11

utorak

kolovoz

2015

JAPANSKI VRT U SRCU BELGIJE

Ovih dana tko na more, tko u planine, a tko u vrt, svoj ili tuđ!
Reklo bi se, teško žabu u vodu natjerati. Obožavam vrtove, a iznad svega japanske!
Ima samo jedan mali problem, taj što više nisam u Japanu...
Ipak, kao i toliko puta u životu, imala sam sreće.

Otkako me vjetrovi života po drugi put nanesoše u Belgiju, zemlju iz koje sam jednom davno i krenula putem Japana, pa tako sada već pet mjeseci živim i radim u glavnome gradu Europe, vrebala sam taj slobodni trenutak da posjetim, kažu najveći japanski vrt u Europi (2,5 hektara).

Vrt se nalazi u Hasseltu, gradu u pokrajini Limburg u sjevernom (flamanskom) dijelu Belgije, oko sat vremena udaljenom od Bruxellesa. I inače vrijedi posjetiti ovaj simpatični gradić, a japanoljupci imaju razlog više.



Japanski je vrt prilično velik i pomno uređen, što se vidi na svakom koraku. Ovdje su na djelu doista bili profesionalci, nije bilo "fušanja". Naime, od 1985. Hasselt njeguje prijateljske veze s gradom Itami u pokrajini Hyogo u zapadnom Japanu. Hasselt je Japancima poklonio crkvena zvona, a Japanci su zauzvrat pomogli urediti ovaj vrt.

Ovaj ljupki komadić Japana dio je veće zelene površine u europskom kontinentalnom stilu (čitaj: park-šume vulgaris) te je u nju uklopljen na ljupki i nenametljivi način, kako samo vrt u japanskome stilu to može. Ima sve što takav vrt treba imati, pa i mnogo više: drveće, stijene, vodopade i potoke, kamene lanterne, cvjetne lijehe, drvene mostiće, paviljone i prostore za druženje i gledanje trešnjina cvijeta, čak i vratnice (torii) i mali hram (jinja) u šintoističkom stilu. Vrt je, naime, i važan društveni centar zajednice, tu se održavaju svečanosti i druženja. A ima, dakako, i šarane (koi), koji su mi se činili proždrljivijima nego igdje drugdje!

Provela sam divno poslijepodne u društvu tustih halapljivaca, ali i slušajući žubor vode i, jednostavno, odmarajući oči i dušu. Kao da sam se opet načas vratila u Japan. Za potpun doživljaj nedostajalo mi je samo šištanje mahnitih zrikavaca, za mene simbola japanskoga ljeta. Ali oni su ionako nezamjenjivi...

Uživajte.




















g>





































<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>