Dnevnik bolesnika o svemu pomalo

Sretna Nova godina

31.12.2016. u 16:15 | 0 Komentara | Print | # | ^

Sedam godina šlaga

Ako bi nešto želio vratiti to je vrijeme.Samo zbog jednog razloga da mogu našim kćerima pružiti normalno djetinjstvo s zdravim tatom.
Toga 14 12 2009 sam uživao u divnim okama Tee, ne sluteći da ću par sati poslije imati moždani i da će Hana, kao i Tea morati upoznati sasvim novog tatu.Tatu koji je OSI, Tea me ni ne pozna kao drugačijeg...
Biti tata, kao i mama je nešto posebno. Sedam godina , da sedam jebenih godina je prošlo od kako mi se život okrenuo naopačke.
Često pomislim da bi dao život samo da jedan dan budem zdrav i da Hana i Tea imaju zdravog tatu.
Srceparajuči shitovi od statusa mi ne idu.Sretna mi sedma godina šlagiranosti :)(čak sam i dva moždana zeznuo, usuput nabijem ih.).
Hana i Tea će nadam se dići poneku revoluciju i pomicati ove kenjce koji su i njima i nama sjebali budućnost, a nas opterećuju s glupostima.

14.12.2016. u 21:04 | 2 Komentara | Print | # | ^

Sesam godina šlaga

Ako bi nešto želio vratiti to je vrijeme.Samo zbog jednog razloga da mogu našim kćerima pružiti normalno djetinjstvo s zdravim tatom.
Toga 14 12 2009 sam uživao u divnim okama Tee, ne sluteći da ću par sati poslije imati moždani i da će Hana, kao i Tea morati upoznati sasvim novog tatu.Tatu koji je OSI, Tea me ni ne pozna kao drugačijeg...
Biti tata, kao i mama je nešto posebno. Sedam godina , da sedam jebenih godina je prošlo od kako mi se život okrenuo naopačke.
Često pomislim da bi dao život samo da jedan dan budem zdrav i da Hana i Tea imaju zdravog tatu.
Srceparajuči shitovi od statusa mi ne idu.Sretna mi sedma godina šlagiranosti :)(čak sam i dva moždana zeznuo, usuput nabijem ih.).
Hana i Tea će nadam se dići poneku revoluciju i pomicati ove kenjce koji su i njima i nama sjebali budućnost, a nas opterećuju s glupostima.

14.12.2016. u 21:01 | 0 Komentara | Print | # | ^

Draga Vlado, prosjaci nećemo biti!

Probati ništa ne košta, osim na internetu. Odlučio sam putem maila priupitati Vladu (ne druga Vladu, nego hrvatsku Vladu:), kakav je njihov odnos , pardon, kakav će biti kako Plenković kaž, prema preko 500 tisuća OSI koliko nas je prebrojano u RH. Plenkoviću i ekipi, kao prije njega Milanoviću ekipi, OSI postoje jedan dan u godini, a to je onaj međunarodni dan osoba s invaliditetom, a preostalih 364 dana mi samo statistički podatak, i dan zgodan za zajedničke selfie.
A trebali bi biti obaveza koja proizlazi iz Ustava RH, koji obvezuje na posebnu skrb za osobe s invaliditetom, te Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, koja već u uvodnim odredbama ističe potrebu omogućavanja osobama s invaliditetom puno i ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice.
Uputio sam mail vezan za osobne invalidnine, inkluzivni dodatak nisam spominjao, jer znam da ga svi spominju i da lijepo zvuči, čak se 2014. spominjao (Inkluzivni dodatak), ali samo spominjao. Mi smo zemlja koja teži napretku i kao takvi se brinemo o svojim najugroženimijim skupinama, a tu spadaju i OSI. Da sad se opet spominje, te bi to nekako trebalo zvučati:
INKLUZIVNI DODATAK
– to je kompenzacijski novac za izjednačavanje mogućnosti
to nije objedinjavanje dosadašnjih naknada, već novac za troškove koji su povećani zbog invaliditeta, te se na taj način izjednačava OSI i druge osobe….služi za održavanje kvalitete života.
– to nije nikakva pomoć i treba izbjegavati govoriti i imenovati ga na taj način
INKUZIVNI DODATAK- to će biti novac koji će korisnici dobivati i moći će birati dali će ga trošiti na uslugu (npr osobnu asistenciju itd) ili će uzeti novac ako im pojedina usluga ne odgovara te će je sami platiti kako vide da njima odgovara negdje drugdje ili će novac potrošiti na nekakav drugi način.
– napominje da pojedine udruge samostalno idu na pregovore sa ministarstvima i da drugačije tumače značenje “inkluzivni dodatak” te da tako stvaraju pomutnju i probleme
– poziva na zajedništvo, te da je cilj donijeti zakon u prve dvije godine mandata ove vlade
– ured za udruge i zaklada za civilno društvo su se protivili uvrštavanju ovog dijela u zakon
– napominje da je potrebna osobna odgovornost jer iz inkluzivnog dodatka korisnici trebaju platiti osobnog asistenta ili ga neće imati. Odnosno ako odaberu novac onda im država neće odobriti asistenta, nego se smatra da će se ta osoba sama pobrinuti za asistenta i dali će ga platiti ili će novac trošiti na nekakve druge usluge
– postojati će tri razine INKLUZIVNOG DODATKA
-umanjeni inkluzivni dodatak
-osnovni
-uvećani
– ovisno o indeksima iz prethodno obavljene procjene, ispitivanja da li je osobi potrebna pomoć pri hranjenju, oblačenju itd, ili na primjer čitanje i razumijevanje slova.
– od 1. Siječnja 2015. na snazi je Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja, čiji vještaci rade po uredbi koja je donesena 2014. a u primjeni je od 1. siječnja 2015. i tjelesno vještačenje se procjenjuje prema dijagnozi, u postotku, te oštećenja funkcionalnog oštečenja. Postoje 4 kategorije invaliditeta.“
Hvala Vlado!
Zanimljive su godine, ali sad je 2016 i donosi se proračun za 2017, pa sam ih upitao čekajući taj inkluzivni dodatak . Kod nas se politika svodi na : nastojat ćemo, uvesti ćemo kad se steknu uvjeti, ako El Nino ne bude izražen možda ćemo uvesti mjere, vodit ćemo brigu o najosljetlivijima , oformit će se po ne znam koji put stručni tim mudraca…, ako , ako… ako koloniziramo Mars… De jebite se i to bez cenzure.
„Poštovani/a
više ne znam koga da pitam da pomogne Osobama s invaliditetom, jer živimo ispod svake norme i egzistencije zbog invaliditeta. Nisam ratovao i nemam braniteljsku mirovinu. OSI ( OSOBA S INVALIDITETOM) sam postao s 29 godina. Moja jedini prihod je pomoć od države maksimalna u iznosu od 1250 kn zbog trajne invalidnosti.
Pravo na osobnu invalidninu se ne priznaje osobi koja osobnu invalidninu ostvaruje po drugoj osnovi osobi koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za uključivanje u zajednicu… Osobna invalidnina je novčana potpora namijenjena osobi s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, u svrhu zadovoljavanja njezinih životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice.
Na koji način se rehabilitirati i uključiti u zajednicu s 1250 kn? Nikako, kad doslovno mi invalidi ne smijemo imati ništa u svom vlasništvu. Za ovu državu je izgleda bolje da ne postojimo. Pet su godine imali vremena HDZ i SDP, pet godina sve poskupljuje, pet godine socijalne naknade su iste, OSOBNE invalidnine također, od čega ti ljudi zapravo žive? Nitko ne vodi računa osim deklerativno o OSI. Kad će se krenuti u ozbiljno povećanje socijalnih naknada te pogotovo osobnih invalidnina, koje su, usput budi rečeno, već s desetak( ako ne i više) maksimalno 1250 kuna? O kakvom mi životu govorimo dok osobne invalidnine barem 2 000 kuna mjesečno? Pojedini OSI DOSLOVNO kopaju po kontejnerima? Naravno, neki od njih su bili tzv. lažnjaci, ali daleko od toga da su svi. Osobne invalidnine su na revizijama svake godine.
Kad će se donijeti odredba prema kojoj bi saborski zastupnici trebali imati plaću od 1250 kuna ili se bar Osobna invalidnina uskladititi s vremenom u kojem živimo? Da li će u u proračunu za 2017-u biti predviđena sredstva za povećanje iznosa osnovice za Osobne invalidnine i njihovo usklađivanje za ono što bi u opisu trebale služiti?
Konkretno koje su mjere koje je Vlada uvrstila u proračun za osobe s invaliditetom za 2017 u? Da li gore navedene Osobne invalidnine ostaju i dalje zamrznute unatoč gospodarskom rastu“
Pišem kao kolumnist lokalnog portala iz Slavonskog Broda. Odgovor na pitanja molim Vas da date do 6.prosinca, radi završetka kolumne.
Unaprijed Vam hvala na odgovoru.
Sad vidim da sami „dementan“, pa sam zaboravio napisati da dobivamo pomoć od 200 kn za struju mjesečno iako je račun. Moram priznati nisam imao pojma kako se zove novo ministarstvo socijalne skrbi. Poslao sam mail u ured Vlade i u ubrzo sam saznao.
„MINISTARSTVO ZA DEMOGRAFIJU, OBITELJ,
MLADE I SOCIJALNU POLITIKU
Poštovani,
Prosljeđujemo Vam e-mail gospodina Vanje Krnića.“
Naravno Vlada ima para kao za podizanje povlaštenih mirovina. Postajemo ili već jesmo društvo kasti kao u Indiji, gdje OSI spadadaju u parije. Povlaštene mirovine prima 13 kategorija građana –branitelji, bivši politički zatvorenici, akademici, sudionici NOB-a, domobrani…
Nemam ništa protiv da se HRVI daju sva materijalna prava, ali benificije koji iz istih proizlaze. Naravno na obe populacije treba gledati s respektom, ali si postavljam pitanje da li su civilni invalidi( bolest, trajne invalidnine) manje vrijedni i zašto. Dođe mi da pitam papirnatoplišanu rodu, jer ona je svojim mega dimenzijama, simbol i odražava sve u našem društvu… s jednom riječi nakaradno.
Domobrani, pa jel ima živih još takvih? Uostalom za kog su se oni borili u nedavnom drugom svjetskom ratu? Prema projekcijama Vlade, izdvajanja će se povećati za 96 milijuna kuna iduće godine, za 127 milijuna 2018. godine i za 205 milijuna kuna u 2019. godini. Sretan nam međunarodni dan invalida.
Draga Vlado hvala Vam što nas koristite u svrhe kad osjetite da je to po vas politički oportuno, nažalost mi Vas biramo, zašto ? Iskreno nemam pojma. Naravno, u slučaju da ikad dobijem odgovor bit će objavljen.

09.12.2016. u 16:54 | 1 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Svibanj 2022 (6)
Travanj 2022 (8)
Ožujak 2022 (2)
Veljača 2022 (1)
Siječanj 2022 (3)
Prosinac 2021 (3)
Studeni 2021 (5)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (2)
Srpanj 2021 (1)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (2)
Ožujak 2021 (1)
Veljača 2021 (1)
Siječanj 2021 (1)
Prosinac 2020 (2)
Studeni 2020 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (1)
Kolovoz 2020 (2)
Srpanj 2020 (4)
Lipanj 2020 (2)
Travanj 2020 (2)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (2)
Kolovoz 2019 (1)
Lipanj 2019 (2)
Veljača 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Lipanj 2018 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (1)
Ožujak 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Prosinac 2016 (4)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (1)
Veljača 2016 (5)

Opis bloga

Bok, dolazim iz Slavonskog Broda, zovem se Vanja Krnić i žrtva sam pogrešnog liječenja.Imam 42. godine. Preživio sam bakterijski endokarditis, , ugradnju mehaničkog zaliska, dva moždana itd.Ovim blogom pokušat ću na svoj način) opisati sudski proces.., svoju bitku za zdravlje..Liječnik , inaće bivši šef brodske zaraze Nenad Pandak mi je liječio tuberkolozni meningitis( otišao u susjedni Oman, ako mu se tamo ovako omane...), a od tubekoloze nije bilo ni t.Do sad mi je pravomočno potvrđena i presuđena liječnička pogreška u mome slučaju nakon 11 godina, ali još nije gotovo.....
Živjela naša divna Hrvatska!

Kontakt

krnic1980@gmail.com

facebook stranica

Dnevnik bolesnika

Dnevnik bolesnika o svemu pomalo