Zmayski z Brega landra naokolo

26.03.2011., subota

Psunjav Pupak

U Pakracu ne odoljevam prekrasnoj cesti i umjesto da krenem odmah desno, na istok prema Požegi, odlazim na sjever, prema Daruvaru. Odlično obnovljena cesta krivuda preko bregova i baš je zabavna, kao tobogan! Kada se primiri negdje prije Daruvara, okrećem se i vraćam na još jednu veselu vožnju, pa u Pakracu napokon odvajam ka istoku, na jednu od meni najdražih: cestu koja vodi brdima i prijevojem između Papuka i Psunja.

"Otkrio" sam tu cestu pred par godina, tražeći legendarne Kusonje i Španovicu; mjesta stradanja u Domovinskom i u Drugom svjetskom ratu. O Kusonjama kao mjestu ubojstva zarobljenih policajaca '91. i smrtonosnoj mini iznenađenja pri obilježavanju tog stradanja većina nas zna. Španovici je posvećena ova odlična stranica na Wikipediji, pa koga zanima...

Drago mi je što vidim da se život vraća u ovaj kraj; napokon su njive obrađene, a u obnovljenim kućama se očigledno živi i radi, nisu to više samo staračka domaćinstva. Sama cesta je i dalje odlična; dobro položena, sa zanimljivim i logično postavljenim zavojima, dovoljno čista i pregledna za brzu vožnju a opet dovoljno krivudava i brdovita za "nalijeganje" iz zavoja u zavoj.

- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.