12

četvrtak

srpanj

2012

SPOMEN PLOČA ZA JAPANSKU TREŠNJU

Imamo trešnju!
A imamo i ploču!
pjeva


Posjetitelji ovog bloga još se sjećaju kako je naše Društvo hrvatsko-japanskog prijateljstva krajem ožujka simbolički zasadilo drvo japanske trešnje u Parku mladih u Varaždinu.
Drvo je na našu radost ubrzo nakon toga i cvalo, odolijevajući čak i proljetnom mrazu.
Najfriškija vijest je da smo ovih dana pored drveta postavili i spomen ploču. Pravu japansku, dabome. I kao pravi Japanci, mi dobro znamo kako se "iz ničega" pravi misa, odnosno fešta!I dok su se neki divili ploči, drugi (prvenstveno Denis) morali su kopati u znoju lica svog sretanPetnaestak članova Društva okupilo se na zajedničkom postavljanju ploče u parku. Odolijevali smo čak i ljetnoj žezi, a nismo zaboravili ni boce s vodom kako bismo po svršetku ovog svečanog čina s puno ljubavi zalijali našu trešnjicu.
Kolega Nihonkichigai opet se iskazao, potegao je čak iz Zagreba da zalije trešnju kiss


Ploča pokraj trešnje u parku preko puta trgovačkog centra Mercator načinjena je - a kako bi i moglo drukčije - u japanskom stilu, po uzoru na ploče postavljene uz ukrasno raslinje u vrtovima i parkovima u Japanu. Iako naoko jednostavna i neupadljiva, ploča je estetski profinjena i privlači poglede okolnih šetača. Posebnost je poliglotni natpis na ploči: „Hrvatsko-japansko društvo prijateljstva Varaždin“, koji je urezan na čak tri jezika: hrvatskom, japanskom i engleskom, dok je naziv trešnje ispisan na četvrtom, latinskom: Prunus serrulata.Društvo hrvatsko-japanskog prijateljstva nada se i vjeruje kako će ovaj kutak u Parku mladih postati ne samo buduće sastajalište varaždinskih i inih ljubitelja japanske kulture, već i atrakcija za ljubitelje hortikulture i turiste općenito. Ujedno se nadamo da će građani Varaždina znati čuvati ovu najnoviju atrakciju u svom gradu.
(čitaj: nemoj da mi neko iščupa/ošteti/mazne/preseli ploču u svoj vrt sleš gorice jer ću da ga bijem burninmad)

Hvala svim članovima koji su na bilo koji način (financijski, kopanjem, zalijevanjem, moralnom podrškom...) doprinijeli izradi i postavljanju ploče.
Last but not least, hvala Parkovima d.d. Varaždin na donaciji trešnjina drveta i na pomoći ovom našem malom, ali važnom projektu.
05

četvrtak

srpanj

2012

IZLOŽBA „HVALA, HRVATSKA“

U Varaždinu je jučer, 4. srpnja u Palači Herzer otvorena izložba fotografija iz Japana pod nazivom „Hvala, Hrvatska“. Riječ je o putujućoj izložbi kojom se obilježava godinu dana od velikog potresa i tsunamija koji su pogodili sjeveroistočnu regiju Tohoku u ožujku 2011.Izložbu su zajednički priredili Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj, Hrvatski Crveni križ i Hrvatska pošta. Hrvatskom putuje ukupno 60 fotografija, od čega će tridesetak panela biti prikazano u gradovima sjeverne i istočne Hrvatske, a drugih trideset bit će izloženo u gradovima na moru.
Fotografije prikazuju stanje u pogođenim područjima sjeveroistočnog Japana neposredno nakon katastrofe te u periodu rekonstrukcije. Kaos, očaj, strah i bol stanovnika pogođenih strahotama elementarne nepogode, vidljivi su na mnogima od njih i podsjećaju na slike koje smo svojedobno sa strepnjom pratili preko televizije i interneta, a u današnjim našim relativno sigurnim uvjetima već ih je pomalo potisnuo zaborav. Ipak, ono što ne možemo i nećemo zaboraviti jesu disciplina i otpornost japanskog naroda koji se hrabro nosio sa svim nedaćama, na divljenje Hrvatske i cijelog svijeta.

Prisutni japanski veleposlanik Masaru Tsuji istaknuo je u svom govoru kako je Hrvatska odmah reagirala na velike patnje Japanaca i putem Crvenog križa poslala pomoć koja je dospjela u najpogođenije krajeve Japana, kao potpora ljudima koji su smogli hrabrosti krenuti dalje. „Ovom izložbom želimo zahvaliti hrvatskome narodu na svemu što je učinio za nas“, rekao je Veleposlanik.

Famozna slika porušene ceste koja je bila popravljena u roku od 6 dana


Posebno nam je drago što se Veleposlanik u svom govoru osvrnuo na svoj prethodni, iako vrlo kratki posjet Varaždinu u travnju ove godine, prilikom čega je pogledao rukometnu utakmicu Hrvatska – Japan. „Nisu to baš najbolje uspomene, s obzirom da je Japan izgubio utakmicu“, našalio se Veleposlanik, „ali sigurno će mi u sjećanju ostati činjenica da su u dvorani osim mene i članova japanskog tima, vijući zastavu za Japan navijali i članovi Hrvatsko-japanskog društva prijateljstva Varaždin“.
Što drugo reći na ovo nego: Hvala, Japan!

Ova izložba u slavu vjere, dobrote i solidarnosti među ljudima u Varaždinu se može pogledati do 20. srpnja.Kolega po blogu Nihonkichigai na izložbi u VaraždinuUčitelji peru đačke torbe (randoseru) koje su pronašli u poplavljenoj školi. Mala ima isto takvu...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>