E H O ... 9

31.12.2019.(slika: digital artist)


Jadranka Varga: ŽELJA U NOVOJ 2020. GODINI

Zapalila sam crvenu svijeću
u Novoj godini, za sanjanu sreću
i put u ovoj tami
gdje smo svi tako sami.

Crvena svijeća je dogorjela
i svoj plamen je ugasila
kao smrt što gasi život u trenu
kad osjetimo tamnu sjenu.

U godini Novoj što poželjeti,
što već nisam željela,
što već nisam imala,
i što već nisam gubila?

Ništa željeti neću… neka samô dođe…
ništa sanjati neću, ali nek' ne prođe
to što doći mora samo od sebe,
ako mora i nek' bude kako bude
za sve moje snove lude.


napisano: 31.12.1998.
(slika: digital artist)

Ivan Dragičević: PLAMEN ŽIVOTA

Noćas kad dogori crvena svijeća,
neka te prati ljubav i sreća,
neka ti snovi novoga dođu
problemi stari neka svi prođu.

Kada se plamen posve ugasi
zovimo tvorca da ljubav spasi,
da sretno prođu svi naši dani
kada smo tužni da nismo sami.

Ljepota života nikad neće proći,
kada se ljubi sve ćemo moći
sačuvati u Novoj najljepše snove,
uzeti najbolje od godine Nove!.


moja pjesma je iz 3. zbirke "GOLA ŽENA" i
zajedničke zbirke

"EHO POEZIJE"
autori: Jadranka Varga - Sjena duše

i

Ivan Dragičević - *EuM-Evanđelje u molitvama*http://www.digitalne-knjige.com/ehopoezije.phphttp://www.digitalne-knjige.com/varga3.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-34-0 (GOLA ŽENA) i ISBN 978-953-48599-0-2 (EHO POEZIJE) Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.pročulo se Svemirom,
da Hrvatska diše nemirom
pa se izvanzemaljci sjatili,
da bi li Lijepu našu spasili


(napisala Jadranka Varga: 31.12.2019. (14:54) :) kod blogera @sophi)

napiši nešto, ako želiš: (25) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


E H O ... 8

29.12.2019.(slika: digital artist)


Jadranka Varga: ONO ŠTO OSTAJE

neku večer sam čula
tajanstveni šapat,
bio je to tihi glas anđela,
a ja, kao izbjeglica vlastitog uma,
udaljavanjem od sebe
i bez okretanja idem natrag,
dok iza mene ostaje
divljina srca u pitomoj šumi.


napisano: 29.09.2018. u 17:03h(slika: digital artist)

Ivan Dragičević: TRAŽENJE

Vidim te udaljenu od same sebe,
o, izbjeglice vlastitoga uma,
smjelo tumaraš laganim korakom,
gdje tražiš sebe pokraj druma.

Tajanstveni šapat uporno se širi,
dok eho daljine doziva tebe,
a ti ostaješ u pitomoj šumi
tražeći divljinu, dok srce zebe..


moja pjesma je iz 14. zbirke "RUŽA MOG SRCA" i
zajedničke zbirke

"EHO POEZIJE"
autori: Jadranka Varga - Sjena duše

i

Ivan Dragičević - *EuM-Evanđelje u molitvama*http://www.digitalne-knjige.com/ehopoezije.phphttp://www.digitalne-knjige.com/varga14.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-354-146-4 (RUŽA MOG SRCA) i ISBN 978-953-48599-0-2 (EHO POEZIJE) Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

napiši nešto, ako želiš: (26) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


E H O ... 7

27.12.2019.(slika: digital artist)


Jadranka Varga: POVEDI ME

Ako mi nakon sedam dana bol proteče tijelom i odnese nemire, ako i opet bacim sjenu na naše staze gdje hodamo, molim te, povedi me u baršunastu noć i pokaži mi kako gori srce u očima, kako se luta pustim beskrajima tvoje duše i zagrli moja ramena pa me upoznaj do kraja.

I kad na grebenu svojih nedosanjanih mladalačkih snova zastaneš i pogledaš iza sebe, vjeruj mi, to su samo stare staze koje su te vodile u neke krive putove.

Mirnom molitvom sam zamolila Boga, da mi pomogne da tebi pomognem, a ako more ljubavi pretvoriš u sol, znat ćeš kako je bijela boja tužna, znat ćeš da je suha noć teža od gomile neprospavanih godina i da ništa teže ne boli, nego ovo kroz što prolaziš.

Nemiri koje nosiš rasvjetljavaju tvoje putove u mračne koridore gdje ni sam ne znaš raspoznavati ono što u tebi spava, a ne pokazuješ, jer imaš samo sebe, imaš mene u sebi pa kreni i pod mjesečevim baršunastim okriljem izmisli neko novo vrijeme za mene i tebe.


napisano: 07.10.2005. u 11:07h na portalu iskrica-weblog
https://www.iskrica.com/weblogs/post.php?web=1461&log=69393


(slika: digital artist)

Ivan Dragičević: POVEDI ME

Moj pogled zaluta
u bezdan tmine noći,
a bezdan me pogleda
i pita dal’ ću proći?

Pogled mi se skameni,
odsjaj neba zacrveni
na moje lice odsjaj je stao
raspuklinu čela je odao.

Povedi me smjelo tminama
u vremenskim raspuklinama
što poneki nabori donose
u odsjaju neba prkose.


moja pjesma je iz 1. zbirke "SJENA DUŠE" i
zajedničke zbirke

"EHO POEZIJE"
autori: Jadranka Varga - Sjena duše

i

Ivan Dragičević - *EuM-Evanđelje u molitvama*http://www.digitalne-knjige.com/ehopoezije.phphttp://www.digitalne-knjige.com/varga.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 (SJENA DUŠE) i ISBN 978-953-48599-0-2 (EHO POEZIJE) Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

napiši nešto, ako želiš: (19) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


SRETAN TI 4. ROĐENDAN, MAŠENKO MOJA

26.12.2019.


Ovo je najslađa šapica na svijetu sa njenom "jopticom" koja se sad ne vidi.

Sretan ti 4. rođendan, leptiriću moj mali, Mašenko moja
napisano: 26.12.2017. u 08:50h

Rođena si 26.12.2015. negdje u Dalmatinskoj zagori, bilo vas je šestero, dvije curice i četiri dečka.Obećana si nam 28.11.2015., 2 dana nakon što je umrla naša Šuškica, naš mali cvjetić i ostavila nas u tuzi.

ŠUŠKA

Tvoj Gazda je poželio da mu “nešto crno-bijelo čupavo trči po kući” i to je dobio, odmah ti je dao ime “MAŠA”.

Dobili smo tebe, malog leptirića, nemirko, mrgudica, curica koja je od samog početka pokazala svoje:

“to neću, a ovo hoću” i svako moje “ne” za tebe je bilo “o, da” i onda sam ti stalno govorila: “e, pa ne”, a ti si me gledala i stalno me tako gledaš kad to kažem i znaš da se šalim.sretan


MAŠA 13.02.2016. kad smo je donijeli

Danas imaš pune 4 godine, leptiriću moj nemirni, ispunjavaš nam život radošću, smijehom, veseljem, akcijskim šetnjama, pričom... ma, sve nam se vrti oko tebe.sretan


Mašine OČI PUNE ZVIJEZDA

Maša sasvim normalno živi u stanu, zove van kad treba. Akcijske šetnje su na lajni, jer je spašena od štancera, dresura minimalna, učila je sve od mene, ponaša se vani koliko treba pristojno, ne puštam je sa lajne, jer "ovčari" sve živo, iako je dreser upozorio na taj problem, da se to može kontrolirati ne želim je tretirati sa nekim teškim dresurama, ona je slobodna onoliko koliko želi biti, ali vani je uvijek na lajni, ona je moja Koka... naša Maša ... moja Mafija.
sretanna ovoj slici je još mala, ima oko 2,5 mjeseca... već je tad znala što neće, a što hoće ... spavala je gdje je htjela, a sada se zna - uz nas

Napisala sam knjigu pod naslovom "OČI PUNE ZVIJEZDA" i sad, zašto sam izabrala baš ovaj naslov, „Oči pune zvijezda“?

Pa vrlo jednostavno:

... svaki puta kad je pogledam i dok gledam u te njene predivne oči, u njima je uvijek svjetlost milijarde zvijezda, svjetlost koja sjaji otkad nam je došla u naš mali dom 13.02.2016. i unijela je u naše živote dinamiku, svjetlost, veselje, radost, smijeh, trčanje, skakanje, posebno lajanje kad netko zvoni i posebno lajanje kad ona nešto hoće, a već 2 godine se "svađa" sa mnom kad kuham.

Čim idem kuhati, evo nje na vrata kuhinje i prati svaki moj korak, hoda za mnom i kad nešto kažem, ona meni "av av av" i kao da mi kaže: "ne kuhaj to ovako, nego onako na drugi način, ja ću ti pokazati" sretan

Dakle, moja Maša i njene OČI PUNE ZVIJEZDA su inspiracija naslova moje 10. zbirke, „Oči pune zvijezda“:
http://www.digitalne-knjige.com/varga10.php

i, naravno, gablec je bio u znaku današnjeg 4. rođendančića :)

napiši nešto, ako želiš: (42) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


ISUS, TA VJEČNA ZVIJEZDA SJAJNA

25.12.2019.slika: digital artist


Isus, ta vječna zvijezda sjajna, uskrsnu i pobijedi smrt donoseći nam Svjetlost svoju i pokazavši, da je smrt tek životni detalj i jedna ravnoteža koja se uvijek prelama u Svjetlosti božanskoj.

A mi, razasuti po prostranstvima neznanja, očekivano umorni i sjetni, kad pogledamo u te blage oči našeg Gospodina znamo, da nas On nikad ne napušta, znamo da je uvijek uz nas i da se ne skriva po kutovima tamnih sjena, već se objavljuje u Svjetlosti Njegovoj svakom biću koje Zemljom hoda.

Kad se ploča maknula tamo gdje je u krhotinama boli tijelo Njegovo ležalo, zasjala je ta vječna zvijezda i njen sjaj ne prestaje ni danas, a rane povijene su nestale i krune od trnja su uvenule i cijelo zlo Njemu naneseno se istopilo, da bi On uskrsnuo i novi život nam donio.

I onda ćemo se sresti jednog dana sa Njim, kad se zatvore staklena životna vrata i kad se otvore dveri Neba, a misterija će se tek onda objaviti iskrenom srcu bez raspadajućih konsonanata i neusklađenih vokala.

I onda će nas On uzeti za ruku i povesti tom zlatnom stazom Vječnosti prema Ocu Nebeskom, jer jedino po Isusovom putu dolazimo do Oca Nebeskog.


napisano: 16.4.2017. u 11:55h, a iz 13. zbirke poezije
"ISUS, TA VJEČNA ZVIJEZDA SJAJNA“https://www.digitalne-knjige.com/varga13.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN broj: 978-953-354-118-1 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove pjesme u prozi ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.okićen bor u našem malom toplom domu


napiši nešto, ako želiš: (17) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


ČESTITKA

24.12.2019.
danas nema poezije,

danas je cijeli dan jedna poezija,

jer čekamo danas u radosti

rođendan našeg Gospodina Isusa...upravo okićen bor u našem malom toplom domu

"Božić bez tebe", mama, od 1993. i ovaj teče ... ovo je pjesma za tebe <3
https://youtu.be/wTeeiUFeJJw

na ovoj slici je moja mama 1943. uz svoj okićeni bor, tata je radio, tad nisu bili skupanapiši nešto, ako želiš: (34) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


E H O ... 6

23.12.2019.(slika: digital artist)


Jadranka Varga: NA TRGU PTICA

'Netko te voli’, šapće mi Vječnost, prerušila sam se u noć bez Zore, zatvorila sam srce u svjetlost trenutka i ujedinila sam se s igrom u pjesmi.

Spektar duginih boja baca pozitivno svjetlo na moje konsonante koji se i dalje žele dodvoriti ljubaznoj civiliziranosti amputirane duše.

Željela sam jutros na prozoru uhvatiti Zoru, ali je Suton bio brži i odveo ju je tamo gdje se mnogi pretvaraju u lažne dijamante i gdje se bez riječi gutaju besmisla neke čudne ljudske smislenosti za što nema objašnjenja ni u svetim knjigama ni u ljubavnoj uzvišenosti.

U žurbi sam zaboravila iscijediti oči u tvoj poljubac, zavaravala sam se da to neće potrajati duže, nego će rana Zora zaboraviti moje ime i odvesti me putovima mirisa jorgovana koji uvijek cvjetaju u vrijeme mog rođendana.

Završavam danas ovaj serijal pjesama koje su se počele rojiti oko mirnog čela negdje u kasnu noć sinoćnjeg dana i naglas su se objasnile samo tebi koji znaš kako se šapće na Trgu ptica kad se otkida duša i šalje u hladnu zimu.

Na Trgu ptica si dobio moje srce, a Dušu ćeš sresti kad mi u sljedećoj inkarnaciji šapneš ono ime koje ću prepoznati kad te opet sretnem.Ova pjesma je posvećena stvarnom događaju od 19.12. do 23.12.2004. na našem "Trgu ptica", kad sam spoznala istinitost prorokovih riječi, mog Alena Jakovine koji je davnog 03.11.1992. prorekao sve ovo što će mi se dogoditi 15.08.2004. kad sam srela mog supruga Davora, a i dalje; sve je dobilo svoje značenje na tom „Trgu ptica“, a samo ja i Davor znamo što je to bilo, a bilo je sljedeće:

Bila je zima, 19.12.2004., pa 20.12.2004. i dalje još par dana, a on je tu čekao, čuvao je borove cijelu noć, ptice su od silne hladnoće proletjele nebom, dok sam izlazila iz moje VW Jette i nosila mu topli čaj i gablec...

Bilo je oko jedan iza pola noći, radila sam ujutro, a on je trebao raditi tek od 14h, došao je doma, odspavao i opet je otišao na redovan posao čuvati te borove, odradio ga, čekala sam ga u Masarykovoj, brzo odvezla na Trg ptica i tamo je opet čuvao borove do ranog jutra.

Znala sam sa njim sjediti u Jetti, dok je motor radio da se ugrije, a oko 3 ujutro sam žurila u Gajnice, da bar malo odspavam do 5 pa opet po njega i dovezem ga kući, da odspava do redovnog posla.

Tad sam mu šapnula uz hladan obraz: "ovo je naš Trg ptica" :) tad je dobio moju dušu zauvijek, a 31.12.2004. u pola noći na Novu 2005. godinu kao dar - dobio je ključ mog stana i mog srca - zauvijek!

Ovo meni znači Trg ptica, to je jedan puteljak na Trešnjevačkom placu pa kad god prođemo kraj tog hladnog mjesta, bilo ljeto ili zima, stisnem mu ruku i nasmiješimo se ...bilo je hladno tih dana, ali srca su nam zauvijek spojena takvim događajima: u dobru i u zlu :)

Tad smo se znali tek 2 mjeseca, bili smo u kreditima, nedostatak novca za Božić i Novu godinu i onda mi je Davor rekao: "dobio sam ponudu da čuvam borove, dobit ću 100 maraka pa da imamo nešto novca za Božić i Novu godinu."

To je bio tren kad sam vidjela, koliko je on - DUŠA ANĐELA...bilo mu je strahovito naporno, ali je izdržao, uvijek sam rekla: u muci se vide junaci, a ta njegova gesta mi je pokazala, koliko je dobrote, poštenja i čistoće u toj Duši, koju sam - hvala Bogu, srela i zavoljela...napisano: 27.07.2013. u 17.40h


(slika: digital artist)

Ivan Dragičević: NA TRGU PTICA

Jutro se budi na trgu ptica
gdje sastaju se suton i zora,
a golub drijema iznad prozora
jato doziva što leti od mora.

Kad suton zađe zora se budi,
trgom ptica šetaju ranorani ljudi
mnogi trgom prođu k’o bez lica,
a golub čeka svoga hranitelja ptica.

Golub svako jutro doziva ptice
i dobiva kruh od svoje golubice
u veselom cvrkutu na trgu ptica
sad vlada ljubav vrlih hranilica.

Sve gladne ptice hrane se u zoru,
a golub i dalje drijema na prozoru
golubicu gleda što leti ka moru
nahranit će jato ponovo u zoru.

I boji se da će u sutonu jutra
kada padne snijeg usred zime
umjesto kruha i vesele gozbe
otisnuto osvanuti hranioca ime.

Boji se golub, da neće na tom stati,
golubova previše, neki će graktati,
boji se da će golubova bit’ sve manje
tog dana kad zora u sutonu nestane.


moja pjesma je iz 5. zbirke "NA TRGU PTICA" i
zajedničke zbirke

"EHO POEZIJE"
autori: Jadranka Varga - Sjena duše

i

Ivan Dragičević - *EuM-Evanđelje u molitvama*http://www.digitalne-knjige.com/ehopoezije.php


http://www.digitalne-knjige.com/varga5.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-83-8 (NA TRGU PTICA) i ISBN 978-953-48599-0-2 (EHO POEZIJE) Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

napiši nešto, ako želiš: (27) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


E H O ... 5

22.12.2019.(slika: digital artist)


Jadranka Varga: TAJNO MJESTO

Zakasnila sam na otkrivanje tajne, već su je drugi saznali, otkrili, razbacali po svijetu i nestali.

Jučer u šumi, dok smo išli prema onom tajnom mjestu gdje jedna mala duša spava, sve je bilo puno inja, nije bilo hladno, ali je sve bilo protkano tim tankim bijelim nitima.

Tišina ... šuma je tiho disala, da ne poremeti naše korake prema tom tajnom mjestu gdje njena mala duša sanja u šumi od inja i suhog granja, tamo gdje se ne čuje ni let ptice, a suza oblijeva lice, tuga se svilenim plaštom nadvija nad nas pa se ne čuje ni uzdah ni glas.

Tišina … samo nijema tišina neka obavija to mjesto gdje dođemo često, da budemo sa njom kao nekad što smo bili kad smo se skupa radovali, smijali i sretan život sa njom živjeli.

napisano: 10.01.2016. u 14:25h
(in memoriam Šuška, 15.2.2002. – 26.11.2015.)
(slika: digital artist)

Ivan Dragičević:

GDJE JEDNA MALA DUŠA SPAVA

Na jednom malom tajnom mjestu
protkanom bijelim nitima inja
gdje šuma sniva i misli dira
spava jedna dušica mala.

Tišina, samo šuma tiho diše,
šuma od inja i suhog granja,
tamo ne čuje se let ptica,
a tuga obliva suzama lica.

Tu se ne čuje ni uzdah ni glas,
tuga se svinula plaštom oko nas,
samo nijema tišina obavija to mjesto
gdje Šuška spava i gdje dođemo često.

ODÂ ŠUŠKI

Neka koraka, neka hode,
samo tiho na mjestu mom,
mjestu malom gdje Šuška spava
gdje povija se vjetru trava.

Neka tiho vaše misli teku,
jer tu se mirno spava
i kada odete, znajte,
opet će šumit’ vjetru trava.

Neka koraka, neka hode,
samo tiho, otišla nisam,
tu sam u snovima vašim
što jednom postat će java.


moja pjesma je iz 9. zbirke "KAMEN NIJE SAM" i
zajedničke zbirke

"EHO POEZIJE"
autori: Jadranka Varga - Sjena duše

i

Ivan Dragičević - *EuM-Evanđelje u molitvama*
http://www.digitalne-knjige.com/ehopoezije.php


http://www.digitalne-knjige.com/varga9.php


ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-8100-30-7 (KAMEN NIJE SAM) i ISBN 978-953-48599-0-2 (EHO POEZIJE) Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

i naš mali kutak s adventskim vjenčićem i upaljene 4 svijeće


slika: Shadow

napiši nešto, ako želiš: (29) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


E H O ... 4

21.12.2019.(slika: digital artist)


Jadranka Varga: 21.12.1991.

Ova noć, tako tiha, iza očiju diše duša, a uskoro je zimski solsticij...bijeli snovi, iz mora zlatnih želja, nema me, Mjesec miruje, prazan pogled, promjena, poklanjam životu sebe, a poklanja li mi život mene?

Na katedrali otkucava 21.30h, večer, zima, prozirne boje aure obavijaju moju crnu noć, nema me, a kako ti tako prozirno i lako dobivaš sva moja obećanja, dok slomljene linije na dlanu pričaju istu priču i u pokušaju, da te zaustavim u trenu, odlaziš u svoj trenutak... ima li tu mjesta za mene?

Sanjat ću san smrti i posljednji pokušaj života, da me vrati na ovaj planet gdje je plavo nebo – odsjaj tvog oka i neka noćni sati obaviju moj san dubokim sjajem večerašnjeg zimskog solsticija.


napisano: 21.06.2008. u 21:41h | na portalu iskrica-weblog:
https://www.iskrica.com/weblogs/post.php?web=1461&log=248648(slika: digital artist)

Ivan Dragičević: U PLAVOM NEBU

Dok mjesec miruje,
poklanjam životu sebe,
a život još grli mene.

Prozirne boje u crnoj noći,
dok sanjam posljednji san,
tu vraćam se još jedan dan.

Sad čekam godinu novu,
dok snivam posljednji san,
u plavo nebo me zovu!

Život korača, put putuje,
kada dođe posljedji dan,
sve bitno stane u san.


moja pjesma je iz 1. zbirke "SJENA DUŠE" i
zajedničke zbirke

"EHO POEZIJE"
autori: Jadranka Varga - Sjena duše

i

Ivan Dragičević - *EuM-Evanđelje u molitvama*
http://www.digitalne-knjige.com/ehopoezije.phphttp://www.digitalne-knjige.com/varga.php


ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 (SJENA DUŠE) i ISBN 978-953-48599-0-2 (EHO POEZIJE) Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

napiši nešto, ako želiš: (21) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


E H O 3

19.12.2019.(slika: digital artist)

Jadranka Varga: TAJ MJESEC

Taj Mjesec koji na nebu ispisuje moju sudbinu kao da dolazi iz nekih sfera otkud nema povratka.

Otkud dolaze tajne šifre anđela koje mi tihim šapatom govore poruke, a ja ih još uvijek ne razumijem?

Kako to da se lav zaljubio u lane i pao mu pred noge?

Puno je pitanja od početka svijeta do kraja drevnih naroda koji još uvijek ispisuju tajne šifre po zidovima sjećanja.

Iznad mene se nadvilo nebo boje čelika, odvelo me opet tamo gdje je lijepo i samotno.

Opet otvaram dušu poetskoj inspiraciji, polako završavam moju čudnu pjesmu i zatvaram lažnu čežnju srca koje je već odavno odabralo svog anđela.

napisano: 09.03.2013. u 10.40h(slika: digital artist)

Ivan Dragičević: CRVENI MJESEC

crveni mjesec
pod zvjezdanim nebom
obilazi naše zidove sjećanja
i biva spasitelj zlatnim zrakama sunca,
da ne odlaze sve od nas
kada snivamo putovanja
vedrim plavetnilom neba


moja pjesma je iz 4. zbirke "PLESAČ NA ŽICI" i
zajedničke zbirke

"EHO POEZIJE"
autori: Jadranka Varga - Sjena duše

i

Ivan Dragičević - *EuM-Evanđelje u molitvama*
http://www.digitalne-knjige.com/ehopoezije.phphttp://www.digitalne-knjige.com/varga4.php


ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-53-1 (PLESAČ NA ŽICI) i ISBN 978-953-48599-0-2 (EHO POEZIJE) Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

napiši nešto, ako želiš: (40) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


E H O 2

17.12.2019.(slika: digital artist)

Jadranka Varga: NOĆ

Ne volim dan,
noć ima svoju
tajnu moć,
njene tamne oči
gledaju me pitomo i hladno
ne propušta ni jedan
treptaj mog oka,
gleda me kad se okrenem
pa te pomilujem s boka,
karikirano se propušta
kroz moje prste do kose
i te duboke tamne oči njene
u tajne me nose,
da se osjetim prazno i čudno,
zaboravljeno i bludno.

napisano: 11.01.2016. u 18.30h


(slika: digital artist)

Ivan Dragičević: VRATI MI MOJ SAN I SEBE

U noći, dok sjaju nam zvijezde
u snovima ljubav je sa nama,
gleda te očima duše,
a tebe je prekrila tama.

Ja ne znam što da ti kažem
kad zvjezda me moja probudi,
prazan je jastuk od suza
samoću tuga mi nudi.

Bez tebe sve je prazno i čudno,
osjećam se zaboravljeno i ludo
u noćima dozivam zvjezde,
da vrate mi moj san i tebe.


moja pjesma je iz 9. zbirke "KAMEN NIJE SAM" i
zajedničke zbirke

"EHO POEZIJE"
autori: Jadranka Varga - Sjena duše

i

Ivan Dragičević - *EuM-Evanđelje u molitvama*http://www.digitalne-knjige.com/varga9.php

http://www.digitalne-knjige.com/ehopoezije.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-8100-30-7 (Kamen nije sam) i ISBN 978-953-48599-0-2 (Eho poezije) Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

napiši nešto, ako želiš: (39) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


E H O

15.12.2019.


< >

(slika: digital artist)

Jadranka Varga: BLAŽENSTVO

Tražila sam
u praznim zagrljajima
najljuće zime,
vidjela sam
kad su dvije rijeke
izmiješale svoje struje
i uživale u najvećim blaženstvima,
a u tim strujama vode
moja duša nalazi tebe
i prolazeći kroz slapove prolaznosti
pogledom klizi
na unutarnju skicu života.

Stojim pod nerasvjetljenim Suncem
u vrijeme budnih snova
i padam na oštricu noža
koja lomi moja rebra na dvoje,
a sa Gornjeg grada u suton lete
egzotične ptice u mom oku
i u toj igri vidim radost.


< >

(slika: digital artist)

Ivan Dragičević: TRAŽENJA

Tražimo se u prolaznim zagrljajima,
u čvrstom stavu stalnih raspoloženja,
dok rijeke bitka miješaju svoje tokove
životone u blaženstvu razlivenih vrela.

U virovima moja duša sad nalazi tebe
za trajanja savršenog razuma i volje
i dok prolazim kroz slapove prolaznosti,
pogled nestaje u nutarnjoj preslici mene.

Stojim pod nebom nerasvijetljnog sunca
u sjetnim težnjama nedvojbenog dobra,
u vrijeme budnih snova nehotice padam
na hrid života, na oštricu koja nikom ne oprosti
sa palcem gore ili dolje, u igri bez radosti.


napisano 18.05.2005. u 17:16h na portalu iskrica weblog,
http://www.iskrica.com/weblogs/post.php?web=1461&log=54214
https://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2010/06/1627727700/blazenstvo.html

iz 1. zbirke "SJENA DUŠE" i

zajedničke zbirke

"EHO POEZIJE"
autori: Jadranka Varga - Sjena duše

i

Ivan Dragičević - *EuM-Evanđelje u molitvama*


< >

http://www.digitalne-knjige.com/varga.php

< >

http://www.digitalne-knjige.com/ehopoezije.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 (Sjena duše) i ISBN 978-953-48599-0-2 (Eho poezije) Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

napiši nešto, ako želiš: (44) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


RAZLOMLJENOST SVJETLOSTI

13.12.2019.slika: digital artist


svjetionici pronose
razlomljenu svjetlost
nekima u daljini,
a ja bih prihvatila
tu razlomljenost
koja bi me odvela
do cjelovitosti,
dok ona nestaje fluidno
i otvara se romboidno
pa se oštri bridovi
protežu u daljine
ili su sanjači
samo tek neki sanjari
koji prolaze
kroz neke čudne snove
pa misle,
da su to
neke ulice nove?

nedostaju mi neke riječi,
tišinu sam zamotala
oko sebe kao šal
i polako nestala u kiši


napisano: 06.09.2019. U 19:3h, a iz 4. zajedničke zbirke poezije
"4 MAŠTOVITE PJESNIKINJE: Alemka Brazzoduro, Anđa Jotanović, Biserka pl. Vuković i Jadranka Varga“


http://www.digitalne-knjige.com/mastovite.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN broj: 978-953-354-212-6 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove pjesme u prozi ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

napiši nešto, ako želiš: (24) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


LUTANJE

11.12.2019.slika: digital artist


ovaj dan je tih i nedužan
i dok tišina u slabima vrišti,
a u jakima šuti
ožiljci ostaju prekriveni
novim vremenom,
ali podsjećaju,
da postoje
ili je tek možda
lahor jesenjeg vjetra
zalutao pred moja vrata
pa je nježnost danas
ponekad i rijetka

obilje života
ili tek bijela praznina?

biram li oboje
ili zatvaram tišinu?


napisano: 08.10.2019. u 12:24h, a iz 4. zajedničke zbirke poezije
"4 MAŠTOVITE PJESNIKINJE: Alemka Brazzoduro, Anđa Jotanović, Biserka pl. Vuković i Jadranka Varga“


http://www.digitalne-knjige.com/mastovite.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN broj: 978-953-354-212-6 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove pjesme u prozi ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

napiši nešto, ako želiš: (26) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


Ž I V O T

09.12.2019.slika: digital artist


oštri bridovi crne boje

zadiru u krhke bijele površine

i razdiru koprenu duše

probijajući tamo

gdje se nalazi život


napisano: 17.10.2019. u 11:08h, a iz 4. zajedničke zbirke poezije
"4 MAŠTOVITE PJESNIKINJE: Alemka Brazzoduro, Anđa Jotanović, Biserka pl. Vuković i Jadranka Varga“


http://www.digitalne-knjige.com/mastovite.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN broj: 978-953-354-212-6 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove pjesme u prozi ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

napiši nešto, ako želiš: (28) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


POLJUBAC

07.12.2019.slika: digital artist

sve iz snova
nekad se pomiješa u stvarnost
pa zalutamo
u te posebne misli
kad se nešto čini čudno,
a tako nije

taj hladni astral
ponekad se približi
i kao maska otuđenosti
poljubi mi hladne usne


napisano: 13.10.2019. u 19:41h, a iz 4. zajedničke zbirke poezije
"4 MAŠTOVITE PJESNIKINJE: Alemka Brazzoduro, Anđa Jotanović, Biserka pl. Vuković i Jadranka Varga“


http://www.digitalne-knjige.com/mastovite.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN broj: 978-953-354-212-6 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove pjesme u prozi ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

napiši nešto, ako želiš: (8) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


MISLI

05.12.2019.slika: digital artist

tužna sam
u nekim mislima
pa kad krenem
njihovim hodnicima
uvijek naiđem
na hladne zidove otuđenja
i ove nove zidove
gdje živim sada
i nikako da se upijem u njih
pa im dopustim,
da postanu topliji


ova pjesma je napisana za ovaj moj dom gdje sad živim, napisano: 02.11.2019. u 21:45h, a iz 4. zajedničke zbirke poezije
"4 MAŠTOVITE PJESNIKINJE: Alemka Brazzoduro, Anđa Jotanović, Biserka pl. Vuković i Jadranka Varga“


http://www.digitalne-knjige.com/mastovite.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN broj: 978-953-354-212-6 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove pjesme u prozi ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

napiši nešto, ako želiš: (22) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


IN MEMORIAM - MOJ TATA

02.12.2019.slika: digital artist

danas je rođendan mog tate ... in memoriam mom anđelu


02.12.1904.-19.02.1992.

pomaknuto vrijeme,

zaustavljene misli,

odsjaj svijeće na stolu

i tuga u očima
napsano: 19.02.2019. u 09:24h, a iz 15. zbirke
"SKRIVENO U MOMENTU SMIRAJA“

skriveno u momentu smiraja-naslovnica 3D
http://www.digitalne-knjige.com/varga15.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN broj: 978-953-48599-2-6 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove pjesme u prozi ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.


slika: digital artist

danas moj nick slavi 16 godina postojanja - shadow of soul je nastao 02.12.2003. i od tad je moja sjena

napiši nešto, ako želiš: (36) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


JESEN

01.12.2019.slika: digital artist

Zaplesala je umotana
u ljetne ostatke paučine
i donijela kapi kiše
zakačene u svojim žutim haljinama,
mislila sam, ljeto se poigralo
pa se preobuklo u nju,
ali ona je distancirano
odmahnula rukom
i zatresli se javori
ispred mog prozora,
lišće je zašumjelo
a ja sam znala...
stigla je.

Tada sam se povukla
u moje sjene,
zatvorila sam
dotok kiše u rujnu
i pustila je,
da pada nekim drugim očima,
dok sam ja stajala uz prozor
i bludećim pogledom
prolazila ulicom.

U ovom trenu
netko isto tako gleda
tu klizajuću kap kiše
na svom prozoru,
u tišini stoji
i ne želi se naći
na trgu ptica
gdje se ne trguje ničim,
tamo od pjesme
srce samo zadrhti,
tamo od pjesme
nema sjevernog neba,
na tom trgu ptica
zidine se ruše
i pretvaraju u grmove
najljepših ruža.


napisano: 04.01.2019. u 10:04h, a iz 4. zajedničke zbirke poezije
"4 MAŠTOVITE PJESNIKINJE: Alemka Brazzoduro, Anđa Jotanović, Biserka pl. Vuković i Jadranka Varga“


http://www.digitalne-knjige.com/mastovite.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN broj: 978-953-354-212-6 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove pjesme u prozi ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

"IZAŠAO JE PRVI BROJ ČASOPISA "DISKURS"

S radošću vam javljamo da je startao prvi broj časopisa„Diskurs“.
Časopis je moguće prolistati na web stranici časopisa:

https://drive.google.com/file/d/1cYJKGG8ccyw2ZP7X_zSB4dUWUXBGDSk6/view

i naposljetku preuzeti s web stranice časopisa pritiskom na gumb “Preuzimanje”

Urednici:
Marija Juračić
Zoran Hercigonja"


ova moja pjesma je objavljena i u časopisu "Diskurs" na 27. strani

https://drive.google.com/file/d/1cYJKGG8ccyw2ZP7X_zSB4dUWUXBGDSk6/viewi naš mali advenski vjenčić... imam ga godinama, samo mijenjam svijeće: ove godine su 2 zelene, 2 narančaste - mirišljave


napiši nešto, ako želiš: (33) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2022. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.