Girlicious 1
M.I.A. Kala -5
ROISIN MURPHY Overpowered 4
ASHLEE SIMPSON Bittersweet World 2
JASON MRAZ We Sing, We Dance... -4
KATY PERRY Katy Perry 2+
LIL' WAYNE Tha Carter III 4+
COLDPLAY Viva La Vida 3+
ASHANTI The Declaration -3
GNARLS BARKLEY Odd Couple 4
USHER Here I Stand -4
SEVERINA Zdravo Marijo 4
CHERISH The Truth -3
JESSE McCARTNEY Departure 4
ERYKAH BADU New Amerykah (pt 1) -5
J. HOLIDAY Back Of My Lack 3
DUFFY Rockferry -4
MADONNA Hard Candy 4
MARIAH CAREY E=MC2 5
DANITY KANE WellcomeToTheDollhouse 2+
JANET JACKSON Discipline 4+
ADELE 19 -5
NATASHA BEDINGFIELD P.ful Of Sunshine 4
LEDISI Lost & Found 4
KATE NASH Made Of Bricks 3
LCD SOUNDSYSTEM Sound Of Silver -4
ARCADE FIRE Neon Bible 4+
BRIGHT EYES Cassadaga 3+
RICHARD HAWLEY Lady's Bridge -5
KLAXONS Myths Of The Near Future -4
RADIOHEAD In Rainbows 5
BURIAL Untrue 4+
MARY J. BLIGE Growing Pains 4+
KYLIE MINOGUE X -4
MARKO TOLJA Stare Dobre Stvari 4
NINA BADRIĆ 07 -5
JORDIN SPARKS Jordin Sparks 3+
LEONA LEWIS Spirit 3
ALICIA KEYS As I Am -5
CHRIS BROWN Chris Brown 3+
BRITNEY SPEARS Blackout 5
MARIO Go -5
KATIE MELUA Pictures -5
JENNIFER LOPEZ Brave 4
JILL SCOTT Words and Sounds Vol.3 4
JAMES BLUNT All The Lost Souls 3+
KANYE WEST Graduation 4
50 CENT Curtis -3
KEYSHIA COLE Just Like You -4
VANNA Ledeno Doba 2+
SAŠA LOZAR 1 Dan 4
FERGIE The Dutchess 2+
PARIS HILTON Paris 3
GWEN STEFANI The Sweet Escape -3
JESSICA SIMPSON A Public Affair -4
SARA BAREILLES Little Voice 3
DANITY KANE DK -4
CIARA The Evolution -4
CHRISETTE MICHELE I Am 4
KELLY ROWLAND Ms. Kelly 3
RIHANNA Good Girl Gone Bad -5
FABOLOUS From Nothin' To Somethin' 3+
KELIS Kelis Was Here 4
FEIST The Reminder -5
JOE Ain't Nothing Like Me 3+
JUSTIN TIMBERLAKE Futuresex/L.sounds 5
MAROON 5 It Won't Be Soon Before Long -3
TRAVIS The Boy With No Name 5
AMERIE Because I Love It -4
BOBBY VALENTINO Special Occasion -3
NATASHA BEDINGFIELD N.B. -4
NE-YO Because Of You 3
ARCTIC MONKEYS Favourite Worst... 4+
NORAH JONES Not Too Late -4
BEYONCE B'Day 5
JAMIE T Panic Prevention 4
TIMBALAND Timbaland Presents... -3
ELISABETH WITHERS It Can Happen to... 2
MACY GRAY Big 3
FANTASIA Fantasia 4
ELLIOTT YAMIN Elliott Yamin -4
MONICA The Makings Of Me 3+
THE GOOD, THE BAD & THE QUEEN 4
TAMIA Between Friends 4+
JOHN MAYER Continuum 4+
MUSIQ SOULCHILD Luvanmusiq -5
BRIAN McKNIGHT Ten -4
JANET JACKSON 20 Y.O. -4
AMY WINEHOUSE Back To Black 5
IVANA HUSAR Familija 4
MARIJA HUSAR Familija -3
ROBIN THICKE The Evolution of R Thicke -4
MIKA Life In Cartoon Motion -4
PAOLO NUTINI These Streets -5
THE FRATELLIS Costello Music 4
JAMES MORRISON Undiscovered -5
KATHARINE McPHEE Katharine McPhee 4



THUMBS UP