Zmayski z Brega landra naokolo

23.07.2010., petak

Gornji grad, da ne velim Gradec

A pod službenim pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora... putuje netko drugi.

Nego, znaš li priču o grbu grada Zagreba na Markovoj crkvi? Zašto je crvene pozadine, a ne plave kao što je na službenom, suvremenom grbu? I što znače simboli na njemu?
Crveno je polje korišteno do 18. stoljeća, a plavo se počelo koristiti tek u 19. - zato što su htjeli na neki način naglasiti svoju pripadnost kršćanstvu (kroz plavu boju - simbol Marijinog uzašća na nebo). Šesterokraka zvijezda i polumjesec (zbirnim imenom; leljiva) nemaju veze niti sa židovima niti sa turcima; zvijezda je simbol staroslavenske božice Lade dok je mlađak simbol također staroslavenskog boga Lelje; boga i božice ljepote i ljubavi. Toliko o kršćanstvu... seks, Miki!
Naravno, zeleni brijeg je Gradec, a utvrda s tri kule - grad Gradec, najstarija jezgra Zagreba. Vele da su otvorena vrata znak dobrodošlice, ali ja mislim da je to samo simbol klopke za dotepence... šala-mala; mislim da su se to stari purgeri pravili face pred kmetovima koji su dolazili u Zabreg jer su odavna imali status slobodnog kraljevskog grada.

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.