četvrtak, 23.05.2019.

Preduvjet za ljubav - nevezivanje

Odlomak iz "Neopterećen prtljagom", o nevezivanju:

Ne vezivati se i ne opirati. Pustiti stvari neka dođu, pustiti ih neka odu. Pustiti vodu neka teče i vjetar neka puše. Pustiti zvukove melodije neka se neometano razliježu.
Mi nismo kadri voljeti neku osobu, dokle god smo za nju vezani. Štoviše, Tony je ljubav definirao kao odbacivanje svake vezanosti. Samo tada kada prestanem grčevito se hvatati za tebe, trebati te, posjedovati te... tek tada mogu početi istinski voljeti. Sve ostalo uzajamna je ovisnost, uzajamni zahtjevi, a to je znak unutarnjeg siromaštva i suprotno je od onoga što predstavlja ljubav. Ljubav traži slobodu, a vezivanjem se sloboda gubi.
Spomenuo nam je i smrt svojeg oca, koju je doživio kao slično iskustvo. Skrbio se za njega i na svaki mogući način pomagao mu da posljednje godine svojega života provede najbolje što može. Kada je umro, njegovu je smrt doživio s osjećajem vedre opuštenosti. Na sprovodu je bio činjeničan, bez emocija i krajnje trijezan, što su neki ocijenili kao emocionalnu hladnoću. Nije se predao žalovanju, nego je samo osjećao i pokazao da se to poglavlje života nježno, ali i zauvijek zatvara. Bez ožiljaka u sjećanju.
"Je li moguće odbaciti svaku vezanost?" netko mu je postavio pitanje. Odgovorio je: "Ne znam, no što više njih odbacimo, to bolje."

- 09:25 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Dostupan na mailu:
alen1zoric@gmail.com

Zalutali čovječe, smanji internet na nužnu mjeru i ukopčaj se u Stvarni Život! (Zahvaljivat ćeš mi kasnije; Nema na čemu.)


Blog, pretežito, o modi i trendovima. Kako pronaći vlastiti stil, kako zadiviti okolinu, kako postati popularan itd. Upute, smjernice, odgovori, rješenja i savjeti! Sve na jednom mjestu.


Samo ti troši svoje vrijeme i energiju (jedine stvarne resurse koje imaš) na povlačenje prsta po ekranu, gutanje nebitnih sadržaja, postani ovisan o ispraznostima svih vrsta i nemoj si dozvoliti predah u kojem bi se mogla pojaviti trunka mogućnosti da živiš Stvarno. Pusti drugima da misle za tebe i da te usmjeravaju, dozvoli im i zamoli ih da ti jave čim se pojavi novi model uređaja bez kojeg ti je život postao nezamisliv. Stvarni život je tipkicu daleko, ali ona je tako nedostižna, zar ne? Ali ne brini, ako su i svi drugi ludi, to znači da su svi "normalni", pa onda nema problema.


Pola stoljeća brušenja alata nakon epohalne "It's all right ma'(I'm only bleeding)", kao rezultat je nastalo ovo:


Tekst je, razumije se, višeslojan i mnogostruko primjenjiv. Zvoni mi ovaj stih "Greatest magic trick ever under the sun" kao najbolji opis trenutnog paralizirajućeg stanja plave planete.


Počeci velike priče izgledali su uvjerljivo. Ovdje se jasno vidi da je temelj za kasniji uspjeh bio čvrst, a potencijal velik. A ništa od toga se nije moralo dogoditi, no dogodilo se. Pitam se, kako to da većina nas živi ispod svog potencijala i umire "dok je pjesma još u njima", neispjevana. Šteta je nikad se ne upoznati sa svojim potencijalom, nikad se ne odvažiti izraziti ono što je u nama na naš vlastiti način. Kreni i počni, to neće nitko umjesto tebe.counter free
. . .

"Tehnologije koje smo stvorili i neprestana poplava takozvanih informacija koje nam se nameću toliko nas odvlače i proždiru da se, više nego ikada, čini društveno korisnim uroniti u knjigu kojom ste okupirani... Mjesto mira na koje morate "otići" kako biste mogli pisati, ali i ozbiljno čitati, mjesto je gdje zapravo možete donositi odgovorne odluke, na kojem se zapravo možete produktivno suočiti s inače zastrašujućim i nesavladivim svijetom..."
Jonathan Franzen

Proročanski


"You might be poor,be poor who cares... find your own talent and stick to it even if it doesn't bring success and fame because we all gonna die."