11
ponedjeljak
kolovoz
2025
ZAGREBAČKA KLOPA
ZAGREBAČKA KLOPA

Zagreb je hrvatska metropola. Bez prigradskih naselja ima oko 800.000 stanovnika
Prije 100 godina Zagreb je imao oko 80.000.
Zagrepčani su sve pridošlice zvali “dojdeki”.
Nije to bilo pogrdno, pa i sama riječ dojdek ne zvuči pogrdno.
Novi stanovnici donijeli su nove običaje, nove dijalekte i
gastronomiju.
Pojavio se je i niz novih jela kao, pizza, ćevap, burgeri čak i japanski suši.
Kineski, meksički, talijanski, indijski, mađarski i drugi restorani nude svoje specijalitete.
Grad ima bezbroj restorana raznih ponuda. Mnogi se natječu za titulu najstarijeg restorana u gradu.
Po meni, najstariji restoran je u samom centru grada, tik do Jelačić placa, smješten u hotelu Jagerhorn ili Lovački Rog, a sagrađen 1827. Hotel je uz restoran imao i tzv.Cafe, u koji su svraćali, između ostalih Ban Josip Jelačić i Ljudevit Gaj.
Generacije građana bili su gosti Lovačkog Roga u kojem su se posluživala i jednostavna jela, kao “Plućica na kiselo s knedlom od kruha”.
A što je zagrebačka kuhinja?
Zmešarija raznih kuhinja, Uz domaću hranu najviše utjecaja ima austrijska i mađarska kuhinja. Jelovnik je opširan, ali evo malo od svega.
Juhe:
Slavni ajngemahtec, govedska, paradajz i ajnpren juha.
Ajnpren juha je jeftina i fina. Napravi se zapržak od brašna, zalije vodom, posoli, doda kiml i umućeno jaje.
Meso:
Sve vrste mesa, pečena, dinstana, kuhana ili u umaku.
Izdvojila bi gulaš, koji dolazi iz Mađarske, u Zagrebu se
može naručiti i kao “Fijaker gulaš”.
Tijesto:
Iz Austrije dolazi tijesto od krumpira i brašna.
Neponovljivi su “Cvečnknedli” i knedli od marelica. Sve preliveno prezlama prženim na putru.
/moji cvečknknedli/
Od istog tijesta rade se šufnudli ili luleki. Mogu se jesti slatki ili kao prilog dinstanom mesu.
Od običnog tijesta prave se tačkrli. slično kao tortelini, ali se pune pekmezom.
Ako je tijesto s germom, mogućnosti je bezbroj.
Imamo mišeke /fritule/, fanjke i poderane gaće. Sve prženo u dubokom ulju.
U pećnici se peku, orehnjača, makovnjača , buhtli , kuglof i drugo.
Kad smo kod slatkog, tu su i palačinke punjene orasima, prelivene pjenicom od vina i kajzeršmarn.
Posebno:
Špek fileki su omiljeno jelo. Na fileke se ide u posebne restorane koji to dobro spremaju. Jedu se i brizle, rajžlec, plućica na kiselo, kuhane svinjske nogice, hladetina i neizostavne krvavice s kiselim zeljem.
Razno:
Krpice s zeljem /specijalitet/ ,grenadirmarš /recept dolazi iz Mađarske. To je kuhani krumpir s tjesteninom i prženim lukom/.
Štrukli, zlevanka , sarma s kobasicama i buncekom, krumpir i bažul salata s bučinim uljem, žganci s mlijekom ili kao prilog mesu u saftu, razni čušpajzi itd
Bilo bi još puno toga, ali neka ostane za drugi put.
Oznake: ZAGREBAČKA KLOPA
komentiraj (0) * ispiši * #
