PUT DO DJEČJEG SRCA

16.01.2008., srijeda

TABLICA RAZVOJA: SOCIJALNE VJEŠTINE

2 godine



- Nježno je i puno ljubavi.

- Moglo bi biti stidljivo sa strancima i prilijepljeno za vas na nepoznatim mjestima.

- Ima ispade ljutnje (u prosjeku jednom dnevno) no samo s ljudima koje voli. Po prestanku ispada, brzo postaje ono isto normalno sretno dijete.

- Insistira na tome da samo radi mnoge stvari no nesvjesno je svojih sposobnosti pa se često uzruja zbog neuspjeha.

- Voli se igrati s drugom djecom. Pridružuje se igrama koje vode starija djeca no moglo bi imati poteškoća u zajedničkoj igri s vršnjacima.

- Oponaša ono što rade roditelji i skrbnici.

- Često dijeli svoje igračke no nepredviđeno ih grabi natrag.

- Zna kojeg je spola.





2,6 godina



- Nježno je i puno ljubavi i utješit će vas ili drugo dijete ukoliko ste tužni.

- Još uvijek može biti prilijepljeno za vas no sretno je ako ga ostavite na poznatom mjestu s ljudima koje poznaje (iako možda protestira kad odlazite).

- Uživa u igri s drugom djecom i počinje komunicirati s njima bez čekanja da ga uključe. Lakše se nosi s gužvom. Moglo bi sklopiti posebno prijateljstvo s drugim djetetom no ta su prijateljstva često prolazna. Sada je lako raspoznati koje je dijete po prirodi otvoreno, a koje stidljivo.

- Insistira na tome da samo obavlja svakodnevne radnje, ali nije realno pa se žalosti zbog neuspjeha. Ima manje ispada ljutnje i postupno ih je sve lakše predvidjeti – često će biti čudne volje prije ispada i zahtijevati stvari za koje zna da nisu dopuštene.

- Sasvim je svjesno sebe i zaštitnički raspoloženo prema svojem vlasništvu. Dijeli igračke u vrtiću no to ne može i kod kuće.

- Uživa birati što će jesti i odjenuti i podložnije je obiteljskim pravilima.





3 godine



- U stanju se igrati i socijalizirati bez provjere jeste li vi ondje. Priča o tome gdje se nalazi i što radi, a može se i hvaliti.

- Ispadi ljutnje su rjeđi, lakše ih je predvidjeti, a dijete je češće tužno i uznemireno poslije toga pa mu je potrebno tješenje. Podložnije je obiteljskim pravilima te je često korisno i obzirno.

- Uglavnom mu je teško dijeliti i zaštitnički je raspoloženo prema svojem vlasništvu. Moglo bi biti zločesto prema braći i sestrama.

- Pozdravlja svoje prijatelje, bira svoje aktivnosti jer se želi igrati s onima koji se već igraju. Igra se interaktivno i u stanju je započinjati aktivnosti s ostalom djecom. Socijalizira se s nepoznatim odraslima i starijom djecom no teško mu je socijalizirati se s vršnjacima.

- Oponaša ono što rade druga djeca i odrasli.

- Seksualni stereotipi su duboko ukorijenjeni – tako će i ostati do otprilike sedme godine.





3,6 godina



- Dobro se igra s ostalom djecom sve dobi no i dalje je posesivno prema svojim igračkama. Vjerojatnije će e igrati s djecom istog spola no nije uvijek tako.

- Moglo bi imati najboljeg prijatelja i prijateljstva bi mogla trajati duže no još uvijek su često prolazna. Veća je vjerojatnost da će u vrtiću izabrati prijatelje nego aktivnost – pridružit će se onome što njegovi prijatelji rade.

- Igra društvene igre pretvaranja (kuće, mane i tate) i uči se rjeđe hvaliti. Postaje mu sve važnije da bude omiljeno. Katkad se još uvijek radije samo igra u prostoriji punoj ljudi.

- Pojačava ponašanje u skladu sa spolom prema ostaloj djeci i djevojčice često pričaju pogrdno o dječacima: 'Dječaci su zločesti i bučni – ne volimo se igrati s njima.'





4 – 5 godina



- Igra se s drugom djecom sudjelujući u igrama mašte, igranju uloga, smijanju i razgovorima. Uz približavanje petoj godini bit će u stanju 'čavrljati' s dvoje ili troje ljudi, slijedeći pravila konverzacije iako još uvijek više voli razgovarati 'jedan na jedan'. Voli biti s prijateljima no nije nesretno kad je samo. Dječaci se počinju igrati u nešto većim grupama od djevojčica, a i jedni i drugi pokazuju veću naklonost prema djeci istoga spola. Djetetov pogled na suprotni spol može biti stereotipan kao i igračke koje voli, a njegovi prijatelji sve snažnije utječu na njega.

- Razumije da je uvijek bilo, jest i bit će istoga spola no još uvijek misli da bi ako radi 'ženske' stvari moglo postati djevojčica.

- Počinje shvaćati da drugi ljudi ne dijele njegove misli i osjećaje.

- Može imati najboljeg prijatelja i bit će nesretno ako se posvađaju.





5 – 6 godina



- I dalje je bespomoćno, nježno i brižno no može biti zločesto i prgavo. Moglo bi 'imati na piku' neko dijete i isključivati ga iz svojih igara. Svađe i tučnjave s braćom i sestrama sve su uobičajenije i sljedeće 2 – 3 godine će se povećavati. Više se tuče s onima istoga spola, a dječaci se tuku više od djevojčica – iako djevojčice više manipuliranju i mogu biti zločestije pa glumiti nedužnu žrtvu.

- Čini se da se svađa bez razloga no također je i vrlo zaštitnički raspoloženo prema onima s kojima se tuče.

- U igrama i u životu počinje upotrebljavati strategiju. Manipulira, vara, izmišlja i dovodi u zabludu.

- Laže, izbjegava preuzimanje krivnje za pogreške i više vam ne može reći sve što radi. Doba nevinosti prolazi i pomalo prestajete biti središtem njegova svijeta kao prije godinu dana.

- Voli ugađati no postaje sve više natjecateljski raspoloženo odražavajući društvene vrednote koje su mu usađene. Postaje moralnije, razumije dobro i loše. Često će napraviti 'ono što je u redu' čak i ako ga nitko ne gleda.

- Govori vam kako se osjeća, uživa u pričama bez slika i moglo bi se rasplakati nad tužnom pričom.





- 09:31 - Reci što ti je na srcu (1) - Stavi blizu srca - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Komentari DA/NE?

Put do dječjeg srca?

DA!
Pomoć kod putovanja do dječjeg srca, ali ne samo do njega!!



"BITNO JE OČIMA NEVIDLJIVO.
SAMO SE SRCEM DOBRO VIDI."

(Mali princ
Antoine de Saint-Exupery)




Ako netko želi reći nešto od srca k srcu može to učiniti na sljedećoj adresi:

djecjivrtic@gmail.com




free web counter
Visit Now




srce traži put




Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


RAZLIČITI PUTOVI

Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!

Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!


(knjiga Brojeva 6, 24 - 26)