Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/theartofbeingyourself

Marketing

Preduvjet za ljubav - nevezivanje

Odlomak iz "Neopterećen prtljagom", o nevezivanju:

Ne vezivati se i ne opirati. Pustiti stvari neka dođu, pustiti ih neka odu. Pustiti vodu neka teče i vjetar neka puše. Pustiti zvukove melodije neka se neometano razliježu.
Mi nismo kadri voljeti neku osobu, dokle god smo za nju vezani. Štoviše, Tony je ljubav definirao kao odbacivanje svake vezanosti. Samo tada kada prestanem grčevito se hvatati za tebe, trebati te, posjedovati te... tek tada mogu početi istinski voljeti. Sve ostalo uzajamna je ovisnost, uzajamni zahtjevi, a to je znak unutarnjeg siromaštva i suprotno je od onoga što predstavlja ljubav. Ljubav traži slobodu, a vezivanjem se sloboda gubi.
Spomenuo nam je i smrt svojeg oca, koju je doživio kao slično iskustvo. Skrbio se za njega i na svaki mogući način pomagao mu da posljednje godine svojega života provede najbolje što može. Kada je umro, njegovu je smrt doživio s osjećajem vedre opuštenosti. Na sprovodu je bio činjeničan, bez emocija i krajnje trijezan, što su neki ocijenili kao emocionalnu hladnoću. Nije se predao žalovanju, nego je samo osjećao i pokazao da se to poglavlje života nježno, ali i zauvijek zatvara. Bez ožiljaka u sjećanju.
"Je li moguće odbaciti svaku vezanost?" netko mu je postavio pitanje. Odgovorio je: "Ne znam, no što više njih odbacimo, to bolje."

Post je objavljen 23.05.2019. u 09:25 sati.