09

četvrtak

srpanj

2015

JA, ROBOT, UZIMAM TEBE ZA ŽENU...


Gej vjenčanja? Stara vijest. Barem za Japance. Dok Amerika još ispire šampanjske čaše od nedavne proslave legalizacije istospolnih brakova, s druge strane velike bare bave se varijacijama na temu. I u tome su, po običaju, vrlo maštoviti i otišli su korak dalje. Ma što korak. Obuli čizme od sedam milja i ideš. I još se dobro zezaju. Ostali (se) mogu samo slikati.

Nedavno su tako u Japanu ponovno priredili jedno znakovito vjenčanje. Postalo je viralno i prije nego je mlada stigla zamahnuti buketom. U glavnoj su ulozi bili, ni pet ni šest već sve u šesnaest, roboti. Što će robot na vjenčanju? Pa, u neka davna vremena bio je matičar koji je vjenčavao ljude, no to je Japancima ubrzo dojadilo. Jer da to nije bogzna što posebno, to može svatko, rekoše, pogotovo Hrvati kojima u robotici nekako dobro ide u zadnje vrijeme, stalno osvajaju neke medalje po natjecanjima, mogli bi nam još ukrast' ideju, rekoše. 'Ajmo sjest' pa malo mućnut' glavom. Pa se oni tako, gledajući crtić o profesoru Baltazaru, i dosjetili. Nakon toga pojavilo se par nadobudnih homo sapiensa koji su se odvažili uploviti u bračnu luku s robotom. I bijaše dobro, mišljaše japanski istraživači. Do nedjelje. U ponedjeljak ujutro probudili su se i pobunili da im je to sve bah/bljak/dosadno/deja vu, i krenuše smisliti nešto bolje. Što je onda mogao biti sljedeći korak od sedam milja? Pogađate, vjenčanje dvoje robota!

Mjesto radnje: Tokyo. Vrijeme radnje: prošla subota. Žene se, vala vijeme je. Glavni likovi: mladoženja Frois i mladenka Yukirin, za tu prigodu prozvana Roborin. Ona nekako poznata cura u bijelom (kažu da nalikuje jednoj japanskoj pjevačici), on pravi dasa u trendi crveno-srebrnom outfitu s leptir-mašnom. I krenuše oni do oltara, skroz šesni i feš. Nabavili čak i robokuma i meštre ceremonije, kako se spada.


Just married: Roborin i Frois, prvi vjenčani par robota u Japanu, a možda i šire


Bio je to najljepši dan njihova života. Svečanost je uveličalo stotinjak uzvanika, što pripadnika ljudske vrste a što humanoida, androida i ostalih -ida. Bljeskali su blicevi. Točio se šampanjac. Rezala se torta. Robofrendovi su đipali na plesnom podiju.

Kad je matičar izrekao "You may kiss the bride", mladoženja se malkice smeo, bit će od treme. Iz usta mu je u znak poljupca izletio ogroman srebrni disk u smjeru mladenke. Čak malo nakrivljen. Ona je spasila čast nacionalne roboindustrije time što je novopečenome mužu, doduše nakon male asistencije meštra ceremonije, smjerno uzvratila poljubac. Tim je dirljivim trenutkom započeo njihov, nadajmo se sretan i dug bračni život.

Svečanost je organizirao mladoženjin otac Maywa Denki, koji za život zarađuje proizvodnjom elektroničkih komponenti. Prije nego je cijela stvar postala parada pijanstva i kiča, par se diskretno povukao u svoje odaje. Nije poznato jesu li Frois i Roborin sklopili predbračni ugovor, kamo će otići na medeni mjesec, niti planiraju li imati djece.




<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>