26

utorak

lipanj

2007

ZELENO



U regiji Kanto u kojoj zivim, ni kise izgleda nisu vise sto su nekad bile.
Cim je sluzbeno proglasena kisna sezona, kisa je prestala padati. Uslijedili su vruci i sparni dani sumnjivo nalik na one kolovoske, ljepljive i vlazne. U drvecu preko puta zaculo se elektricno zujanje zrikavca (jednog jedinog doduse), tipicno za najvece ljetne vrucine. Taj je dobrano uranio iz kukuljice.
Kisilo je ponesto ovog vikenda. Ali nebo ovaj put nije spustilo gustu bijelu zavjesu. Nije kisilo kao iz kabla, kao sto bi trebalo u lipnju.
A nije da nas kisa moze zateci nespremne:






Unatoc nedostatku kise, zelenila nam i cvijeca na srecu ne nedostaje. Ovih dana na sve strane cvatu prekrasne hortenzije, koje su simbol sezone kisa u Japanu. Uz ruzu, hortenzija je moj omiljeni cvijet, ne mogu ga se nagledati. Neki primjerci u susjedstvu razgranali su se do velicine manjeg drveta:










Usred ove sparine, cinilo mi se uputno prilagoditi jelovnik i poceti spremati laganije obroke. Nedavno sam nabavila novu japansku kuharicu. Moje znanice domacice kunu se u umijeca najpoznatije japanske kuharice, Harumi Kurihara. Pa sam odlucila pokusati i ja.
Popularna Harumi, sluzbeno jos uvijek kucanica, objavila je vec vise od 70 knjiga svojih originalnih recepata. U Japanu je silno popularna, ali za nas je zanimljivija cinjenica da su Harumini recepti dostupni i u ostatku svijeta. Vec su dvije njezine knjige objavljene na engleskom jeziku: 'Harumi's Japanese Cooking' proglasena je najboljom kuharicom na svijetu u izboru Gourmanda 2004. godine. Knjiga se prodaje u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Spanjolskoj, Australiji, Novom Zelandu i Japanu. Svojevrsni nastavak je 'Harumi's Japanese Home Cooking', iz koje donosim recept za vrlo osvjezavajuci sladoled od zelenog caja.


Sladoled od japanskog zelenog caja (matcha)

Sastojci za 4 osobe:

2 zlice (10 g) japanskog zelenog caja u prahu 'matcha'
120 g kristalnog secera
3 zumanjka
200 ml mlijeka
200 ml masnijeg vrhnja
-----------------------------------

1. U manjoj posudici promijesati zeleni caj s 2 zlice secera.
2. U vecoj posudi mikserom razraditi zumanjke i preostali secer.
3. U zdjelici pazljivo zagrijati mlijeko, pazeci da ne zavri (idealna temperatura mlijeka trebala bi biti 80 stupnjeva). Skinuti mlijeko s vatre. Nekoliko zlicica tako zagrijanog mlijeka pomijesati s mjesavinom caja i secera dok ne nastane zitka smjesa. To pomijesati s ostatkom mlijeka, zatim postupno dodavati mjesavinu zumanjaka i secera. Ostaviti da se hladi.
4. Lagano istuci vrhnje i dodati u ohladjenu smjesu pod 3.
5. Smjesu preliti u vecu posudu i staviti u zamrzivac. Kad se pocnu stvarati kristali, smjesu dobro promijesati zlicom da se kristali razbiju, te vratiti u zamrzivac. Ovo treba ponoviti nekoliko puta do zamrzavanja, kako bi sladoled bio meksi i ukusniji.



Gotov matcha sladoled


Upotrijebi li se rjedje vrhnje, zamrzavanje traje duze, ali rezultat je iz mog iskustva sasvim dobar. Kolicinu secera varirati po ukusu (ovaj je sladoled za moj ukus malko presladak).


'Matcha' je caj u prahu kakav se koristi i za japanski cajni obred. Svijetlozelene je boje, cesto pomalo grudast, neobicno svjeza mirisa, a iako je sam po sebi dosta gorak, aroma i okus matcha sladoleda naprosto su bozanstveni. (U tome se posve slazem s Harumi, koja nam u svojoj kuharici sugerira upravo to !). Neobicno volim matcha caj i ne propustam priliku da ga kusam, bilo kao napitak, bilo u slatkisima, sladoledu i slicno. Dok kusam matchu, kao da kusam samu srz zelene boje, aromu klorofila - carobna sinestezija okusa i osjeta.




Japanski caj u prahu 'matcha'


Matcha je i u Japanu relativno skup caj. Vjerujem da se u inozemstvu moze nabaviti u boljim prodavaonicama japanske hrane. Harumi kaze da je matcha njezin idealan poklon za prijatelje u inozemstvu. Onima koji posjete Japan, toplo preporucam da kuci ponesu bar jedan paketic tog cudesnog praska ! Samo dvije zlice potrebne su za pripravu ovog sladoleda. Za cajni napitak, potrebno je slijediti upute na omotu.




Harumi Kurihara prozvali su 'japanskim odgovorom na Deliu Smith'

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se