03

četvrtak

svibanj

2012

NA ČAJU KOD VELEPOSLANIKA



Jučer, 2. svibnja 2012. jednom je malom izaslanstvu Varaždinaca ukazana izuzetna čast posjeta Japanskom veleposlanstvu u Zagrebu, gdje ih je primio novi Veleposlanik u Republici Hrvatskoj Nj.E. Masaru Tsuji.

Naše Hrvatsko-japansko društvo prijateljstva Varaždin predstavljale su tajnica Lara Zadravec i moja malenkost, dok su Sandra Malenica i Hrvoje Selec nastupili kao organizatori popularnog VAFI-ja, 3. internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, koji je u Varaždinu održan prije tri tjedna i čiji je partner ove godine bio Japan.

Primanju su prisustvovale i Iva i Željka Tkalec, koje su pomogle u organizaciji izložbe japanske kulture i dviju radionica japanskog pisma za djecu priređenih u sklopu ovogodišnjeg VAFI-ja.

G. Veleposlanik dočekao je nas šestoro u srdačnoj i opuštenoj atmosferi. Razgovor uz šalicu japanskog zelenog čaja potrajao je četrdesetak minuta, a započeo je predajom poklona za g. Veleposlanika – crvene statue VAFI-ja i košare prepune origami ždralova načinjenih još prošle godine u sklopu humanitarne akcije za žrtve od tsunamija i radionice koju su vodile sestre Tkalec, te papirića sa željama koje su na japanskom jeziku ispisali učenici Škole stranih jezika Šimunić. Poruke su vidljivo dirnule Veleposlanika i navele na razgovor o nastavi i učenicima japanskog u Varaždinu.

HJDPV je na dar donio lijepu monografiju Varaždina u boji, veliko licitarsko srce i album slika s dosadašnjih aktivnosti Društva (sadnja trešnje, sudjelovanje na rukometnim olimpijskim kvalifikacijama i partnerstvo na VAFI-ju).

Japanski veleposlanik u razgovoru se osvrnuo na veliku turističku popularnost Hrvatske u Japanu i sve veći broj turista koji iz godine u godinu posjećuju našu zemlju. Istaknuvši da su mu mnogi sunarodnjaci pozavidjeli što na veleposlaničku dužnost odlazi upravo u prelijepu Hrvatsku, g. Tsuji se našalio rekavši da ih je morao uvjeravati kako će mu mjesto službovanja ipak biti Zagreb, a ne Dubrovnik.

Istaknuo je kako je na novoj dužnosti tek kratko, nešto manje od dva mjeseca, ali po onome što je do sada vidio, Zagreb je ugodan grad za život i k tome vrlo čist, sigurno u usporedbi s mnogim zapadnoeuropskim gradovima. U Varaždinu je boravio samo jednom i to vrlo kratko, prigodom nedavne rukometne utakmice Hrvatska – Japan, nakon čega nije imao priliku za razgledavanje ali će se, kako je obećao, potruditi doći u „pravi“ posjet.

Veleposlanik je obećao svesrdnu pomoć u daljnjem učvršćivanju ekonomskih i kulturnih veza između Japana i Hrvatske. Kako je rekao, iako se Japan posljednjih godina zajedno s ostatkom svijeta našao u vrtlogu recesije, japanski gospodarstvenici zainteresirani su za ulaganje u Hrvatsku jer je zemlja velikih potencijala i nalazi se pred ulaskom u EU. Na kulturnom planu, anime i popularna kultura našli su svoj put i do hrvatskih ljubitelja – primjer je VAFI festival koji je uključivao projekcije animiranih filmova, predavanje o povijesti animacije, radionicu japanskog pisma te izložbu predmeta iz Japana.

Veleposlanik je podržao aktivnosti HJDPV i ostao ugodno iznenađen tolikim interesom mladih u varaždinskoj regiji za japanski jezik, borilačke vještine i njegovanje kulturnih tradicija Japana.

Posjet je završio zajedničkim fotografiranjem pred velikom kaligrafijom na zidu u uredu Veleposlanika, koja predstavlja riječ „ljubav“ (ai).



Slijeva nadesno: Lara Zadravec, nižepotpisana, Veleposlanik Masaru Tsuji, Sandra Malenica, Željka Tkalec, Iva Tkalec, Hrvoje Selec


U ime HJDPV, najtoplije zahvaljujem Njegovoj Ekscelenciji i osoblju Veleposlanstva na srdačnoj dobrodošlici. Kao Društvo prijateljstva, trudit ćemo se svojim daljnjim djelovanjem opravdati povjerenje i raditi na obostrano zadovoljstvo!

Link na vijest
Link na VAFI













<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>