petak, 07.06.2019.

Digitalna demencija

Preporuka: knjiga Digitalna demencija - kako mi i naša djeca silazimo s uma

Manfred Spitzer je međunarodno priznati njemački psihijatar, psiholog i neuroznanstvenik, koji je vrlo zabrinut za utjecaje koje neumjerena, sveprisutna digitalna tehnologija ima pogotovo na mlade ljude, djecu, pa čak i bebe, jer digitalna industrija nema milosti, ona cilja i na bebe, s proizvodima kao što su dvd-i pod nazivom 'Baby Einstein', koji mame roditelje obećanjima kako su njihove bebice na dobrom putu da postanu pravi Einsteini, samo ako na vrijeme (već u dobi od nekoliko mjeseci), počnu pregledavati njihove dvd-e.
Spitzer na 300-tinjak stranica navodi rezultate brojnih znanstvenih istraživanja, koji svi vode prema istom zaključku, kao što sve rijeke vode prema moru ili oceanu: mladi i vrlo mladi ljudi su pogotovo rizična skupina, jer se nalaze u vrlo krhkoj, formativnoj dobi i njihovo korištenje mobitela i računala je u mnogim slučajevima postalo zabrinjavajuće i alarmantno, djeca i mladi postaju ovisnici o tehnologiji, sa svim posljedicama koje svaka ovisnost nosi sa sobom, a u tehnološki naprednim zemljama otvorene su klinike za liječenje posebno te vrste ovisnosti. U Južnoj Koreji, primjerice, je više od 12 posto učenika ovisnika o tehnologiji.
Istraživanja dokazuju da digitalna tehnologija na način na koji se koristi, koji je uzeo maha, višestruko šteti normalnom razvoju čovjeka i potkopava njegove šanse za razvijanje vlastitih potencijala i življenje sretnog i ispunjenog života. Društvene mreže čine ljude osamljenima i nesposobnima za stvaranje stvarnih odnosa. Navedeni su rezultati istraživanja koja pokazuju da je uvođenje digitalne tehnologije u školski sustav potpuno kontraproduktivno i štetno.
Bez obzira na sve dokaze, glas Spitzera i drugih istraživača gotovo da se ne čuje u općoj kakofoniji koju stvara upravo digitalna sveprisutnost. Rijetko koga zanimaju takvi rezultati i dokazi. Rijetko tko obraća pažnju, jer je pažnja raspršena po svuda, samo ne na bitno, što je i jedna od negativnih posljedica ovisnosti o tehnologiji - nemogućnost usmjeravanja pažnje na bavljenje jednom bitnom stvari. Političari nisu zainteresirani, oni ne vide dalje od nosa i zanima ih vlastiti probitak, za sljedeće generacije ih nije briga, a upravo takvo je i Spitzerovo iskustvo, jer je imao više razgovora s raznim ministrima iz njemačkih vlada, ali sve bezuspješno, bez ikakvog efekta. Oni koji mogu nešto čuti i napraviti u svom životu su obični pojedinci, kao vi i ja.
U predgovoru knjige navedeni su neki od simpatičnih mailova koje autor prima u svoj inbox (netko će reći: "Šta, pljuje po internetu, a i sam ga koristi?" Pa naravno da ga koristi, svi ga koriste i trebaju ga koristiti. Ali pitanje je kako, zašto, u koju svrhu. Nije problem internet sam po sebi, to bi trebalo biti jasno.)


"Gospodine Spitzer, borite se protiv vjetrenjača - ne, protiv cijelih farmi vjetra. Molim vas, nastavite!"

"Gospodine Spitzer, upravo pucam iz virtualnog kalašnjikova. Kad bih imao stvarni, vi biste bili prvi kojeg bih ustrijelio. P.S. To što govorite o sprezi između virtualnog i stvarnog nasilja puka je besmislica."- 08:36 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Internetska bilježnica za zapisati što mi dođe.

Jedna vrsta modernog dnevnika, kojeg pišem prvenstveno zbog sebe (da se razumijemo) kako bih produbio i sebi pojasnio ideje koje mi dolaze, a oni koji nekim putem dođu ovdje, ako su im moje teme bliske, postoji dobra vjerojatnost da će u njima pronaći neku vrstu inspiracije i poticaja.


"Bez napora ne možemo ništa postići - s naporom upropaštavamo sve.

I upravo zato što je to tako jednostavno, zato je i tako teško. Događa se samo od sebe - no mora se na tome raditi.

Istinsko prosvjetljenje doživljava samo vrlo malo ljudi, jer ih je i veoma malo koji to istinski žele."

De Mello (iz knjige Carlosa Vallesa, "Neopterećen prtljagom", koja se bavi De Mellovom duhovnom ostavštinom)Ako se kojim slučajem poželite javiti, to znači da se svakako i trebate javiti:
alen1zoric@gmail.com"You think you know me, but you haven't got a clue"Free Web Hit Counter
. . .