Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Mještani Lozana kod Virovitice strepe uoči otkupa: Od proizvodnje na malo nema života

Ma, ne vrijedi, gospa, nitko više ne kupuje papriku za zimnicu. To je za sjest i plakat! Eto, patlidžana sam ove godine posadila samo dva reda u vrtu i dosad ih nisam uspjela prodati.
Što će sa ostalim biti, bogzna - tužno govori Zlata Barčan iz Lozana nedaleko od Virovitice, sjedeći ispred obiteljske kuće i vežući vreće s povrćem.

Još i suša
Papriku ajvaru, baburu i paradajzericu, uredno složene na klupici, prodaje za 30 kuna po vreći, feferoni su 6 kuna po kilogramu, patlidžani po tri kune kilogram.
- Sve je to iz vrta, tu iza kuće. Na putu prodajemo da imamo za koji račun platiti jer se od otkupa na veliko ne može živjeti. Prođe dan, a odu dvije vreće, ne više - požalila se Zlata.
Obitelj Barčan, kao i većina mještana Lozana, živi od poljoprivrede na malo. Na četiri jutra zemlje sade kukuruz te povrće za zimnicu, a ovih dana strepe pred otkupom jer im je suša, kaže, uništila kvalitetu povrća.
- Ostavit ćemo sve na polju, ne isplati se! Paprika je premala, za ovu našu klasu, ne dobije se ni kuna po kilogramu, kažu oko 80 lipa je cijena. Dok platimo četiri radnika za berbu, neće nam ostati ništa - kaže Zlata.
Dodaje kako su za krastavce ove godine dobili nešto više od pet stotina kuna, bilo je oko dvije tone, a njih četvero bralo ih je svakodnevno dva mjeseca.

Zaorali neobrano
- Deset lipa po kilogramu, za treću klasu. Nisu bili dugački četiri centimetra, koliko je potrebno za prvu klasu - s gorčinom se prisjeća Zlata, napominjući da su zbog loše kvalitete i nemogućnosti prodaje lani zaorali deset jutara zemlje s neobranim krastavcima.
Autor:Marija Lovrenc
Večernji list

Post je objavljen 12.09.2007. u 20:14 sati.