Zmayski z Brega landra naokolo

28.07.2010., srijeda

Glina

Glina; na njihovom korzu zastajem, pada sladoled i kava - ali više odmora nalazim na bajku; neka kraljica drame me podsjeća zašto volim manje popularne birceve za izlazak.

Ovdje je Josip Jelačić, kasnije ban Hrvatski, zapovijedao banskom pukovnijom i često ratovao - ali i prijateljevao! - s Turcima. Inače, Banija se proteže dobrim dijelom i u današnju Bosnu, do Cazina; obuhvaća i nedaleko malo mjesto Bužim - a Jelačić je ponosno nosio ime "Josip grof Jelačić Bužimski" - znam da je rođen u Petrovaradinu u obitelji Ličkog porijekla - ako znaš zašto "Bužimski", daj mi reci!

Još jedan meni fascinantan podatak; Petrovaradin je današnji Novi Sad, no onda kad je Jelačić rođen početkom 19. stoljeća, Petrovaradin je po udjelu Hrvata bio hrvatskiji grad od primjerice Zagreba. U Petrovaradinu je živilo 98% Hrvata, za razliku od zagrebačkih 92%!

Ovdje u Glini je i Josif Runjanin, Srbin, također oficir austro-ugarske vojske, skladao melodiju Hrvatske himne, na Mihanovićeve stihove "Horvatska domovina".. Tek kasnije kad je postala popularna je dobila ime po početnim stihovima "Lijepa naša domovina." U Glini je u pravoslavnoj crkvi (koju su Ustaše za rata srušili) i po prvi put izvedena. Da se čovjek zamisli... složena je naša povijest i ako se odričemo pojedinih njenih dijelova ne samo da smo gluplji, već smo i siromašniji.

- 14:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.