Posadi drvo, ne budi panj!

26 listopad 2019

"Gdje god nađeš zgodno mjesto tu drvo posadi", kaže stara dječja pjesmica.

U sklopu akcije sadnje drveća po Hrvatskoj ("Posadi drvo, ne budi panj") i u Opatiji je održana akcija sadnje drveća na raznim lokacijama u organizaciji grupe građana, mahom članova i simpatizera "Kvarnerske inicijative", nezavisne stranke grada Opatije koja se na nedavnim izborima za Vijeće mjesnih odbora Grada Opatije uspjela izboriti za nekoliko mjesta u Vijeću. Toliko o politici koju inače ne preferiram na ovom blogu. Ali u Opatiji se u zadnje vrijeme osjeća neki polet i zanos i konačno se nešto pokrenulo. Nije sve ostalo na njurganju u bradu kako ništa ne valja i kako bi netko trebao nešto poduzeti.

Grad Opatija i "Parkovi" osigurali su 10 mladica hrasta medunca . "Parkovi" su predložili i lokacije jer ne može se saditi stiihijski i na svoju ruku. Moj kvart dopala je jedna mladica koju smo posadili na plaži Tomaševac (onoj iz prethodnog posta). Tamo su dva hrasta predviđena za rušenje zbog prevelike blizine zida,pretpostavljam. Otrovna kakva jesam, pitam se da li je uopće i bila predviđena sadnja novog drveta nakon rušenja postojeća dva, ali hajdemo danas samo pozitivno.

Okupili smo se u 9:15. Mahom se radilo o mladim obiteljima s djecom. Opet ćete me ružiti da napadam penziće, ali niti jedan se nije odazvao. E sad, istina je da se akcija pretežno najavljivala na Fejsu i sve se dogovaralo putem grupe na istom. Međutim, obavještena je i Udruga ljubitelja kamelija Opatija. Niti jednog od njih nisam vidjela na Tomaševcu. Toplo se nadam da su se odazvali u drugim kvartovima. A možda će se sutra pojaviti više ljudi jer akcija traje dva dana, a nedjeljom ipak većina ima više slobodnog vremena. Pa ću obuzdati jezičinu (za sad).

Oduševilo me što su došli mladi parovi s djecom koja su aktivno sudjelovala u pripremama za sadnju i u samoj sadnji. I nitko nije trčao za djecom sa dezinfekcijskim sredstvima i vlažnim maramicama jer su, zamislite užasa, dirali ručicama zemlju! Tako se odgajaju djeca, a ne po igraonicama šoping centara.

Wind, ne pili nego daj fotke.....

Zagrijavanje....



Neva nam daje upute....



Rupa mora biti otprilike metar široka i duboka, a zna se kakva je zemlja u Primorju. Valja junački prionuti na posao.





Moj prvi susjed, buntovnik s razlogom!



Djevojčice nisu mogle dočekati sadnju pa su imale pokusnu.



Ništa bez struke.....Dečki iz "Parkova" donjeli su nam hrast, kompost, gnoj i potrebnu dodatnu opremu. Dali su nam i par zlata vrijednih savjeta jer nije to samo zabodi stablo u zemlju i kvit.











Dame i gospodo........ s ponosom Vam predstavljam naše drvo!














<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.