srijeda, 29.11.2017.

Vaša Najvažnija Osoba


Ako želite živjeti sretno, zadovoljno i ispunjeno do kraja života, upravo kao u bajci, morate pronaći vašu srodnu dušu. Osobu s kojom ste potpuno kompatibilni, s kojom ste kao jedno, s kojom jeste jedno. Ta osoba bez ikakve sumnje postoji. Nisu bez veze sve te priče o srodnim dušama, nisu to tek bajke, to postoji i stvarno je. Uložite trud, krenite u potragu, uključite mozak, aktivirajte srce, napravite sve što je potrebno, okrenite svaki kamen. Ta osoba postoji i čeka samo na vas. I ona traži vas, čeka na vas. Kada se napokon pronađete, otkrijete, prepoznate, znat ćete, to je to. Ništa vas više neće i ne može razdvojiti. Ta osoba, to ste - Vi.

- 07:34 -

Komentari (10) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.11.2017.

Izvana bura, iznutra mir


Kada ste u stvarnom kontaktu sa svojim središtem, vani može biti i orkanska bura; vani ste, probijate se kroz buru, nije lako, lupa vas, povremeno vam i izbije dah, ponekad vas (skoro) i sruši, ali unutra je nepomični mir, pa i zadovoljstvo. Buru mnogi ne vole, ali ona čisti, veliki sam obožavatelj. Nepomični mir i blaženstvo, raj. Raj je ili tu, sada, ili nije nigdje. Isto vrijedi i za pakao. Sve to je ovdje, sada. Odgovor je u svijesti, u vama. Vi ste i pitanje i odgovor. Tko ste vi dakle, zapravo? To je pitanje svih pitanja. Ali ni ne pokušavajte odgovoriti glavom, nećete uspjeti, to nije pitanje glavi.

- 11:36 -

Komentari (14) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.11.2017.

Umijeće postojanja


Postojanje je umijeće i to rijetko umijeće. I više od toga. Obilježja: stvaranje, kreativnost, ljepota, istina... Ono je umjetnost. Na visokom nivou izvedbe, je, umjetnost je.. Ono je u osnovi radost. Može se i pobrkati s mnogočim. Onaj tko zna i probao je, neće ga pobrkati ni sa čim.
Radost proizlazi iz spoznaje. Mora se zaviriti unutra. Biti unutra. To je kao zaroniti duboko ispod površine mora. Negdje u dubini je škrinja s blagom. To blago je vaše. Treba zaroniti puno puta. Kada naslutite tu škrinju, to blago, nitko vas više ne može spriječiti u zaronima. Kada pronađete škrinju, izvlačite njen sadržaj na površinu, dio po dio, komad po komad. Ono što postoji u dubini, počinje postojati i na površini.

- 07:47 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

subota, 25.11.2017.

Odmah iza Nove godine


Odgađanje. Sutra počinjem. Ne, prekosutra. Iza Nove godine. Sutra prestajem. Ima vremena. Poslje sljedeće Nove godine, sve mijenjam, Sve. Ali danas nikako. Sada - ne.

Do kada točno mislite odgađati? Vrijeme nepovratno curi. Vrijeme ne postoji? O, postoji, postoji. Ovaj trenutak je više nego dobar za donjeti odluku. Sljedeći trenutak je jako dobar za početi realizaciju. Realizaciju čega? Znate vi dobro čega.

Zašto čekati Novu godinu da prekršite velika novogodišnja obećanja sebi? Prekršite ih odmah.

- 07:05 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.11.2017.

Pjev duše


Kada postojite i djelujete u skladu s onim što jeste, vaša duša pjeva. Kada to nije slučaj, tada pati. Kada ste usklađeni, osjećate se prirodno i lako. Kada niste, sve je teško i tamno. Kada ste u skladu, znate da je to prirodno stanje. Mrak duši nije prirodan, nije normalno nositi cipele broj manje, ili još gore, nekoliko brojeva manje. Kada ste usklađeni, krila su vam neprestano spremna za let i koristite svaku priliku da ih raširite i poletite; prilika je puno, svaki dan, kada ste usklađeni, ne propuštate ni jednu.
Svaki dan vam je na raspolaganju nova prilika za napraviti dubinsku promjenu. Svaki dan, nova prilika! Sve ovisi o vama. Kada namjeravate započeti? Imate nešto pametnije u svom rasporedu i planovima?

- 20:22 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 22.11.2017.

Kao oko uragana


Putovanje u sebe je istinsko putovanje, nije tek pjesnička figura. Putuje se i putuje. Luta i luta. A onda se napokon i nalazi, u slučaju da ne odustanemo prije vremena. A gdje je odredište? Koji je cilj? Odredište je jedno jedino - središte Sebe. Ništa manje od toga. Što se nalazi u samom središtu? Nalazimo se Mi, ono što stvarno jesmo. U središtu je mir, potpuni mir, vibrirajuća nepomičnost, istinska radost. Neki ga ponekad zovu oko uragana i taj opis je odgovarajući. U tom središtu, mi jesmo. U njemu je naš temelj. Zato je bivanje u središtu od presudne važnosti. Iz njega živimo, iz njega djelujemo, iz njega sve kreće. Kada ga otkrijemo, to je to. Što god da se događa vani, unutra je mir.

- 18:56 -

Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.11.2017.

Scena iz ashrama


Učenik pita prosvjetljenog Učitelja: - Kako je moguće da gotovo u svemu vidiš Ljepotu? Kako je to moguće? Vidiš li je zaista? Sve to što ekstatično opisuješ, meni djeluje vrlo obično, čak i banalno. A ti u tome vidiš - Ljepotu?
Učitelj se čudi: - A kako je moguće da je ti ne vidiš?

- 21:57 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

Na svom putu


Ako tražiš samo vani, zalutat ćeš.
Ako tražiš samo unutra, nećeš okusiti Život.
Ako samo slijediš druge, nikad nećeš upoznati sebe.
Pa što ti onda preostaje?
Biti beskompromisno svoj i ići svojim putem.
Ali, to nije za svakoga. Treba i volje, i hrabrosti,
i tvrdoglavosti. O da, i ludosti.
To je najduže i najtrnovitije putovanje koje se
može zamisliti - putovanje u središte vlastite svijesti.
Ali vrijedi truda. Na kraju putovanja trnje se pretvara
u ružu. I tada, pravo putovanje tek počinje.

- 12:27 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Internetski dnevnik, uglavnom o spoznaji, samospoznaji, istraživanju, ekperimentiranju...
Ovaj blog ide ispod radara, što znači da nije vidljiv na listama. Kada sazrije vrijeme, otvorit ću si neovisnu stranicu, za što će mi trebati pomoć nekoga tko se razumije u to više od mene.

"Bez napora ne možemo ništa postići - s naporom upropaštavamo sve.

I upravo zato što je to tako jednostavno, zato je i tako teško. Događa se samo od sebe - no mora se na tome raditi.

Istinsko prosvjetljenje doživljava samo vrlo malo ljudi, jer ih je i veoma malo koji to istinski žele."

De Mello (iz knjige Carlosa Vallesa, "Neopterećen prtljagom", koja se bavi De Mellovom duhovnom ostavštinom)Ako se kojim slučajem poželite javiti, to znači da se svakako i trebate javiti:
alen1zoric@gmail.com"You think you know me, but you haven't got a clue"Free Web Hit Counter
. . .