06

srijeda

lipanj

2012

„KAMEN ZA MIR“ U VUKOVARU


Jučerašnji utorak, 5. lipnja bio je još jedan dan za pamćenje. Provela sam ga na putu, na krajnjem istoku Hrvatske, u našem Vukovaru – gradu heroju.

Kao predstavnici Hrvatsko-japanskog društva prijateljstva Varaždin, bila mi je osobita čast da u društvu g. Andrije Karafilipovića, predsjednika Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva, u vukovarskom dvorcu Eltz prisustvujem svečanosti pod nazivom „Kamen za mir“ koju je predvodio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.



Dvorac Eltz u Vukovaru


U prigodnoj svečanosti koja je veličala mir i prijateljstvo između Hrvatske i Japana, s naglaskom na međusobnoj povezanosti gradova koji su u doživjeli najteža ratna razaranja – Vukovara, Hirošime i Nagasakija, otkrivena su dva poklona iz Japana neprocjenjivog značaja: kamen koji je ostao neoštećen nakon nuklearne katastrofe u Hirošimi te opeka sa srušene katedrale Urakami u Nagasakiju. Predmete su zajednički otkrili veleposlanik Japana u Hrvatskoj Masaru Tsuji i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.





Kamen i opeka bit će ugrađeni u temelje budućeg Centra za mir i toleranciju koji će se graditi u Vukovaru, na lokaciji objekta poznatog kao Crveni magacin. Prema riječima vukovarskog gradonačelnika Saboa, Centar je zamišljen kao mjesto koje će posjećivati studenti iz cijeloga svijeta i učiti o ratnim iskustvima Vukovara i Hrvatske. Ujedno će moći naučiti kako Vukovarci danas nakon teških godina rata žive u miru i toleranciji, rekao je gradonačelnik Sabo.

Ideja o donaciji „Kamena za mir“ potekla je iz Japana, gdje je i stvorena organizacija Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace). Ova organizacija danas okuplja 5221 grad iz 153 zemlje i regije svijeta, među njima i Grad Vukovar i gradonačelnika Saboa. Poznato je kako se od 2006. godine pa do danas svake godine na dan pada Vukovara u Hirošimi i Nagasakiju održavaju svete mise posvećene hrvatskom gradu heroju. Zasluga je to prijašnjeg Veleposlanika RH u Japanu dr. Drage Štambuka, koji je ljudski i institucijski povezao sva tri grada.

Nakon svečanosti predsjednik Josipović je sa svojim domaćinima i gostima obišao unutrašnjost dvorca Eltz, koji se nakon teških ratnih razaranja, devastacije i pljačke intenzivno obnavlja i uskoro bi trebao opet zasjati punim sjajem. Ondje, na gornjoj terasi dvorca Eltz s pogledom na kišni Dunav, nastala je i ova fotografija.



S gđom Ružicom Marić, ravnateljicom Gradskog muzeja Vukovar, predsjednikom Josipovićem i veleposlanikom Japana Tsujijem




S gđom Mayumi Kamei, japanskom sopranisticom sa stalnom adresom u Hrvatskoj. Ostat će zapamćena njezina nadahnuta i dirljiva interpretacija japanske himne "Kimi ga Yo" i tradicionalne pjesme "Sakura" kojom je počastila prisutne na svečanosti u Vukovaru.


Link na vijest u Dnevniku Nove TV, s pregledom ostalih događanja u Vukovaru u utorak



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>