LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

29.09.2007., subota

Astroturizam u Pitomači

astro


Astroturizam je zaživio i u Pitomači ! U zapadnom svijetu je poznat ovaj pojam i sve više dnevnih turista posjećuje mjesta na kojima se može nešto vidjeti i naučiti. Turističke agencije uvrstile su u svoj program posjeta Podravini i zvjezdarnicu Vila u Pitomači. Danas je zvjezdarnicu posjetilo 40 turista iz Čakovca. Turistička agencija AP Varaždin Tours organizirala je posjet Podravini profesorima iz Čakovečke gimnazije. Većina gostiju je čitala i gledala o našoj zvjezdarnici. Danas su mogli i zakoračiti u zvjezdarnicu izgrađenu znanjem i rukama Pitomačana.Voditelj grupe na zvjezdarnici bio je Branko Novosel.
astro astro
Posjetitelji su saznali o počecima osnutka astronomske udruge te što se danas radi. Sa zanimanjem su pratili dio govora o utjecaju drugih planeta na atmosferu Zemlje te kako naša udruga priprema radio astronomski uređaj za bilježenje ovih utjecaja. Vidjeli su kako izgleda slika meteora ali u radio valovima snimljena na zvjezdarnici Vila. Posjetitelji su sa zanimanjem pogledali prostorije u zvjezdarnici i sa terase pogledali panoramu Pitomače. Naravno uz škljocanje fotoaparata i snimanje kamerom. Posjetitelji su dobili i suvenir sliku sa zvjezdarnice.
astro
VIDEO:Predavanje voditelja pitomačke zvjezdarnice Branka Novosela o nastanku zvjezdarnice i radu astronoma u Pitomači.
astro astro
Danas su u Pitomači boravili i predizborni kandidati stranke SDPa. Gospodin Slavko Linić, bivši potpredsjednik vlade, želio je upoznati i saznati nešto više o Pitomačkoj zvjezdarnici. Kako je u to vrijeme završio organizirani posjet zvjezdarnici našlo se vremena i za novog gosta. Upoznali smo gosp. Linića o povijesti astronomije u Pitomači i o projektima koje smo radili i koje planiramo. Izrazio nam je podršku za rad sa mladim ljudima i žali što moramo o svojem trošku istraživati svemir i učiti mlade ljude. U kratko nas upoznao sa radom njihove zvjezdarnice u Rijeci. Na kraju je rekao da mu se javimo, ne gledajući na rezultate izbora i stranku, i da će pronaći tvrtke koje bi bile voljne renovirati zvjezdarnicu i kupiti stvari koje bi nam pomogle u daljnjem radu.
Pitomača net

- 22:38 - Isprintaj - #

Tjedni pregled političkih događanja u okolici-SPECIJAL UPDATE

sitneribe
U Virovitici nema mjesta za osobe koje veličaju Titadobrodošlica gradonačelnika Virovitice Zoranu Milanoviću
SDP-ov tim sutra u Virovitici i Pitomači
VIDEO:SDP-ovci predvođeni Zoranom u Podravini
Vijećnici HSP-a napustili sjednicu Gradskog vijeća
Virovitičke poduzetničke zone – promašena investicija i pranje novca
Zadnja sjednica Sabora u ovom sastavu
Saborski zastupnik Ivan Kolar vičući tjerao djecu koja su tražila autograme od igrača Hajduka
SDP 2,1% jači od HDZ-a
Hrvatska stranka pravne države tražio ostavku ministrice Lovrin
Milanović: Glas za HDZ je glas za nepoštenje i korupciju
Ljudi su snaga-SDP-ov tim u subotu u Koprivnici,Križevcima i Đurđevcu

- 01:35 - Isprintaj - #

28.09.2007., petak

Članovi kluba u Čakovcu na 45.reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece

fvkNaši članovi kluba odlaze danas na 45. reviju hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece, koji se održava u Čakovcu od 27.-30. rujna 2007.
Revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece jedino je mjesto na kojem se javnosti prezentiraju filmska i videoostvarenja djece realizirana u filmskim i videodružinama, klubovima i grupama. Ukupno je prijavlljeno 135 filmova od kojih je 85 ušlo u konkurenciju za nagrade. Naši mali filmaši konkuriraju sa čak tri filma i to "Bisernica", "Ljubav prema životinji" i "Samo igra". Više o reviji u Čakovcu na na web adresi.

FVK "Mirko Lauš"

- 19:23 - Isprintaj - #

Izložba fotografija "Filmske grupe" u Đurđevcu

U Gradskoj knjižnici Đurđevac od 27.rujna traje izložba fotografija "Filmske grupe" FVK "Mirko Lauš". Izložba fotografija naših malih fotografa biti će otvorena mjesec dana, a moći će se razgledati u uredovno vrijeme gradske knjižnice.


FVK"Mirko Lauš"

- 19:18 - Isprintaj - #

Obavijest Komunalnog Pitomača

Komunalno Pitomača d.o.o. obavještava korisnike usluge odvoza smeća da od 01.10.2007. godine uz zadužene kante za komunalni otpad daje mogućnost kupnje dopunske vreće za smeće koja se može odlagati pored kanti ili u svoje privatne kante.
Dopunske vreće za smeće su zelene boje i označene logotipom Komunalno Pitomača, a mogu se kupiti u zgradi Komunalnog Pitomača u Vinogradskoj 41, po cijeni 6,00 kn. po komadu.
Kućanstva sa pet i više članova mogu zadužiti po još jednu kantu.


Ostale vreće, privatne kante u kojima nisu dopunske vreće i slično pored naših kanti sa logotipom »KOMUNALNO PITOMAČA d.o.o.» nećemo više uzimati.

Da bi smanjli volumen smeća te pridonijeli zaštiti okoliša preporučamo vam da iz svojeg komunalnog otpada izdvajate STAKLO, PAPIR I PET AMBALAŽU, koje možete odložiti u namjenske kontejnere ili PET AMBALAŽU vratiti u trgovine.

Zbog većeg broja korisnika usluge odvoza smeća od 01.10.2007. godine , smeće u ulicama Petra Preradovića, Dragutina Domjanića i Vladimira Nazora odvozit će se u buduće srijedom.


Za Komunalno Pitomača d.o.o.
mr. sc. Marijan Berdin dipl. ing.


- 17:30 - Isprintaj - #

27.09.2007., četvrtak

Kloštar Podravski-poduzetnička zona postaje pretijesna

Interes poduzetnika za kloštransku Poduzetničku zonu 'Istok', koja se pruža uz Podravsku magistralu prema Virovitici, svakim danom je sve veći, pa je nužno njeno proširenje i dodatno opremanje, ističu u Općini Kloštar Podravski. U prilog tome idu i izmjene i dopune njenog detaljnog uređenja predložene na ovotjednom Općinskom poglavarstavu. Kloštranski poglavarstvenici su odlučili da će od 5. listopada u prostorijama Općine na javnom uvidu biti taj poduzetnički prostor, a svi će zainteresirani do 19. listopada moći davati svoje prijedloge i primjedbe, dok će detaljno javno predstavljanje predloženih izmjena biti 16. narednog mjeseca.
Radio Koprivnica

- 16:10 - Isprintaj - #

Kreativna radionica za djecu održana u knjižnici

Prošle je srijede održana kreativna radionica za djecu, što ju je vodila gošća radionice, polaznica likovne akademije Valerija Filipović. Ona je mladim polaznicima pokušala približiti rad u linorezu, zanimljivoj umjetničkoj tehnici s kojom se polaznici kreativnih radionica za djecu do sada nisu susretali. Radionica je polaznicima pružila novo i zanimljivo iskustvo.
Tijekom prošle se godine u pitomačkoj knjižnici i čitaonici, pod stručnim vodstvom akademskog slikara Ivana Lovrekovića, održavao tečaj crtanja i slikanja za početnike. U petak, 28. rujna, u prostorijama Općine Pitomača, u 19,00 sati, biti će otvorena izložba radova polaznika navedenog tečaja. Zainteresirani će ovu izložbu moći pogledati do sredine listopada, svakog radnog dana od 8,00 do 15,00 sati. O mogućnostima za upis novog tečaja za polaznike, kao i naprednog tečaja, informacije se mogu dobiti u Knjižnici i čitaonici Pitomača.
Pitomača.hr

- 16:09 - Isprintaj - #

Predstavnici MUP-a i Općine Pitomača položili vijence na grobove poginulih policajaca

Uoči obilježavanja blagdana sv.Mihovila koji je ujedno i Dan policije, delegacija Policijske postaje Pitomača na čelu s načelnikom Mariom Županom, kojoj se je pridružio i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, položila je vijence na grobove poginulih pripadnika MUP-a u Domovinskom ratu, Željka Begovića i Petra Juriše.
Foto i tekst:Pitomača.hr

- 16:05 - Isprintaj - #

Radovi na području općine Pitomača

Vremenski uvjeti napon su pogodovali izvođačima radova na nekoliko pitomačkih radilišta koja su zbog istih u malom kašnjenju. Zamjena ploča na krovištu kuglane je završena, te za izvođenje još preostaje postava nove lamperije i žljebova, te izrada zaštitnog zida od strane «Gaj»-a.
Dobro napreduju i radovi na uređenju zgrade PIOP-a, a poseban se naglasak daje uređenju prostora drugog kata predviđenog za rad Glazbene škole Jan Vlašimsky. Nakon postavljanja kablova za napajanje električnom energijom i cijevi za vodovodni priključak, prošloga je tjedna završeno i postavljanje kabela za telefonski priključak, a tijekom vikenda završiti će i raspisano nadmetanje za nabavu potrebnog namještaja za potrebe škole.
I asfalteri su pred kraj prošloga tjedna započeli sa svojim radovima. Kao prvi zahvat odradili su asfaltiranje prilaza društvenom i vatrogasnom domu u Dinjevcu, te će narednog tjedna nastaviti na drugim lokacijama, dok su županijski asfalteri izvršili započetu sanaciju dijela cesta pod njihovom nadležnošću, asfaltiravši dio Dravske ulice i cestu kroz Veliku Črešnjevicu.
Protekli je tjedan obilježio i početak radova na izgradnji kanalizacijske mreže u Preradovićevoj ulici u Pitomači, koja će se izvesti u dužini od 2,5 kilometara, a navedene je radove na provedenom javnom natječaju dobila virovitička tvrtka Brana i njezini pitomački kooperanti, «Palković» d.o.o. Velika Črešnjevica i «Kos» Pitomača.
Pitomača.hr

- 16:03 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači

Rukomet -pitoSport
Svoje službene nastupe utakmicom 1. kola Međužupanijske rukometne lige Bjelovar započele su i pitomačke rukometašice. Druga ekipa ŽRK «Pitomača» poražena je na gostovanju u Velikom Trojstvu od rukometašica istoimenog kluba sa 18:23. Neugodnost igranja na vanjskom betonskom igralištu i dominantna fizička snaga domaćih cura bile su nepremostiva prepreka za mladu pitomačku ekipu.
Nogomet -pitoSport
NK «Pitomača» kao domaćin odigrala je svoju utakmicu 6. kola prvenstvenog natjecanja IV. HNL sjever, podskupina B. Pitomačani su ugostili nogometaše NK «Zdenka» iz Velikih Zdenaca i odigrali s neočekivano loših 2:2, povećavši tako svoj bodovni zaostatak za vodećim ekipama lige.
Drugi općinski predstavnik u ovom rangu natjecanja, NK «Croatia» iz Grabrovnice u ovom je kolu bila uspješna, te je na gostovanju u Đurđevcu, sa 2:1 pobijedila nogometaše domaćeg NK «Graničar», upisavši tako drugu uzastopnu pobjedu koja grabrovčane podiže prema sredini prvenstvene tablice.
Najmlađi su pitomački nogometaši, pioniri, u utakmicama 6. kola IV. HNL sjever, skupina B, u petak su bili domaćini mladim nogometašima NK «Bjelovar 2». Pitomačani su pobijedili u kategoriji pionira U-10 sa 5:1 i pionira U-14 sa 2:1, dok su poraz doživjeli pioniri U-12 sa 1:5.
Pitomača.hr

- 15:58 - Isprintaj - #

Sazvana 7. sjednica Općinskog vijeća

Za petak 28. rujna sazvana je 7. sjednicu Općinskog vijeća Općine Pitomača koja će se održati s početkom u 18,00 sati u vijećnici Općine Pitomača, Lj. Gaja 26/1. Na sjednici će se raspravljati o zaključcima sa 14. sjednice Općinskog poglavarstva i ostalim temama.
Neke od važnijih točaka su:
- donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o stanju u prostoru i Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru Općine Pitomača za razdoblje 2007.-2011. godine,
- donošenje I. Izmjena i dopuna Proračuna Općine Pitomača za 2007. godinu,
- donošenje I. Izmjena i dopuna Financijskog plana Knjižnice i čitaonice Pitomača za 2007. godinu,
- donošenje I. Izmjena i dopuna Financijskog plana Dječjeg vrtića „Potočnica“ Pitomača za 2007. godinu,
- donošenje Odluke o davanju suglasnosti na Statut Dječjeg vrtića „Potočnica“ Pitomača,
- donošenje Odluke o davanju suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića „Potočnica“ Pitomača,
- donošenje Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području općine Pitomača,
- zahtjev za dopunu cjenika komunalnih usluga.
Pitomača.hr

- 15:56 - Isprintaj - #

26.09.2007., srijeda

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 26.09. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 27. 09.2007. godine, neće imati električne energije:
- naselja: Sedlarica, Turnašica, Otrovanec, V. Črešnjevica od broja 83 i 112 do broja 260 i 227, Pitomača: ulice Vinogradska, ul. A Mihanovića od broja 15 i 30 do 82, ulica Dravska od broja 31 i 26b do 126 i 137, ul. Janka Draškovića od broja 1 i 2 do 22 i 17, Štrosmajerova ul. od broja 22 i 15 do 80 i 65, ulica I. Mažuranića od broja 2 i 3 do 116 i 113, te ulica M.P. Miškine br. 1 od 13,30 do 14,00 sati.
NESREĆE U CESTOVNOM PROMETU
Dana 26.09.2007. godine
- Pitomača, u 05,25 sati prometna nesreća u kojoj su dvije osobe zadobile lake tjelesne ozljede
nesreca

- 20:39 - Isprintaj - #

25.09.2007., utorak

Balaban spasio Dinamo, Hajduk razbio Mladost

DVOBOJ šesnaestine finala Hrvatskog kupa između Mladosti Molve i Hajduka bio je riješen već nakon prvih 45 minuta igre u kojima je Hajduk Mladosti utrpao čak šest golova, ali Splićani tu nisu stali pa su u drugom dijelu zabili još tri gola.
Ni blizu toliko efikasan nije bio zagrebački Dinamo, kojeg je poraz od Varteksa očito dobrano potresao. Na gostovanju u Suhopalju kod trećeligaške Virovitice Dinamo je nakon 90. minuta igre uspio zabiti tek jedan gol, u 48. minuti utakmice strijelac je bio Balaban, ali gosti su uskoro izjednačili. 1:1 je ostalo do kraja regularnog dijela, tako da prolaz u osminu kupa hrvatski prvak morao tražiti kroz produžetke. Početkom prvog produžetka Dinamo je došao u vodstvo 2:1 pogotkom Balabana, a konačnih 3:1 pred kraj susreta postavio je Mario Mandžukić.
Virovitičani su bili bolja momčad sve do 70. minute kada je Ivanković, primjetivši da je vrag odnio šali, uveo Modrića kojeg je planirao odmoriti uzdavši se u zamjene. Osim Dinamovog "playmakera" profesor je odlučio odmoriti i prvotimce Drpića, Sammira i Kocha. Tek je ulaskom Modrića, Dinamo preuzeo kontrolu na utakmicom, što je rezultiralo golovima Balabana i Mandžukića u produžecima i konačnim prolaskom.
Razdoblje u koje je Dinamo upao s punim se pravom može nazvati crnim tjednom za hrvatskog prvaka. Nakon novog razočaranja u Europi koje je punom Maksimiru priredio Ajaxov napadač Dennis Rommedahl uslijedio je senzacionalni poraz od posljednjeplasirane momčadi HNL-a, a Kup koji je Dinamo trebao s lakoćom vratiti na pobjedničke staze, gotovo je otpisan već u prvom susretu protiv trećeligaške Virovitice. Iako je jučer Zoran Mamić samouvjereno ustvrdio kako je Ivankovićeva trenerska stolica sigurna, pitanje je koliko će veliki šef Zdravko još trpjeti ovaj niz za Dinamo nedostojnih rezultata. Odlika je svih hrvatskih klubova uvijek bila mijenjanje trenera kad bi brod počeo tonuti, a taj bi poučak na svojoj koži uskoro mogao iskusiti i Dinamov profesor.
nogometnogomet
U ostalim utakmicama Kupa Đakovo je protiv Kamen Ingrada slavilo 2:1, Šibenik je istim rezultatom pao na gostovanju kod Međimurja, a Slaven Belupo je, kao i Dinamo, prolaz protiv Slavonca CO izborio tek u produžetcima nakon što je regularni dio susreta završio bez pogodaka.
Četiri pogotka za Splićane djelo su mlade Hajdukove nade Nikole Kalinića, dok je još dva dodao Krešimir Makarin.
Prvi gol Kalinić je zabio već u 10. minuti nakon što je Andrić poslao izvrsnu povratnu loptu u kazneni prostor, a vodstvo je povećao samo dvije minute kasnije nakon što je Verpakovskis promiješao obranu domaćina i dodao Rukavini, koji je izvrsno poslužio Kalinića za njegov drugi pogodak.
U 27. minuti Kalinić je bio asistent Makarinu za treći gol Hajduka. Mladi je napadač s 15 metara pogodio donji lijevi kut gola Mladosti. U 31. minuti Kalinić je još jednom zabio nakon što je Verpakovskis opet potpuno zbunio obranu Mladosti i dodao Andriću koji je proslijedio loptu Kaliniću za njegov hat-trick. Svoj četvrti gol Kalinić je zabio deset minuta kasnije na asistenciju Verpakovskisa, a šestu je loptu u mrežu Mladosti opet utrpao Makarin u 43. minuti susreta nakon što ga je izvrsno poslužio Srđan Andrić.
Hajduk je u drugom dijelu utakmice malo usporio tempo igre, ali ipak je zabio još tri pogotka, dok je počasni gol za domaćine zabio Mlakar. Sedmi gol Hajduka djelo je Ante Rukavine, koji je iskoristio pogrešku u obrani Mladosti i prebacio vratara Gazdeka. U 57. minuti susreta hat-trick je upisao i Makarin, a svoju četvrtu asistenciju Srđan Andrić. Točku na i u 80. minuti stavio je opet Makarin, kojem je za njegov četvrti gol izvrsno asistirao Florin Cernat.
Jedini gol za Mladost Mlakar je zabio u 68. minuti utakmice nakon udarca iz kuta.
Zanimljivo je spomenuti da se u ovoj utakmici, nakon što je protekla četiri susreta izbivao iz momčadi, na vrata Hajduka vratio prošlogodišnji najbolji vratar HNL-a, iskusni Vladimir Balić.
P.V.Index.hr

- 19:43 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije-zoo

majdaK


- 17:16 - Isprintaj - #

U virovitičkom vinogorju berbe grožđa pri kraju

MARIJAN LINCMAJER, PROČELNIK HRVATSKOG ZAVODA ZA POLJOPRIVREDNU SAVJETODAVNU SLUŽBU VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE
U virovitičkom vinogorju berbe grožđa ranih sorti, kao što su traminac, chardonnay, bijeli i crni pinot, već su završene, a pri kraju su i berbe grožđa kasnih sorti - graševine, rajnskog rizlinga i ostale.
- U grožđu ranih sorti količina šećera kretala se između 17,5 i 18,5 posto, a budući da je u posljednje vrijeme zabilježeno dosta vlage, bobice grožđa povukle su jedan dio vode i šećer je pao za oko 1,5 posto, a negdje čak i više. No, znamo da kiseline određuju početak berbi, a one su pale i kretale su se oko 6,8 do 7,2 što je bilo i optimalno za berbe grožđa ranih sorti - ističe Marijan Lincmajer, pročelnik Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Virovitičko-podravske županije.
Budući da se kišno vrijeme nastavilo, Marijan Lincmajer poziva vinogradare da ustanove količinu sladora u bobama grožđa i mjere kiselinu, te da na vrijeme obave berbu.
- Zadnja mjerenja šećera na graševini i rajnskom rizlingu mjerena su od 15,5 do maksimalno 17 posto. Kod njih je zabilježen i pad ukupnog šećera nakon ovog vlažnog vremena, ali kiseline su optimalne, kretale su se od 7,5 do 8.
U obzir treba uzeti i zdravstveno stanje samog grožđa, a ukoliko je na grožđu primijećena trulež, preporuka je da se bere bez obzira na količinu sadržaja šećera - ističe Marijan Lincmajer.
Z. C.
Virovitički list

- 17:15 - Isprintaj - #

Projekt obnove Doma kulture

Općina Pitomača nominirala je kod Ministarstva kulture obnovu svog Doma kulture, odnosno bivše kinodvorane u kojoj se održavaju gotovo sve kulturne priredbe. Zgrada zahtijeva temeljitu obnovu za koju bi u modelu javnog i privatnog partnerstva trebalo osigurati ukupno oko 13 milijuna kuna, odnosno oko 8 milijuna kuna izvan tog modela.
Budući da je u općinskom proračunu Pitomače teško namaknuti tolika sredstva, Općina je taj projekt nominirala kod Ministarstva kulture za sredstva iz državnog proračuna.
M. B.
Virovitički list

- 17:14 - Isprintaj - #

Prostorni i urbanistički planovi u funkciji razvoja

UZ SKORAŠNJE DONOŠENJE URBANISTIČKOG PLANA UREĐENJA PITOMAČE I IZMJENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA OPĆINE PITOMAČA
U osječkom Zavodu za prostorno planiranje nedavno su završene izmjene i dopune Prostornog plana općine Pitomače, a u virovitičkom VTC-projektu završen je Urbanistički plan uređenja mjesta Pitomača. Donošenje tih planskih dokumenata od iznimne je važnosti za ukupni budući razvoj općine i same Pitomače, jer su u njima anticipirani najviši standardi planiranja koji će se primjenjivati u Hrvatskoj nakon njezina ulaska u EU.
- Ta dva planska dokumenta trenutačno su najaktualniji i najvažniji u općini Pitomača. Nacrt urbanističkog uređenja Pitomače je na raspravi u radnim tijelima Općine Pitomača i uskoro će biti upućen na ciljanu javnu raspravu s gospodarstvenicima, kao i raspravu s korisnicima sredstava iz općinskog proračuna, a nakon toga uslijedila bi javna rasprava za građanstvo. Već u sadašnjoj fazi rasprave ima određenih intervencija s obzirom da se u Općini Pitomača pripremaju kapitalne investicije, a to se prije svega odnosi na investicije u školstvu. U suradnji s Ministarstvom znanosti, prosvjete i športa dogovorena je izrada idejnih studija za izgradnju nove osnovne škole i nove srednje škole u Pitomači. Uvažavajući smjernice za projektiranje i standarde koji će u Hrvatskoj biti primijenjeni tek u 2010. godini, mi ćemo po tim standardima pripremati naše kapitalne investicije. Za te dvije nove škole trebamo osigurati oko 4,5 hektara i to u relativno atraktivnoj zoni Pitomače, odnosno u njezinom prostoru bliže središtu. Ovim Urbanističkim planom uređenja mjesta Pitomače taj prostor će biti i osiguran, a za što će biti nužno i donošenje Izmjena i dopuna prostornog urbanističkog plana općine Pitomača - objašnjava Rajko Stilinović, član Općinskog poglavarstva Pitomače zadužen za urbanizam, infrastrukturu i gospodarstvo, dodajući kako će javna rasprava o tom planskom dokumentu obaviti zajedno s javnom raspravom o Urbanističkom planu uređenja mjesta Pitomače, jer se tim dokumentima predviđa i proširenje zone građevinskog zemljišta, a spomenute kapitalne investicije u osnovno i srednje školstvo realizirale bi se izgradnjom novih objekata na prostoru između Dravske i Strossmayerove ulice, odnosno u neposrednoj blizini postojećeg trgovačkog lanca Plodine.
Milan Bešir
Virovitički list

- 17:12 - Isprintaj - #

Obilježen Dan vozača i automehaničara

Vozači sanitetskog prijevoza i hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije – ispostave Virovitica i Pitomača izletom u prirodu, obilježili su Dan vozača i automehaničara Republike Hrvatske. Prošle su godine prevozeći pacijente po cijeloj Hrvatskoj, prešli 397.200 kilometara, bez i jedne nezgode, što ukazuje na zaista profesionalan odnos prema radnim zadacima, ali i prema pacijentima.

vtNet


Vozači ispostave Virovitica i Pitomača: Ivan Trešćec, Dražen Bešen, Marko Miljak, Robert Bokunić, Janko Petrinović, Zvonko Kovanić, Luka Lovreković, Damir Jurišić, Tihomir Škvarić, Dražen Mišić Franjo Krasović, Željko Barčan, Miroslav Koren, Marijan Krasović, Alen Kolarić, Milenko Marčetić.
Uz želju za što uspješnijim daljnjim radom i što većom sigurnosti u prometu redakcija Virovitica net-a, čestita Dan vozača i automehaničara, svim vozačima ma gdje bili.
Fotografija i tekst:Virovitica Net

- 05:30 - Isprintaj - #

24.09.2007., ponedjeljak

Hajduk u Molvama,Dinamo u Suhopolju=1/16 finala HN Kupa

Sutra,25.rujna i Dinamo i Hajduk igraju u blizini,pa tko voli...
dinamo hajduk
Dinamo igra protiv Virovitice u Suhopolju susret šesnaestine finala Hrvatskog nogometnog kupa.
Hajduk igra protiv NK Mladost Molve u Molvama u 15.30h.

- 20:39 - Isprintaj - #

Dravska liga i Hrvatske vode opet "ratuju" zbog bregunica

Dravska liga je upozorilia da Hrvatske vode nastavljaju s učvršćivanjem desne obale Drave kod Sigeca, koje je 2005. godine obustavljeno zbog negodovanja javnosti. Tada su zbog betoniranja stradale ptice bregunice, tvrdi predsjednik Dravske lige Ivan Darko Grlica:
- Oko 180 parova tih ptica tada je živo zakopano zajedno s mladima.
Nastavkom radova dovodi se u pitanje i međunarodni projekt pod pokroviteljstvom UNESCO-a – Biosferni rezervat Drava – Mura
. Grlica je upozorio da su Hrvatske vode dozvole za radove dobile pod sumnjivim okolnostima. Inspektor zaštite okoliša Hrvoje Sunković pogrešno je utvrdio da bregunica nema, pa je Uprava za zaštitu prirode izdala odobrenje suprotno planovima Ministarstva kulture. Direktor razvoja u Hrvatskim vodama Danko Biondić opovrgnuo je nezakonitost radova i rekao da je zadatak Hrvatskih voda sprječavanje nesreća te zaštita ljudi i imovine. Istina je da su bregunice stradale, priznaje Biondić, no Hrvatske vode se moraju držati zakona.
dravskaLigadravskaLiga
- Zakon o zaštiti prirode ne dopušta radnje koje mogu dovesti do uništenja ekološki značajnih područja, ali isto tako, mjerodavno Ministarstvo može dopustiti radnje ako su takvi zahvati potrebni radi prevladavajućeg javnog interesa. To je u ovom slučaju bilo tako i stoga nam je Ministarstvo dozvolilo sadašnje radove – objasnio je Biondić.
Naime, stanovnici Općine Drnje već tri godine traže da se zaustavi ulazak Drave u poljoprivredno zemljište. Načelnik Općine Mladen Kolarek je pojasnio što se na tom je mjestu događalo prije dvadesetak godina:
- Doživjeli smo da nam je Drava odnesla dvjestotinjak hektara privatne poljoprivredne zemlje i da vlasnici tih površina nisu dobili ništa na ime naknade. Samo otpis vodne naknade i poreza, ništa više – kazao je Kolarek i protivnike projekta pozvao da se stave u kožu vlasnika tih površina, koje godinama nitko ništa nije pitao.
Kao rješenje problema s gnjezdilištem bregunica, Kolarek predlaže navažanje dvjestotinjak kubika zemlje, čime bi se pticama ponudilo gotovo prirodno stanište, što bi koštalo dvjestotinjak tisuća kuna i zadovoljilo obje strane.
Radio Koprivnica

Kampanja Zelene akcije:'Spasimo Dravu!'

- 19:20 - Isprintaj - #

Dani Općine Podravske Sesvete:susreti udruga na "Karauli"

sesvete


Na danima Općine Podravske Sesvete koji traju od početka rujna,ove nedjelje bili su godišnji susreti Udruga na Sportskom rekreacijskom centru "Karaula".
sesvete sesvete
sesvete sesvete

sesvete


Pitomačka konjička udruga "Sretna potkova" i udruga Konjički klub "Zlatni klas" Otrovanec također su sudjelovale u proslavi Dana Općine Podravske Sesvete
sesvete sesvete
sesvete sesvete
sesvete sesvete
sesvete sesvete

sesvete


Načelnik Općine Podravske Sesvete,Ivan Derežić na dodijeli nagrada nagrađenim ribičima sportsko-ribolovnog kluba
sesvete sesvete
Proslava Dana Općine završava 07.10. u nedjelju kada se održavaju Susreti folklora i pjevačkih skupina u Društvenom domu u Podravskim Sesvetama.

- 18:31 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 25.09. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 25.09.2007. godine bez biti električne energije biti će potrošači:
- M. Črešnjevice, Grabrovnice, Dinjevca, Kladara, dio V. Črešnjevice od kbr.1 i 2 do 79 i 102, te u Pitomači dio ulice V. Nazora od kbr. 17 i 36 do 122 i 89, ul. D. Cesarića, Basaričekova, B. Radića od kbr. 40 i 47 do 154 i 157, te u Dinjevcu od 08,00 do 14,00 sati ulica S. Radića od kbr. 1 i 2 do 41 i 52.

- 18:30 - Isprintaj - #

23.09.2007., nedjelja

Otvorenje Etnografske zbirke Josipa Cugovčana

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije izdala je brošuru o Etnografskoj zbirci Josip Cugovčana kao najavu otvaranja izložbe u danima Općine Podravske Sesvete.Uz prigodni tekst profesora Josipa Barleka,fotografije u brošuri potpisuju Kruno Heider i Siniša Milašinović.
Etnografska zbirka Josipa Cugovčana
Podravske Sesvete
Trg kralja Tomislava 24
Tel.048/819 228
Mob.091/1819 228

Otvorenje Etnografske zbirke Josipa Cugovčana biti će u četvrtak,27.rujna 2007.godine s početkom u 12.00 sati(Trg kralja Tomislava 24,Podravske Sesvete).

cugiEtno


Etnografska zbirka slikara Josipa Cugovčana,pasioniranog skupljača narodnog blaga sadrži niz vrijednih uporabnih predmeta Podravskih Sesveta i okolice s početka 20.stoljeća.Dio zbirka prezentiran je kao stambeni prostor s tipičnim inventarom,a dočarava ambijent i način života na selu i prikaz je tradicijske baštine neprocjenjive vrijednosti.Osobitu vrijednost predstavljaju dijelovi i kompleti narodne nošnje Podravskih Sesveta,bogatog tkanja i veza,te orginalna kovačnica(u funkciji)s autentičnim kovačkim alatom.Palentološka zbirka sadrži nekoliko rarizetnih promjeraka,a u arheološkoj zbirci mnoštvo je predmeta iz razdoblja prapovijesti,mlađeg brončanog doba,te razdoblja Kelta,antike i srednjeg vijeka.
cugiEtno cugiEtno
Životopis:Josip Cugovčan
Rođen je 1955.godine u Podravskim Sesvetama gdje i danas živi.Intenzivno se bavi slikarstvom od 1971,godine u čemu mu savjetima pomaže njegov bivši nastavnik likovnog odgoja Zvonimir Dorogi.Najčešći motivi njegovih slika su folklorni običaji i krajobraz Podravine.Prvi put izlaže na skupnoj izložbi u Galeriji Starog grada u Đurđevcu 1972.godine,a prvu samostalnu izložbu imao je u Zlataru 1975.godine.Status slobodnog umjetnika dobiva 1981.godine.
Izlaže na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u domovini i diljem svijeta.Zastupljen je u knjizi «I naifs Croati»,autora Vladimira Malekovića kao naivni umjetnik osebujnog i prepoznatljivog stila.Sudionik je brojnih likovnih kolonija,a u više navrata boravi u USA (Pittsburg) kao gost Hrvatske bratske zajednice.
Pasionirani je skupljač narodnog blaga i vlasnik bogate etnografske,arheološke i paleontološke zbirke.Poznat je i kao oslikavatelj uskršnjih pisanica na tradicijski način-voskom,kao i voditelj folklora u Podravskim Sesvetama.Član je Družbe»Braća Hrvatskog zmaja»,Zmajskog stola u Križevcima.Dobitnik je županijske Nagrade za doprinos ugledu i promicanju Koprivničko-križevačke županije u zemlji i svijetu 1999.godine.
cugiEtno cugiEtno
Etnografska zbirka poznatog izvornog umjetnika i neumornog skupljača narodnog blaga,Josipa Cugovčana iz Podravskih Sesveta,izuzetna je zbirka koja zavređuje da se je posjeti i razgleda ne samo jednom već i nekoliko puta jer ćemo u njoj zamjetiti mnoštvo slikovitih detalja koji će zaokupiti našu pažnju i koje ćemo s oduševljenjem otkriti.Zbirka je to koja se stalno povećava i svake godine raste kako po broju tako i po značaju i vrijednosti eksponata.Neobično je vrijedna i bogata zbirka o narodnom životu Podravine i ovog slikovitog podravskog sela u blizini rijeke Drave,nadomak legendarnog grada Đurđevca.
cugiEtno cugiEtno
Od 1975.godine,od kada je zbirka otvorena javnosti,sistematskim je skupljanjem porasla na preko 3.000 biranih eksponata koji su izloženi u funkcionalnom prostoru zidane prizemnice smještene uz obiteljsko dvorište u 4 prostorije na 60m˛.Uz brojne primjerke namještaja,kućnog inventara i pribora,raznih pomagala,alata,mnogih vrijednih nošnji,narodnog ruha,tekstila i slikovitih oglavlja,predmeta svakodnevne uporabe,tu su i oni posebni,vezani uz narodne običaje i vjerovanja koja su pratila ljude u raznim prigodama i životnoj dobi.
cugiEtno cugiEtno
U zbirci se ističu brojne višebojno ukrašene pisanice Podravine,posebno one najstarije iz vlastite sredine te mnoge stare i bogato ukrašene preslice (stare preko 100 godina).Starošću ih nadmašuju mnogi predmeti spomenutog ruha i oglavlja,tkalačkog stana i škrinja,starih i preko 150 g.Predstavljeni su i mnogi vrijedni predmeti nepoznatih narodnih umjetnika,svetih slika i nabožnih predmeta.
cugiEtno cugiEtno
Predmeti su izloženi u cijelinama,grupirani po pojavnosti i značenju koje su imali u narodnom životu.Ambijentalni prikaz seljačke sobe dočarava nam danas već izgubljeni svijet djedova i baka koji nas oduševljava i očarava skladom i ljepotom.
cugiEtno cugiEtno
Skupljačkim marom predanog vlasnika Josipa,koji je s vremenom uz naznačeno etnografsko blago,počeo skupljati i pronađenu vrijednu arheološku građu (od brončanog doba do kasnog srednjeg vijeka) i paleontološke nalaze (jedinstveni zub mamutovog mladunca i mnoge druge kosti izumrlih životinja) kojima obiluje ovaj kraj,zbirka se povećala za još novih 1000 predmeta i postala kompleksna zbirka zavičaja koja privlači brojne specijaliste i stručnjake.Izložene su i brojne slike na staklu vlasnika Josipa Cugovčana,vrsnog izvornog umjetnika nenadmašnog u prikazama zavičajnog života.
cugiEtno cugiEtno
U posjet ovoj jedinstvenoj zbirci susrećemo se i s njenim domaćinom koji ne samo da čuva stare tradicije i znanje već ih u izravnom kontaktu,vjerno i s radošću prenosi svim zainteresiranima,bilo pojedinačno ili u brojnim radionicama:izrada pisanica,božićnih jaslica,narodnih ukrasa,kao i brojnih drugih vještina,od izrade nošnji i čuvanja folklornih tradicija mjesnog KUD-a»Sesvećice» do bilježenja tradicijskog života.
cugiEtno cugiEtno
Poslije posjeta ovoj čudesnoj zbirci nameće se zaključak koji nedvojbeno govori da očuvanjem i promicanjem narodnih običaja i tradicije ukazujemo na istinske vrednote i ljepotu koja nam vraća osjećaj pripadnosti tim vrijednostima koje su nam ostavili naši stari u nasljeđe,ono najvrijednije što je sačuvano kroz vjekove naših trajanja,narodnu kulturu.
cugiEtno cugiEtno
Svjestan toga Josip Cugovčan se u blizini kuće,na obližnjoj okućnici u selu,prihvatio revitalizacije stare kuće,kovačnice i uređenja starog seoskog dvorišta s pripadajućim vrtom.Uspio je oživjeti izvorni ambijent starog seoskog gospodarstva koje je sposobno prihvatiti posjetitelje i uslužiti goste namjernike te im pružiti jedinstven i neponovljiv susret s prošlošću.No,vlasnik sprema i daljnja iznenađenja,jer ga očuvanje narodnog života veseli,i tu radost želi podijeliti s drugima.
U narodnoj kulturi vidi ono neprolazno što oplemenjuje dušu i donosi unutarnju radost i bogatstvo pa to nesebično želi pružiti i drugima.
tekst:Josip Barlek,prof.,viši kustos Etnografskog muzeja Zagreb

cugiEtno


Josip Cugovčan sa "Sesvečicama"na ovogodišnjem Eko-etno u Zagrebu
cugiEtno cugiEtno
Sesvečice su originalne i pjesmom i plesom, ali i izgledom. Niti na jednom nastupu nemaju lakirane nokte, niti koriste make-up, najlonke i suvremeni nakit zamijenjeni su čarapama primjerenima nošnji i isticanjem cjelokupnog izgleda kićenjem vezovima i ogrlicama iz davnine
cugiEtno cugiEtno
Detalji iz bogate zbirke predmeta Etnografske zbirke
cugiEtno cugiEtno

- 15:30 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije:uređenje ceste

novacesta


- 11:08 - Isprintaj - #

22.09.2007., subota

Izložba slika učenika likovnog kluba “PALETA”

Umjetnička likovna organizacija – Likovni klub “Paleta” u Pitomači organizira izložbu slika u Izložbenom prostoru općine Pitomača u petak 28. rujna 2007. u 19 sati. Izložba slika je završni rad programa crtanja i slikanja za djecu i odrasle kroz 10 mjeseci učenja osnovnih i naprednih tehnika crtanja. Umjetničko vodstvo škole imao je profesionalni slikar Ivan Lovreković, član HDLU i HZSU.





paleta paleta
fotograf izložbe: Foto Begović

Vidljivo-nevidljivi svijet

Slikari ostavljaju prašinu peluda
I platno postaje spoznaja o čovjeku i Bogu.
Tada gubi funkciju umjetnosti
I prelazi u božansku misao.
Istina je uvijek tu, ukorijenjena
Kao cijeli svemir u ljudskoj duši.

Savijajte gnijezda, rađajte i tražite,
jer odlomljeni kruh je darovan,
a čovjek ne smije ostati slijep
za prag između dvije istine.
Trebaju se rušiti koprene, odbacivati iluzije...

Slikar je stvaratelj u zanosu budnosti,
utisnut u svevidljivi san,
dok kristoliki mjesec jednim okom zuri
u ljudsku sudbinu i isprepliće
svjetlosnu paučinu na Zemlji.
Čovjek traži, tražeći traženi misao.

Neka umjetnici budu raj u svojoj istini,
Neka oni koji ostavljaju trag, pisan o njima,
Budu savjest svoje istine.
Neka savjest bude čitač osnova samospoznaje !

Nije istina gdje čovjek želi, nego gdje ga djela odvedu !


I.Lovreković – D.J.Pavić
Pitomača.net

- 18:02 - Isprintaj - #

21.09.2007., petak

Tjedni pregled političkih događanja u okolici

sitneribe
Vox populli:emisija Pitomog radija 93,5 MHz (zadruga branitelja "Zlatni vrtovi")
HSS:Predstavljen program decentralizacije
VIDEO:mini sabor HDZ-a u Virovitici
HDZ mladima umjesto ulice nudi škole, besplatne knjige, prijevoz, smještaj u domove…
Sanader i Đapić se svađaju
VIDEO:mini sabor HDZ-a u Koprivnici
Izbori najvjerojatnije 25. studenog
Prisvajanje udruge
Mini HDZ sabor u Koprivnici
U 4. izbornoj jedinici HDZ tone, trenutačno najjača snaga SDP
Podijela promidžbenih materijala HDZ-a
Koje automobile voze hrvatski župani?

- 21:28 - Isprintaj - #

Dan bez automobila

Središte Koprivnice sutra će biti zatvoreno za promet motornim vozilima od 7 do 16 sati, jer je, u sklopu 'Europskog tjedna kretanja', na rasporedu 'Dan bez automobila'. Uz moto 'grad kao mjesto okupljanja i opuštanja', od 10 sati u centru počinje 'Gradski pijac' zdrave hrane, vježbanje Tai-chia te promenadna šetnja mama s dječjim kolicima i rolerska promenada ulicama zatvorenim za promet automobila. Brojne udruge promovirat će svoj rad, a bit će i aktivnosti posvećene biciklistima. U Križevcima će u 10 sati ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima startati biciklijada povodom Svjetskog dana bez automobila, nazvana 'Biciklistički pozdrav jeseni'. Osim vožnje u dužini od 40-ak kilometara, tijekom biciklijade sudionici će odati počast poginulim braniteljima ispred bivšeg Doma hrvatske vojske, pjesniku Antunu Nemčiću na Gradskom groblju, posjetit će grkokatoličku katedralu, Pokret fokolara - Djelo Marijino, posjetiti crkvi u Glogovnici, a nakon zakuske u Stupama slijedi povratak u Križevce. Biciklijada će se održati i u Đurđevcu. Okupljanje je u 10 sati na središnjem Trgu svetog Jurja, a cilj sedam kilometara udaljena vodenica u prigradskom naselju Sveta Ana. Gradonačelnik Mladen Roštan je pozvao Đurđevčane da se pridruže biciklistima i time pridonesu razvoju svijesti o potrebi kretanja radi održavanja zdravlja te važnosti korištenja alternativnih prijevoznih sredstava zbog očuvanja okoliša.
Radio Koprivnica

- 20:52 - Isprintaj - #

Pronađeno oružje i meso divljači

Dana 18.rujna 2007. godine policijski službenici PU virovitičko – podravske u suradnji sa kolegama iz PP Pitomača, temeljem naloga Županijskog suda u Bjelovaru, izvršili su pretragu stana i drugih prostorija kod 29 – godišnje S.B. sa područja općine Pitomača, kod koje neprijavljeno boravi 25 – godišnji D.K. Tom je prilikom pronađena jedna ručno izrađena malokalibarska puška, više komada streljiva raznog kalibra, jedan protuavionski metak, oko 25 kg mesa razne divljači i jedan trofej srneće divljači. Protiv S.B i D.K., slijedi podnošenje Kaznene i prekršajne prijave nadležnim sudovima.
Virovitica.net

- 20:46 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 21.09. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 21.09.2007. u Grabrovnici od broja 1 i 2 do 24 i 67 biti će bez električne energije u vremenu od 09,00 do 09,30 sati zbog radova.

- 05:51 - Isprintaj - #

20.09.2007., četvrtak

FVK "Mirko Lauš" u Zagrebu

22 člana dječje sekcije Foto video kluba „Mirko Lauš“ iz Pitomače, tj. „Filmska grupa“ i nekoliko odraslih članova, dan 18. rujna 2007. pamtit će po lijepim iskustvima i novim znanjima koja su upijali slušajući predavanje Dr. Mate Kukuljice u Hrvatskom filmskom arhivu. Iako su to djeca od 4. razreda osnove pa do 1. razreda srednje škole koja u svom radu pri stvaranju filma koriste digitalnu video tehniku, predavanje koje je započelo prvim filmskim kadrovima u povijesti filma, snimljenih filmskom trakom, odmah je probudilo velik interes kod malih filmaša. Filmska tehnika kojom su bili okruženi za vrijeme predavanja, mamila je da je se dodirne i pogleda izbliza, a naravno da su iskoristili priliku i spomenuli da i u Pitomači postoji vrijedna zbirka filmske opreme, kojom su se nekad koristili članovi Kinokluba „Slavica“.
fvkzg
Odrasli članovi su po završetku predavanja postavljali pitanja vezana uz trajnost medija koji se danas koriste te tražili savjete o kvalitetnom očuvanju svojih video zapisa. Pri obilasku radnog i arhivskog prostora te praktičnom upoznavanju sa svim fazama koje prolaze filmski materijali od zaprimanja preko obrade do arhiviranja i čuvanja, zanimanje i malih i velikih filmaša bilo je veliko. Tijekom vožnje prema centru grada neprestano su se čuli oni najmlađi kako začuđeno ponavljaju dijelove predavanja u kojima se spominje „kiseli film“, „razgradnja emulzije“, „zapaljivi nitratni film“... dok su za to vrijeme dijelove 35 milimetarske filmske trake,( koje su dobili) okretali prema svjetlu i pregledavali je okvir po okvir. Ispred spomenika Bana Josipa Jelačiča slijedio je radni dio izleta tj. snimanje dijela materijala za novi film, a snimanje je nastavljeno i u Muzeju grada Zagreba gdje je postavljena izložba "Mister Morgen - Ivo Robić " koja je i bila cilj radnog dijela putovanja. Dolaskom u kino Tuškanac počinje nova avantura. Hrvatski filmski savez pripremio je samo za male filmske stvaratelje, projekciju filma „Nedaj se Floki“. Iako su danas filmovi svima dostupni na najrazličitijim medijima za kućnu upotrebu, gledanje filma u pravoj kino dvorani bilo je pravi doživljaj, pa su naravno uslijedile želje da i mi u Pitomači jednog dana imamo takvu kino dvoranu. Na kraju projekcije „Floki“ je nagrađen zasluženim pljeskom a mali filmaši kući su otišli bogatiji za puno novih znanja i pozitivnih iskustava. Sredstva za ovo putovanje osigurala je Općina Pitomača.
(Z.J.) fotogalerija
Pitomača.net

- 20:10 - Isprintaj - #

19.09.2007., srijeda

DVD PITOMAČA:Nužna obnova vatrogasnog voznog parka

Dobrovoljno vatrogasno društvo Pitomača osnovano je 1894. godine iz nužde nakon katastrofalnog požara na prostoru današnjeg centra oko crkve. Prilikom osnivanja, pod vodstvom prvog predsjednika Dragutina Göetza, društvo je imalo 76 vatrogasaca. U proteklih 113 godina taj broj se mijenjao, a danas DVD Pitomača ima 80 članova - 20 aktivnih vatrogasaca sposobnih za sve potrebne intervencije, 20 pričuvnih, 20 počasnih veterana i 20 mladih, uz podupiruće u koje se ubrajaju gotovo svi Pitomačani.

Najveća boljka sadašnje pomlađene pitomačke vatrogasne strukture je vozni park. Ove godine pitomački su vatrogasci imali više od 20 ozbiljnih intervencija. Navalno vozilo staro je 42 godine i više ne zadovoljava vatrogasne potrebe. Nužno ga je zamijeniti novim. Za kupnju odgovarajućeg navalnog vozila nedostaje novac, a sadašnji način financiranja dobrovoljnih vatrogasnih društava u pitomačkom DVD-u smatraju da neadekvatnim. Naime, kada se 200.000 kuna iz općinskog proračuna rasporedi na 12 DVD-a na području općine, mogu se donekle zadovoljiti samo troškovi održavanja, ali ne i obnova dotrajalog voznog parka.
DVD Pitomača gasi požare na gospodarskim objektima, niskom raslinju, pomažu kod nesreća, obavljaju tehničke intervencije u prometnim nesrećama, vadili su čak i utopljenika na Dravi, a obavljaju i sve ostalo po potrebi. Vatrogasne usluge su dobrovoljne i besplatne. Sve je to postalo preozbiljno, posebno ako se zna da u Vatrogasnom domu Pitomača nitko već godinama ne dežura, iako je procjenom ugroženosti od požara utvrđeno da bi takvog dežurstva trebalo biti. Uz nabavu suvremene vatrogasne tehnike i opreme prijeko je potrebno organiziranje trosmjenskog vatrogasnog dežurstva po 4 čovjeka, koji bi tada u svakom trenutku mogli izaći na intervencije, mišljenje je i prijedlog predsjednika DVD-a Željka Živka.
B. Mihoković
Virovitički list

- 19:38 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači:stolni tenis

stenis
U petak 14. rujna u maloj sportskoj dvorani u Pitomači, između stolnoteniskih klubova Pitomače i Virovitice, odigrani su stolnoteniski susreti u okviru 3. lige. Pobijedili su domaćini s 4:1. Za Pitomaču su nastupili: Žarko Valentić, Danijel Rešetar, Dado Kaša i Ivan Mioč.
stenis
Fotografije i tekst:Pitomača.hr

- 18:21 - Isprintaj - #

18.09.2007., utorak

Dobrovoljno darivanje krvi u Pitomači

pitomača


Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica održalo je 18.09.2007. godine akciju darivanja krvi u Pitomači. Već po drugi puta u ovom mjesecu Pitomačani su pokazali svoju humanost i u velikom broju se ponovno odazvali na darivanje krvi.Krv su darivali:
Božica Veršec,Roman Gomerčić,Mirjana Gomerčić,Božica Majstor,Višnja Veličan,Petar Sučić,Zdravko Fras,Ivan Mioč,Danijel Sesvečan,Neven Bradaš,Ante Putnik,Marko Šokec,Nikola Ferić,Danijel Rengel,Ivan Novosel,Branko Rešetar,Tihomir Kirin,Zlata Kovačević,Zlatko Jakupec,Jasmina Jakupec,Adela Tišljarec,Marija Dent,Marijan Hencl,Ranko Posavec,Boris Tošić,Damir Skec,Petar Veličan,Branka Pintar,Ivan Rakijašić,Ivo Starčević,Zvonko Demšić,Ivica Kirin,Ivan Kirin,Marko Bato,Mladen Mihaljević,Stjepan Ivanic i Miroslav Bato.Radi zdrastvenih razloga nekoliko dobrovoljnih darivalaca nije bilo u mogućnosti dati krv.Zahvaljujemo se svim današnjim sudionicima ove humane akcije jer su odvajanjem svojeg dragocijenog vremena provedenog sa ekipom Odjela za transfuziologiju Opće bolnice i djelatnicima Crvenog križa spasili nečiji život.

pitomača


Hvala Vam za darovanu krv!
pitomača pitomača
Na OVOM linku saznajte sve o dobrovoljnom darivanju krvi.

GDCK VIROVITICA

- 17:33 - Isprintaj - #

U Molvama održani peti Susret mladih Varaždinske biskupije i festival "Marija fest"

Oko 350 mladih vjernika iz svih krajeva Varaždinske biskupije okupilo se u nedjelju 16. rujna na petom po redu Susretu mladih Varaždinske biskupije i festivalu duhovne glazbe "Marijafest" u župi Uznesenja BDM u Molvama, u organizaciji biskupijskog Ureda za pastoral mladih i Nacionalnog centra Udruge Vojske Bezgrešne.
I ove pete, jubilarne godine, organizatori su željeli okupiti mlade iz čitave biskupije preko njihovih srednjoškolskih vjeroučitelja, pružiti im mogućnost međusobnog upoznavanja i zajedničkog susreta, te im na početku školske godine ponuditi jednodnevnu duhovnu obnovu.
VIŠE:Mladi Varaždinske biskupije

- 17:29 - Isprintaj - #

17.09.2007., ponedjeljak

Odigran 1.PING Malonogometni turnir,pobijedila Šenoina-1

U subotu, 15. rujna 2007. na nogometnom igralištu u Kladarama održan je 1. PING Malonogometni turnir između pristupnih točaka. Pobjednik turnira nakon 5 iscrpljujučih utakmica je ekipa Šenoina-1
Nakon što su sve ekipe odigrale međusobno (4 utakmice) ekipa Kladare i Šenoina imale su isti broj od 8 bodova. U finalnoj utakmici bila je bolja ekipa Šenoina koja je pobijedila sa 3:2.




ping ping
VIŠE:Udruga PING

- 19:42 - Isprintaj - #

Podravske Sesvete na turniru ugostile nogometašice iz triju sjevernohrvatskih županija

Seoske žene potrčale za loptom
Autor Franjo BARTOLIĆ
sesvete
Nogometni tereni Kladje u Podravskim Sesvetama bili su za vikenda mjesto borbi ženskih nogometnih ekipa s područja Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije.
Turnir su u povodu Dana općine organizirali ženski nogometni klub Podravske Sesvete i općina. Nastupile su čak tri ekipe domaćina, zatim Ratar iz Svetog Petra Orehovca, Ferdinandovac iz Ferdinandovca, Lukač iz Lukača, Tratinčice iz Novoga Virja, Bjelovar iz Bjelovara, Peski iz Đurđevca i Gornja Rijeke iz Gornje Rijeke. Najbolje su bile Kapljice iz Podravskih Sesveta, a druge nogometašice Ratara.
- Sve je nastalo entuzijazmom Slavice Britvić, koja se 2005. godine pojavila s tada čudnom idejom da seoske žene zaigraju nogomet - rekao je Boris Drvenkar, osnivač kluba.
Danas taj ženski klub okuplja oko 30 članica, dobro opremljenih i s licenciranim trenerom.
Večernji list

- 19:37 - Isprintaj - #

Zatvorene ovogodišnje 42.Vinkovačke jeseni

Danas su zatvorene ovogodišnje 42.Vinkovačke jeseni koje su trajale od 7.-16.rujna.Na ovogodišnjim "jesenima"sudelovali su i pitomačani na svečanom mimohodu sa nagrađenim etnofrizurama te "Sesvečice" iz Podravskih Sesveta na državnoj smotri hrvatskog izvornog folklora.

- 16:10 - Isprintaj - #

Počele kreativne radionice u knjižnici

Nakon ljetne stanke ponovno je otpočelo održavanje kreativnih radionica za djecu, koje se srijedom održavaju u prostorijama pitomačke knjižnice i čitaonice. Prva je održana u suradnji sa Gradskim društvom crvenog križa iz Virovitice, a gost radionice bio je zaposlenik društva Željko Šelimber. U prvom dijelu radionice djeci su na prihvatljiv način pojašnjene teme «Kako postupiti kad naiđete na prometnu nezgodu» i «Na putu do škole», a zatim su klinci u slikarskoj tehnici suhi pastel radili crteže na spomenutu tematiku. Isti se mogu pogledati u prostoru knjižnice cijelog narednog tjedna. Iduća srijeda donosi novog gosta, polaznicu likovne akademije Valeriju Filipović, koja će djeci približiti još jednu zanimljivu tehniku – linorez. Kreativna radionica započinje u 17,00 sati.
Pitomača.hr

- 16:05 - Isprintaj - #

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći(8.rujan)

kriz


Već tradicionalno, druge subote u mjesecu rujnu, na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, društva Crvenog križa diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti, kojima je cilj privući pažnju javnosti i ukazati na važnost pravodobno i na pravilan način pružene prve pomoći.Kroz prvu pomoć izgrađuje se i svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna, bez razlike, stoga je geslo Svjetskog dana prve pomoći i u 2007. godini: "PRUŽIMO PRVU POMOĆ - SPASIMO SVAKI UGROŽENI ŽIVOT".
U želji da što veći broj građana u Hrvatskoj bude obaviješten o značaju prve pomoći, a na taj način i potaknut na osposobljavanje za pružanje prve pomoći, društva Hrvatskog Crvenog križa uključit će se u obilježavanje ove važne manifestacije.
Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica je povodom Svjetskog dana prve pomoći 8.rujna održao nekoliko predavanja i edukativnih radionica o važnosti Prve pomoći.
plakat plakat
Budući da je Hrvatski Crveni križ od ove godine postao prvim nacionalnim društvom Crvenog križa izvan Europske unije koje je uključeno u provedbu projekta Sigurnost na cestama, jedina zajednička aktivnost povodom Svjetskog dana prve pomoći, oživotvorenje "Lanca pomoći i solidarnosti", bit će posvećena pružanju prve pomoći kod prometnih nesreća. Stoga je GDCK Virovitica uključila polaznike Prve pomoći u autoškolama i dobrovoljne darivatelje krvi u edukativni program te im u kratkom predavanju podijelila tiskane brošure o sigurnosti u prometu i važnosti pružanja Prve pomoći.
plakat plakat
Ukazivanjem na najčešće greške i rizična ponašanja u prometu nastoji se potaknuti građane na odgovorno ponašanje u prometu, a osposobljavanjem za pružanje prve pomoći nastoji ih se pripremiti za situacije kad se prometne nesreće dogode.
plakat plakat
U Pitomači i Virovitici su postavljeni prigodni informativni plakati o sigurnosti u prometu te podijeljeni edukativni materijali o Prvoj pomoći putem mobilnog telefona,Kako postupiti kad naiđete na prometnu nesreću,Na putu do škole i Odgovornost u prometu=Sigurnost u prometu.U Pitomači smo obišli Općinu,Srednju školu,Prometnu postaju Pitomača i Knjižnicu i čitaonicu Pitomača.U Virovitici informativni plakati su podijeljeni u svim srednjim školama.
12.rujna(srijeda) u pitomačkoj Knjižnici i čitaonici održane su kreativne radionice na teme:Prva pomoć i Siguran put do škole.Mali polaznici kreativne radionice pod vodstvom knjižničarke gospođe Slavice Vitković okupljaju se svake srijede od 17 do 19 sati.Gradsko društvo Crvenog križa iz Virovitice ovaj put su kao gosti radionice malim polaznicima podijelili kalendare za mladež i održali predavanje o sigurnosti u prometu te prvoj pomoći.Djeca su u ugodnom društvu naučila o važnosti Prve pomoći te i na ovaj način obilježila Svjetski dan prve pomoći - 8. rujan 2007.
pitomacaKnjiznica pitomacaKnjiznica
Prva dječja radionica u novoj školskoj godini okupila je dosta zainteresirane djece koja svake srijede razvijaju kreativne aktivnostu u pitomačkoj Knjižnici i čitaonici.
pitomacaKnjiznica pitomacaKnjiznica
Knjižničarka pitomačke knjižnice je gospođa Slavica Vitković koja već godinama djecu ući raznim tehnikama crtanja te svojim znanjem i trudom uspjeva svake srijede pronaći nove aktivnosti za rad sa djecom na radionicama.
pitomacaKnjiznica pitomacaKnjiznica
Tehnika izrade ovih radova je suhi pastel.
pitomacaKnjiznica
Drugi dio predavanja bio je siguran put u školu te su iz prigodne slikovnice djeca čitala o opasnostima i pravilima kako doći sigurno u školu.
slikeKP slikeKP
Polaznici kreativne radionice bili su:Klara Vitković iz Pitomače-6b,Nives Hustić iz Velike Črešnjevice-3razred,Jelena Šimunija iz Velike Črešnjevice-5razred,Tudić Petra iz Velike Črešnjevice-5razred,Ines Hustić iz Velike Črešnjevice-4razred,Marina Kožarić iz Pitomače-4a razred,Andreja Tome iz Pitomače-4a razred i Marta Nokaj iz Pitomače-1razred.
slikeKP slikeKP
Naučili smo kako sigurno prelaziti cestu i što napraviti kada naiđemo na prometnu nesreću.
slikeKP slikeKP
Poslije predavanja sudionici su nacrtali slike o onome što su naučili te ih postavili na pano izložbenog dijela Knjižnice i čitaonice Pitomača.
slikeKP slikeKP
HCK Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica

- 16:04 - Isprintaj - #

Radovi na uređenju prostora za glazbenu školu u tijeku

U tijeku su radovi na uređenju zgrade Poduzetničkog inkubatora Općine Pitomača (PIOP-a) gdje se poseban naglasak daje uređenju prostora drugog kata predviđenog za rad Glazbene škole Jan Vlašimsky. Osim radova na unutrašnjem uređenju, prošlog tjedna do zgrade su postavljeni kablovi za napajanje električnom energijom kao i cijevi za priključak na vodovodnu mrežu, dok se radovi vezani uz prikapčanje telefonskih linija, dovršavaju.
Općinsko poglavarstvo na svojoj je prošloj sjednici donijelo odluku o raspisivanju natječaja za opremanje navedenog prostora, te se nakon pribavljene specifikacije potrebne opreme očekuje i raspisivanje ovog natječaja. Već kupljeni digitalni pianino, dopunio je postojeću kolekciju instrumenata kojima općina već raspolaže, a potrebni su za početak rada škole.
Odmah po dobivenoj suglasnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa provodit će se upis djece u školu. Prvenstveno će se upisivati učenici osnovne škole i to oni koji pohađaju treći razred i stariji. Ukoliko bude još mjesta upisivat će se i polaznici prvog i drugog razreda te polaznici srednjih škola. O početku upisa učenici će biti pravodobno obavješteni u Osnovnoj školi Petra Preradovića u Pitomači.
Pitomača.hr

- 16:00 - Isprintaj - #

Sanacija krovišta na kuglani

kuglana
Proteklog tjedna započeli su radovi na izvođenju sanacije krovišta kuglane u Pitomači, čiji je početak kasnio desetak dana zbog nepovoljnih vremenskih prilika za izvođenje ove vrste radova. Sanacijom će se u prvoj fazi izvršiti zamjena dijela starih rogova i postojećih salonitnih ploča novima, dok će se kasnije, u drugoj fazi, izvršiti popravak lamperije u kuglani, te učvršćivanje postojeće krovne podkonstrukcije. Radovi na sanaciji javili su se kao neminovnost zbog dotrajalosti postojećeg krovišta, te je kuglana u posljednje vrijeme često plivala nakon obilnijih kiša.
Pitomača.hr

- 15:58 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači

Nogometnogomet
NK «Pitomača» na gostovanju u Daruvaru odigrao je svoju utakmicu petog kola prvenstvenog natjecanja IV. HNL sjever, podskupina B. Pitomačani su nastupili bez nekoliko standardnih prvotimaca, te su sa domaćinima odigrali neodlučeno 0:0. Domaćinima je ovo prvi osvojeni bod u ovome prvenstvu, koji ih ne pomiče sa posljednjeg mjesta prvenstvene tablice.
Drugi općinski predstavnik u ovom rangu natjecanja, NK «Croatia» iz Grabrovnice u ovome je kolu bio domaćin vodećem klubu lige, nogometašima NK «Kalinovac» koje je pobijedio sa 2:1. I sve stale selekcije pitomačkog kluba ovoga su vikenda bile na gostovanjima. Najmlađi su pitomački nogometaši, pioniri, kao i seniorski sastav bili na gostovanju u Daruvaru. U utakmicama 5. kola IV. HNL sjever, skupina B, pitomačani i daruvarčani bili su podjednako uspješni. Pitomačani su poraženi u kategoriji pionira U-10 sa 0:4, pioniri U-12 odigrali su neodlučeno 0:0, dok su tri boda osvojili najstariji pioniri U-14 pobijedivši domaćine sa 3:1.Pitomački kadeti i juniori u Varaždinu su igrali protiv vršnjaka NK «Varteks 2» u utakmicama 5. kola IV. HNL sjever, skupina A, za kadete i juniore. Kadeti su izgubili sa 5:0, a juniori sa 4:2.

Svoj nastup u četvrtom kolu II. ŽNL Virovitičko-podravske županije imali su nogometaši NK «Sloga» iz Kladara i to na gostovanju u Rušanima kod nogometaša NK «Napredak» gdje su izgubili sa 6:1. Drugi općinski predstavnik u ovom rangu natjecanja, NK «Mladost» iz Starog Graca u ovome kolu bio je slobodan.
Pitomača.hr

- 15:55 - Isprintaj - #

RD Zeleno srce organizira izlete na Strahinčicu i u Kamenitovac

Počinje jesen, a njome i aktivnosti Rekreacijskog društva „Zeleno srce“ na organizaciji izleta. Prvi izlet je planinarski i to u nedjelju 30. rujna na Strahinčicu, planinu kod Krapine (846 m/nv). Polazak je u 7:30 sati ispred crkve. Cijena izleta za članove je 100 kuna, u što je uračunat prijevoz i ručak. Ostali nadoplaćuju 10 kuna. Cijena za djecu je 50 kuna. Prijave i uplate su na kiosku Žabac do nedjelje 23. rujna.Drugi izlet je jednodnevni biciklistički u subotu 06. listopada u Kamenitovac, planinarski dom kod Velikog Trojstva. Polazak je u 10 sati ispred panoa društva.
Pitomača.hr

- 15:53 - Isprintaj - #

Tanja Bedeković osvojila nagradu na Modnom Ormaru 2007.

Na natjecanju mladih dizajnera Modni Ormar 2007,naša pitomačanka Tanja Bedeković osvojila je drugu nagradu u kategoriji Ulične mode.
Modni Ormar je modno događanje, neprofitnog karaktera. Misija Modnog Ormara je postati tradicionalno i prepoznatljivo modno događanje, sjecište vizionarskih snaga u modnom dizajnu i promocija struke.
U okviru Modnog Ormara održavale su se prezentacije i natjecanja. Prezentacije će obuhvaćati izložbe produkt dizajna vezanog uz modu, (modnih ilustaracija), modne fotografije, te revije etabliranih hrvatskih modnih dizajnera i reviju kostima.U natjecateljskom dijelu održale su se revije modnih kolekcija dvanaest natjecatelja/natjecateljica odabranih od strane stručnog žirija. Kolekcije su podijeljene u tri kategorije: pret-a-porter, ulična moda i visoka moda. Za svaku od navedenih kategorija na završnoj večeri Modnog Ormara dodijelile su se nagrade.

CILJEVI MODNOG ORMARA SU:
* promocija i afirmacija hrvatskog modnog dizajna u okviru
dizajnerske struke
* poticanje mladih dizajnera u osmišljavanju i stvaranju vlastitog
prepoznatljivog modnog izričaja i njihovog ravnopravnog
sudjelovanja na internacionalnoj modnoj sceni;
* putem natjecanja, omogućiti pojavljivanje i prezentaciju
(školovanih) mladih dizajnerskih talenata;
* postati tradicionalno modno događanje, svojom kvalitetom
prepoznatljivo u domaćoj i inozemnoj javnosti i stručnim krugovima;
* povezivanje obrazovnih institucija koje školuju mlade kadrove iz
područja dizajna s ciljem unisonog jačanja poveznica različitih
segmenata struke.

- 05:56 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 17.09. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 17.09.2007. godine zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije bitI će:
- u Starom Gracu od 09,00 do 09,30 sati dio ulice M. Tita od broja 87 i 88 do 93 i 148;
- u Velikoj Črešnjevici od 11,00 do 11,30 sati dio od broja 129 i 130 do 183 i 152;
- u Pitomači do 12,00 do 12,30 sati dio ulice M. P. Miškine od broja 23 i 48 do 233 i 90.

- 05:55 - Isprintaj - #

15.09.2007., subota

Sesvečice u nedjelju na Vinkovačkim jesenima

Koprivničko-križevačku županiju će na 'Vinkovačkim jesenima', predstavljati Hrvatsko folklorno društvo 'Sesvečice' iz Podravskih Sesveta. Tajnik i voditelj Društva Josip Cugovčan je najavio da će u nedjelju pred posjetitelje jedne od najvećih manifestacija hrvatskog folklora izaći 30-ak glazbenika, pjevača, plesača iz Podravskih Sesveta te mladih tamburaša iz Đurđevca:
- Nastupamo u nedjelju u 18 sati sa izvornim pjesmama, kolima i plesovima iz Podravskih Sesveta, a pokazat ćemo i kako se nekada na potoku pralo rublje, što znači da ćemo posjetiteljima pokazati tzv. žbanje za nošenje vode, tačke i korita na kojim se nekad klopalo na potoku.
Inače, ovo je Sesvećanima četvrti odlazak na 'Vinkovačke jeseni'; izborili su ga u Virju pobjedom na Županijskoj smotri folklora, a u Vinkovcima će nastupiti zajedno s više od 70 folklornih društava iz cijele Hrvatske.
Radio Koprivnica

- 21:26 - Isprintaj - #

Nagrađene fotografije na 9.podravskom salonu umjetničke fotografije

Završeno je ocijenjivanje pristiglih fotografija za 9.međunarodni podravski salon umjetničke fotografije "ĐURĐEVAC SALON 2007" koju organizira Foto kino klub Drava iz Đurđevca i Fotografsko društvo Koprivnica.Teme izložbe bile su:a-slobodna i b-voda.Prijavio se 131 autor sa 898 fotografija iz osam zemalja,te je međunarodni žiri imao puno posla.Čestitamo svim nagrađenim autorima.Sve prijavljene radove i odluke žirija, pročitajte OVDJE(Đurđevac com).

- 20:22 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije-berba vinograda na Aršanju

berba


Fotogalerija sa današnje berbe vinograda na Aršanju.
arsanj arsanj
Pitomačka Bilogora poznata je po kvalitetnom grožđu...
arsanj arsanj
...koje je fino i ljudima i životinjama.Ipak veći dio grožđa završi samljeven kao buduće vino.
arsanj arsanj

arsanj arsanj

arsanj
Podravski način berbe.VIDEO(desno):berba na Aršanju 15.rujna 2007.

- 19:43 - Isprintaj - #

14.09.2007., petak

Tjedni pregled političkih događanja u okolici

sitneribe
Subota u Virovitici:Podijela promidžbenih materijala i upis u Hdz
MINI SABOR HDZ-a IV. IZBORNE JEDINICE
Zdravko Dijaković još uvijek načelnik općine Pitomača
Imovinske kartice pitomačkih načelnika
Vox populli:emisije Pitomog radija 93,5 MHz (Dijaković vs.Grgačić)
Pitomača bez afera na interaktivnoj karti

- 18:37 - Isprintaj - #

13.09.2007., četvrtak

Predstavljanje županije na Eko-etno 2007.

Ministar Petar Čobanković otvorio Eko Etno Hrvatska 2007.

Jubilarna, peta po redu nacionalna manifestacija Eko – etno Hrvatska otvorena je na Zagrebačkom velesajmu. Ovogodišnju izložbu ruralnih područja Hrvatske otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković, a otvorenju je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Osim toga, otvorenju su između ostalih nazočili i ministar MUP-a Ivica Kirin, zamjenik župana Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić. Inače, čast da prve nastupe na ovogodišnjem Eko etnu imali su Pitomačanke iz Pitomače.

ekoEtno


Manifestacija Eko-etno Hrvatska, na kojoj hrvatske županije, gradovi i općine predstavljaju svoje kulturno bogatstvo, autohtonost i tradiciju, ove će se godine od 11. do 16. rujna održati u sklopu Jesenskog međunarodnog velesajma pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Ovogodišnji je partner manifestacije Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine, a kao poseban gost predstavlja se Hercegovina. Ove godina na izložbi nastupa 18 županija, 4 grada i dvije općine.

ekoEtno


Županijske posebnosti na štandu Jesenskog međunarodnog velesajma

Štand Virovitičko – podravske županije i ove je godine stjecište onih koji žele i onih koji mogu vidjeti dio „zaboravljenih vremena“. Tako se ističe hrvatski vuglić, rad Josipa Šimića, najjača temeljna greda - pocek koji se polaže se po cijeloj dužini kuće, a na nju se slažu istesane grede, uglavnom sastavljene na usjek, tzv. hrvatski vuglić, često primjenjivan u tradicijskom graditeljstvu. Osim toga, tu je i ograda od grabovih grana rad Branka Tkalčeca ili pak tradicionalni hrvatski buner i starinska kola, koja su za ovu prigodu napunjena voćem i povrćem s područja Virovitičko – podravske županije. Inače, među posebnim izlagačima sa sajma, svoje mjesto je pronašlo vino od višnje Fructusa iz Orahovice. Ove godine, na štandu koji se prostire na 100 četvorna metra, izlaže do sada rekordna 47 izlagača s područja Virovitičko – podravske županije.

ekoEtno


Ministri Ivica Kirin i Petar Čobanković posjetili štand Virovitičko – podravske županije

Prošlogodišnji pobjednici za ukupni nastup, Virovitičko – podravska županija i ove godine zaintrigirali su brojne posjetitelje prvog dana manifestacije. Uz brojne posjetitelje koji su se željeli uvjeriti što je to „najslađa hrvatska županija“, koja je ujedno i najveći proizvođač povrća i voća u Hrvatskoj, štand su posjetili i ministri Petar Čobanković i Ivica Kirin.

ekoEtno


Predstavila se Virovitičko – podravska županija

Uz bogat kulturno umjetnički program u kojem su sudjelovale vokalni ansambl „Pitomačanke“ iz Pitomače, „Podravski mužikaši“, KUD Viirovitica, u kojem je predstavljen film o Virovitičko – podravskoj županiji, danas se je na manifestaciji Eko Etno Hrvatska 2007., predstavila Virovitičko – podravska županija. Pozdravni govor održao je župan dr. Stjepan Feketić uz nazočnost mnogobrojnih uglednika među kojima su bili, saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenici župana Zvonimir Šimić i Zvonimir Koić, predsjednik Skupštine Virovitičko – podravske županije, Boris Hlavati, gradonačelnici i načelnici s područja Virovitičko – podravske županije... Predstavljanje županije izazvalo je veliku pozornost nazočnih posjetitelja i gromoglasan aplauz za nastup kojim se nazočnima predstavila „najslađa hrvatska županija“. Inače, u četvrtak 13. rujna, a tradicionalnoj Eko večeri, proglasiti će se i najbolji za nastup na ovogodišnjem Eko Etnu 2007. Podsjetimo, Virovitičko – podravska županija dobitnica je prošlogodišnje „Zlatne povelje“ za najbolji sveukupni nastup na Eko Etno Hrvatska 2006.

ekoEtno


Fotografije i tekst:Vpž

- 05:33 - Isprintaj - #

12.09.2007., srijeda

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 11.09. 2007. godine
OGRANIČENJA U PROMETU
Lokalna cesta L-40003 Pitomača - Marof - Okrugljača na dionici Pitomača - Marof, biti će privremeno zatvorena za promet svih vozila radi izvođenja radova na obnovi kolnika. Cesta će biti zatvorena od 10.09.2007. godine do okončanja radova od 08,30 do 19,00 sati. Za vrijeme privremene zabrane, promet svih motornih vozila za naselje Križnica biti će preusmjeren obilaznim pravcem: Pitomača – Stari Gradac - Marof.

- 20:26 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači

Rukometsport
Sa odigravanjem pripremnih utakmica za novu natjecateljsku sezonu započele su i rukometašice ŽRK «Pitomača». Nakon dva tjedna rada bez utakmica pitomačanke su u subotu gostovale u Virovitici, gdje su se susrele sa mladim rukometašicama ŽRK «Tvin Trgocentar 2» i odigrale neriješeno 25:25. za ŽRK «Pitomača» igrale su: Kovačić, B.Lovrin (2), I.Lovrin (8), Habijanić (3), Filipović, Begović (4), Kapitan (2), Petković (5), Janeš, Šipek, Siladić, Sabolić i Šimić (1). Pitomačanke u ovu sezonu kreću u znatno izmijenjenom sastavu, budući da su klub napustile Ines i Tea Kožarić zbog odlaska u ŽRK «Lokomotiva» Zagreb, Mirna Rončević vratila se u matični ŽRK «Tvin Trgocentar», dok je Katarina Šandor prešla u redove ŽRK «Đurđevac Laselberger-knauf». Radu kluba, kao igračka pomoć, priključile su se dvije iskusnije igračice koje su pauzirale proteklih sezona, Melita Brkić i Mirjana Turković, a veću minutažu u utakmicama III. HRL sjever i Međužupanijske lige Bjelovar, sigurno će dobiti i mlade Ines Siladić, Patricija Sabolić i Veronika Šipek. I idućeg tjedna nastavlja se sa odigravanjem pripremnih utakmica. U subotu, pitomačanke ugošćuju trećeligaša ŽRK «Daruvar», a u nedjelju su domaćini ŽRK «Veliko Trojstvo», članu Međužupanijske lige Bjelovar.
Nogomet - rezultatisport
Prošlog vikenda u Pitomači odigran je drugi po redu derbi susret prvenstvenog natjecanja IV. HNL sjever, podskupina B. Nakon nogometaša iz Virja, u četvrtom su kolu lige pitomačani ugostili nogometaše NK «Mladost» iz Molvi. U susretu bivših trećeligaša, pobijedili su pitomačani sa 3:1, ostavši tako u igri za sam vrh prvenstvene tablice. Strijelci za pitomačane bili su Štefanec, Zorić i H.Bedeković. Iduće kolo donosi gostovanje u Daruvaru kod istoimenog domaćina.
Drugi općinski predstavnik u ovom rangu natjecanja, NK «Croatia» iz Grabrovnice u ovome je kolu, gostovala u Čazmi kod nogometaša istoimenog kluba, gdje je poražena sa 1:4. Slijedeće nedjelje u Grabrovnicu dolazi vodeći NK «Kalinovac».

I sve ostale selekcije pitomačkog kluba ovoga su vikenda bile domaćini u svojim prvenstvenim susretima. Najmlađi su pitomački nogometaši, pioniri, jučer, u utakmicama 4. kola IV. HNL sjever, skupina B, također ugostili svoje vršnjake iz Molvi. Pitomačani su bili uspješniji od gostiju pobijedivši u kategorijama pionira U-12 sa 4:3 i U-14 sa 12:0, dok su najmlađi pioniri U-10 i njihovi gosti odigrali utakmicu bez golova 0:0. Kao i seniori, iduće subote u daruvar će i pitomački pioniri.

Pitomački kadeti i juniori niti u utakmicama 4. kola IV. HNL sjever, skupina A, za kadete i juniore, nisu došli do prvih prvenstvenih bodova. Kao domaćini ugostili su nogometaše NK «Mladost» iz Ždralova, a u oba susreta su poraženi. Kadeti sa 0:4, a juniori sa 1:7. Slijedeće nedjelje na redu je gostovanje u Varaždinu kod nogometaša NK «Varteks 2».

U nedjelju su uspješan nastup u trećem kolu II. ŽNL Virovitičko-podravske županije imali predstavnici naše općine. Nogometaši NK «Mladost» iz Starog Graca kao domaćini sa 2:1 pobijedili su nogometaše NK «BNK» iz Brezovice, dok je NK «Sloga» iz Kladara također kao domaćin, ali u Pitomači, pobijedila nogometaše NK «Rezovac» sa 1:0.
Pitomača.hr

- 20:20 - Isprintaj - #

Objavljen natječaj za sufinaciranje cijene đačke putne karte

Na temelju Odluke o raspisivanju natječaja za sufinanciranje cijene đačke putne karte od 06. rujna 2007. godine, Općinsko poglavarstvo Općine Pitomača raspisuje JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje cijene đačke putne karte za školsku godinu 2007./2008.


1. Pravo sudjelovanja u natječaju za sufinanciranje cijene đačke putne karte imaju svi redoviti polaznici II, III i IV razreda srednjih škola koji imaju prebivalište na području Općine Pitomača, nisu ponavljači iste godine, a koriste uslugu javnog prijevoza radi pohađanja srednje škole na području Općine Pitomača, odnosno srednje škole usmjerenja kakvog nema na području Općine Pitomača.

2. Uz zamolbu za sufinanciranje cijene đačke putne karte potrebno je priložiti potvrdu o redovitom pohađanju srednje škole, te potvrde Porezne uprave o prihodima za sve punoljetne članove kućanstva za 2006. godinu.

3. Zamolbe sa potrebnim prilozima mogu se dostaviti u Općinu Pitomača, Ljudevita Gaja 26/1, poštom ili osobno, zaključno sa 23. rujna 2007. godine. Nepravovremene i nepotpune zamolbe neće se razmatrati.

4. Općinsko poglavarstvo razmotriti će pristigle zamolbe, te uvažavajući propisane uvjete i socijalni status podnositelja zamolbi donijeti Odluku o sufinanciranju cijene đačke putne karte za školsku godinu 2007./2008. Broj korisnika sufinanciranja cijene đačke putne karte, kao i iznos sufinanciranja utvrđuje Općinsko poglavarstvo zavisno od sredstava predviđenih Proračunom Općine Pitomača.

5. Odluka o sufinanciranju cijene đačke putne karte za školsku godinu 2007./2008. biti će objavljena na oglasnoj ploči Općine Pitomača.
Pitomača.hr

- 20:18 - Isprintaj - #

Mještani Lozana kod Virovitice strepe uoči otkupa: Od proizvodnje na malo nema života

Ma, ne vrijedi, gospa, nitko više ne kupuje papriku za zimnicu. To je za sjest i plakat! Eto, patlidžana sam ove godine posadila samo dva reda u vrtu i dosad ih nisam uspjela prodati.
Što će sa ostalim biti, bogzna - tužno govori Zlata Barčan iz Lozana nedaleko od Virovitice, sjedeći ispred obiteljske kuće i vežući vreće s povrćem.

Još i suša
Papriku ajvaru, baburu i paradajzericu, uredno složene na klupici, prodaje za 30 kuna po vreći, feferoni su 6 kuna po kilogramu, patlidžani po tri kune kilogram.
- Sve je to iz vrta, tu iza kuće. Na putu prodajemo da imamo za koji račun platiti jer se od otkupa na veliko ne može živjeti. Prođe dan, a odu dvije vreće, ne više - požalila se Zlata.
Obitelj Barčan, kao i većina mještana Lozana, živi od poljoprivrede na malo. Na četiri jutra zemlje sade kukuruz te povrće za zimnicu, a ovih dana strepe pred otkupom jer im je suša, kaže, uništila kvalitetu povrća.
- Ostavit ćemo sve na polju, ne isplati se! Paprika je premala, za ovu našu klasu, ne dobije se ni kuna po kilogramu, kažu oko 80 lipa je cijena. Dok platimo četiri radnika za berbu, neće nam ostati ništa - kaže Zlata.
Dodaje kako su za krastavce ove godine dobili nešto više od pet stotina kuna, bilo je oko dvije tone, a njih četvero bralo ih je svakodnevno dva mjeseca.

Zaorali neobrano
- Deset lipa po kilogramu, za treću klasu. Nisu bili dugački četiri centimetra, koliko je potrebno za prvu klasu - s gorčinom se prisjeća Zlata, napominjući da su zbog loše kvalitete i nemogućnosti prodaje lani zaorali deset jutara zemlje s neobranim krastavcima.
Autor:Marija Lovrenc
Večernji list

- 20:14 - Isprintaj - #

11.09.2007., utorak

U Virovitici osnovan Foto klub 'Virovitica'

Na inicijativu Ivana Šempera, Antonija Jurkina i Mateja Sudara jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica osnovan Foto klub 'Virovitica'. Predsjednik kluba je Matija Turkalj, dopredsjednik je Kristijan Toplak, a mjesto tajnika će obnašati Ivan Šemper. Tako je naime odlučila osnivačka skupština na kojoj je nazočilo osamnaest zaljubljenika u fotografiju. Na skupštini je izabran i Izvršni odbor kojega čine: Matija Turkalj, Ivan Šemper, Matej Sudar, Antonio Jurkin, Kristijan Toplak, Oliver Bešić i Davor Resner.

Predsjednik kluba, Matija Turkalj, zahvalio je na večeras ukazanom povjerenju te najavio ostvarivanje vrlo ambicioznog plana Udruge koja si je zacrtala organiziranje foto izložbi, foto tečajeva, prezentacije alata za obradu fotografija ali i zajednička druženja.

Vlasnik fotografskog studija Klik iz Virovitice, Dalibor Marić, koji je također nazočio osnivačkoj Skupštini, pozdravio je osnivanje Udruge te je njihovim članovima ponudio popust pri korištenju usluga fotografskog studija Foto 'Klik'
Godišnja članarina u Foto klubu 'Virovitica' iznosi 50,00 kuna za zaposlene, dok nezaposleni, učenici, studenci i umirovljenici godišnju članarinu plaćaju 25,00 kuna.
fkvtc
Osnivačkoj skupštini nazočili su: Jelena Jakšić, Marija Lovrenc, Ivan Šemper, Petar Magdić, Ivan Bartolić, Oliver Bešić, Mladen Vlainić, Marin Obadić, Dalibor Marić, Saša Kovačević, Matej Sudar, Kristijan Toplak, Antonio Jurkin, Nenad Hečimović, Tomislav Saić, Ervin Kaizer, Matija Turkalj i Davor Resner.

Više informacija vezanih uz Udrugu, njezin rad te učlanjenje možete dobiti na adresi: fk@virovitica.info
(aj)ViroviticaOnline

- 21:50 - Isprintaj - #

Misteriozni pomor lastavica uz Muru i Dravu

KALVARIJA PTICA Građani nailaze na jata uginula zbog nepoznatog uzroka
Autor L. Lovrec, H. Šlabek
Foto: Josip Maljak


Misteriozan pomor cijelih jata lastavica na područjima uz Dravu i Muru dojavili su nam ribiči iz Podravine i Međimurja. Iako veterinari pretpostavljaju da je pticama glave došlo naglo zahladnjenje, mogućnost da su lastavice uginule zbog bolesti isključit će tek laboratorijske analize.
Stotinjak uginulih lastavica otkrio je ribič Ninoslav Vegh oko vikendice uz Dravu, na samome rubu ornitološkoga rezervata Veliki Pažut kod Koprivnice.
Vlasnik vikendice Zdenko Vratić, koji je incident dojavio policiji i veterinarima, bio je začuđen kad su mu veterinari rekli da su ptice vjerojatno uginule od hladnoće, da uopće ne misle izići na teren te mu preporučili da iskopa rupu i sam ih zakopa!
O tome smo obavijestili koprivničku veterinarsku inspektoricu Vjekoslavu Šarec, koja je veterinarima izdala nalog da uzmu uzorke za analizu.
Ribič i šetač uz Muru Stanko Šardi iz Žabnika iznenadio se kada je ugledao dvjestotinjak uginulih lastavica kod mlina na Muri. Uplašio se da možda nije riječ o virusu ptičje gripe.
Veterinar mr. Predrag Kočila iz Murskoga Središća tvrdi da je vjerojatno riječ o prevelikim temperaturnim oscilacijama, što je za lastavice šok.
– Temperatura je sa 20 stupnjeva Celzijevih pala na samo pet stupnjeva. Trebale su krenuti u tople krajeve, ali ih je zahladnjenje iznenadilo – kazao je P. Kočila.
Uginule ptice poslane su na Hrvatski veterinarski institut zbog pretrage na ptičju gripu, a rezultati će biti poznati za tjedan dana. Veterinari tvrde da ipak nema razloga za zabrinutost.
Večernji list

- 20:07 - Isprintaj - #

10.09.2007., ponedjeljak

Hakirani Skype napada korisnike virusom

U samo petnaestak minuta korisnici Skypea širom svijeta bili su napadnuti neobičnim virusom, za čije je pokretanje bilo dovoljno kliknuti na link iz poruke.
Veliki broj korisnika zbunilo je to što su poruke dolazile s njihove kontakt-liste tako da su mnogobrojni ni ne sluteći kliknuli na link i onemogućili pravilan rad tog iznimno popularnog sredstva komunikacije.
Naime, nakon inficiranja računala Skype bi prešo u mod rada "Do Not Disturb" i tada bi ga bilo nemoguće promijeniti, otvoriti ili komunicirati s korisnicima. Već sada postoji način da se onemogući ovakvo ponašanje Skypa, no nije tako jednostavno.
Potrebno je, no to radi samo na nekim računalima, prije svega otići u postavke Internet Explorera i obrisati privremene dokumente (temporary files), povijest surfanja, te na kraju cookies (kolačiće).
Nakon toga je u "Task Manageru" u samom opreativnom sustavu Windows potrebno je "pogasiti" (end process) u dijelu koji pokazuje procese koji se odvijaju na računalu sve datoteke vezane uz Skype, te wndrivsd32.exe.
Potrebno je, prema dostupnim informacijama editirati Registry i pod HKEY_Local_Machine otići u Software, pa Microsoft, pa Windows, pa CurrentVersion, pa RunOnce i izbrisati sve osim Default, te restartati računalo. Ako se i tada Skype pojavi, potrebno ga je s "Quit" ugasiti i ponovno restartati računalo.
Ukoliko ni tada problem nije riješen, konačno riješenje je ponoviti cijeli postupak te još deinstalirati Skype program i ponovo ga instalirati na kompjutor.
Tada bi sve trebalo normalno funkcionirati, no ako se to ne dogodi u tvrtkama bi najbolje bilo kontaktirati odjela koji održava računala, a kućnim korisncima ne preostaje drugo osim da kontaktiraju nekog iskusnijeg korisnika koji im to može obaviti.
Dražen Tomić
business.hr

- 21:10 - Isprintaj - #

Sutra počinje Eko-etno Hrvatska

Eko-Etno Hrvatska,izložba proizvoda i usluga ruralnih područja od 11.-16.09.2007.
Izložba objedinjuje nastup županija Republike Hrvatske čija ruralna područja, kao i ona susjednih zemalja posjeduju ogromno i još nedovoljno poznato i priznato bogatstvo. Izložbeni prostori bit će uređeni u ambientalnom stilu, s autentičnim predmetima, uz degustaciju autohtone i tradicijske hrane i pića i izvornu narodnu glazbu. Izložba će zasigurno prerasti u tradicionalni i prepoznatljiv projekt.
program Eko-etno
12.09. u 13 sati predstavlja se Virovitičko-podravska županija a 14.09. u 15 sati Koprivničko-križevačka.
Zagrebački velesajam

- 19:56 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 11.09. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 11.09.2007. godine zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije biti će potrošači u Pitomači od 09,00 do 09,30 sati ulica P.Krešimira IV, a od 12,00 do 12,30 sati dio ulice P.Preradovića od broja 40 i 47 do 74 i 89.

- 19:55 - Isprintaj - #

09.09.2007., nedjelja

Traži se vlasnik izgubljenog psa!

cucak
Nađen mladi,crni,umiljati mješanac,dobro uhranjen,pitom.Pronađen je na ulasku u Pitomaču iz Starog Graca u četvrtak.Trenutno je smješten i nahranjen.
Traži se vlasnik ili udomitelj!
Kontakt: povratak-pitomace@net.hr

- 21:34 - Isprintaj - #

Članovi FVK "Mirko Lauš" na renesansnom festivalu u Koprivnici

fvk
Koprivnica ovog vikenda. Gotovo zaboravljeni ostaci velebnih bedema renesansne, protuturske utvrde oživjeli su ove godine, nakon višestoljetnog sna te zablistali u sjaju davno prohujalih vremena vitezova, dama, kraljeva, dvorjana, pučana i kmetova, starih obrta, muzičara i skitnica. Osim velikog broja Koprivničkih izvođača na manifestaciji su nastupili i brojni, u skladu s vremenom, kostimirani izvođači iz Hrvatske i inozemstva. Svi zajedno dočaravali su razdoblje 14.,15. i 16. stoljeća na vrlo uvjerljiv način tako da su mnogobrojni posjetitelji imali dojam da su vremeplovom vraćeni u ta davna vremena tamnog, ali i zanimljivog i romantičnog srednjeg vijeka. Tri dana, koliko je trajala manifestacija, mnogobrojni posjetitelji, ali i građani Koprivnice uživali su u brojnim atraktivnim detaljima srednjovjekovnog života, koje je dočaravalo gotovo dvjesto sudionika ove neuobičajene i atraktivne manifestacije, totalno drugačije od drugih u okruženju.
fvk
Fotografije i tekst:Pitomača.net

- 21:28 - Isprintaj - #

Virovitičko – podravska županija donirala traktor Srednjoj školi u Pitomači

traktor
U nazočnosti zamjenika župana Zvonimira Šimića i Zvonimira Koića, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i tehničku kulturu Virovitičko – podravske županije, Vesne Bedeković, pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Željka Viljevca, te ravnatelja Srednje škole Pitomača, Rikarda Bakana, navedenoj srednjoj školi dan je na korištenje traktor IMT 539, doniran od Virovitičko – podravske županije, vrijedan 79.500,00 kuna. Traktor će najviše koristiti učenicima Srednje škole, smjer agroturistički tehničar.
traktor
Fotografije i tekst:Vpž

- 21:25 - Isprintaj - #

07.09.2007., petak

Vox populli:gosti-pitomački ravnatelji

U emisiji Vox populli, 07.09.2007. gosti su bili ravnateljica dječjeg vrtića Pitomača gđa. Marija Jakelić, ravnateljica Osnovne škole Petra Preradovića gđa. Katarina Šimić i ravnatelj Srednje škole u Pitomači gosp. Rikard Bakan. Ukoliko emisiju niste slušali poslušajte je OVDJE
Pitomača.net

- 21:15 - Isprintaj - #

Zaključci sa 13. sjednice Općinskog poglavarstva

U četvrtak 04. rujna održana je 13. po redu sjednica Općinskog poglavarstva Općine Pitomača na kojoj su prezentirane informacije o stanju nekoliko projekta koji su u tijeku na području općine.
Prva je vezana uz izgradnju osnovnih škola u Otrovancu i Velikoj Črešnjevici. Za izgradnju osnovne škole u Otrovancu prikupljena je sva potrebna dokumentacija, te je u tijeku javni natječaj za izvođenje radova i opremanje iste. Financijska sredstva za ovu, prema procjenama 2.000.000,00 kuna vrijednu investiciju, osigurat će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u iznosu od 1.500.000,00 kuna, Virovitičko-podravska županija u iznosu od 300.000,00 kuna i Općina Pitomača u iznosu od 200.000,00 kuna, sve u periodu 2008.-2010. godine. Prema istom bi se načinu trebala financirati i izgradnja škole u Velikoj Črešnjevici za koju je Općina Pitomača izradila potrebnu dokumentaciju i ishodila lokacijsku dozvolu. Građevinska dozvola još se čeka budući da Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom treba zemljište predviđeno za gradnju dodijeliti Virovitičko-podravskoj županiji. Poglavari su upoznati i sa informacijom o tijeku priprema za početak rada Glazbene škole Jan Vlašimsky u Pitomači. Radovi na uređenju prostora na drugom katu zgrade Poduzetničkog inkubatora Općine Pitomača trebali bi u potpunosti završiti do kraja rujna, te je pred općinom raspisivanje natječaja za opremanje navedenog prostora. Prošloga je tjedna prostor obišla i komisija nadležnog ministarstva koja nije imala primjedbi na veličinu i raspored prostorija predviđenih za rad škole. Općinski su poglavari na sjednici donijeli i Odluku o kupnji digitalnog pianina, jednog od instrumenata potrebnih za rad škole, koji će dopuniti postojeću kolekciju instrumenata kojima općina već raspolaže.
Nakon iznesenih zaključaka sa sastanka Savjeta za poljoprivredu, poglavari su se složili da u najkraćem roku treba završiti poslove oko izrade novog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području Općine Pitomača, a o načinu korištenja zemljišta u narednom vegetativnom razdoblju odluku će donijeti nakon posjete članova Savjeta za poljoprivredu i načelnika Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva koje bi trebalo biti slijedećeg tjedna.
Na sjednici će odlučeno o raspisivanju natječaja za subvenciju đačke putne karte za polaznike 2., 3. i 4. razreda srednjih škola s područja naše općine, koji će biti u objavi od 14. rujna, kao i o raspisvanju natječaja za dodjelu stipendija Općine Pitomača za polaznike viših i visokoškolskih ustanova. Raspisivanje ovog natječaja očekuje se u prvoj polovici listopada ove godine.
Od ostalih točaka izdvajamo donošenje odluke o uplati 3.000,00 kuna pomoći za realizaciju projekta ovogodišnjeg predstavljanja Virovitičko-podravske županije na sajamskoj manifestaciji «Eko-etno Hrvatska 2007.» koja se održava od 11. do 16. rujna 2007. godine, a na kome će pitomačani biti zastupljeni ne samo u gospodarskom, već i kulturnom predstavljanju našega kraja.
Pitomača.hr

otrovanec otrovanec
Ogradu od pletenog granja koja će biti dio izložbenog prostora na predstavljanju Virovitičko-podravske županije na "Eko-etno 2007." izradio je Branko Tkalčec iz Otrovanca.

- 18:47 - Isprintaj - #

Pitomača bez afera na interaktivnoj karti

Na web stranici afere.politika.com nalazi se interaktivna karta na kojoj su prikazane afere koje su potresale Hrvatsku zadnjih nekoliko godina. Ukoliko neka od afera nedostaje, možete ju dodati i sami pomoću formulara na stranici. Uz ime afere i opis potrebno je unijeti i link na članak vezan uz aferu objavljen u nekom od on-line izdanja najčitanijih hrvatskih tiskovina (pollitika, index, monitor, jutarnji, večernji, nacional, globus, t-portal, net…).
Karta se nalazi na neovisnoj stranici pollitika.com na kojoj možete objaviti svoj blog ili komentirati tuđe blogove, a teme su uglavnom političke prirode. Pollitika.com je u zadnjih godinu dana postigla veliki uspjeh te se etablirala kao "utočište demokracije i razuma" te mjesto na kojem možete sudjelovati u argumentiranim raspravama. Nešto što je na internetu stvarno teško naći.

afere


Zasad Pitomača nije zastupljena sa nijednom aferom ali se na karti može pronaći pitomačanin Josip Đakić i priča o padu niz stepenice.

- 17:48 - Isprintaj - #

Pitomačani darovali krv

pitomača
Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica u suradnji s transfuzijom Opće Bolnice Virovitica održalo je akciju darivanja krvi 07.09.2007. za mještane Pitomače.
Akcija je održana u prostorijama Udruženja obrtnika Općine Pitomača a krv su darovali: Ivan Čoklo, Tomo Šantek,Josip Kožarić,Petar Čupen,Marijo Brlas,Tomislav Jakupec,Mladen Bedeković,Ivica Varga,Srečko Čop,Stjepan Kolar,Marin Begović,Ivica Kuzman,Željko Veršec,Petar Begović,Zdravko Živko,Marijana Kožar,Damir Kožar,Božidar Magić,Zlatko Ban,Ivo Predragović,Damir Vujsin,Mario Župan,Stjepan Crnec,Marinko Barčan,Hrvoje Šokec,Željko Grgačić,Jasmina Klos i Zlatko Rakijašić.
Pitomačani su ponovo pokazali svoju humanost, a ovom prilikom moramo naglasiti da je krv darovao i Načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić sa suradnicima, kao i zapovjednik policijske postaje u Pitomači Mario Župan koji se pridružio svojoj ekipi pitomačkih policajaca koji su gotovo svi dobrovoljni darovatelji krvi te i na ovaj način sudjeluju u spašavanju života.
pitomača pitomača
Pitomačani se tradicionalno u velikom broju odazivaju na humanitarne akcije te spadaju među najbrojnije dobrovoljne darovatelje krvi pri Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica.
pitomača pitomača
Gotovo svi djelatnici Policijske postaje Pitomača su dobrovoljni darivaoci krvi.
pitomača pitomača
U planu je još jedna akcija darivanja krvi za Pitomačane , koja će se održati 18.09. 2007.godine također u prostorijama Udruženja obrtnika.
pitomača
Hvala Vam za darovanu krv!
GDCK Virovitica

- 16:50 - Isprintaj - #

Zoran Vakula: Ne sjećam se svoje posljednje pogrešne prognoze vremena

vakula


Zoranu Vakuli nadimak Čovjek prognoza nimalo ne smeta. U šali kaže da su mu mogli prišiti i nešto gore od nadimka stečenog zahvaljujući poslu kojim se bavi. Premda se ne voli izdvajati od svojih kolega, vrsnih meteorologa, činjenica jest da upravo Vakula svakoj svojoj prognozi da neki osobni "štih", zahvaljujući čemu je stekao popularnost televizijskih gledatelja.
Svoje privatno vrijeme ovaj 37-godišnjak, rodom iz Pitomače, maksimalno posvećuje obitelji: petogodišnjoj kćerkici Luni i supruzi Lavandi, s kojom zajedno živi od 1. veljače 1995. godine. Pomno pamti sve familijarne obljetnice, a sam će za sebe ponosno kazati da je kao suprug tipični papučar, ako se tako zovu muškarci koji se trude ugoditi ženama koje vole.

Kada ste posljednji put pogrešno prognozirali kakvo će biti vrijeme?
Za prvi nastup pripremao sam se tri dana, ali mi je unatoč tome bilo vrlo naporno... S vremenom sam se opustio i posao danas radim bez stresa, a trudim se obraćati svakom televizijskom gledatelju
- Ne sjećam se. Ne znam je li možda problem u mojem slabom pamćenju ili u tome što me vrijeme već dugo nije zeznulo, ali, evo, stvarno se ne sjećam svoje zadnje pogrešne prognoze.

Nedavno su vas mediji, koje je fasciniralo to što ste točno u minutu pogodili početak padanja kiše, proglasili vračem. Imponira li vam to?
- Mislim da su mediji malo preuveličali kada su govorili o minutama. Ali, da je prognoza bila točna, bila je - premda ja do toga, dakako, nisam došao nikakvim vračanjem.

Kažete da ste prije imali više prognozerskih greški. Znači li to da se sad vrijeme točnije izračunava ili ste vi postali spretniji?
- Prognoza je kompleksna stvar. Čine je motritelji na meteorološkim postajama, snimanje atmosfere pomoću satelita i radara, kompjuteri... Sve se to s godinama usavršava pa je mogućnost netočne vremenske prognoze sve manja.

Koliko se dugo bavite meteorologijom?
- Počeo sam raditi 1994., dakle, u tom sam poslu trinaest godina. Prve dvije godine bio sam "mali od kužine", a samostalno sam počeo analizirati vrijeme potkraj 1995.

Oduvijek ste željeli biti meteorolog?
- Ma kakvi. Kao mali htio sam biti učitelj ili specijalni agent. Međutim, to su bile dječačke maštarije. Tek u srednjoj školi, u skladu s Azrinom pjesmom, zapitao sam se: "Kamo dalje, rođače?" Odlučio sam se za inženjersku fiziku, na nagovor svoje profesorice fizike. Da ću biti meteorolog, shvatio sam tek na drugoj godini fakulteta, a ta je odluka začudila mnoge moje kolege, koji nikako nisu mogli shvatiti moj izbor. No, ostao sam čvrst i nisam se pokajao.

Kada ste došli na HTV?
- Na prvu godišnjicu oslobođenja Knina - 5. kolovoza 1996. godine. Dotad sam već imao nešto radijskog iskustva, ali televizija mi je isprva stvarala veliku tremu. Pamtim kao danas: Blaženka Leib bila mi je sugovornica u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", a ja sam sjedio preko puta nje, ukočen kao metla, pazeći što ću pričati i kako ću sjediti... Za taj prvi nastup tri sam se dana pripremao, ali mi je unatoč pripremama bilo jako naporno. No, s vremenom sam se opustio. Posao danas radim bez stresa, trudim se biti samo što kvalitetniji i obraćati se svakom televizijskom gledatelju.

Osim u "Vremenskoj prognozi", televizijski vas gledatelji često gledaju i u nekim drugim formama. U "Plesu sa zvijezdama" iskazali ste se na podiju, u "30 u hladu" pokazali se kao dobar terenski reporter... Koliko vas vesele ti izleti u druge emisije?
- Jako. Da me ne vesele, ne bih to radio. Bilo mi je lijepo plesati, bilo mi je lijepo izaći na teren, ali najljepše mi je bilo u Dječjem obrazovnom programu, gdje sam za najmlađe gledatelje, nadam se, popularizirao meteorologiju kao znanost.

vakula


Rujan će se činiti hladnijim nego što će zaista biti

Kakvo nas vrijeme očekuje u rujnu?
- Rujan će biti u granicama prosjeka. Ne bi me iznenadilo da u nekim krajevima Hrvatske bude čak i malo hladniji nego što je uobičajeno. No, općenito, kako sam rekao, bit će to prosječne oborine i temperature za taj prvi jesenji mjesec, premda će se mnogima činiti da je hladnije nego što realno jest. Naime, posljednjih mjeseci navikli smo na temperature više od prosjeka pa će ove prosječne rujanske djelovati na mnoge kao šok.
Piše: Klara Rožman
Foto: Vjekoslav Skledar/CROPIX

Jutarnji list

vakula

- 11:13 - Isprintaj - #

Konjanici Virovitičko-podravske županije na 3. Konjičkom maratonu 'Bjelovar-Lipik 2007'

maraton
Već treću godinu za redom Udruga "Bilogora – Papuk 1991" (predsjednik je mr.sc Darko Kirinčić dr.med.), organizira najveći konjički maraton u Hrvatskoj, pod nazivom "Bjelovar-Lipik 2007". Pokrovitelj maratona je ove godine Bjelovarsko-bilogorska županija.
Maraton je počeo 05. rujna, a završit će 08. i 09.rujna u Lipiku. Sudjeluje 45 konjanika, jahača i jahačica, a jaše se u koloni, po desetinama, a svaka desetina ima svog vođu tj. koordinatora.Sudionici su hrvatski branitelji i djeca branitelja, iz 10 županija, a projahat će više od 200 kilometara ratnih staza Bilogore, Papuka i Psunja - onim prostorom gdje su se u jesen 1991. godine odvijale prve oslobodilačke akcije u Domovinskom ratu. Tada je spriječeno izbijanje banjalučkog korpusa na Dravu i presijecanje Hrvatske na dva dijela, a oslobođeno je 1200 četvornih kilometara okupiranog područja.
Konjanici će se zaustavljati kod svakog spomen-obilježja, gdje će paljenjem svijeća odati poštovanje poginulim braniteljima.
Na maratonu sudjeluju i konjanici Virovitičko-podravske županije, predvođeni Brankom Tkalčecom, Igorom Kirinom, Zlatkom Zvonarom, Alenom Smoljanićem i Dragutinom Vlajinićem iz konjičkog kluba "Sretna potkova" iz Pitomače. Iz Daruvara je vođa skupine Drago Hodak i Krešo Ivančić, a Radoslav Bobanović je stigao čak iz Polače! Jašu i članovi obitelji Pokupić, Ana Marija (17 g), a najmlađi sudionik je 11-ogodišnji Matej Vorhalek.

Dubravka Vukoja
ViroviticaOnline

- 05:44 - Isprintaj - #

06.09.2007., četvrtak

Virovitičko – podravska županija donira traktor Srednjoj školi u Pitomači

S početkom od 13 sati, sutra (petak) će se u Srednjoj školi Pitomača obaviti primopredaja traktora. Naime, Virovitičko – podravska županija je za potrebe Srednje škole u Pitomači kupila traktor IMT 539 kako bi učenici navedene škole mogli kvalitetno pohađati nastavu koja se tiče obrade poljoprivrednih površina. Vrijednost kupljenog traktora je 79.500,00 kuna.
ViroviticaOnline

- 17:52 - Isprintaj - #

05.09.2007., srijeda

Radovi na cesti

112


Dana 05.09. 2007. godine
OGRANIČENJA U PROMETU
Županijska cesta Ž-4002 Pitomača - Otrovanec - Velika Črešnjevica na dionici kroz Veliku Črešnjevicu, biti će privremeno zatvorena za promet svih vozila radi izvođenja radova na obnovi kolnika. Cesta će biti zatvorena od 05.09.2007. godine do okončanja radova od 08,30 do 19,00 sati. Za vrijeme privremene zabrane, promet svih motornih vozila za naselje Velika Črešnjevica biti će preusmjeren obilaznim pravcem: Otrovanec - Sedlarica - Velika Črešnjevica.

- 16:48 - Isprintaj - #

04.09.2007., utorak

Pitomačke fotografije-Podravske Sesvete

cugi

cugi

- 20:40 - Isprintaj - #

03.09.2007., ponedjeljak

Sazvana 13. sjednica Općinskog poglavarstva

Za četvrtak 06. rujna sazvana je 13. po redu sjednica Općinskog poglavarstva naše općine. Iz opširnog dnevnog reda ove sjednice izdvajamo točke u kojima će poglavari raspravljati o aktivnostima vezanim uz izgradnju Područnih škola u Otrovancu i Velikoj Črešnjevici, pripremama za početak rada Glazbene škole Jan Vlašimski, kao i problematici vezanoj uz raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području općine Pitomača. Na sjednici će biti odlučeno i o tome ide li se u raspisivanje natječaja za subvenciju đačke putne karte za polaznike srednjih škola s područja naše općine, kao i o raspisivanju natječaja za dodjelu stipendija Općine Pitomača za polaznike viših i visokoškolskih ustanova. Uz navedeno poglavari će razmotriti i brojne zamolbe za financijsku ili neki drugi oblik pomoći udrugama i pojedincima s područja općine i šire.
Pitomača.hr

- 21:59 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 03.09. 2007. godine
NESREĆE U CESTOVNOM PROMETU
Pitomača -prometna nesreća sa materijalnom štetom
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
dana 04. 09. 2007.
- Stari Gardac od 10,30 do 11,30 sati ulica V.Nazora od broja 1 do 25 i u ulici M.Tita 2,a od 13.00 do 13.30 sati ulica M.Tita od broja 37 do 85.

dana 05. 09. 2007.
- Pitomača od 12,00 do 12,30 sati dio ulice Vinogradske od broja 39 i 64 do 65 i 98, te u ulici P.Miškine od broja 114 do 142.
- Turnašica od 09,00 do 09,30 sati dio ulice Vinogradska od broja 1 i 2 do 28.
- Mala Črešnjevica od 09,00 do 09,30 sati predio vinograda.

- 21:57 - Isprintaj - #

Vatrogasac plemeniti poziv

pitomačaDVD


foto:Pitomački vatrogasci već 113 godina uvijek su spremni da pomognu ljudima i imovini

Zvanje vatrogasac jedno je od najhumanijih zanimanja. Svojim trudom spašavaju živote i imovinu. U krajnjem trenutku žrtvuju i svoj život. Pitomački vatrogasci izražavaju iskrenu žalost zbog tragične smrti hrabrih vatrogasaca stradalih na Kornatima.
U našem Dokumentacijskom vatrogasnom centru nalazi se vrijedna arhiva iz prošlosti. Pročitajte nekoliko događanja.
Listajući stare požutjele stranice Vatrogasnog vjesnika tiskanog davne 1906.god. nailazi se na podatak o osnivanju vatrogasnih postrojbi u svijetu. Prva vatrogasna postrojba, prema zapisima Mirka Kolarića, osnovana je u Parizu 1716.god. Nakon ove prve postrojbe uvidjela se potreba za osnivanjem i drugih vatrogasnih postrojbi u drugim zemljama. U našoj zemlji prvi osnivač bio je Mirko Kolarić. U svojim člancima zapisao je događanja u vatrogastvu diljem svijeta.

pitomačaDVD


foto:Veliki požar u Pitomači 1968.god. kada je izgorjela crkva Sv. Vida

- Tako stoji da je 19.prosinca 1906.god. u Chicagu buknuo požar u robnoj kući sa 600 zaposlenika. Radnici su skakali kroz prozore prije dolaska vatrogasaca. Smrtno je stradalo 40 osoba, a 200 je zadobilo lakše ili teže ozljede.
- Dobrovoljna vatrogasna postrojba u Hatvanu, tadašnja Kraljevina Ugarska, javila je kotarskom sucu da polaže oruđe. Zapovjedništvo te postrojbe opetovano je molilo poglavarstvo pripomoć s iznosom od 3000 kruna, za nabavu istrošenih gasila i pomagala. Poglavarstvo je zagovaralo potrebu pred zastupstvom, ali je podnošena molba odbijena. To je bio slučaj i dokaz da je svakoj državi potreban Vatrogasni zakon.

pitomačaDVD


foto:Stranica iz 1906.god

- Dogodio se i veliki požar iste godine 21. siječnja 1906.god. kod Jesenica na Savi. Požar je uništio tvornicu sa strojevima. Pri gašenju požara smrtno su stradala 4 vatrogasca. Tada je ostalo 600 radnika bez kruha sa štetom od 2 milijuna kruna.
- Ima zapisa i o podmetačima požara. Pred sudom u Zagrebu 18. siječnja, 1906.god. na glavnoj raspravi protiv Martina Turki radi zločinstva paleža, na štetu Ferdinanda Pavleka, tužen je za više podmetanja požara, paljenja kuća. Optuženi Martin je htio poslati žalbu u Ameriku, jer se zaklinjao da nije kriv. Sud ga je osudio na 10 godina tamnice radi zločina paleža, kako se tada zvalo.

pitomačaDVD


foto:Čuva se najstariji vatrogasni časopisi u Hrvatskoj. A sa njime i događanja iz onog doba

- Osuđen je u Glatzu rudar Ignjat Wilšeka, član vatrogasne postrojbe, na 8 godina tamnice. Zbog četiri počinjena i dva pokušaja paleža. Počinjene paleže Ignjat je uradio zato da bude mogao biti prvi na gašenju požara. I ondje se istaknuti požrtvovanim radom.
Bilo je u prošlosti velikih požara i u Pitomači. Tada je 1968. veliki požar planuo u crkvi Sv. Vida. Žrtava pri gašenju nije bilo. Izgorio je toranj i krov crkve.
Došlo je i do velikog požara 1959. god. u DIP Gaju gdje je gorjela lakirnica te je požar zaprijetio i ostalim objektima. Požar je nakon duge borbe članova DVDa Pitomača lokaliziran. Povrijedio se jedan radnik.

pitomačaDVD


foto:Zapisnik iz 1913. god. o radu DVD Pitomača

Kako je u Pitomači osnovan DVD ? Davne 1893.god.veliki požar zahvatio je centar Pitomače. Nije bilo organiziranih snaga za gašenje. Vatra je spalila sve što se moglo i spasiti da je bilo vatrogasaca. Nakon ove nesreće nekoliko mještana odlučilo je osnovati Dobrovoljno vatrogasno društvo. Osnivači su bili Dragutin Goetz - nadvojvoda i trgovac, Fran Gabarić – vojvoda i učitelj, Josip Rovačević – zamjenik i učitelj, Gabrijel Brener – zamjenik i trgovac, Viktor Stejskal – vođa štrcara i gostioničar.
Novo Dobrovoljno društvo nabavlju svu potrebnu opremu i djeluje neprekidno do današnjih dana.

Sva ova vrijedna i jedina Pitomačka arhiva prošlosti uskoro će dobiti i svoje Internet stranice. Svi zainteresirani imati će otvorena vrata da pogledaju i pročitaju vrijedne dokumente i fotografije iz prošlosti DVDa i Pitomače.

Dokumentacijski centar i DVD Pitomača
Pitomača.net

VIDEO:Dokumentarni film Mirka Lauša iz 1990 godine o muzeju DVD Pitomača

- 05:18 - Isprintaj - #

02.09.2007., nedjelja

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 02.09. 2007. godine

NESREĆE U CESTOVNOM PROMETU
Pitomača -prometna nesreća sa materijalnom štetom u 01,40 sati.
Otrovanec u 16,41 sati prometna nesreća, dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede.
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektro postrojenjma, dana 03.09.2007. bez električne energije biti će: Kladare od 09,00 do 09,30 sati predio od broja 136 i 191 do 160 i 215.
Pitomača od 12,00 do 12,30 sati dio ulice B.Radića od broja 201 i 202 do kraja prema Kloštru Podravskom.

- 11:57 - Isprintaj - #

Počinje nova školska godina,oprezno u prometu

Nastava u Osnovnoj školi Petra Preradovića Pitomača počinje u ponedjeljak 3.rujna.Domaćoj smjeni nastava počinje 7.30 sati a putničkoj u 12.45 sati.Učenici koji su prošle školske godine pohađali nastavu u 4a,4b i 4c razrednom odjelu trebaju doći na nastavu u 7.30 sati,dakle u domaću smjenu.Učenici koji ove školske godine kreću u prvi razred trebaju doći u školu u 10.30 sati.Učenici nižih razreda koji nastavu polaze u područnim školama na nastavu dolaze u 8.00 sati.
Izvor:Pitomi radio

mup


U ponedjeljak 3.rujna počinje nova školska godina.Početkom nove školske godine 2007./2008. u kojoj je u prve razrede osnovnih škola na području RH upisano 43.286 djece, što znači toliko novih sudionika u prometu, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i temeljem godišnjih planova rada, policijski će službenici, tijekom mjeseca rujna, održati dvadesetminutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola s ciljem upoznavanja djece sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Policijski službenici nazočit će i prvom roditeljskom sastanku u školama kako bi roditeljima ukazali na najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu. Također, svakog dana u mjesecu rujnu, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, vršit će se pojačano operativno-preventivno pokrivanje prilaznih cesta, ulica i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. To se posebno odnosi na pojačane mjere prema nediscipliniranim vozačima, onima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, sankcioniranje nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila u zonama škola, kao i na pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škole. U vrijeme trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži, koji će u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljati prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole.

MUP:Savjeti roditeljima

Poštovani roditelji,
Sigurno najznačajniji dan u životu Vaše djece je polazak u prvi razred osnovne škole. Uz brojne korisne savjete djeci o tome kako se ponašati u novoj sredini, izdvojite i trenutak svog vremena kako bi im ukazali i na osnovna pravila ponašanja u prometu.

Evo nekoliko korisnih savjeta policije:

* Porazgovarajte s djecom o prometu i ukažite im na potencijalne opasnosti kojem im od njega prijete
* Ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu
* Vježbajte zajedno za djecom sigurno prelaženje kolnika
* Objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca
* Ako je Vaše dijete prvoškolac posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole
* Odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu
* Ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu
* Ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila
* Vlastitim primjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu
* Nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje
* U situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice
* Ako se Vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjenje vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite im odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima

Budite primjeren uzor Vašem djetetu kako se pravilno ponašati u prometu.
Puno uspjeha u novoj školskoj godini, želi vam vaša policija!
Izvor:MUP

- 10:14 - Isprintaj - #

01.09.2007., subota

Drugi samostalni aviomodelarski aeromiting Aerokluba Virovitica

aero
Aeroklub Virovitica organizirao je danas drugi samostalni aviomodelarski aeromiting na aerodromu u Koriji.

Sudjelovalo je 15 aviomodelara koji su pokazali umijeće letenja svojim modelima.
Alen Majstorović i Miroslav Brišavac-Aeroklub Virovitica,
Damir Markalaus i Darko Petranović-Modelarsko-maketarski klub»Osa» iz Kutine,
Krešo Ivašković,
Neven Kralj,Antun Meić,Marko Meić i David Petrin-Modelarski aeroklub iz Velike Gorice,
Leonardo Belović -Aeroklub Međimurje iz Čakovca
Robert Gordijan,Kruno Ilotić,Igor Pongrac,Marin Veličkov i Marko Veličkov -Modelarsko-maketarski klub,Trešnjevka
aero aero

aero aero

aero aero

- 21:45 - Isprintaj - #

Izložba poljoprivrednih proizvoda i promocija Markice kvalitete

pitomača
Danas je u Virovitici održana 4. izložba voća, povrća i ostalih poljoprivrednih proizvoda Virovitičko-podravske županije na kojoj je sudjelovalo 42 izlagača iz Pitomače, Slatine, Orahovice, Suhopolja, Čađavice i Nove Bukovice. Otvarajući izložbu virovitičko-podravski župan dr Stjepan Feketić je naglasio visoku kvalitetu proizvoda koji nastaju na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima i zadrugama.
«Virovitičko-podravska županija želi još više razvijati poljoprivrednu proizvodnju kako u voćarstvu, povrtlarstvu pa tako i u ostalim granama poljoprivrede, kako bi postali konkurenti na našem i svjetskom tržištu», rekao je župan Feketić istaknuvši odličnu suradnju sa stručnim tomovima Poljoprivredno- savjetodavne službe.
Izložbu je posjetio i pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Stjepan Mikolčić koji je, među ostalim govorio o kreditnoj liniji Hrvatske banke za obnovu i razvoj i programima podizanja trajnih nasada s kompletnom infrastrukturom, od navodnjavanja do zaštite od tuče i mrazeva i problemu skladištenja voća i povrća.
«Velik dio uroda je godinama propadao jer nismo imali skladišta pa smo u protekle tri godine omogućili i djelomično financirali 18 tisuća tona novih skladišnih kapaciteta i trenutno možemo uskladištiti cjelokupnu proizvodnju I. klase jabuka u Hrvatskoj», rekao je Mikolčić i najavio da će Vlada Republike Hrvatske sljedećeg tjedna donijeti odluku kojom će se regulirati tržište jabuka iz ovogodišnje proizvodnje na način da se proizvođačima omogući potpora za skladištenje uz uvjet da se zajamči minimalna cijena otkupa.
pitomača pitomača
U okviru izložbe, promovirana je Markira kvalitete Virovitičko-podravske županije. «Markicom kvalitete želimo istaći kvalitetu i stvoriti identitet prehrambenih proizvoda naše županije kako bi odmah bili prepoznati na tržištu. Njome bi potrošačima jamčili da kupnjom proizvoda označenog markicom kupuju originalni i kvalitetan proizvod kontrolirane proizvodnje», rekao je župan Feketić.
Virovitica.net

- 21:36 - Isprintaj - #

Vox populli:gost načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić

Slušatelji Pitomog radija koji nisu uspjeli slušati emisiju VOX POPULLI emitiranu 31.08.2007. mogu poslušati snimku NA OVOM LINKU.
Pitomača.net

- 18:49 - Isprintaj - #

Cijela snimka emisije +30 u hladu


U posljednjem tjednu emitiranja emisije HTV-a,"+30 u hladu" predstavljeni su Medulin u Istri i naša Pitomača.Kao pomoć voditeljima emisije Robertu Zuberu i Tanji Tušek uskočio je poznati meteorolog,pitomačanin Zoran Vakula.

- 18:41 - Isprintaj - #

Upis štete od elementarne nepogode do 04. rujna

Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na području općine Pitomača jučer je održala sastanak na kojemu su utvrđeni postotci štete na pojedinim kulturama koji će se primjenjivati za obračun nastale štete od suše na svim jarim kulturama, povrću, livadama, pašnjacima, trajnim nasadima, ribnjacima i šumskim sadnicama. Zbog žurne dostave izvješća o nastaloj šteti županijskom povjerenstvu, rok za upis štete u Općini Pitomača skraćen je i sada je do utorka 04. rujna. Pozivamo one koji još nisu prijavili štete od nedostatka oborina u mjesecu srpnju da to učine do slijedećeg utorka.
Pitomača.hr

- 18:40 - Isprintaj - #

Vinari održali prezentaciju u Pečuhu

pitomača


U sklopu međunarodne konferencije vezane uz projekt Access koja je održana 29. i 30. kolovoza u svečanoj dvorani Županijske skupštine Županije Baranja u Pečuhu, članovi udruge vinara, voćara i podrumara „Aršanj“ iz Pitomače održali su prezentaciju buduće vinske ceste i pitomačkog vinogorja. Prezentaciju je vodio Zvonimir Slaviček, predsjednik udruge. Po završetku konferencije za sve sudionike organizirana je degustacija i upoznavanje sa vinima pitomačkog kraja. Svoja vina predstavili su vinari Josip Kaša (podrum Vineda), Marijan Sulimanac, Josip Vranek i Zvonimir Slaviček.
Fotografija i tekst:Pitomača.hr

- 18:36 - Isprintaj - #

Uspjeh rukometašica u Splitu

pitomača


Pitomačke rukometašice rođene 1992. godine i mlađe, proteklog tjedna od nedjelje do petka boravile su u Splitu na završnici manifestacije «Bistra – sportske igre mladih», koje su se ove godine odigravale pod sloganom «Živimo život bez droge jer droga uzima život». Pitomačanke su nastupile u ekipi pod nazivom «Škvorci» Pitomača, a pravo nastupa na završnici osam pobjednika regija, stekle su kao pobjednice regionalnog natjecanja rukometašica Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije, što se krajem srpnja održalo u Bjelovaru. Na turniru u Splitu pitomačanke su najprije u grupi pobijedile rukometašice RK «San sport» iz Čakovca sa 15:12 i rukometašice ŽRK «Petrijevci» iz Petrijevaca sa 16:15, čime su osvojile prvo mjesto u svojoj grupi. U polufinalu pitomačanke su poražene od zagrebačke ekipe «Trešnjice» za koju su nastupile rukometašice ŽRK «Trešnjevka» sa 12:15, te su u utakmici za treće mjesto, još jednom pobijedile rukometašice ŽRK «Petrijevci» sa 11:8, što je bilo dovoljno za mjesto na pobjedničkom postolju iza rukometašica «Liburnija» Opatija i «Trešnjice» Zagreb. U ostvarenju ovog lijepog uspjeha sudjelovale su Kovačić, Habijanić, B.Lovrin, Filipović, Siladić, Petković, Veličan, I.Lovrin i Mioč, a voditelj ekipe bio je Danijel Petković.

pitomača


Fotografije i tekst:Pitomača.hr

- 18:28 - Isprintaj - #

Županijski HDZ-a u sukobu sa saborskim zastupnikom HSS-a Virovitički HDZ Željku Peceku želi oduzeti plakete

Čelnici županijskog HDZ-a su oštro reagirali na brojne kritike saborskog zastupnika i predsjednika županijske organizacije HSS-a Željka Peceka, koji je u javnosti više puta osporavao zasluge Vladimira Šeksa, predsjednika Sabora i počasnog građanina Virovitice te zasluge ministra policije Ivice Kirina i saborskog zastupnika Josipa Đakića, nagrađene gradskom zlatnom plaketom.

Analiza
- Analizirajući prijašnje dodjele, došli smo do relevantnih pokazatelja da su Peceku dodijeljene zlatna plaketa županijske Skupštine Virovitičko-podravske i zlatna plaketa Općine Pitomača. Javnost želimo upoznati da posredovanjem općinskih i županijskih vijećnika i tijela, pokrećemo inicijativu da se Peceku oduzmu sva priznanja s obzirom na to da su dodijeljena pod lažnim obrazloženjima - izjavio je J. Đakić, predsjednik ŽO HDZ-a i saborski zastupnik te dodao da je laž da je g. Pecek osnivač Glazbenog festivala u Pitomači, osnivač općine i osnivač komunalnog poduzeća.

- Naročito želimo opovrgnuti njegove zasluge za oporavak gospodarstva županije - navodi Đakić.

U HDZ-u ističu da je u Pecekovo vrijeme, 2003., na području županije bilo 10.274 nezaposlenih, a danas ih je 7856, ili 2378 osoba manje, a koje su, tvrde HDZ-ovci, dočekale svoja radna mjesta. To je smanjenje nezaposlenosti za čak 23 posto.

- Pecekove gospodarske mjere, gruda snijega, otopili su se kao prvi snijeg na proljetnom suncu. Pecekova priznanja stečena su na lažnim obrazloženjima - rekao je Đakić, ističući da će postupak za oduzimanje priznanja Peceku pokrenuti i u Općini Pitomača.

Dijelili kopije
Na konferenciji za novinare, tajnik HDZ-a Z. Kožnjak podijelio je novinarima kopije zapisnika sa sjednice Općinskog vijeća Pitomače iz 2002., kada je Ž. Pecek dobio zlatnu plaketu i grb Općine te kopiju prijedloga županijske Obrtničke komore u Virovitici iz 2003., slijedom koje je Ž. Peceku dodijeljena zlatna plaketa.
Autor:Dragutin Šantoši
Večernji list

- 18:25 - Isprintaj - #

U prostorijama HDZ-a održana konferencija za novinare

U prostorijama Hrvatske demokratske zajednice u Virovitici održana konferencija za novinare gdje se predsjednik županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije Josip Đakić osvrnuo na dodijeljena priznanja predsjedniku županijskog HSS-a Željku Peceku. Priznanje općine Pitomača u čijem obrazloženju stoji da je on osnivač općine, osnivač komunalnog poduzeća u Pitomači i da je osnivač pitomačkog festivala su apsolutne laži i promašaji.
VIŠE:hdz vpž

- 18:23 - Isprintaj - #

Kraj malog neplaniranog godišnjeg odmora?

Početkom tjedna računalo mi odlučilo posjetiti vječna lovišta i zauvijek ostati tamo.Nasreću,uz veliku pomoć kuma egzorcista veliki dio izgubljene duše je vraćen i uz neke nove dijelove ponovo radi.Hvala kume:)!
Hvala i Damiru za posuđenog miša i tikpovnicu:)!Vraćam čim kupim nove.
blog PovratakPitomače

- 18:15 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.