LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

27.08.2007., ponedjeljak

30 u hladu u Pitomači

pitomača

U posljednjem tjednu emitiranja emisije HTV-a,"+30 u hladu" danas su predstavljeni Medulin u Istri i naša Pitomača.Kao pomoć voditeljima emisije Robertu Zuberu i Tanji Tušek uskočio je poznati meteorolog,pitomačanin Zoran Vakula.
Predstavili smo se rijekom Dravom,etno imanjem "Zlatni klas" iz Otrovanca,biciklističkim stazama,zvjezdarnicom i vinogradima.
Načelnik općine Željko Grgačić govorio je o općini Pitomača te objasnio zašto smo mi općina kruha,vina i pjesme.

pitomača pitomača
Konjički klub "Zlatni klas" iz Otrovanca vozio je voditelje emisije.
pitomača pitomača
Zvonimir Slaviček i "dravski Tarzan" Josip Šimić
pitomača pitomača
Udruga žena Kladare i keramičarka Zlata Šokec
pitomača pitomača
Zdravko Jakupec predstavio je Foto video klub "Mirko Lauš",dok je Jani Seidl pokazao svoje slike

- 21:01 - Isprintaj - #

Ljetni popust za plin

KOMUNALNO PITOMAČA d.o.o. odobrava ljetni popust od 50% za cijenu priključka na plinsku distributivnu mrežu do 31. 08. 2007. godine, pa cijena priključka za svaki sklopljeni Ugovor o priključenju na plinsku mrežu do 31. 08. 2007. godine, iznosi:
=2.500,00 kn
za isključivo jednokratnu uplatu. Molimo sve zainteresirane korisnike za priključenje na plinsku mrežu da se jave u KOMUNALNO PITOMAČA d.o.o..

Za KOMUNALNO PITOMAČA d.o.o.
Slavko Aušperger ing.
Vinogradska 41
Tel; 033/782-202, fax;033/783-501, e-mail; komunalno@inet.hr

- 16:17 - Isprintaj - #

26.08.2007., nedjelja

Sutra zatvoren centar od 16 do 20 sati

U ponedjeljak 27.kolovoza s početkom u 18 sati na Trgu kralja Tomislava počinje snimanje emisije HTV-a pod nazivom "+ 30 u hladu" te će zbog toga biti zatvorena cesta D2 od crkve do preradovićeve ulice u vremenu od 16 do 20 sati a promet će biti usmjeren obilaznim pravcem kroz ulicu Petra Preradovića i Vladimira Nazora u oba smijera.

- 10:54 - Isprintaj - #

Pjesme Podravine i podravlja - Pitomača 2007.HTV1 u 14:40

U Pitomači, mjestu o kojem ime sve govori, održan je jubilarni 15. glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja. Izvedene su 23 pjesme koje obrađuju motive Podravine i krajeva uz Dravu, sve do njezinog utoka u Dunav.
U današnjoj emisiji čut ćemo prvih 12 skladbi izvedenih na završnoj večeri Pitomače 2007.
Natupaju: Đurđevćice, Širok šor, klapa Bjelovar, Renata Holi, Ravnica, Gordana Ivanjek, Slavonski dukati, Licitari, Cecilija, Dražen Žanko te Slavonski bećari.

* Voditelj: Rosanda Kokanović i Branko Uvodić
* Urednik: Branko Uvodić
* Producent: Ljubo Vlahov
* Redatelj: Zdravko Bilandžija
Hrvatska Radio Televizija

- 10:49 - Isprintaj - #

25.08.2007., subota

Pitomačke fotografije-ždrijebe

klas


- 16:54 - Isprintaj - #

Emisija Pitomog radija 93,5 MHz:Vox populli-gost Zdravko Dijaković

Razgovor sa predsjednikom općinskog HSSa Zdravkom Dijaković u emisiji Vox populli na Pitomom radiju

Slušatelji Pitomog radija koji nisu uspjeli slušati emisiju Vox populli ovdje mogu pročitati dio razgovora sa predsjednikom općinskog HSSa Zdravkom Dijaković i vijećnikom općine Pitomača. Saznajmo njegovo mišljenje o aktualnoj vlasti Općine Pitomača, te kako oporbeni vijećnici gledaju na trenutno stanje u Općini. Tonski zapis biti će stavljen kada se pripremi za portal. Tekst je napisan prema tonskom zapisu.
- Nakon šest i nešto više godina provedenih u općini vratio sam se svojem poslu koji sam radio i prije nego sam došao na funkciju načelnika općine. Bavim se trgovinom i poljoprivrednom proizvodnjom.
- Judine škude donose promjene i kod nas. Kod birača se stječe dojam da se svi prodaju za novac. Imali smo problema sa našim vijećnicima jer nismo imali stegu. Mito i korupcija je odradila svoje. Vijećnici su poklekli lijepim riječima, a dali su im one ispoštivane ili nisu.. Zbog ovoga je bila kazna biračkog tijela. Kad se izgube tri vijećnika u 5-6 mjeseci, većina glasačkog tijela glasa tako kako je glasala.

VIŠE:Pitomača.net

TONSKI ZAPIS EMISIJE PITOMOG RADIJA VOX POPULLI 52"14 minuta


- 00:27 - Isprintaj - #

24.08.2007., petak

Općina Pitomača o ambroziji

Zahvaljujemo na sugestiji i obračanju pažnje zbog ambrozije u blizini dječjeg vrtića i ambulante ,a ujedno se ispričavamo što ambrozija nije uklonjena barem prije početka rada vrtića.
Veći dio ambrozije u blizini vrtića je sada uklonjen , dok se preostali dio nalazi na parceli koja je u privatnom vlasništvu ,a čije smo vlasnike obavjestili o potrebi uklanjanja tih biljaka.
Ambrozija je veliki problem i upravo zbog toga Općina Pitomača priprema odluku o novčanom kažnjavanju onih vlasnika zemljišta koji se ogluše na predhodnu obavijest o uklanjanju ambrozije koja se nalazi na njihovom zemljištu.
Apeliramo ovom prilikom na mlađe osobe koje žive u susjedstvu neke starije i nemoćne osobe da pomognu ukloniti te biljke sa njihovog zemljišta ,kao i na sve mještane Općine Pitomača da samoinicijativno uklone ambroziju sa svojih zemljišta ,te tako pridonesu njenom suzbijanju.

Općina Pitomača

- 16:21 - Isprintaj - #

U prometnoj nesreći teško ozlijeđena dva brata

Dvije su osobe teško ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć u 19.35 sati u mjestu Otrovanec nedaleko od Virovitice – izvijestila je jutros Policijska uprava Virovitičko-podravska.
Pedesetogodišnja B.H. je, upravljajući osobnim automobilom virovitičkih tablica, nepropisno pretjecala traktor i prešla na suprotni trak u trenutku kada je njime nailazio motocikl. U izravnom sudaru teško su ozlijeđeni vozač motocikla Martin.R.(23) i suvozač, njegov brat, Marin.R. (19). Vozač motocikla je zbog frakture lubanje zadržan na Odjelu intenzivne njege, a njegov mlađi brat na Odjelu kirurgije virovitičke Opće bolnice.
Virovitica.net

- 16:19 - Isprintaj - #

23.08.2007., četvrtak

Pitomački festival i turistička ponuda na HTV-u

Pitomačke kulturne i turističke vrijednosti ovih dana u dva navrata biti će prikazane na prvom programu HTV - a.

Prvi dio Završne večeri Glazbenog festivala „Pjesme Podravine i podravlja“ emitirat će se u nedjelju 26. kolovoza s početkom u 14:40 sati dok će se drugi dio emitirati također u nedjelju u 14:45 sati, ali 02. rujna ove godine.
htv
Zatim, u ponedjeljak 27. kolovoza od 18 sati i 10 minuta na prvom programu HTV-a emitirat će se emisija „+ 30 u hladu“ izravno iz Pitomače s Trga kralja Tomislava. U realizaciji programa sudjeluje Turistička zajednica općine Pitomača kao organizator i 10-ak pitomačkih udruga koje će predstaviti svoju djelatnost i turističku ponudu naše općine.

Pozivamo pitomačane da se okupe na snimanju emisije na Trgu kralja Tomislava.
Pitomača.hr

- 21:32 - Isprintaj - #

Uskoro asfaltiranje ulica

Tijekom prošloga tjedna sa predstavnicima Poduzeća za ceste d.o.o. Bjelovar, postignut je dogovor oko izvođenja radova na modernizaciji i investicijskom održavanju kolnika ulica u Pitomači i naseljima općine Pitomača. Poduzeće za ceste bile su najpovoljniji ponuditelj na raspisanom javnom nadmetanju za izvođenje predmetnih radova, a istima će po prvi puta biti asfaltiran dio ulica koje do sada nisu asfaltirane ili će se obnoviti kolnik na onim dijelovima gdje je trenutno u najlošijem stanju. Planirana vrijednost radova iznosi gotovo 1.600.000,00 kuna, te bi temeljem istog, na području općine trebali dobiti gotovo 10.000 m2 novih ili obnovljenih asfaltnih površina.
Pitomača.hr

- 19:12 - Isprintaj - #

Rezultati nogometnih utakmica

nogomet
Započelo je nogometno prvenstvo IV. HNL sjever, podskupina B, u kome se ove godine natječu nogometaši NK «Pitomača» i NK «Croatia» iz Grabrovnice. Pitomačani su na teren izašli u subotu, kada su na svom terenu ugostili nogometaše NK «Slatina», te ih pobijedili sa minimalnih 1:0.
Najmlađi su pitomačani, pioniri U-12 i U-14, svoj nastup u 1. kolu IV. HNL sjever, skupina B, imali u subotu u Pitomači, gdje su ugostili vršnjake NK «Graničar» iz Đurđevca. Gosti su bili uvjerljivi u kategoriji pionira U-12 i pobijedili domaćina sa 0:5, dok su pitomačani slavili u kategoriji U-14, pobijedivši goste sa 2:0.
Pitomača.hr

- 19:10 - Isprintaj - #

Ambrozija okružila dječji vrtić i stambene zgrade

pitomača
Malo tko bi povjerovao da dječji vrtić može biti okružen nekontroliranom rastu ambrozije. Iako u Virovitici postoji Udruga za borbu protiv ambrozije Virovitičko-podravske županije koja se trudi da pronađe ambroziju i poziva da se pokažu mjesta gdje raste nitko se ne odaziva za područje Pitomače. U Virovitici je ovih dana zabilježen rekordan broj zrnaca peludi - 200 PG/m3 zraka. Što bi tek izmjerili u Pitomači ? Nevezani razgovor sa liječnicima u Pitomači saznaje se da je zaista veliki porast odraslih i djece koji se pojavljuju sa simptomima šmrcanja i gušenja, vjerojatni uzrok pelud ambrozije. Nevjerojatno je da je ovaj “nasad” ambrozije samo 100m od ambulante.
Na općinskim web stranicama stoji vijest da će poljoprivredni inspektor ove godine na terenu provjeravati koliko se poštuje Naredba o obaveznom uklanjanu ambrozije (Narodne novine RH broj 90/06). Tako su svi odgovorni upoznati sa ovom obavezom za zdravlje ljudi.
pitomača
Stanari zgrada i roditelji koji koriste dječji vrtić ogorčeni su da im djeca moraju boraviti u ovakvom okruženju.
Pitaju se kako odgovorni ljudi i oni koji su dužni ovo otkloniti ne vide ovu ambroziju iako svakodnevno dolaze u dječji vrtić ili stanuju u ovim zgradama. Postaje smiješno davati obavijesti na radiju ili web portalima a opet ne vidjeti ambroziju kroz koju svakodnevno prolaze.
Ovim putem dobronamjerno pozivaju Pitomaca.net da prikažu slike ambrozije koja ih okružuje i da se pronađe način uklanjanja. Zanimljivo je da su ovi “nasadi” ambrozije samo 300 metara, zračne linije, od centra Pitomače.
Fotografije i tekst:Pitomača.net

- 15:47 - Isprintaj - #

Održan prvi turnir u Streetball-u

Općina Pitomača i Rekreacijsko društvo «Zeleno srce» Pitomača, u petak, 17. kolovoza, na košarkaškom igralištu u Pitomači, organizirali su Streetball – basket challenge «No limit». Turnir je organiziran kao prvi u nizu turnira kojemu je cilj ponovno afirmirati košarku kao aktivan sport na našem području. Općini Pitomači su, u slopu akcije «1000 koševa za Hrvatsku», donirane dvije košarkaške table za vanjska igrališta, te je ovaj turnir označio i uspješan završetak ove akcije. Na samom su turniru sudjelovale četiri ekipe, igralo se tri na tri, svatko sa svakim, a naslov najboljeg na prvom turniru ponijela je ekipa «Trateri» koji su pobijedili sve svoje protivnike. Drugo mjesto sa dvije pobjede i porazom od pobjednika osvojila je ekipa «Niko nas neće», a zatim su slijedile ekipe «Rajzeri» i «Udruga Ping». Organizatore raduje da su na turniru sudjelovali igrači različitih dobnih skupina, te da je turnir popratio i veći broj pitomačana koji su ovaj turnir pratili kao gledatelji, a za naredne su najavili svoje uključenje u isti i u svojstvu sudionika.
Pitomača.hr

- 15:40 - Isprintaj - #

1.PING malonogometni turnir pristupnih točaka

Udruga PING organizira 8.9.2007. godine (subota) od 15 sati na nogometnom igralištu u Kladarama, malonogometni turnir između članova pristupnih točaka Udruge PING.

ping


PRAVILA:

EKIPA
- ekipu čini do 6 članova Udruge, minimalno 4
- prijave ekipa se vrše do četvrtka, 6.9.2007. godine
- svi članovi ekipe moraju biti spojeni na istu pristupnu točku
- pristupna točka može imati više ekipa
- član koji je prijavljen za jednu ekipu ne može nastupiti za drugu
- kotizacija iznosi 10 kuna po članu ekipe
- prijaviti se možete na mail danijelbegovic@gmail.com

ŽDRIJEB
- sistem natijecanja će biti po skupinama
- igra svatko sa svakim
- prvoplasirana i drugoplasirana momčad nastavljaju natjecanje po KUP sitemu
- izvlačenje parova/skupina održat će se u 14.30 na nogometnom igralištu u Kladarama

UTAKMICA-SKUPINA
- igraći sude međusobno
- podloga je trava
- male golove dimenzija 50x100cm
- utakmica traje 2x5 min
- igra se u patikama
- u polju igraju po 4 igraća od svake ekipe
- svaka ekipa može imati do 2 zamjene
- korneri se izvode
- svaki start uklizavanjem smatra se prekršajem

UTAKMICA-RAZIGRAVANJE (razlika)
- u slučaju nerješenog rezultata izvode se 3 kaznena udarci s gola na gol

UTAKMICA-POLUFINALE, ZA 3.MJESTO I ZA 1.MJESTO (razlika)
- utakmica traje 2x10 min
- u slučaju nerješenog rezultata izvode se 3 kaznena udarci s gola na gol

ping


Nagrada svim ekipama je bavljenje SPORTOM, DRUŽENJE I ZABAVA.Prvoplasirana ekipa dobiti će pehar pobjednika.
Nakon turnira nastavljamo druženje uz pećenu prasetinu, piće i bodrenje hrvatske nogometne reprezentacije putem projektora!!!
Ujedno pozivamo ostale članove i simpatizere koji nisu sportski orjentirani da nas dođu podržati u namjeri da ovakvo drženje prijeđe u tradiciju i dobru zabavu između članova.
PING

- 05:16 - Isprintaj - #

22.08.2007., srijeda

Pitomačke fotografije:Biciklistički maraton

kokos
Pitomački biciklisti u rekreativnoj maratonskoj biciklijadi koju je organizirala Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije
kokos
VIŠE:forum Pitomača.net-a
Fotografije:kokos

- 06:17 - Isprintaj - #

21.08.2007., utorak

Proglašena elementarna nepogoda - suša za područje Virovitičko – podravske županije

susa
Župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić, proglasio je danas elementarnu nepogodu sušu za područje Virovitičko – podravske županije. U odluci o proglašenju stoji:
„Proglašava se elementarna nepogoda - suša za područje Virovitičko-podravske županije uzrokovana nedostatkom oborina tijekom ljetnog razdoblja srpnja i kolovoza mjeseca, te visokih temperatura zraka i tla uslijed čega je došlo do velikih šteta na svim jarim kulturama, povrću, livade, pašnjaci i trajnim nasadima, ribnjacima i šumskim sadnicama.Jedinice lokalne samouprave dužne su odmah ili u što kraćem roku za svoje područje procijeniti nastalu štetu od elementarne nepogode. Procjenu štete potrebno je izvršiti sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda i Metodologiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.
Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su podatke o procijenjenoj šteti dostaviti Županijskom Povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda najkasnije do 25. rujna 2007. godine.

Inače, odluci župana, predhodila je sjednica Županijskog povjerenstva za procjenu štete od elementarne nepogode kojom je predsjedavao Dušan Alebić uz nazočnost pročelnika za poljoprivredu i gospodarstvo Virovitičko - podravske županije, Željka Viljevca.
Vpž

- 21:13 - Isprintaj - #

Vrlo visoka koncentracija peludnih zrnaca ambrozije u Virovitici

zzjz


Visoke koncentracije visoko alergogenih peludnih zrnaca ambrozije za područje grada Virovitice i njene okolice započela se javljati od 07.08.2007.g.
Do 16.08.2007.g. koncentracija peludnih zrnaca ambrozije se dnevno kretala između 53 do 200 PG/m3 zraka. Nagli porast vrijednosti, odnosno vrlo visoka koncentracija peludnih zrnaca ambrozije zabilježena je 17.08.2007. ( petak ) kada je pronađeno ukupno 720 peludnih zrnaca ambrozije u m3 zraka, a najviše vrijednosti su zabilježene između 8 i 14 sati tog dana. Trend visokih koncentracija ambrozije nastavljen je u suobtu i nedjelju.

zzjz


Poznato je da samo 30 zrnaca ambrozije stvara alergijske reakcije te osobama preosjetljivima na peludna zrna ambrozije preporučuje se da ne borave na otvorenom zraku između 8 i 16 ( 17 ) sati, redovito koriste terapiju propisanu od liječnika, drže prozore zatvorene ili da borave po mogućnosti u klimatiziranom prostoru, ne suše rublje na otvorenom, redovito se otuširaju i operu kosu kada se vrate izvana, te treba pripaziti da se ne konzumiraju namirnice koje imaju križnu reakciju sa antigenima ambrozije.
VIŠE:Monitoring peludi
Fotografije i tekst:Zavod za javno zdravstvo Vpž

- 21:05 - Isprintaj - #

Velika Gospa u Kladarama

U čast zagovornice obitelji

Brojni hodočasnici na blagdan Velike Gospe pohrlili su u velika Marijanska svetišta, a prepuna vjernika bila je i nedavno potpuno obnovljena, od krovišta, fasade, okoliša i unutarnjeg interijera kapela Blažene Djevice Marije na nebo uznesene - Velike Gospe u Kladarama.

- Mnoge su oči bile uprte u lik Blažene Djevice Marije zaštitnice i zagovornice obitelji. Blažena Djevica Marija, na nebo uznesena, majka je i pomoćnica svih nas ljudi ako je iskreno molimo - na misnom slavlju u Kladarama rekao je velečasni Ivica Puškadija mlađi.

Proštenje u Kladarama upotpunjeno je nogometnim utakmicama u okviru tradicionalnog nogometnog turnira posvećenog Zdravku Pankasu iz Kladara, poginulom mladom vitezu u Domovinskom ratu. Na turniru su sudjelovali nogometni klubovi Pitomača, Croatia Grabrovnica, Podravske Sesvete i domaćin. Pobjednički pehar osvojili su nogometaši Croatie.

Barica Mihoković
Virovitički list

- 21:02 - Isprintaj - #

Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari

Dana 20.08.2007.godine u Virovitici i mjestu Križnica temeljem naloga županijskog suda u Bjelovaru,provedena je opsežna akcija od strane pol.službenika PU virovitičko-podravske,kojom prilikom je provedeno šest pretraga doma i ostalih prostorija u kojima prebivaju 31-godišnji M.K.,53-godišnji A.S.,43-godišnji Z.K.,(njegova majka)81-godišnja M.T.,60-godišnja I.S.i 43-godišnji D.V.Tom prilikom pronađeno je pet ručnih bombi,lovačka puška,više dijelova
za oružje,nekoliko stotina komada streljiva raznih kalibara,6 ribarskih mreža te oko 100 kg mesa divljači.
Protiv M.K.,A.S.i D.V. nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu slijedi podnošenje Kaznenih prijava,kao i podnošenje Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom Prekršajnom sudu u Pitomači.
PU Virovitičko-podravska

- 17:45 - Isprintaj - #

20.08.2007., ponedjeljak

"Sesvečice"najbolje u pjevanju crkvenih pjesama

U konkurenciji 23 folklorne skupine iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Francuske, Italije i Mađarske, okupljenih ovog vikenda u Sikirevcima kod Slavonskog Broda na natjecanju u pjevanju crkvenih pjesama, najbolji je zbor Hrvatskog folklornog društva 'Sesvečice' iz Podravskih Sesveta. To je bilo 10. okupljanje te vrste, održano u sklopu priredbe 'Susreti naroda i kultura', a tajnik i voditelj 'Sesvečica' Josip Cugovčan napominje da naslov najboljeg još mora biti potvrđen:
- 'Jedino nam je rečeno da ćemo morati doći u Zagreb i razgovarati o organizaciji Smotre crkvenog pjevanja u Podravskim Sesvetama. No ne ovisi to samo o nama nego i svećeniku i strukturama Općine.'
Potonjim riječima Cugovčan je ciljao na izostanak općinske potpore pri organiziranju natjecanja crkvenih zborova. Društvo je, naime, već dva puta pobijedilo na tom natjecanju i oba puta zbog novčanih problema moralo odbiti ulogu domaćina. Cugovčan ipak vjeruje da će ovaj put Općina drugačije reagirati, ali se uzda i u tradicionalnog pokrovitelja 'Susreta naroda i kultura' Hrvatski sabor, te Županiju i druge izvore novca.
- 'Ako se neće moći održati u Sesvetama, održat će se u nekom drugom mjestu, možda u Koprivnici.'
Cugovčan je na kraju izdvojio da je naslov najboljeg osvojilo 20 sesvetskih pjevačica i pjevača te da će, bez obzira gdje će se održati, iduće natjecanje zborova okupiti bar 25 skupina iz Hrvatske i inozemstva.
Radio Koprivnica

- 17:20 - Isprintaj - #

Prijave za 4. Izložbu voća i povrća i ostalih poljoprivrednih proizvoda VPŽ, do 25. kolovoza

I ove godine održati će se Izložba voća i povrća i ostalih poljoprivrednih proizvoda Virovitičko – podravske županije. Izložba će se održati 1. rujna u Virovitici i biti će četvrta po redu. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva uz organizaciju Virovitičko – podravske županije i Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu Virovitičko – podravske županije. Prijave za navedenu izložbu mogu se dati na broj telefona 033/782 – 002 kod gospodina Ivana Ključeca zaključno do 25. kolovoza 2007. godine.
Vpž

- 17:14 - Isprintaj - #

18.08.2007., subota

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 18.08. 2007. godine
NESREĆE U CESTOVNOM PROMETU
Dana 16.08.2007. godine
- Pitomača, prometna nesreća sa materijalnom štetom
Dana 17.08.2007. godine
- Pitomača u 21,45 sati u Dravskoj ulici teške tjelesne ozljede zadobio je biciklist prilikom udara osobnog vozila.

- 08:47 - Isprintaj - #

Uređivanje prostorije AD Pitomača

Nakon 3 mj. od kako su dodijeljene prostorije udruzi Ping i AD Pitomača u njih se nije moglo useliti. Udruga Ping je krenula sa uređivanjem ali prestala. Ovih mjeseci bilo je teško stupiti u kontakt sa voditeljima udruge da saznamo u čemu je problem. Tako da nismo znali da li će dovršiti započeto postavljanje parketa. Danas je voditelj udruge Ping potvrdio da odustaju od prostorije i da neće nastaviti uređivati te da prepuštaju svoj dio AD Pitomači. Prostorija ne odgovara njihovim potrebama jer je mala.
Ovo je bila dozvola za nas da preuzmemo uređivanje svojim sredstvima i trenutnim mogućnostima. Danas je prostorija očišćena, postavljena zavjesa i slike. Stol sa stolicama i polovna tepih staza privremeno. Trebat će stol za računalo, meteorološku postaju (kad se kupi) i radio astronomiju. Stol za pisanje, mali sastanak, jer je i prostorija mala, biti će izrađen ovih tjedana od donatora kao i police za knjige i papire. Očekujemo da nam srednja škola vrati ili nadomjesti stolice i tri fotelje ustupljeno prilikom iseljavanja iz prostorije i podruma. Zidove još trebamo okrečiti a jedan zid iskoristiti za projekciju sa video projektora, kad se posudi. Udruga Ping je obećala da će nam omogućiti svoj bežični pristup Internetu što je bitno za meteo postaju.
AD Pitomača
Pitomača.net

- 01:03 - Isprintaj - #

17.08.2007., petak

Na prvom Festivalu sv. Roka drugo mjesto osvojio zbor mladih "Benedictus" iz Kloštra Podravskog

S pjesmom "Korak po korak" zbor mladih "IHTHIS" iz župe sv. Franje Asiškoga u Velikom Bukovcu pobijedio je na prvom Festivalu sv. Roka koji je održan u četvrtak 16. kolovoza u Draškovcu kao završni dio manifestacije "Rokovo 2007." u prigodi proslave župnog blagdana, 247. zavjetnog hodočašća Međimuraca sv. Roku i obnove tog drevnog zavjeta i dugogodišnje tradicije. Riječi pobjedničke pjesme napisala je voditeljica zbora Marija Međimorec, a uglazbio ju je Renato Štimac.Stručni ocjenjivački sud, kojim je predsjedao mo. Anđelko Igrec, voditelj Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, katedralni orguljaš i skladatelj, pohvalio je sve izvođače koji su nastupili s novim autorskim pjesmama napisanima u čast svetog Roka, te osobitu pohvalu uputio pobjedničkoj skladbi koja oduševljava i osvaja riječima i muzikalnošću. Pobjedničkom djevojačkom zboru mladih mo. Igrec čestitao je na 10. obljetnici postojanja, zahvalio na sudjelovanju u svim glazbenim priredbama u biskupiji te zaželio da se što više pjevaju riječi njihove nove uspješnice: "Od grada do grada, od boli do boli, tješi i njeguje, krijepi i voli, i danas još kuge ima, tko li će utjehu donijeti njima…" Ujedno je čestitao župniku vlč. Matiji Voniću i njegovim suradnicima koji su potaknuli i organizirali festival duhovnih pjesama koji je okupio zborove, skupine i soliste, što potvrđuje da se u Varaždinskoj biskupiji uz tradicionalnu crkvenu glazbu razvija i njeguje i nova duhovna glazba.
Stručni ocjenjivački sud, u sastavu mo. Igrec, prof. Branimir Magdalenić i prof. Jasmina Malek, drugim mjestom nagradio je zbor mladih "Benedictus" iz Kloštra Podravskog, za skladbu koju je napisao i uglazbio voditelj zbora fra Ivan Široki.
VIŠE:Varaždinska biskupija
Fotografija i tekst:Varaždinska biskupija

- 21:37 - Isprintaj - #

Sesvečice nastupaju u Sikirevcima

cugovcan cugovcan
30-ak članica i članova Hrvatskog folklornog društva Sesvečice iz Podravskih Sesveta nastupit će sutra u Sikirevcima, selu blizu Slavonskog Broda, na smotri crkvenog pjevanja. Tajnik i voditelj Društva Josip Cugovčan rekao je da će Sesvečani otpjevati tri vjerske pjesme, a ako osvoje prvo mjesto dobit će priliku naredne godine ugostiti zborove iz cijele Hrvatske. Podsjetimo da je sesvetsko Društvo do sada već dva puta bilo najbolje na tom natjecanju, no zbog nedostatka novca moralo je odbiti ulogu organizatora smotre.
Radio Koprivnica

- 21:20 - Isprintaj - #

Maratonska rekreativna biciklijada Đurđevac-Pakrac-Lipik

U nedjelju, 19.08.2007. god. u 06,00 sati sa središnjeg Trga sv. Jurja u Đurđevcu, kreće memorijalna maratonsko - rekrativna biciklijada "Đurđevac-Pakrac-Lipik". Isto se u održava u organizaciji UHBL PTSP Đurđevac, a povodom Dan branitelja Pakrac i Lipik. Prema dosadašnjim prijavama na ovu biciklijadu odlučilo se oko 100-tinjak biciklista sa područja Križevca, Koprivnice, Đurđevca, Pitomače i Virovitice, koji će se kretati "Podravskom magistralom".

Dio biciklista kreće iz Bjelovara, preko V. Trojstva i Šandrovca, te se glavnoj skupini pridružuje u mjestu Veliki Zdenci, gdje je planirana okrepa hranom i pićem, te zajednički nastavak dalje prema Pakracu. Putem će branitelji paliti svijeće i polagati vijence poginulim suborcima, a potom se na ulasku svećanog mimohoda "Pakrac-Lipik" u sam Lipik, pridružiti koloni, te na taj način obilježiti rečenu manifestaciju. Povratak iz Lipika predviđen je autobusima.
Đurđevac.com
forum
DANI BRANITELJA PAKRACA I LIPIKA 19.08.2007.

Biciklijada polazi u 6.00 sati saTrga Sv. Jurja u Đurđevcu. Planirani dolazak je isti dan u 15.00 sati u Pakracu.
Do samog dolaska u Pakrac slijedi službeni protokol;
- mimohod
- polaganje vijenaca i paljenje svijeća

Nakon službenog dijela slijedi kulturno zabavni program, a za sve one koji vole uživati u vodi, slobodno kupanje na otvorenim Lipičkim bazenima.

Povratak je predviđen u kasnijim satima, planiran je autobusima do konačnih odredišta sudionika, dok će se bicikli prevesti posebnim auto prijevozom.
Sve dodatne informacije biti će priopćene od organizatora na vrijeme.

Biciklijada će postati tradicionalna i održavati će se i narednih godina.
UHBL PTSP KK i VP županije

- 05:58 - Isprintaj - #

15.08.2007., srijeda

Radovi na mreži

ping


Slijedeći tjedan, ukoliko nas vrijeme posluži, vršit će se obimni radovi na mreži.
U plan je podizanje stupa na pristupnoj točki Lipica sa kojim bismo dobili mnogo kvalitetniji link prema Pitomači kao i prema Starom Gracu. Uz navedeno trebali bi se postaviti linkovi prema pristupnoj točki Prešpan te poduplati veza između Croming-a i Šenoine. Na pristupnoj točki Đurđevac ostali su samo linkovi koji bi također trebali ovaj tjedan biti postavljeni...
Također molim članove koji trenutno imaju problema sa spajanjem na mrežu da se strpe još malo dok mreža ne bude u potpunosti završena i dok sve ne bude na svojem mjestu. Ipak mi sve ovo radimo u svoje slobodno vrijeme i bez ikakove naknade.
Detaljnije informacije i vrijeme održavanja radova biti će kasnije objavljeni.
Marijan Rengel, predsjednik Udruge PING

- 21:31 - Isprintaj - #

Govoreći o Tuđmanu Šeks pobrkao Roosvelta i Lincolna !?

Predsjednik Hrvatskog sabora, Vladimir Šeks, otkrio je u središtu Virovitice, na prostoru ispred Gradske knjižnice i čitaonice, spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Ante Jurkića iz Zagreba. «Tri su bitna elementa koja su obilježila život dr Franje Tuđmana zbog kojih je, bez obzira na neke pogreške u unutarnjoj politici, zaslužio spomenik: neumorno zanimanje za pravo Hrvata na hrvatsku državu, promicanje ideje hrvatske slobode u svojim djelima i doktrina na sveopćoj hrvatskoj pomirbi», rekao je Šeks dodavši da podizanje spomenika Franji Tuđmanu u Virovitici ima višestruko značenje jer je upravo u Virovitici slomljena «četnička ideja o amputiranoj Hrvatskoj».

«Velikosrpski ideolozi zamišljali su Srbiju na liniji Karlovac – Karlobag – Virovitica, ali je ta ideja slomljena pod odlučnim vodstvom dr Franje Tuđmana u krvavom Domovinskom ratu»
, naglasio je Šeks dodavši kako Tuđmanov kip vizurom i porukom podsjeća na američkog predsjednika Teodora Roosvelta misleći vjerojatno na Abrahama Lincolna. Kip Franje Tuđmana je modeliran i izliven u bronci. Visina sjedeće figure je oko dva metra, a zajedno s izduženim brončanim postamentom postavljena na kamenom kvadru visine 50 centimetara. Poticaj za spomenik u Virovitici dala je Družba braće hrvatskog zmaja, kojoj su sve govornici redom zahvaljivali, a gradnju su financirali, svatko po 80.000 kuna, Grad Virovitica te lokalna komunalna poduzeća «Flora» i «Virkom».

franjo


Akademski kipar Ante Jurkić objasnio je kako je Tuđman prikazan prvenstveno kao intelektualac, vizionar i književnik. «U sjedećoj pozi Tuđman sugestivno komunicira sa sugovornicima, ovom slučaju s građanima Virovitice i cijele Hrvatske», izjavio je Jurkić. Na novinarsko pitanje o sličnosti s kipom američkog predsjednika Abrahama Lincolna Jurkić je izjavio: «Neka tumači kako tko hoće». Potvrdno je odgovorio i na pitanje: "Da li je Franjo Tuđman književnik".

Fotografija i tekst:Virovitica.net
-------------------------------------------

VIDEO: Franjo Tuđman, hrvatski Abraham Lincoln?
U sklopu obilježavanja Dana grada, Virovitica je za rođendan dobila spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Ne bi bilo ništa sporno da spomenik neodoljivo ne podsjeća na već viđeni kip američkoga predsjednika Abrahama Lincolna.
Dnevnik.hr

- 21:11 - Isprintaj - #

Nepotrebni Demanti

astroPitomaca


Kako vidimo Pitomaca.net je čitan portal koji u nekima pobuđuje želje za demantiranjem (Demanti=Odbacivanje/Odricanje... hrvatski) vijesti ili komentara. Iako su Demantirane vijesti bile prenijete sa izvornih stranica, ili portala. Iz Demanta koji je uslijedio nakon 2 i pol mjeseca od nastanka vijesti vidi se da je prozvana rubrika vijesti iz astronomije. Kako autor ovih redaka uređuje ove vijesti red je da se prouče navodni Demanti i odgovori na njih. Da ne bi posjetitelji portala zaista mislili da su netočne vijesti. Ovo je odgovor/ispravak Astronomskoj udruzi Mirko Danijel Bogdanić iz Virovitice da se na Pitomačkim stranicama pišu netočne informacije. Ove tvrdnje ne stoje. Vjerojatno potaknuti upitima kako jedni mogu podržavati svoje udruge, materijalno, a drugi ne, rodila se potreba za ispravljanjem točnih činjenica ili umanjivanje. Što je nepotrebno jer ovdje nitko ne gubi već samo dobiva.

1. Potreba da se ograđuje astronomska udruga iz Virovitice od izdavanja vrijednog astronomskog zbornika, nije mi poznata, kada polovica tekstova uradak osnivača ili članova astronomske udruge iz Virovitice. U našem tekstu točno stoji da je vaša udruga predstavila zbornik a ne izdala, krivo ste pročitali našu vijest. Ako mislite da smo sada ispravili vijest možete pogledati pod arhivom iste vijesti na blogu Povratakpitomace.blog.hr. Vaš navod da udruga nema direktnog udjela u izradi citirano:"izdala/predstavila Virovitički astronomski zbornik. Ova tvrdnja naprosto nije točna", i dalje navodite "Virovitički astronomski zbornik je u cijelosti projekt gospodina prof. Zlatka F. Kovačevića". Ako idemo ovim stavom onda ni vaša tvrdnja nije točna. Na samim vašim stranicama piše, a sa kojih je prenošena vijest u Pitomaca.net: "Zbornik radova u povodu obilježavanja 15. obljetnice rada Astronomsko astronautičkog kluba osnovne škole Vladimira Nazora u Virovitici, zatim 245. obljetnice rođenja astronoma i prosvjetitelja Mirka Danijela Bogdanića te obnove rada Astronomske udruge Mirko Danijel Bogdanić". Nadalje piše "Virovitički astronomski zbornik zbirka je zapisa iz pera Virovitičana i njima bliskih suputnika...". Dovoljno objašnjenje i bespotrebno ograđivanje ili umanjivanjem udjela vaše udruge čiji osnivači, članovi imaju većinu tekstova..

2. Nekoliko puta ste pozivali u prostorije na sastanak udruge a nalazila se u : Nogometnom klubu Virovitica. Možda to nisu vaše prostorije ali tamo ste pozivali. Ako je negdje sastanak onda su to prostorije za sastanak udruge. Osobe u prostoriji, na objavljenim slikama, ste vi iz udruge ne netko drugi. Zašto to Demantirati ? Nastavak tvrdnje pod istom točkom: "...do sada nismo uvršteni niti u redovno financiranje od strane Grada ili Županije ... raspolažemo samo sredstvima prikupljenim od članarine ili sponzora.". Mogli bi opet reći da nije točno jer članovi nisu kupili teleskop niti novi uređaj za navođenje teleskopa. Već Grad Virovitica i Županija. Vidi se da nema potrebe biti uvršten u redovno financiranje Grada, jer je tada puno manji iznos, već se može nešto kupiti i citirano sa vaših web stranica: "Sredstva za nabavku montaže Astronomskom klubu škole donirao je Grad Virovitica povodom 15 godina uspješnog rada.". Na objavljenim slikama vidljivo je da sa teleskopom i novim uređajem ne rade djeca iz škole već vi iz udruge. Ova opaska je zato da opet ne bi demantirali da je to dobio školski klub a ne vi jer iz vašeg teksta proizlazi da udruga nema ništa. Ovime ne umanjujem ovaj način pomoći već pohvaljujem kao primjer kako se može podržati rad udruge i kluba u školi.

3. Ispravljati nečiji komentar da gradite zvjezdarnicu je opet bez potrebe. Vidi se da je netko poslao anonimni komentar i svatko može na taj način pisati što hoće i nije stav neke ustanove ili udruge. Komentar je kako se vidi namijenjen Pitomačkoj udruzi kao podsmjeh. Ako se sada imaju potreba ispravljati komentari sa "Demantima", cijelim člankom, na svakakve izjave anonimaca onda je to smiješno. Tada Vecernji.hr ili Dnevnik.hr ne bi imali mjesta za nove vijesti već samo za tekstove "Demanti" komentara. I da skratimo čemu razlog i ograđivanja od ideje, nekog iz vašeg kraja, da bi mogli iskoristiti koju klijet u Milanovcu za vašu zvjezdarnicu ?

Na kraju nije mi poznata potreba "Demanta" vaše primjera vrijedne udruge, kada je danas blagdan i lijepo vrijeme za promatranje površine Sunca i lijepog noćnog neba sa planetom Jupiter nad svodom. Sve vijesti koje su dolazile sa vaših stranica prenijete su iz pozitivnih namjera.

Branko Novosel
urednik astro-vijesti
Pitomaca.net

- 21:02 - Isprintaj - #

Demanti Astronomske udruge Mirko Danijel Bogdanić

Virovitica, 14. kolovoza 2007. godine
Poštovani,
prateći događanja na web sceni iz svijeta astronomije, a posebice napise o Astronomskoj udruzi Mirko Danijel Bogdanić iz Virovitice, naišli smo na nekoliko informacija na Vašim stranicama koje nisu točne, a tiču se Astronomske udruge Mirko Danijel Bogdanić. Stoga smo slobodni zamoliti Vas, a u cilju točnog informiranja javnosti, da objavite ovaj naš demanti. Ne želimo se ovom prilikom upuštati u rasprave o stanju astronomije u Pitomači i razloge s tim u svezi, no kako nas se često prozivalo, odnosno koristilo za usporedbe, izneseno je nekoliko činjenica koje nisu točne.

astroVtc


1. U nekoliko je tekstova spominjano da je novoosnovana udruga Mirko Danijel Bogdanić izdala/predstavila Virovitički astronomski zbornik. Ova tvrdnja naprosto nije točna. Virovitički astronomski zbornik je u cijelosti projekt gospodina prof. Zlatka F. Kovačevića koji je na njegovu pripremu utrošio godine rada, zajedno sa suradnicima koji su napisali svoje priloge za Zbornik. Njegovo članstvo u Astronomskoj udruzi Mirko Danijel Bogdanić nema ama baš nikakve veze s Virovitičkim astronomskim zbornikom, niti je Udruga učestvovala u tom projektu. Udruga je bila gost na predstavljanju Virovitičkog astronomskog zbornika baš kao što je bio gost i gospodin Novosel koji je također bio prisutan na predstavljanju Virovitičkog astronomskog zbornika, a koji je svojim prilogom isto pridonio bogatstvu sadržaja Zbornika.

2. Nedavno je na informacijskom web prostoru Pitomače, plasirana informacija da je Astronomska udruga Mirko Danijel Bogdanić dobila prostorije za sastanke i rad. Ta informacija također nije točna. Ne samo da nemamo prostorije, već do sada nismo uvršteni niti u redovno financiranje od strane Grada ili Županije. Dakle, za sada raspolažemo samo sredstvima prikupljenim od članarine ili sponzora. Fotografija kojom se potkrepljivala tvrdnja da smo dobili prostoriju, izvučena je iz konteksta za tu namjenu zajedno s potpisom ispod iste, a snimljena je na Osnivačkoj skupštini Astronomske udruge Mirko Danijel Bogdanić, i prikazuje prostoriju koju smo koristili, zahvaljujući ljubaznosti Nogometnog kluba Virovitica koji nam je dopustio da Osnivačku skupštinu održimo u njihovim prostorima.

3. Komentari u kojima se spominje tvrdnja o nekakvoj gradnji zvjezdarnice u Milanovcu nije istinita. Trenutno ne postoje ikakvi planovi za izgradnjom bilo kakvog objekta takve ili slične namjene. Astronomska udruga Mirko Danijel Bogdanić nema materijalnih sredstava za takav poduhvat niti nam je to prioritet. Kako još nemamo nikakvih osnovnih egzistencijalnih uvjeta za rad kao Udruga, neozbiljno je tvrditi bilo što slično. Sve o radu Udruge možete saznati sa naših službenih web stranica na adresama www.astronomi.hr i na www.astronomija.eu gdje možete, između ostaloga, pronaći i Plan rada Udruge u kojemu se ne spominje ništa od onoga što se pokušava plasirati na webu. Dakle, to što na našim web stranicama pronađete, jedino je točno i ništa mimo toga ne možemo prihvatiti kao mjerodavno o radu naše Astronomske udruge, a pogotovo ne informacije koje se plasiraju od treće strane. Pozivamo sve zainteresirane da slične informacije prvo provjere kod nas kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija i pridonijelo objektivnom informiranju jer je to u interesu svih strana.

astroVtc


Imate li ikakvih pitanja ne ustručavajte nam se obratiti putem naših web stranica i dobit ćete odgovor na sve Vaše upite. Isto tako, sve naše aktivnosti koje budemo u budućnosti poduzimali, bit će predstavljene na našim web stranicama, pa tako i informacija o nadamo se, dobivanju radne prostorije za Udrugu.

Srdačan pozdrav,
Danijel Reponj
potpredsjednik Astronomske udruge Mirko Danijel Bogdanić

- 11:45 - Isprintaj - #

14.08.2007., utorak

Prijave za ovogodišnji Eko Etno Hrvatska najkasnije do 20. kolovoza

Virovitičko - podravska županija sudjelovat će i ove godine u projektu „EKO ETNO HRVATSKA“ koji će se održati u sklopu Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma od 11. do 16. rujna 2007. godine. Cilj navedenog projekta je poticanje razvitka ruralnog područja, a ostvaruje se kroz izložbu domaćih, tradicijskih, autohtonih i ekoloških proizvoda i usluga karakterističnih za pojedinu županiju.
U želji da što kvalitetnije predstavimo specifične „proizvode“ našeg područja te na taj način potaknemo regionalni, gospodarski i ruralni razvitak pozivamo Vas na nastavak započete suradnje i sudjelovanje u realizaciji ovog projekta. Zainteresirani za predstavljanje svojih proizvoda i usluga na izložbenom prostoru Virovitičko - podravske županije mogu ispuniti Prijavni list koji se nalazi u rubrici „Natječaji“, te ga do 20. kolovoza 2007. godine poslati na fax. 033/722-465; poštom na: Virovitičko - podravska županija – Povjerenstvo za organizaciju nastupa Županije na sajmu «Eko-Etno Hrvatska 2007», Trg Ljudevita Patačića 1, 33 000 Virovitica, ili na e-mail: ured.zupana@vpz.hr.
Vpž

- 05:33 - Isprintaj - #

13.08.2007., ponedjeljak

Predstavljena zbirka pjesama Rajka Stilinovića 'Čez trnje rož dišečih'

rajko


Večeras je u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena nova zbirka pjesama 'Čez trnje rož dišečih' Rajka Stilinovića. U predstavljanju zbirke sudjelovala je pjesnikinja Pitomačanka Božica Jelušić. Skladbe na Stilinovićeve skladbe pjevala je operna pjevačica Barbara Othman uz pratnju Damira Hajduka. Stihove su čitali glumci Kazališta Virovitica Snježana Lančić-Prpić i Antun Vrbenski uz konferansu Trpimira Markotića.

rajko


Fotografije i tekst:ViroviticaOnline

- 22:20 - Isprintaj - #

Karta neba Pitomače na HTV-u


Zahvaljujući suradnji voditelja Astronomskog društva Pitomača Branka Novosela i najpoznatijeg hrvatskog meteorologa dipl.ing Zorana Vakule,na prognozi vremena Hrvatske radio-televizije vidjeli smo kartu neba Pitomače te čuli najavu za nadolazeću kišu meteora.
AD Pitomača

- 05:46 - Isprintaj - #

12.08.2007., nedjelja

Predstavljanje nove zbirke pjesama "Čez trnje rož dišečih"

U ponedjeljak 13.kolovoza u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica novu zbirku pjesama "Čez trnje rož dišečih" predstavit će pitomačanin Rajko Stilinović u 20 sati.Uz autora Rajka Stilinovića u predstavljanju sudjeluju:pjesnikinja Božica Jelušić, operna diva Barbara Othman, glazbenik Damir Hajduk te glumci Snježana Slavić i Igor Golub; voditelj priredbe Trpimir Markotić, domaćin Ivan Zelenbrz.
Knjižnica Virovitica

- 21:48 - Isprintaj - #

Turnir u Streetball-u

turnir
Glavni organizatori turnira su Općina Pitomača i Rekreacijsko društvo «Zeleno srce» Pitomača.
Turnir se održava od 15.08. do 19.08.2007. godine, u vremenu od 17,00 do 20,00 sati svaki dan, na košarkaškom igralištu u Pitomači
Ekipe
Svaka ekipa može prijaviti najviše 4 igrača, a prijave igrača mogu se vršiti do početka prve utakmice te ekipe na turniru.
Svaka ekipa mora odrediti kapetana ekipe koji će biti zadužen za kontaktiranje sa stručnim vodstvom turnira i zapisničkim stolom.Svaka ekipa mora imati jednake dresove ili majice.
Natjecanje
Ekipe će biti podijeljene u 2 ili više skupina, ovisno o broju prijavljenih ekipa.
Natjecanje se sastoji od 2 dijela (skupina i doigravanje):
-u srijedu, četvrtak i petak odigravati će se utakmice po skupinama, a u subotu i nedjelju na rasporedu je doigravanje.
-igra svatko sa svakim unutar svake skupine.
-nema bodova već omjer pobjeda i poraza.
-u slučaju istog omjera pobjeda i poraza uspoređuju se međusobni susreti, a naposljetku i koš-razlika.
Igra
•Igra se tri na tri i ekipa može započeti utakmicu jedino sa tri igrača u polju, bez obzira na dob ili spol.
•Igra se ograničava poenima ili vremenom. Igra se do 21 poen i/ili na razliku od 2 poena.
•Igra se ograničava na 20 minuta kada igra završava postojećim rezultatom. U slučaju izjednačenog rezultata igra se nastavlja do prvog postignutog koša, a loptu ima ekipa koja ju nije imala na početku utakmice.
•Početna lopta utakmice određuje se bacanjem novčića.
•Nakon svakog postignutog koša lopta ostaje u posjedu ekipe koja je postigla koš. Nakon svakog postignutog koša lopta se izvodi van reketa, odnosno ne može se pokušati poentirati iz reketa nakon prvog dodavanja izvana.
•Izmjene igrača se mogu vršiti po volji, kada i koliko često, ali se predlaže da se izmjene igrača vrše kada je lopta u posjedu ekipe koja želi vršiti izmjenu igrača. U suprotnome, igra se neće prekidati i eventualno postignut pogodak suprotne ekipe će biti priznat.
•Svaki koš postignut unutar linije 6,25 m vrijedi i broji se kao 1 poen.
•Svaki koš postignut izvan linije 6,25 m vrijedi i broji se kao 2 poena.
•Svaka ekipa ima pravo u svakoj utakmici na jedan time-out u trajanju od 30 sekundi. Za vrijeme time-outa vrijeme trajanja utakmice se zaustavlja. Time-out može pozvati svaki igrač ekipe na terenu ili na klupi, kad je njegova ekipa u posjedu lopte.
•Vrijeme trajanja utakmice se ne zaustavlja osim u slučaju povrede igrača, tehničkih problema, privremenog gubitka lopte ili namjernog zadržavanja lopte od strane igrača, ali odluke o tome donosi sudac utakmice.
•Vrijeme se obavezno zaustavlja kod svakog prekida igre od ulaska u posljednje dvije (2) minute utakmice.
Osobni prekršaji
•Svaka ekipa ima pravo počiniti u jednoj utakmici 5 osobnih prekršaja (bonus). Nakon ulaska u bonus, svaki osobni prekršaj se sankcionira sa slobodnim bacanjem. Nakon šutiranja slobodnih bacanja lopta pripada suprotnoj ekipi u slučaju postignutog koša, a u slučaju promašenog koša lopta ostaje u posjedu ekipe koja je uputila slobodno bacanje.
•U slučaju povrede igrača na kojem je počinjen prekršaj, igrači međusobno odlučuju tko će izvesti kaznena bacanja, ali to mogu biti samo igrači aktualne utakmice koji se nalaze na terenu.
•Svi prekršaji se ubrajaju u bonus.
Namjerni prekršaji
•Svaki namjerni prekršaj se sankcionira sa jednim (1) šutiranjem s linije slobodnih bacanja od igrača na kojem je počinjen prekršaj i loptom sa strane za novi napad. U slučaju povrede igrača na kojem je počinjen prekršaj, igrači međusobno odlučuju tko će izvesti kaznena bacanja, ali to mogu biti samo igrači aktualne utakmice koji se nalaze na terenu.
•Svaki igrač može počiniti najviše dva (2) namjerna prekršaja nakon čega se isključuje sa aktualne utakmice bez mogućnosti ponovnog igranja u toj utakmici.
•Nakon trećeg (3) dosuđenog namjernog prekršaja na turniru igrač više nema pravo igranja na turniru.
Tehnički prekršaji
•Mogu se dosuditi svakom igraču ili članu ekipe ukoliko je osoba navedena na Prijavnoj listi turnira, bez obzira da li je ta osoba izvan ili u igri.
•Tehnički prekršaji se sankcioniraju s jednim (1) slobodnim bacanjem i loptom sa strane za novi napad. Kazneni šut izvodi igrač kojeg odrede igrači na terenu ali to može biti samo igrač aktualne utakmice u tom trenutku.
•Svaki igrač može počiniti dva (2) tehnička prekršaja na utakmici nakon čega se isključuje sa aktualne utakmice bez mogućnosti ponovnog igranja u toj utakmici.
•Nakon trećeg (3) dosuđenog tehničkog prekršaja na turniru igrač više nema pravo igranja na turniru.

Učešća
•Svaka ekipa plaća učešće od 50,00 kuna, neovisno od broja igrača.

Ostalo
•Natjecanje u tricama. Kvalifikacije su svaki dan, a završnica 6 najboljih šutera u nedjelju.
•Javno izvlačenje skupina i ekipa bit će upriličeno 15.08.2007. godine u 17,00 sati u službenom kafiću turnira.
Napomena
•Organizatori i Organizacijski odbor turnira STREETBALL Basket challenge «No limit» ne odgovaraju za ozljede i/ili povrede igrača prije, tijekom i poslije turnira.
•U slučaju lošeg vremena turnir se odgađa za sljedeći lijep dan.
•Organizacijski odbor turnira zadržava pravo izmjene Službenih propozicija natjecanja koje se odnose na ograničavanje igre rezultatom ili vremenom, a u slučaju takvih okolnosti koje zahtijevaju da se poeni ili vrijeme igre smanje ili promijene zbog omogućavanja odigravanja turnira do kraja.
•Organizacijski odbor turnira zadržava pravo izmjene Službenih propozicija natjecanja koje se odnose na sustav doigravanja, a u slučaju takvih okolnosti koje zahtijevaju da se sustav doigravanja smanji ili promijeni zbog omogućavanja odigravanja turnira do kraja.
•U znak razumijevanja i prihvaćanja svaki igrač će potpisati Službene propozicije natjecanja.
Pitomača.hr


- 21:36 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 13.08. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 13.08.2007. godine zbog radova na elektro postrojenjima bez električne energije biti će potrošači u Pitomači od 09,00 do 09,30 sati dio ulice LJ: Gaja od broja 130 i 147 do 146 i 183

- 21:35 - Isprintaj - #

Nogometni susreti i rezultati

nogomet
Općinski se četvrtoligaši (NK «Pitomača» i NK «Croatia» Grabrovnica) približavaju završetku priprema za novu natjecateljsku sezonu koja započinje naredne subote, 18. kolovoza, te su protekloga tjedna odigrali nekoliko pripremnih utakmica. NK «Pitomača» u srijedu je na svom terenu ugostila nogometaše NK «Turanovac», članove 1. ŽNL Virovitičko-podravske županije i pobijedila sa visokih 8:1, dok su u subotu pitomačani gostovali kod novog trećeligaša NK «Virovitica», te su odigrali neodlučeno 1:1. Igrači NK «Virovitica» tijekom proteklog tjedna, točnije u četvrtak, bili su kobni za nogometaše NK «Croatia» iz Grabrovnice, koje su na svom terenu porazili sa visokih 6:0. Do početka prvenstvenih natjecanja u kojima, u prvom kolu, slijedeće subote, pitomačani ugošćuju nogometaše NK «Slatina», a grabrovčani u nedjelju nogometaše NK «Mladost» Kloštar Podravski. I jedni i drugi nastupiti će danas i u srijedu u Kladarama, na tradicionalnom, memorijalnom turniru u spomen na poginulog hrvatskog branitelja Zdravka Pankasza, na kome uz njih i domaćine nastupaju i nogometaši NK «Drava» iz Podravskih Sesveta. Danas se, s početkom u 16,00 sati, sastaju NK «Croatia» - NK «Drava», a nakon njih od 18,00 sati na rasporedu je utakmica NK «Sloga» - NK «Pitomača». Pobjednici će u srijedu igrati za prvo, a poraženi za treće mjesto.
Pitomača.hr

- 21:31 - Isprintaj - #

11.08.2007., subota

Suze sv. Lovre 12-13. 08.’07.

Stigao je mjesec kolovoz a s njime i jedna nebeska pojava zvana nebeske krijesnice ili zvijezde padalice. Sredinom ovog mjeseca, osobito 12 na 13 kolovoz, možemo vidjeti meteorski potok Perzeidi.
Svatko tko ima želje vidjeti kako nebeski kamenčići ulaze u Zemljinu atmosferu može u dvorištu svoje kuće od 22 sata do 4 ujutro promatrati ovaj mali nebeski vatromet.




Od kuda dolaze nebeski kamenčići ?

Najmanja svemirska tijela koja okružuju cijeli Sunčev sustav u obliku velikog oblaka nazivaju se meteoroidi. Oni stvaraju niz prekrasnih pojava koje plijene svojom ljepotom. Meteoroidi su sitne čestice međuplanetarne prašine, koji nastaju najčešće "otapanjem" repatica (kometa). Poznato je da su repatice sastavljene od leda i čestica prašine, kao gruda snijega, uz organske tvari kao metanol i ugljikovodik. Meteorski potok Perzeidi nastali su raspadom repatice Swift-Turttle u niz sitnih komada leda i kamenčića. Repatica u jednom komadu otkrivena je 1862. godine. Malo kasnije otkriveno je da repatica za sobom vuče veliki oblak meteoroida odnosno da se raspada. Sam komet obilazi Sunce jednom u 130 godina.
ad
Što su nebeske krijesnice ?

Naš stari naziv za meteore je nebeska krijesnica ili proletuša. A nastaju kada meteoroidi ulaze u Zemljinu atmosferu. Zbog velike brzine od oko 60 km/sek sila trenja s česticama zraka uzrokuje veliko zagrijavanje do ionizacije molekula zraka što daje svjetlost. Ova svjetlost naziva se meteor. Sjaj može trajati od sekunde do nekoliko minuta. Meteoroidi se počinju "paliti" na visini od oko 90 km.

Što je zviježđe Perzej ?

Stari narodi su pojedine zvijezde u mašti povezali u slike, grupe zvijezda koje nazivamo zviježđa, da bi se lakše snalazili na nebu ili kod navigacije pri plovidbi. Jedno od zviježđa zove se Perzej. Prema grčkoj mitologiji, Perzej je bio jedan od najvećih grčkih junaka. Sin Zeusa i Danaje. On je bio taj koji je odsjekao glavu strašnoj Meduzi, jednoj od tri Gorgone, a koja je svojim pogledom ljude pretvarala u kamen. Njen opasan pogled izbjegao je gledajući je u uglačani štit. Vraćajući se sa svoje velike avanture našao je princezu Andromedu vezanu lancima za stijenu na obali Etiopije. Andromeda, kćerka kralja Cefeja i kraljice Kasiopeje bila je prinesena kao žrtva strašnoj morskoj nemani Cetusu kako bi ovaj prestao pustošiti obale Etiopije. Jašući na krilatom konju Pegazu, Perzej je pobijedio neman tako što je prema Cetusu usmjerio glavu Meduze čiji ga je pogled okamenio. Tako je ova cijela mitološka grupa zviježđa postavljena u isto područje neba. I kada pogledate prema sjevernom nebu možete vidjeti ove junake iz priče baš kako su ih vidjeli maštoviti stari Grci. I kao na filmskom platnu oživjeti avanture Perzeja. Stari narodi su zvijezde povezali u slike da bi se lakše snalazili na nebu, odnosno kod navigacije pro plovidbi.
ad
A Suze sv. Lovre ?

Lovro (Lorenzo) bio je učenik pape Siksta II. Bio je vrlo vrijedan i mlad i zaslužio da bude jedan od sedmorice uglednih rimskih đakona. Uskoro je postavljen kao protođakon. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, Papa je rekao da ga čeka teška borba za vjeru. Bavio se bibličarstvom i sačinio je popis svih članova rane Crkve kao i popis sakrivenog novca Crkve. Papa je jednog dana rekao đakonu Lovri neka povjeren mu crkveni novac podijeli siromasima. Lovro je poslušao te pošao u Hipolitovu kuću, u kojoj je bila ubožnica za siromahe. Sve im je podijelio. Zbog ne slaganja sa vlašću Siksta II bio je uhićen i osuđen na smrt. Lovro je shvatio da će uskoro doći red i na njega. Imperator Valerijan čuo je za novac koji čuva Lovro te ga dao uhititi 6. kolovoza 258.g. Kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, uperio je prst u siromahe govoreći: "Evo blaga Crkve!". Zbog prkosa bio je mučen, izbičevan te na roštilju spaljen. Nalazeći se na tom užarenom mučilu, dobacio je vojnicima: "Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!". Mučeništvo se sv. Lovre prema pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258.g. Tako se tradicionalno kip sv. Lovre prikazuje sa roštiljem u ruci. Na mjestu njegova mučenja podignuta je Bazilika di San Lorenzo u Rimu. Nebeske krijesnice koje se pojavljuju tih dana u znak na ovaj događaj nazivaju se suze sv. Lovre.

Kako promatrati Perzeide, meteore ?

Iskusni promatrači svemirskih zbivanja znadu da se za svako noćno promatranje treba odjenuti prikladno vremenskim uvjetima. Ljeti je dobro imati duge rukave ako dočekujete jutro, a zimi se treba što "deblje" odjenuti i obući. Mjesto za promatranje je pogodno ako nebo ne obasjava ulična rasvjeta jer ona smanjuje vidljivost nebeskih objekta. Možete otići u svoj vrt koji je nasuprot ulice. Za promatranje meteora koriste se ležaljke za sunčanje ili stolice sa pokretnim naslonom. Okrenute prema zviježđu, iz kojeg izlaze meteori. Točka iz koje izlaze meteori naziva se radijant. Smješten u sjevernom dijelu zviježđa, između zviježđa Perzeja i zviježđa Kasiopeje. Priložena karta olakšati će vam pronalaženje zviježđa. Dovoljno se okrenuti prema sjeveroistoku i prepoznati junaka Perzeja na nebu. Treba znati da se zvijezde zajedno sa zviježđima okreću oko zvijezde sjevernjače. Kako vrijeme prolazi pomiče se i mjesto iz kojeg izlaze meteori. Jednom kad se udobno smjestite možete uživati u brojanju, određivanju boje i sjaja meteora. Meteori se i službeno broje na način da u paru, jedan je zapisničar drugi promatrač, bilježe svoja opažanja u tablice. Zadnjih godina koriste se i posebne kamere sa računalnim programima koje snimaju i broje meteore a u Hrvatskoj ih ima nekoliko. Rezultati se šalju međunarodnoj organizaciji za praćenje meteora u Italiji. Školarci svoj rad prikazuju na školskim natjecanjima.
Treba još znati da se najveći broj meteora vidi tek iza ponoći kada je naše mjesto promatranja okrenuto prema otvorenom svemiru, suprotno od Sunca.
ad
Kako snimiti meteore ?

Ako imate video kameru i stalak možete usmjeriti kameru prema zviježđu i uključiti noćno snimanje. Trebate paziti da svakih 10-20 min pomaknete kameru prema zviježđu koje se kreće na nebu. Isto vrijedi i za digitalne foto aparate. Ako imate mogućnost da digitalni aparat sam radi snimke u vremenskim razmacima odlično. Podesite na najveću osjetljivost od 400 do +1000 ASA usmjerite prema zviježđu i uključite slikanje. Ako napravite dobru snimku ili slike javite nam se. Ove slike su uvijek dobro došle u časopisima i knjigama.
ad
Promatranje na Zvjezdarnici Vila

Za same mještane Pitomače najbolje mjesto biti će zvjezdarnica na “Brenerovoj Vili”. Nalazi se iznad Pitomače na 127 m i otvoren je pogled na skoro cijelo nebo. Ulična rasvjeta smanjuje vidljivost prema istoku. Navečer od 21h ako bude vedro zvjezdarnica će biti otvorena a terasa idealna za snimanje i fotografiranje.

Branko Novosel
AD Pitomača

- 19:53 - Isprintaj - #

10.08.2007., petak

Nove kante za smeće

Obavještavamo Vas da je Komunalno Pitomača d.o.o. uz suradnju Općine Pitomača i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organiziralo nabavu plastičnih kanti za komunalni otpad, zapremine 120 litara za sve korisnike usluge odvoza smeća s područja Općine.
Molimo Vas da nadalje svoje smeće stavljate u dobivene tj. zadužene kante,
vodite brigu o urednosti kante, mehaničkom oštećenju ili eventualnom otuđenju iste o čemu ste nas dužni obavijestiti u roku od 48 sati.

Vreće i slično pored kanti nećemo više uzimati.

Budući da Vam je kanta dana na korištenje, u slučaju preseljenja, odustajanja od odvoza, otuđenja ili uništenja iste krivnjom korisnika, dužni ste isto prijaviti u Komunalno Pitomača d.o.o., vratiti urednu (opranu) kantu ili podmiriti troškove nabave kante.
Ukoliko niste zadužili kantu, molimo Vas da dođete u Komunalno radi zaduženja iste, te ujedno uskladite eventualna dugovanja za odvoz smeća.
Prema Odluci o komunalnom redu Općine Pitomača, Sl. Novine Općine Pitomača 9/01., kućnim otpadom se smatraju otpaci koji se u približno jednakim količinama svakodnevno stvaraju u stambenim i poslovnim prostorijama, dvorištima i drugim prostorijama i prostorima pravnih i fizičkih osoba i građana (ambalaža, prašina, otpaci biljnog porijekla, otpaci tekstilnog porijekla te drugi otpaci koji nastaju u stanu, poslovnoj prostoriji, podrumu, tavanu, dvorištu), osim otpada od tekstila nastalog preradom i sortiranjem.
U gore navedeno se ne ubraja: cigla, pijesak, šljunak, zemlja, trava sa korijenjem i zemljom, debelo granje i sl.

Uz poštovanje,Za Komunalno Pitomača d.o.o.-Mr. sc. Marijan Berdin dipl. ing.
KOMUNALNO PITOMAČA D.O.O.
PITOMAČA, Vinogradska 41
MB: 0533904
Tel.033/782-202
Fax: 033/783-501
e-mail: komunalno@inet.hr

- 21:37 - Isprintaj - #

Virovitica kupila novi astronomski uređaj

Stigao je novi računalno upravljani stalak (montaža) za školski teleskop Celestron u OŠ Vladimir Nazor u Virovitici. Sa ovim pomagalom neusporedivo će se brže pronalaziti zanimljivi nebeski objekti za promatranje i fotografiranje. Ovaj stalak sadrži pravo malo računalo koje u svojoj memoriji ima 40.000 različitih nebeskih objekata i mogućnost upisa položaja novih objekata – repatica, planetoida ...
Sredstva za nabavku ove opreme, kao i sva dosadašnja Astronomskom klubu škole donirao je Grad Virovitica povodom višegodišnjeg uspješnog rada.
Uz ovu opremu novoosnovana Astronomska udruga Mirko Danijel Bogdanić ima i svoje prostorije za sastanke i rad.
vijest i slika:www.astronomi.hr

1. komentar
Evo lijepi primjer kako pametni ljudi na vlasti mogu ne samo podržati nego podržavati školski klub i astronomsku udrugu. Od kako je osnovana astronomska udruga u Virovitici otvorena su im sva vrata za novu opremu i podršku gradske i županijske vlasti. Pitomačani mogu samo pognuti nos i gledati kako sve prolazi pokraj njih i ide naprijed. Oni koji prate ovaj portal i medije znadu da je naša astronomska udruga kao i školska astronomska grupa prije nekoliko godina zatražila kupnju slične opreme. Početkom godine je i javno prozvala ljude od vlasti da ispune svoja kakti predizborna obećanja. Kratko i jasno su navedene potrebe kupnje malog teleskopa za OŠ Petra Preradovića i Meteorološki uređaj za Pitomaču. No kao što vidite i čitate ništa. Pisani odgovor je bio da za te stvari nema novaca, za sada. Možda je ipak zaključeno da to nije interesantno u Pitomači ?!? Nađena je nova prostorija za rad udruge, koja je trebala biti zajednička sa udrugom Ping. Udruga Ping je krenula sa preuređenjem prije 4 mj. i sve napustila. Sada je prostorija neupotrebljiva, nedovršena. Navodno zbog savjeta da se prekine jer se prostorije natrag vračaju vrtiću ili maloj školi. Pa čemu nekom uređivati prostoriju. Isti slučaj se već jednom dogodio i u danas srednjoj školi. Prostorije su okrečene i namještene da bi se nakon toga namještaj nasilno iselio u podrum. Sve stvari iz škole od udruge, arhiva, knjige, radovi mladih, velika ručno crtana pokretna karta neba od prof. Puškaša je bačeno na smetište Klisu. U isto vrijeme je i cijela ostavština kino kluba Slavica također bačena u isti podrum da trune na vlazi. Neki ljudi zbilja nisu normalni ili su imali pijane glave. Astronomska udruga Pitomača i dalje nema adresu u Republici Hrvatskoj !
Svi mediji u Hrvatskoj su izvijestili o našoj poznatoj zvjezdarnici i potrebi za nabavom novih instrumenata. Cijela jedna emisija HRTa “Opća praksa”, koju vode cijenjeni hrvatski intelektualci, nisu mogli shvatiti kako domaći ljudi mogu zatirati sve što su naslijedili i kad odlaze sa vlasti iza sebe ostavljaju samo dugove, novo otvorene gostionice i kladionice.
Ovih dana urednici raznih TV emisija i Internet portala interesiraju se o rezultatima podrške. U jesen kada počinju nove TV sheme astro udruga biti će češće u mozaičnim i znanstvenim emisijama.

AD Pitomača
2. komentar
Žalosno je da su ljudi u vašem poglavarstvu toliko željni vina i pečenja na ulici, vjerojatno nemaju kod kuće što jesti. Podići će ruku Za samo ako se to može zagristi i popiti ali da se to i vidi. Ovako astronomi vaši uređaji nisu njima zanimljivi.
Ž.M. Zagreb
3. komentar
Nakon smjene vlasti u Virovitici imamo ljude koji znadu kako podržati ljude sa idejama
Priča se da će iduće godine u Milanovcu krenuti sa izgradnjom male zvjezdarnice nešto kao vaša ili veća sa boljim teleskopom
Kad se to napravi vaša zvjezdarnica moći će jedino biti kao muzej
Virovitica će preuzeti vaš naziv poznatih astronoma kad vas ili vaših glavara nije briga osim za slikanje i rezanje vrpci
Vi eto možete preuzeti mjesto županijskog zabavnog parka sa kotlo-vinom i muzikom he he

Damir.Virovitica
-----------------------------
komentari:Pitomača.net

- 17:50 - Isprintaj - #

"Problemi naši svagdašnji"-emisija Pitomog Radija

Nedavno je Pitomi Radio (93,5 MHz) pokrenuo novu emisiju petkom u 10.00 sati "Problemi naši svagdašnji" gdje slušatelji mogu postaviti pitanja koja ih zanimaju.Zašto nema struje u nekim dijelovima Križnice?Što napraviti sa psima lutalicama?Zašto su komunalni kontejneri u bojama?Zašto ne rade ulične svjetiljke u nekim ulicama?Kada će se asfaltirati pješačka staza u Kladarama?Kada će se popraviti cesta od Drave do Starog Graca?Tko je novi komunalni redar?Za ta i slična pitanja Pitomi Radio će pronaći odgovorne osobe koji će Vam stručno odgovoriti petkom u 10.00 sati a odgovore koje odgovaraju stručne osobe iz Općine Pitomača možete pročitati i na njihovim stranicama.Zahvaljujući glavnoj urednici Pitomog Radija Ines Giba,SVE odgovore ćete moći pročitati i na PovratkuPitomače i na Pitomači.net.

pitomi


1. Imam drvenu kućicu na Križnici,koju bih sada zamijenio sa zidanom na istom mjestu pa me zanima koji su mi sve papiri potrebni za izgradnju iste?
Odgovor:opcina
U Općini Pitomača možemo provjeriti da li se Vaša parcela nalazi unutar građevinske zone što je osnovni preduvjet za gradnju. Građevinske zone ucrtane su u Prostornom planu uređenja općine Pitomača.Poslove vezane za izdavanje dokumentacije potrebne za gradnju (lokacijska i građevinska dozvola) obavlja Ured državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji, Služba za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i graditeljstvo, sa sjedištem u Virovitici (telefon centrale 033 743 111).

2. Tko je odgovoran i tko će sanirati oštećenja ceste u predjelima Greda i Lenišće koja su nastala prijevozom šljunka? Uopće, je li prijevoz tom rutom legalan?

Odgovor:opcina
Izvoz šljunka sa postojećih deponija na obali rijeke Drave jednim se dijelom vrši nerazvrstanim cestama koje prolaze predjelima Greda i Lenišće, te se kroz ulicu Tina Ujevića nastavlja lokalnom cestom prema Podravskim Sesvetama. Lokalna cesta potpada pod režim održavanja Županijske uprave za ceste Virovitičko-podravske županije, dok prvi dio navedene trase koji se odvija nerazvrstanim cestama potpada pod režim održavanja lokalne samouprave, odnosno općine. Općina Pitomača u svojem proračunu za svaku godinu osigurava određena financijska sredstva potrebna za financiranje popravka asfaltiranih cesta. Općinsko je poglavarstvo 21. lipnja ove godine, na svojoj posljednjoj sjednici, temeljem provedenog javnog nadmetanja izabralo najpovoljnijeg ponuditelja za izvođenje radova na modernizaciji i investicijskom održavanju kolnika u Pitomači i naseljima općine Pitomača. Određena stavka ponude odabranog ponuditelja («Poduzeće za ceste» d.o.o. Bjelovar) odnosi se i na popravak asfaltiranih cesta (3.000 m2), te će se po potpisu ugovora sa odabranim ponuditeljem sanirati i oštećenja nastala na navedenoj dionici. Po izvedenoj sanaciji navedene dionice Općinsko će poglavarstvo razmotriti mogućnost ograničavanja nosivosti, odnosno preusmjeravanja kamionskog prometa prema lovačkom domu, Dravskoj ulici i izlasku na magistralnu cestu D-2 kod Duhanskog instituta.

3.Je li i kada je, ako je, planirana izgradnja općinskog vodovoda u Dinjevcu?

Odgovor:opcina
Projekt vodoopskrbe općine Pitomača obuhvaća izgradnju vodovodne mreže u svim naseljima na području općine, pa tako i u Dinjevcu. Postojeća građevinska dozvola za izgradnju vodovodne mreže pokriva i naselje Dinjevac, no prioritet u izgradnji vodoopskrbnog sustava u ovome je trenutku na završetku uređaja za deferizaciju vode na pitomačkom vodocrpilištu, te izgradnji vodospreme u Sedlarici, a sve radi stavljanja u funkciju do sada izgrađene vodovodne mreže na području općine. Izgradnja vodovoda kroz naselje Dinjevac planski je vezana uz izgradnju vodospreme Sedlarica, no projektom je ostavljena i mogućnost napajanja ovog naselja spojem na pitomačku vodovodnu mrežu uz postojeću željezničku prugu.

4.Tko mora popraviti razbijeno ogledalo koje pomaže lakšem odvijanju prometa na raskrižju kod crkve u Turnašici?

Odgovor:opcina
Prometnica uz koju je postavljeno ogledalo koje pomaže lakšem odvijanju prometa na raskrižju kod crkve u Turnašici spada u kategoriju lokalnih cesta, te je njeno održavanje u domeni Županijske uprave za ceste Virovitičko-podravske županije. U općinskim službama zaprimljena je prijava o razbijenom ogledalu, a pitanje o istome ponovljeno je i u Vašoj emisiji. Općinske su službe o razbijenom ogledalu izvijestile Županijsku upravu za ceste, koja je izdala narudžbu za nabavu novog ogledala, te će ga postaviti odmah po njegovoj isporuci od strane ovlaštenog dobavljača.

5.Da li se ikada planira proširenje kanalizacijske mreže na Strossmayerovu ulicu u Pitomači?

Odgovor:opcina
Kanalizacijska mreža planirana je za kompletno području naselja Pitomača, no prioriteti pri izgradnji kanalizacijske mreže u Pitomači, zbog financijske pogodnosti, dani su ulicama kod kojih je moguće kanalizacijsku mrežu izvesti uz pomoć prirodnog pada, kao gravitacijsku, u odnosu na ulice gdje prirodnog pada nema, te se mreža izvodi pomoću prepumpnih stanica, što povećava troškove izgradnje.Ulica J.J.Strossmayera spada u ulice gdje nema prirodnog pada, te za istu još nije izrađena projektna dokumentacija, jer je prilikom snimanja terena i definiranja tzv. projektnog zadatka utvrđeno da je kanalizacijsku mrežu za ulice J.J.Strossmayera, J.Draškovića, M.P.Miškine (do T.Ujevića) i I.Mažuranića, moguće izvesti samo po sistemu prepumpnih stanica.

6.Tko je nadležan za rješavanje problema sa psima lutalicama? Može li se i na koji način taj problem riješiti?

Odgovor:opcina
Na temelju odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti životinja i veterinarskoj djelatnosti, Općina Pitomača donijela je Odluku o uvjetima i načinu držanja pasa, mačaka i ostalih kućnih ljubimaca, te o načinu postupanja s neregistriranim psima i mačkama lutalicama na području općine Pitomača. Navedenom odlukom su djelatnici komunalnih organizacija, članovi lovačkih društava, lovočuvari i lugari ovlašteni da u suradnji sa nadležnim veterinarskim inspekcijama, uklone pse lutalice na području općine. Uhvaćeni psi eutanizirati će se ukoliko se tijekom deset dana isti ne preuzmu od strane držaoca. Tako je u teoriji, dok je u praksi je problem daleko veći. Na području općine ne postoji registrirana pravna ili fizička osoba koja može provoditi eutanaziju ili tamanjenje pasa lutalica, a ne postoje niti uvjeti za njihovo držanje u karanteni propisani period. Dolazak ovakve službe iz Bjelovara na akciju u Pitomaču provjereno je skup, a rezultat neizvjestan. Stoga je u nekoliko navrata rješenjem nadležne veterinarske inspekcije o eutanaziji ili tamanjenju pasa lutalica naloženo tamanjenje pasa lutalica uz osiguranje nazočnosti djelatnika Policijske postaje Pitomača i članova mjesnih lovačkih društava. Na području naselja i u krugu od 500 metara od najbližih kuća nije dozvoljena upotreba oružja, a ne posjeduje se niti adekvatna oprema za hvatanje pasa lutalica u naselju, te ovakve akcije nisu dale rezultata. Rješenje je u osiguranju značajnijih financijskih sredstava za dugotrajnije i kontinuirano angažiranje registriranih pravnih ili fizičkih osoba specijaliziranih za ove poslove, kao što je slučaj i sa deratizacijom na području općine.

7. «Komunalno Pitomača» je na području općine Pitomača postavilo kontejnere za odlaganje smeća u bojama, no na njima nije označeno koji kontejner je namijenjen za koju vrstu otpada i to zbunjuje mještane. Postoji li mogućnost da se kontejneri obilježe i time uputi ljude u pravilno odlaganje otpada?

Odgovor:opcina
Od trenutka u kome je postavljeno pitanje vezano uz označavanje kontejnera koji su postavljeni u svim naseljima na području naše općine radi selektivnog zbrinjavanja kućnog otpada formiranjem tzv. «zelenih otoka» do danas, «Komunalno Pitomača» riješilo je i pitanje označavanja navedenih kontejnera, te je na istima navedena vrsta kućnog komunalnog otpada za koji ju namijenjeni. Prigodu za odgovor na ovo pitanje koristimo za mogućnost da mještane svih naselja pozovemo na selektivno prikupljanje i odlaganje komunalnog kućnog otpada na za to predviđenim mjestima (papir, staklo), te napominjemo da su kontejneri zelene boje postavljeni na «zelenim otocima» kod škola ili društvenih domova namijenjeni za prikupljanje komunalnog otpada iz škola i domova, a ne služe za odlaganje komunalnog otpada obližnjih kućanstava.

8.Da li je u planu asfaltiranje pješačke staze u Kladarama, ako jest, kada, ako ne zašto? Djeca pri povratku iz škole dio puta od autobusa do svojih kuća moraju proći po cesti tj. magistrali, a to je prilično opasno.

Odgovor:opcina
Namjera je Općine Pitomača da se na cijeloj dionici državne ceste D-2 koja prolazi preko područja općine, u naseljima Stari Gradac, Pitomača i Kladare, izgradi pješačka staza kako bi se pješacima omogućilo nesmetano i sigurnije kretanje od onog uz rub kolnika ove izuzetno prometne ceste. Velikim dijelom navedene dionice već je izgrađena odgovarajuća pješačka staza, a u izvedbi je dio kroz Pitomaču, Ulica Ljudevita Gaja, na potezu od benzinske stanice do obiteljske kuće Skender. Za realizaciju još preostaje dio Ulice Matije Gupca u Starom Gracu (na ulasku iz smjera Pitomače), te dionica u Kladarama. Iste neće biti rješavane u tijeku ove godine, budući da su financijska sredstva za ovakvu vrstu radova osigurana samo za započete radove, ali će se o osiguranju financijskih sredstava za izvođenje radova na navedene dvije dionice voditi računa prilikom izrade proračuna za naredno razdoblje.

9.Da li je i kada u planu asfaltiranje i sanacija ceste na dijelu od Drave do Starog Graca? Kamioni koji onuda prolaze po lošoj i prašnjavoj cesti rade još veću štetu i podižu veliku prašinu, čime uvelike otežavaju život mještanima koji žive uz tu cestu.

Odgovor:opcina
Na rijeci Dravi proteklih se godina vršilo vađenje šljunka, a prošle i ove godine provodi se čišćenje korita koje provode dvije za to, od strane Hrvatskih voda, ovlaštene tvrtke. Izvoz šljunka sa postojećih deponija vrši se dijelom Dravske ulice, čije je održavanje u nadležnosti Županijske uprave za ceste, dok se jednim dijelom vrši nerazvrstanom cestom koja ima izlazak na magistralnu cestu D-2 kod Duhanskog instituta. Općina Pitomača dogovorila je prije nekog vremena sanaciju navedene nerazvrstane ceste od strane tvrtki koje provode čišćenje korita, te je isto i izvedeno navozom šljunka i radom gredelja proteklog mjeseca. Asfaltiranje navedene dionice nije u planovima za naredni period.

10.Zašto općina intenzivnije i većim brojem objava ne oglašava važne oglase putem javnih medija? Naime, važni oglasi poput onog za prijavu nastalih šteta od suše i elementarnih nepogoda primjerice, na radiju se čitaju svega 2-3 puta maksimalno i događa se da ljudi, posebice poljoprivrednici i slični ne čuju oglase i zakasne s prijavama u propisanom roku.


Odgovor:opcina
Općina Pitomača posredstvom Pitomog radija objavljivanjem obavijesti i izvještavanjem u kronici dana i tjedna, kao i putem svojih internetskih stranica, sve važnije vijesti, objave, oglase, odluke, pozive i druge informacije pokušava plasirati do mještana naše općine, a putem mjesečne stranice u Virovitičkom listu sa svojim djelovanjem upoznaje i žitelje ostatka Virovitičko-podravske županije.Odmah po proglašenju elementarne nepogode od strane župana Virovitičko-podravske županije, dana 03. srpnja, Općina Pitomača putem Pitomog radija objavila je obavijest o proglašenju elementarne nepogode i poziv za prijavu nastale štete, koja se na Pitomom radiju emitirala minimalno tri puta dnevno zaključno do 13. srpnja. U prostorijama Općine Pitomača upis nastale štete vršio se i više od sedam dana nakon navedenog roka, što je znatno dulje od zakonom propisanih osam dana od nastanka nepogode koja je nastala u duljem razdoblju (npr. suša, mraz, poplava) kada se kao početak nepogode uzima dan njenog proglašenja od strane župana. Duži rok prijave omogućen je upravo radi pružanja mogućnosti podnošenja prijave svima onima koji isto nisu uradili u navedenom terminu radi neinformiranosti ili nekih drugih razloga, a kako bi im se eventualnim dobivanjem financijskih sredstava za naknadu štete od elementarne nepogode, barem malo nadoknadila izgubljena zarada. Pojedinačni pokušaji prijave štete posljednjih desetak dana nisu bili mogući zbog zakonom propisanih rokova u kojima je Općina Pitomača bila u obvezi izraditi i Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dostaviti financijsko izvješće vezano uz izvršenu prijavu štete na svojem području, što je i učinjeno.

pitomi


- 16:42 - Isprintaj - #

Filmovi FVK "Mirko Lauš" - Pitomački mozaik


Produkcija odraslih FVK "Mirko Lauš",Pitomača
Pitomača i pitomačka događanja autora Zdravka Jakupca.
FVK"Mirko Lauš"


- 05:56 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 10.08. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 10.08.2007. godine bez električne energije biti će potrošači naselja Stari Gradac od 12,00 do 12,30 sati dio ulice V. Nazora od broja 60 do 130.

- 05:48 - Isprintaj - #

Proglašena druga ovogodišnja elementarna nepogoda u Koprivničko-križevačkoj županiji

Zbog najjače suše u posljednjih 20 godina, koprivničko-križevački župan Josip Friščić po drugi put ove godine morao je proglasiti elementarnu nepogodu, i to za cijelo područje Podravine i Prigorja. U lipnju suša je ubrala i do 40% uroda pšenice, a sada su stradali kukuruz, povrće i višegodišnji nasadi. Zahtjevi za proglašenje nepogode županu Friščiću stigli su iz općina, a procjene šteta kreću se od 30 do 100%.

podravina


- 'Najteže su pogođena područja gdje su rahlija tla; na Đurđevačkom području od Kozarevca pa do Drave gotovo da nema kukuruza koji će se brati, pa onda skroz uz Dravu do Međimurja. Nešto bolje se drži područje gdje su teška glinasta tla. Tu će još biti nešto prinosa, ali ni izdaleka na raziniprosječnih.'
Dodatan razlog za proglašenje nepogode je i to što gotovo sigurno poljoprivrednici neće ostvariti referentne prinose, a time ni poticaje. Kako bi ublažili štete koje se na državnoj razini procjenjuju na čak tri milijarde kuna, seljačke su udruge uputile Vladi svoj prijedlog mjera. Friščić je naglasio da bi se njima spriječilo poskupljenje stočne hrane, osipanje stočnog fonda, kao i porast troškova života kroz rast cijena mesa, mlijeka te drugih poljoprivrednih proizvoda. Stoga podržava seljačke udruge u njihovom traženju da se najmanje 30% procjenjene štete nadoknadi iz državnog proračuna, da se poticaji isplaćuju proizvođačima bez obzira na referentne prinose, da se omogući odgoda naknada za korištenje državnoga zemljišta, te da se s bankama proba dogovoriti moratorij na kredite koje su poljoprivrednici podigli.
Iznose šteta u Podravini i Prigorju utvrdit će općinska povjerenstva tijekom narednih 30 dana, a objedinjene Županija će proslijediti Ministarstvu poljoprivrede.
Radio Koprivnica

- 05:38 - Isprintaj - #

Manijak izmlatio djevojku metalnom autodizalicom

Policija je istog dana uhvatila 25-godišnjeg napadača koji je djevojku premlatio dok se vraćala iz mjesne diskoteke u središtu Virja

Zbog pokušaja ubojstva 25-godišnje djevojke, i to udarcima teškom metalnom autodizalicom po glavi, koprivnička je policija uhitila djevojčina vršnjaka osumnjičena za taj brutalni napad u Virju kod Đurđevca.
Djevojka se s težim ozljedama glave i ruku liječi na kirurškom odjelu Opće bolnice u Koprivnici, a 25-godišnjem je nasilniku istražni sudac odredio 48-satni pritvor. Policija je u mladićevu automobilu pronašla autodizalicu s tragovima krvi, ali osumnjičenik tvrdi kako nije kriv te se ničega ne sjeća.
Napad se dogodio u središtu Virja u ponedjeljak oko 1 sat, dok se djevojka vraćala iz mjesnog diska. Napadač je bio u žutom VW Polu virovitičkih oznaka, a djevojčino je društvo još ranije zamijetilo njegovo divljanje vozilom na parkiralištu diska.
- Otvorio je prtljažnik i pitao me hoću li mu pomoći. Odgovorila sam da neću, a on me sustigao i iz čista mira počeo udarati nekim teškim predmetom po glavi. Pala sam na pločnik i slomila ruku, krv je prštala iz mene.
Udario me četiri puta. Uspjela sam ga nekako odgurnuti jer je bio nižeg rasta i pozvati pomoć - ispričala je danas 25-godišnja M. H. moleći da joj se ne otkriva identitet.
U pomoć su joj priskočili stanari koje je probudio njezin vrisak. Odmah su pozvali policiju i Hitnu pomoć, a napadač je pobjegao u automobilu. No policija ga je isti dan pronašla u kući u Kloštru Podravskome kod Đurđevca u kojoj je napadač, inače podrijetlom iz Pitomače, živio sam.
Policiji je otprije poznat, također zbog napada na djevojku. No taj je napad, na sreću, završio bez težih posljedica, za razliku od napadnute M. H. koja je zadobila potres mozga, čak četiri posjekotine i natučenja na glavi te prijelom lakta i šake.
Fotografija i tekst:Robert Mihaljević
Jutarnji list

- 05:35 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije

kuruza

- 05:34 - Isprintaj - #

07.08.2007., utorak

ROCKovo festival

U organizaciji Hrvatske mladeži, a povodom obilježavanja Dana grada Virovitice, na košarkaškom igralištu Vegeške održati će se open air Rockovo festival. Na festivalu će nastupiti devet bandova u dva dana. Prvi dan festivala je 10. kolovoz, a program započinje u 21,00 sati dok nastavak slijedi 11. kolovoza s početkom u 23,00 sati. Sponzori festivala su Grad Virovitica i tvrtka Jan Spider iz Pitomače. Oba dana održavanja festivala ulaz je slobodan.

Više informacija

ViroviticaOnline

- 21:16 - Isprintaj - #

Župa sv. Vida-Duhovna snaga u župnim aktivnostima

Glas Koncila:Reportaža
napisao:Vlado Čutura

Na području župe živi oko 7500 župljana. Prošle godine i u Pitomači je u maticama zabilježeno više umrlih nego rođenih. Štoviše, umrlo je 36 osoba više nego što je krštenih. Prema statistici, godišnje bude od osamdeset do sto krštenja, dok u posljednje vrijeme u župi bude od 100 do 120. Prema maticama, u prošloj godini vjenčano je 35 parova. Župa ima oko 2200 obitelji. Na području Pitomače sve veći broj je praznih kuća i samačkih domaćinstava.

pitomača


U đurđevačkom dekanatu u Varaždinskoj biskupiji nalazi se župa sv. Vida u Pitomači. Smještena je u istoimenoj općini u ravničarskom mjestu koje naseljava deset tisuća stanovnika. Na području općine nalazi se više župa, a najveća je pitomačka koja se spominje još 1710. godine. Župna crkva sv. Vida sagrađena je 1783, a obnovljena 1969. Predstavljajući župu sv. Vida u Pitomači, župnik Ivica Puškadija kaže da na području župe živi oko 7500 župljana.
Kao i u većini župa u Hrvatskoj, prošle godine i u Pitomači je u maticama zabilježeno više umrlih nego rođenih. Štoviše, umrlo je 36 osoba više nego što je krštenih. Prema statistici, godišnje bude od osamdeset do sto krštenja, dok u posljednje vrijeme u župi bude od 100 do 120. Prema maticama u prošloj godini vjenčano je 35 parova. Ove godine sakrament potvrde primila su 82 kandidata, a prvopričesnika je bilo 110. Kako ističe župnik Puškadija, župa ima oko 2200 obitelji. Na području Pitomače sve veći broj je praznih kuća i samačkih domaćinstava. Tu su dva doma za umirovljenike i starije, a više je obitelji koje se bave udomljavanjem.

Veliki graditelj s malim iskustvom

Govoreći o socijalnoj, odnosno gospodarskoj slici župe, župnik Puškadija kaže: »Ovo je isključivo poljoprivredni kraj. Prije se puno sadilo duhan, a bila je tu i tvornica namještaja, kao i poljoprivredno dobro. Svi su bili zaposleni, ali privatizacijom sve je to nestalo. Danas se sve temelji na poljoprivredi i trgovini, posebno trgovini tekstilom«, kaže poduzetni župnik Puškadija koji je prije dolaska u Pitomaču službovao u Ivancu i Bednji. Premda s kraćim svećeničkim stažem, vrlo je aktivan kako u pastoralu tako i u graditeljstvu. Štoviše, pod njegovim vodstvom u rujnu prošle godine započeta je gradnja novoga župnog dvora koji je već dovršen. Uz smještaj za svećenike nalaze se i dvorane koje dosada župa nije imala pa se sve odvijalo u crkvenom prostoru.
»Imamo glavnu župnu crkvu sv. Vida, zatim tri filijale«, kaže župnik Puškadija. »To su veće filijale koje se nalaze u mjestima: Velika Črešnjevica, Kladare i Otrovanec. Kad su u pitanju redoviti dolasci na misu, kroz godinu na jutarnju misu nedjeljom redovito dolazi oko 300 vjernika, na poldanju do 400, a po filijalama u Kladare i Veliku Črešnjevicu dođe po stotinjak vjernika, a u Otrovanec dolazi redovito oko 200 župljana. I radnim danom dolazi redovito veći broj vjernika na misu, ovisno koja je sezona poslova. Jer, tu je sve vezano uz poljoprivredu. Dobro su posjećene svibanjske i listopadske pobožnosti, zatim četvrtkom klanjanje i pobožnost prvih petaka. Nedjeljom kroz godinu podijeli se oko tristo pričesti«, kaže župnik Puškadija. Kao pastoralac ističe da je najvažnije ostvariti osobni kontakt. »Kad nešto govoriš u crkvi odnosno kad se propovijeda, svatko razumije na svoj način. Nekome propovijedati ili moralizirati, nezahvalno je i teško. Danas nitko ne traži unaprijed savjet. Tek kad nema više izlaza, onda se traži savjet. Nekad je bilo lako dok je obitelj bila na okupu i dok su roditelji imali veliku snagu u odgoju i utjecaj u obitelji i u društvu.« U župi je redovita kateheza za pripravu za sakramente prve pričesti i potvrde.

pitomača


Mladi traže jednostavnost i pristupačnost
Uz župnika, posebno u radu s mladima ističe se kapelan Ivica Puškadija mlađi. »Redovito imam vjeronauk u školi, i to punu satnicu«, kaže kapelan Puškadija. »Uz redoviti posao u pastoralu tu je još zbor mladih koji je vrlo aktivan, zatim ministranti i druge zajednice koje djeluju u ovoj župi. Svećenik je danas potreban više nego ikada. Nužno je da bude s mladima, da djeluje među njima. Za svakog svećenika važno je biti u kontaktu sa svim vjernicima, posebno s mladima. Danas nema autoriteta i mladi se žele vezati uz svećenika. Zato im je potrebno ponuditi neke modele u kojima mladi vide sebe. Potrebno je da svećenik bude u školi, u društvu. Na taj način nadilazi se razmišljanje ljudi kako svećenik živi negdje na nebu. Svećenik treba biti među narodom, ali mora se razlikovati od naroda po svom životu, po svom svjedočenju svoga poziva. To narod cijeni i poštuje. Čini mi se da danas sve više djeluju male zajednice koje se okupljaju i kroz njih se vidi da Crkva ima što ponuditi. Tu treba dopustiti da mladi mogu naći svoje mjesto u Crkvi. Kao svećenik i vjeroučitelj mogu posvjedočiti da su mladima potrebni razgovori. Oni se vole povjeriti, traže savjet. Nažalost, savjet se traži često prekasno kad ne mogu više izići iz tih svojih problema. Nije potrebno mlade samo okupljati u crkvi. Treba se s njima dužiti, odlaziti među njih a ostati na svećeničkoj razini. Oni traže pristupačnost i jednostavnost. Ponajprije svećenik mora imati svjedočanstvo. Ponekad ni mi nemamo vremena, jer smo zauzeti s puno posla, što nije dobro.«

Zajedništvo za zavidnoj razini
U župi djeluju redovnice služavke Maloga Isusa: s. Ana Čajko Šešerko, s. Stanka Perčić i s. Katarina Penić Sirak. Redovnice su na području župe od 1964. Stanovito vrijeme vodile su brigu o nekoliko starica, zatim su čuvale djecu. Danas dvije redovnice rade u pastoralu, predaju vjeronauk u školi dok jedna vodi brigu o domaćinstvu. Uz s. Anu Čajko Šešerko, koja vodi brigu o katehezi zatim svira i vodi župni zbor, s. Katarina Penić Sirak radi s mladima, predaje vjeronauk u školi i vodi brigu o pjevanju. »Kao članice iste družbe, skupa radimo i dijelimo poslove«, kaže s. Katarina. »Stjecajem okolnosti ja radim i s mladima. Prije je s mladima radio župnik, a kako se njegov opseg posla povećavao, ja sam djelomice preuzela brigu. Isto tako kako su se osipali mladi koji su svirali određena glazbala, ja sam preuzela brigu o sviranju. Kad nam je gitarist otišao na studij, ja sam počela svirati s mladima. Imamo redovite probe subotom prije mise. Pohvalno je što se u župi u pjevanje i zborove uključuju mlađi i stariji. Nema nekih razdvajanja, jer se sve događa u duhu zajedništva. Povremeno se uključuju župljani iz filijale i vidi se da je tu jedna zajednica«, kaže redovnica Penić Sirak.

Mladi teško dolaze do posla
Romina Lukačić jedna je od vjeroučiteljica u župi. Na području župe nalazi se jedna osnovna i jedna srednja škola. »Ja radim u osnovnoj školi gdje su dva sata vjeronauka«, kaže vjeroučiteljica Lukačić. »Školu pohađa oko tisuću djece iz više župa. U ovoj školi ima oko sedamsto djece s područja župe. Kao i drugdje danas, najveći problem je komunikacija između djece i roditelja. Često djeca nemaju podrške od roditelja. Isto tako čini mi se da roditelji ne poučavaju svoju djecu u vjeri. Primjerice, ima puno psovke među učenicima i tu se vidi da nema kršćanskog odgoja. K tome, čini mi se da djecu treba jako motivirati da dolaze u crkvu. Nalazimo im neke zadatke kako bismo ih okupirali obvezama, dali im stanovita zaduženja a onda se oni osjećaju važnima. I u našoj sredini problem je što poslije krizme; kao i u drugim župama, gube interes za Crkvu. Nažalost, djeca nisu zainteresirana i sve više prevladava indiferentnost. Ako se treba zauzeti i izdvojiti svoje vrijeme za zajedničko dobro, oni se povuku«, kaže vjeroučiteljica Lukačić.
Vjeroučiteljica u župi je i Ana Marija Mikec. Predaje vjeronauk u Dinjevcu i Kozarevcu. Rođena je Pitomčanka, a pet godina provela je na studiju u Zagrebu. »Kao i drugdje, i u Pitomači mladi izlaze, najčešće u kafiće. Tu ima jedino kafića. Kino ne radi, a nema ni nekih drugih kulturnih sadržaja. To nije velika sredina. Već s trinaest ili četrnaest godina mladi dolaze u disko. Problem je u Pitomači što nema posla za mlade. U posljednje vrijeme počelo se malo izgrađivati. Dosada većina odlazi van jer nema posla. Mnogi koji studiraju ostaju u gradovima gdje studiraju. Štoviše, i oni koji završe srednju školu traže posao izvan mjesta. Najviše ih ide na studij u Zagreb ili Osijek i tamo ostaju. Kad se završi srednja škola, pojedinci znaju čekati dugo posao«, kaže vjeroučiteljica Mikec.

pitomača


Zajednica bračnih parova
Tamara Tržić aktivna je liturgijskim čitanjima, zatim u pjevanju u župnom zboru, sudjeluje u meditacijama. »Ima više redovnih čitača koji vježbaju i koji su aktivno uključeni«, kaže aktivna čitateljica Tržić. »Oni koji studiraju ne mogu tu biti svake nedjelje pa su uključeni u župe gdje se nalaze. Ovi koji su tu dođu prije mise, vježbamo. Svaka tri mjeseca organizira se susret mladih na razini dekanata. Iz naše župe na tim susretima sudjeluje puno mladih. U samoj župi mladi se okupljaju obvezno jednom tjedno. Okupi nas se tridesetak. Vodi nas sestra Katarina.« Među mladima aktivna je i Renata Vlahović koja ističe da generacijski ostane manji broj mladih povezan aktivno s Crkvom. Ima i onih koji često ne idu u crkvu zbog društva, jer ne idu njihove kolege pa ne žele ni oni.

pitomača


U župi je vrlo aktivna ministrantska služba koja okuplja tridesetak ministranata. Među ministrantima je Filip Jakupec koji pohađa peti razred osnovne škole. »Ministrant sam i svaki dan ministriram«, kaže Jakupec. »Kroz tjedan svaki nas dan ministrira desetak, a nedjeljom je više od dvadeset ministranata na misi. Često nas organizira s. Katarina i radi s nama.«
U župi je vrlo aktivna Ana Vunak. Radi s ministrantima, a aktivna je i među mladima. Koordinatori bračne pitomačke zajednice Branka i Tomo Filipović ističu da zajednica u župi broji tridesetak bračnih parova. »Naša zajednica osnovana je prije devet godina«, ističu koordinatori. »Okupljamo se jednom mjesečno. U župi je aktivno dvadesetak parova. Mi smo zajednica otvorena jedni prema drugima. Istodobno, otvoreni smo prema Bogu i jedan prema drugome. Naša je uzrečica - kako se osjećam. To je osjećaj u danom trenu o kojem treba govoriti. U današnjem društvu ljudi imaju sve manje vremena jedni za druge. Moramo raditi više na sebi i raditi jedan za drugoga.« Filipović kaže da i u Pitomači, koja je veliko selo, ima rastavljenih brakova. »Zajednica bračnih susreta je zajednica ljubavi. Većina nas su i članovi župnoga vijeća, bilo pastoralnog bilo ekonomskog. Problem je što teško u zajednicu ulaze mladi bračni parovi. Ove godine dobili smo samo jedan mladi bračni par. Mnogi parovi to ne žele proći jer misle da oni koji su u zajednici imaju problema. »Ne znači ako smo u zajednici da imamo problema, nego tu smo da bi nam bilo jednostavnije i ljepše. Razmjenjujemo iskustva, govorimo otvoreno o nekim stvarima, iznosimo svoje stavove«, kaže Tomo Filipović.

pitomača



Solidarni u pomaganju potrebnima
Marija Barčan aktivna je u molitvenoj zajednici Krvi Kristove. »U našoj zajednici okuplja se između trideset i četrdeset članova koji se sastaju obvezno jednom mjesečno«, kaže članica zajednice Barčan. »Svi dolazimo sa srcem i oduševljenjem molimo za potrebe naše župe, potrebe cijele Crkve, za duhovna zvanja. Molimo za potrebe hrvatskoga naroda. Redovito se okupljamo, a zanimljivo je da se uključuju i mlađi. Tako naša voditeljica ima 33 godine. Uz to vodim i župni Caritas koji ima osam aktivnih članova. Često potaknemo i druge volontere koji se uključe u rad Caritasa. To je samo uže vijeće koje se okuplja i uvijek je tu na raspolaganju, posebno kad imamo akcije sakupljanja. Primjerice, skupljamo cijelu godinu u škrabicu za potrebne, a jednom godišnje prikupljamo živežne namirnice. Tako smo i u posljednjoj akciji skupili pun kamion i dva kombija namirnica za pučku kuhinju u Varaždinu. U župi redovito imamo do trideset paketa koje podijelimo potrebnima. Uz siromašne nastojimo pomoći obitelji s više djece. Sami sa svojim župnikom organiziramo sve što treba«, kaže voditeljica Caritasa Marija Barčan.
Njezin suprug Mirko Barčan aktivan je u župnom pastoralnom vijeću u Pitomači. Ističe da su vijećnici zastupljeni po ulicama i naseljima mjesta. Njih dvadesetak predstavlja svoja naselja. Vijećnik Barčan kaže da je i u Pitomači komunizam ostavio negativan trag čije se posljedice osjećaju i danas. »Svi se nekako predstavljaju vjernicima, a kad treba nešto odraditi, nije to tako. Nekoć smo imali jaču vjeru. Kod stvaranja države ulazili smo na široka vrata da bi se nakon toga mnogi ohladili. Često mi se čini da se pomalo gubi na duhovnom životu.

pitomača



Teško je slijediti mladoga župnika
U pastoralnom vijeću je aktivan Josip Ratajec. Sin mu je svećenički kandidat, bogoslov pete godine. Vijećnik Ratajac predstavnik je filijale Kladare s još jednim vijećnikom. »Djelujem u mjestu Kladare gdje smo obnovili kapelicu 2004«, kaže vijećnik Ratajac. »To je danas jedna od najljepših kapelica u okolici. Skupljali smo dragovoljne priloge kako bismo je obnovili i uredili. Tako smo dogovorili da će svatko izdvajati po 500 kuna kroz dvije godine. To su vjernici i učinili, jer znaju da grade sebi. Štoviše, više od 90% mještana iz Kladara odazvalo se svojim dogovorenim prilogom. Za razliku od Kladara, kad smo skupljali za župni dvor, tu je bilo od 10 do 15% župljana. Posebno nas raduje što je župnik mlađi čovjek koji hoće, može i zna raditi. Pun je mladosti, pun ideja i poleta. Štoviše, teško ga je slijediti. Od njega potječu mnoge ideje koje nastojimo zajednički provesti. Dovoljno je napomenuti da je samo za nekoliko mjeseci pod njegovim vodstvom izgrađen župni dvor. Isto tako vrlo je aktivan na pastoralnom području. Okuplja starije, mlađe, širi zajedništvo.«

Fotografije i tekst:Glas Koncila, broj 31 (1728), 5.8.2007.
Zahvaljujem glavnom uredniku Glasa Koncila vlč.Ivanu Mikleniću te tajniku Glasa Koncila Jerku Šišiću na ustupljenom materijalu

- 16:05 - Isprintaj - #

Vatrogasci iz unutrašnjosti hitno poslani u priobalje

Iz Koprivnice je poslijepodne prema glavnom vatrogasnom stožeru u Divuljama otputovalo 50-ak vatrogasaca iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko podravske županije, s četiri interventna vozila. Iz Požarnog područja Koprivnica otputovala su osmorica vatrogasaca – petorica iz Đurđevca i trojica iz Križevaca, s dva vozila. Oni će se, prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, pridružiti borbi protiv vatrene stihije. Na konkretne položaje rasporedit će ih nadležni zapovjednici u Divuljama. Poželjevši im uspješan rad koordinator Hrvatske vatrogasne zajednice za te tri županije Slavko Tucaković pozvao ih je na oprez te zaželio da se, nakon obavljenog posla, brzo vrate u svoje postrojbe. Matične županijske vatrogasne zajednice osigurale su im pakete hrane za dva dana i akontaciju dnevnica od 500 kn. Iako je gašenje požara nepredvidivo, povratak ovih 17 profesionalnih i 33 dobrovoljnih vatrogasaca očekuje se za pet do sedam dana.
Radio Koprivnica

- 11:23 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 06.08. 2007. godine
-Mala Čerešnjevica, požar niskog raslinja oko klijeti, požar su ugasili vatrogasci DVD Pitomača.
-Na relaciji Pčelić-Pepelana uz prugu požar suhe trave, požar su ugasili vatrogasci JVP Virovitica .
-Požar na otvorenom prostoru ( gorijela šikara i suha trava ) između Čojluga i Četekovca. Opožarena površina iznosi oko 6 ha. Požar je pod nadzorom od 13,45 sati, lokaliziran je u 13,45 sati, a ugašen u 14,40 sati. Požar su ugasili vatrogasci JVP Slatina sa 10 vatrogasaca i 1 vozilom.
-Požar između Pćelića i Pepelana ponovno se aktivirao oko 16,00 sati. Jedna bandera je izgorjela i pala na prugu, a druga se nagnula na prugu. Nagorijelo je i nekoliko pružnih pragova.
-Pitomača, oko 17,00 sati, požar na otvorenom prostoru.
-Virovitica, Vukovarska 14, požar na objektu. Paljenjem građevinskog otpada zapaljena je i stara, devastirana i srušena kuća. Požar je dojavljen u 19,53 sati a ugašen u 20,20 sati. Požar su ugasili vatrogasci JVP Virovitica sa 5 vatrogasaca i 1 vozilom.

- 05:35 - Isprintaj - #

06.08.2007., ponedjeljak

IVAN SEIDL JANI-slikar iz Križnice:Stvaralaštvo u poticajnom prirodnom ozračju

U miru prekodravskog naselja Križnice živi i stvara samouki slikar Ivan Jani Seidl. Kad naslika dovoljno slika za izložbu, bez velikih najava izloži ih - u vlastitom dvorištu. Njegova su likovna publika, ali i kupci, mještani Križnice, vikendaši i turisti. Seidl izlaže i izvan svog sela, a za svoju drugu samostalnu izložbu priređenu u prigodi otvaranja hotela Aida u Pitomači, naslovljenu Između svjetova, priredio je 22 rada u kombiniranoj tehnici. Koliko je pogodio ukus publike, najbolje svjedoči podatak da su svi radovi prodani.
Iako je do sada priredio dvije samostalne i sudjelovao na više skupnih izložbi Ivana Seidla (1950. godine u Barcsu, Mađarska) poznaju Pitomačani, ali ne i šira likovna publika. Od šeste godine živi u Hrvatskoj. Osnovnu školu pohađao je u Pitomači, a srednju u Koprivnici. Radni vijek proveo je radeći kao RTV mehaničar.
Prateći njegov životni put uočava se sklonosti prema umjetnosti, najprije glazbi, a kasnije se vrlo uspješno okrenuo slikarstvu i u njemu našao svoj osebujan izraz. O njegovim slikama povjesničar umjetnosti, prof. Josip Mikolčić ističe:
- Tijekom dvadesetak godina aktivnog stvaralaštva na području likovnosti Ivan Seidl se okušavao u različitim stilskim i tehničkim cjelinama, no onaj dio njegovog opusa koji nastaje unatrag pet posljednjih godina posjeduje sve karakteristike izgrađenog vlastitog likovnog izričaja. Seidla krasi energičan, inventivan i istraživački karakter koji je podjednako usmjeren na vlastitu osobnost i na ukupno okruženje, odnosno na vlastitu prirodu i na prirodu u cjelini. Jednako tako Seidl živi i stvara u jedinstveno ugodnom i poticajnom prirodnom ambijentu Križnice, kojeg razumije, poštuje, doživljava ga i proživljava u intenzivnom međuodnosu.
Posebnost slikara Seidla je odabir tehnike likovnog izraza koji inventivno kombinira. Na drvenu podlogu nanosi slojeve dravskog pijeska i šljunka od kojih oblikuje motiv. Motivu rjeđe dodaje i neke druge elemente dravskog vodenog svijeta. Za konačno oblikovanje forme i sadržaja koristi vinilsku boju, koju u zanosnim kolorističkim izvedbama nanosi na reljefnu ili zrnatu strukturu podloge. Veći dio njegovih radova istovremeno posjeduje karakteristike i slike i reljefa.
M. Vodopić
Virovitički list

- 11:17 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

Dana 05.08.2007. godine:
Otrovanec 50, požar strništa, dojava u 21,03 sati, ugašen u 22,06 sati, opožarena površina 1 ha strništa. Na intervenciju izašlo 10 vatrogasaca DVD Pitomača i 1 vatrogasac JVP Virovitica.

112


- 05:44 - Isprintaj - #

05.08.2007., nedjelja

Zmajevi prizemljeni zbog vjetra

avion


Vjetar koji je puhao, iako ne prejako, ipak je onemogućio najavljeno letenje zmajevima iznad Pitomače, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Pitomača. U 10 sati kada su trebali stići zmajevi, piloti su zbog vjetra otkazali let, no došli su ipak autima te razmijenili letačka iskustva te se družili s domaćinima. Zainteresirani Pitomačani ali i gosti koji su došli iz Zagreba i Virovitice došli su pogledati zmajeve no na žalost mogli su vidjeti samo tri koja su i inače u hangaru u Pitomači. Kako dan nebi protekao bez zvuka elise pobrinuo se pilot Darko Ribić koji je svojim ultralakim avionom ipak nekoliko puta poletio i malo popravio opću situaciju koju je loše vrijeme izazvalo. Piloti iz Bjelovara obećali su dolazak kad vremenske prilike budu bolje. (Z.J.)
Pitomača.net

- 19:13 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-05.08.2007. POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 06.08.2007. g.zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije će biti Pitomača, ul. Petra Krešimira IV, u vremenu od 08,00 do 13,00 sati.


NESREĆE U CESTOVNOM PROMETU
Dana 04.08.2007. godine:
Pitomača u 18,05 sati, prometna nesreća u kojoj su dvije osobe zadobile lake tjelesne ozljede.

nesreća


nesreća


- 09:06 - Isprintaj - #

DVD Velika Črešnjevica obilježilo 70.obljetnicu

Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Črešnjevica osnovano 1937. godine, sa svojih 12o aktivnih i petnajstak pričuvnih članova, svećano je obilježilo sedamdeset godišnjicu postojanja. Gosti na slavlje dolazili su već od 8 sati u jutro. Skupilo se oko tristo vatrogasaca, svi u vatrogasnim odijelima, iz četrdesetak DVD-a . Došli su i pobratimi vatrogasci iz Ilače kod Vukovara. Gosti su dočekivani uz zvuke limene glazbe, sa svećanim vatrogasnim postrojenjem domačina i riječima dobrodošlice. Svečana sjednica započela je u Društveno - vatrogasnom domu u 9 sati. Sve prisutne, pristigle goste i domaćine pozdravio je Željko Palković predsjednik DVD-a Velike Črešnjevice, koji je ujedno Predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Pitomača i dopredsjednik VZ Virovitičko - podravske županije.Posebno je pozdravio gospodina Marija Starčevića predstavnika VZH, Petra Čačinovića predsjednika, Majetić Milana zapovjednika i Ivicu Kovačevića tajnika Vatrogasne zajednice Virovitičko – podravske županije, Rikarda Bakana donačelnika Općine Pitomača, Zdravka Frasta zapovjednika VZ Općine Pitomača, gospodu Franza Kroppea i Hansa Princla, goste iz Njemačke.Na svećanoj sjednici nakon kronologije razvoja DVD-a, koju je podnio Neven Milanović zapovjednik DVD-a, sve prisutne povodom sedamdeset godišnjice DVD-a Velika Črešnjevica pozdravili su uz domačina Željka Palkovića , -Mario Starčević ispred HVZ, Petar Čačinović ispred županijske VZ i Rikard Bakan ispred Općine Pitomača.

dvdČrešnjevica


Na svečanoj sjednici 8. 7. 2007. priznanja za požrtvovan rad u DVD Velika Čršnjevica primilo je šezdesetero najmlađih vatrogasaca u dobi od 6 do 16 godina. Mladi i veterani, primili su odličja za 10, 20, 30, 40, 50. 60. i 70. godina članstva i rada u DVD-u slavljenika. Gospodin Starčević ispred HVZ na svećanoj sjednici posebno je čestitao slavljenicima na jubileju, svim postignutim rezultatima, uspješnoj ovogodišnjoj organizaciji županijskog vatrogasnog natjecanja u Velikoj Črešnjevici, kao i na višegodišnjem učešću na državnim vatrogasnim natjecanjima. Uručio je diplomu i medalju za hrabrost Željku Palkovići. Na sjednici uručene su i plakete HVZ, Općini Pitomača, VZ županije Virovitičko -podravske, Palković d.o.o, Milanu Majetiću te gostima vatrogasaca iz Republike Njemačke. Brončane, srebrne i zlatne medalje uručene su domačinima vatrogascima za 10. 20. 30. i više godina požrtvovnog dobrovoljnog rada u vatrogastvu. Nakon svečane sjednice uslijedio je mimohod okupljenih tristotinjak vatrogasaca gostiju i domačina od vatrogasnog doma prema crkvi Svetog Ilije u Velikoj Črešnjevici. Mimohod je predvodio zapovjednik DVD-a Neven Milanović. Slijedila je vatrogasna zastava društva , koju su uz nosioca pratila dva vatrogasca. Iza toga nošen je amblem Društva. Potom su nošene vatrogasne zastave svih pristiglih gostiju vatrogasaca. Iza njih išla je svečana postrojba vatrogasaca domačina. Slijedila je limena glazba. Iza glazbe u mimohodu pješice kretali su se u pravcu crkve svi gosti i domačini učesnici proslave, za njima se kretala kolona specijalnih vatrogasna vozila domačina i gostiju, a na samom kraju kolone mimohoda kretala se konjska zaprega i vukla Veliko Črešnjevačku staru vatrogasnu ručnu špricu za gašenje požara kupljenu 1939. godine. Svi su prisustvovali misi zadušnici za umrle vatrogasce kroz proteklih 7o godina. Misu je služio pitomački župnik vlč. Ivica Puškadija. Nakon mise izvršena je primopredaja i blagoslov netom nabavljenog, navalnog, specijalnog vatrogasnog vozila. Vatrogasno odličje za 70 godina vatrogastva primio je Josip Rengel, jedan od živućih osnivača DVD-a, sada pričuvni član. Za rukovodstvo slavljenika i cjelokupno članstvo, još je mnogo posla. Treba raditi na zaokruženju financijske konstrukcije za navalno vozilo i izgradnji grijane garaže za njega i još mnogo toga, jer dragocjenost dobrovoljnog vatrogastva koju imamo treba razumjeti njegovati i sačuvati, rekli su Mario Starčević, Petar Čačinović, Rikard Bakan i Željko Palković. Nakon svečanog ručka slijedilo je slavlje do kasno u noć.

tekst:Barica Mihoković
fotografijaPitomača.net

- 08:59 - Isprintaj - #

03.08.2007., petak

Što je Podravina?

povijest
Autor: Hrvoje Petrić

Za razliku od istoimenog geografskog pojma, naziv Podravina obuhvaća uže područje, tj. područja koja gravitiraju gradovima Ludbregu, Koprivnici i Đurđevcu. Zapadniji varaždinski prostor naziva se «varaždinština», a tamošnji stanovnici se regionalno ne osjećaju Podravcima. Istočnije od općine Pitomača nalazi se Slavonija koja obuhvaća veliki dio pridravskog prostra, na kojem se stanovnici izjašnjavaju kao Slavonci. Ovako shvaćena Podravina obuhvaća prostor između rijeke Drave na sjeveru i pobrđa Bilogore odnosno sjevernih ogranaka Kalničkog gorja na jugu. Podravina je ime dobila po rijeci Dravi.
Stariji i danas potpuno potisnuti regionalni pojam identičan Podravini je bio Komarnica. Postoji mogućnost, iako teško dokaziva, da su Komarničani bili jedno od plemena koje se doselilo na ova područja u ranome srednjem vijeku. U prilog ovoj tezi ide činjenica da su brojni toponimi na «Komar» prisutni u sjevernomađarskim područjima. Ime «komar» upućuje na insekt komarca, a kako je to slavenska riječ, očito su Komarničani bili Slaveni.
Do sredina 14. stoljeća je na prostoru koji danas obuhvaća pojam Podravine postojala Komarnička županija koja je kasnije uključena u sastav Križevačke županije. Usprkost tome, sve do kraja 20. stoljeća je ostao pojam Komarničkog arhiđakonata kao dijela Zagrebačke biskupije. Komarnički arhiđakonat se od 17. stoljeća poklapao sa današnjim podravskim teritorijem.
Najkasnije do početka 16. stoljeća administrativni i kulturni pojam Komarnice pretvara se u regionalni pojam Podravine. Npr. student na sveučilištu u Beču, Stjepan iz Struge se 1516. deklarira kao «Podrawiczs» (Podravec), što ukazuje na početno stvaranje kulturno-povijesnog pojma Podravine i zasebne regionalne svijesti Podravaca.
povijest
Istočne granice Podravine očuvane su habsburško-osmanskim ratovima. Zbog toga pojam Podravina obuhvaća danas samo ona područja koja su ostala u sastavu Varaždinskog generalata (Slavonske vojne krajine). Istočna granica generalata je bila identična srednjovjekovnoj granici između Križevačke i Virovitičke županije.
Istovremeno su podravskim pojmom obuhvaćeni pridravski teritoriji Križevačke županije – oko Koprivnice i Ludbrega (nekadašnji zapadni dijelovi Komarničke županije). Oni se u zapisnicima Hrvatsko-slavonskog sabora nazivaju «districtus Podrauianus» (distrikt ili kotar Podravina).
Time je na kraju srednjega i na početku ranoga novog vijeka formirana Podravina u današnjem smislu riječi. Ona u 16. stoljeću na krajiškom području obuhvaća Koprivničku i Đurđevačku kapetaniju, a u provincijalnom dijelu podravski distrikt (kotar) Križevačke županije. Zanimljivo je istaknuti da se danas se stanovnici regionalno osjećaju Podravcima gotovo isključivo na ovim područjima.
povijest
U krajiškom dijelu su od 16. stoljeća glavna središta bili grad Koprivnca i utvrda te ujedno trgovište Đurđevac, a u provincijalnom se kao središte formira Ludbreg. Time su još prije više od četiri stoljeća utemeljena tri temeljna nodalno-funkcionalna središta Podravine pa stoga do danas govorimo o Ludbreškoj, Koprivničkoj i Đurđevačkoj Podravini. Meandriranjem toka rijeke Drave 1710. Legrad kao važno trgovište prelazi fizički iz Međimurja u Podravinu, no Legrad se ne razvija u četvrto podravsko središte već počinje nazadovati što je na kraju rezultiralo njegovim pretvaranjem iz gradskog u seosko naselje. U 17. stoljeću je Podravina gotovo u cijelosti bila pograničnom regijom prema Osmanskom Carstvu jer je istočne prostore (oko Virovitice) obuhvaćao Požeški, a teritorije sjeverno od rijeke Drave (oko Nagykanizse) Kaniški sandžak.
povijest
Potpisivanjem Karlovačkog mira 1699. Podravina više nije bila pogranična regija, ali zadržava zasebni regionalni identitet u odnosu na susjedna područja. Sredinom 18. stoljeća Koprivnica prestaje biti dijelom Slavonske vojne krajine (Varaždinskog generalata), a na preostalom vojnokrajiškom teritoriju se utemeljuje Đurđevačka pukovnija. Tako se sve do razvojačenja Đurđevačke pukovnije 1871. zadržao dvojni kulturni, gospodarski i društveni razvoj dviju Podravina – vojnokrajiške i civilne.
Nakon 1871. Podravina se nastavlja razvijati u jedinstvenom društvenom i gospodarskom sustavu Banske Hrvatske. Zanimljivo je da regija Podravina od kasnoga srednjega vijeka kasnije više nikada nije obuhvaćala jedinstvenu političku ili adminstrativnu cjelinu već je «podravski» regionalni identitet građen na kulturno-povijesnoj osnovici te prirodno-geografskoj odrednici pridravske nizine tj. prostora između rijeke Drave i bilogorsko-kalničkih pobrđa. Glavno središte ovako definirane regije Podravine je grad Koprivnica, dok su središta podravskih subregija Ludbreg, Đurđevac i Pitomača. Dijelovi regije Podravine od 1993. administrativno pripadaju Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.
---------------------------------------------------------------------
Što je Podravina?
Hrvatski povijesni portal - 03.08.2007
© Hrvatski povijesni portal

- 22:20 - Isprintaj - #

02.08.2007., četvrtak

Terorizam u Virovitici: Svi osumnjičenici pušteni na slobodu

Uhićeni zbog napada na tužiteljicu imali spreman alibi
Autor:Dragutin Šantoši
Krug osumnjičenika za aktiviranje eksploziva ispod automobila tužiteljice Magde Kovačević suzio se na trojac iz Pitomače i Kloštra
Foto:Dragutin Šantoši

Nakon dvodnevne kriminalističke akcije PU virovitičke, kojoj su upomoć stigli i kriminalistički stručnjaci MUP-a iz Zagreba, krug osumnjičenika za teroristički čin aktiviranja eksploziva ispod automobila virovitičke državne odvjetnice Magde Kovačević suzio se sa šest osoba na trojac iz Pitomače i Kloštra Podravskog.

Pretrage bez rezultata
Doznajemo da nitko od osumnjičenih nije zadržan u pritvoru, već su nakon obavijesnih razgovora s kriminalističkom policijom i prije isteka roka od 24 sata pušteni kući. Ni pretraga njihovih kuća, osobnih automobila i druge pokretne i nepokretne imovine, prema neslužbenim podacima, nije donijela veće rezultate.
Doznajemo da je većina osumnjičenika policiju dočekala u svojim kućama s već pripremljenim alibijem, a prilikom pretrage njihovih mobitela u njima nisu pronađene ni telefonske kartice. U pretrazi je, na temelju sudskog naloga istražne sutkinje Milenke Slivar, sudjelovao i pas obučen za otkrivanje eksploziva.
Neslužbeno doznajemo da policija priprema optužni prijedlog protiv M. G. (49), Ž. M. (39) i S. P. (31) koji su, kako se sumnja, eksplozijom namjeravali "upozoriti" državnu odvjetnicu zato što je uložila žalbu na preblagu sudsku presudu jednom od okrivljenika koji je kažnjen za nezakonito držanje vojnog oružja, eksploziva s prigušivačima te dva pištolja s prigušivačima. Među osumnjičenicima su osobe s debelim kriminalnim dosjeima koje nigdje nisu zaposlene, voze skupocjene automobile i imaju vrijednu imovinu.
Policija ih je često sprovodila zbog nasilja, paljenja kuća, prijetnji, iznuda, nezakonitog držanja oružja i eksploziva te drugih kaznenih djela i prekršaja. Ponekad su znali prespavati u policiji, pa i završiti u istražnom zatvoru, no iz njega bi se katkad vratili kući u Pitomaču prije nego policija u Viroviticu.
Za kaznena djela za koja su optuživani njihovi su odvjetnici na sudovima godinama "provlačili" rasprave, a na kraju bi bili osuđeni na uvjetne ili blage kazne. Te osumnjičenike već odavno na virovitičkom i bjelovarskom sudu ne brane odvjetnici iz Virovitice, već odvjetnici "specijalci" iz susjednog Bjelovara, Koprivnice i Zagreba.
U dosadašnjim "okršajima" s osumnjičenicima iz Pitomače policija nije imala većeg uspjeha, a oni su medijima često govorili da u policijskim redovima imaju "krtice" koje redovito plaćaju pa za sve policijske akcije doznaju i prije nego što policajci u svojim automobilima uključe rotirajuća svjetla.

Ogorčeni Virovitičani
Općinsko državno odvjetništvo s tri zaposlena odvjetnika godišnje obradi otprilike 700 kaznenih i drugih predmeta pa nije ni čudno što je poneki od njih zasmetao kriminalcima koji su pod automobil državne odvjetnice Kovačević postavili eksploziv i aktivirali ga.
Virovitičani su ogorčeni zbog tog terorističkog čina te traže brzu i uspješnu akciju policije i kažnjavanje počinitelja. U Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici jučer su nam potvrdili da osim državnog odvjetnika Bajića ni od koga iz gradske ili županijske vlasti ili pak političkih stranaka nisu dobili potporu i ohrabrenje?!

Kirin: Imamo sumnjivca
Eksplozivna naprava koja je raznijela automobil zamjenice općinskog državnog odvjetnika Magde Kovačević postavljena je s namjerom, a u Državnom odvjetništvu imaju sumnjivce koji su to mogli učiniti i tu ćemo osobu ubrzo uhititi kazao je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin komentirajući slučaj eksplozije automobila tužiteljice u Virovitici. Bio je, kaže Kirin, neugodno iznenađen događajem u svom, inače mirnom gradu Virovitici. Napad na državnu tužiteljicu smatra napadom na institucije pravne države. Ovime je bačena rukavica i MUP-u i Ministarstvu pravosuđa poručio je ministar Kirin. (V. K.)
Večernji list

- 19:30 - Isprintaj - #

Zmajevi u Pitomači

U nedjelju 5. kolovoza na sportski aerodrom Pitomača, svoj dolazak najavili su piloti motornih zmajeva iz Bjelovara i Virovitice. Prema dogovoru zmajevi bio trebali sletjeti u Pitomači oko 10 sati a nakon okrijepe letjet će panoramski iznad Pitomače. Pokrovitelj ovog događaja je Turistička zajednica općine Pitomača, a organizator “Aero klub Pitomača” u osnivanju.(Z.J.)
Pitomača.net

- 18:49 - Isprintaj - #

01.08.2007., srijeda

Stanovnici Pitomače dežurni krivci za kriminal

MJESTO GDJE POLICIJA TRAŽI KRIVCE
Policija pretjerala, više nećemo šutjeti!


Kad je opljačkana Fina u Đurđevcu, policija je posumnjala da su u pljački sudjelovali članovi "pitomačkog podzemnog klana", pa su tada jake policijske snage ispitale brojne stanovnike Pitomače, no bez uspjeha. Nakon eksplozije ispod automobila virovitičke državne odvjetnice, policija je ponovno krenula prema Pitomači.

Kad god se u Virovitici nešto dogodi, policija za to najprije okrivi pojedince iz Pitomače. Pa nismo mi valjda najveći lopovi i kriminalci u ovoj županiji?! ljutito su komentirali stanovnici Pitomače. Otkad je prije dvije godine bivši policajac Igor Antoljak (27) optužen, a potom i nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog navodne pljačke Hrvatske lutrije u Pitomači, obitelj Antoljak stalno ima probleme s policijom.

Igor je u utorak radio u drugoj smjeni u poduzeću, a onda mi je telefonom poručio da će otići na gulaš s dečkima. No, kad je došao oko 2 sata, policija u "golfu" dočekala ga je ispred kuće i odvezla u policijsku postaju. Oko 6.30 sati vratio se u društvu sedam-osam policajaca. Rekli su nam da su se dogodile grde stvari. Pokazali su nam sudski nalog te uz pomoć psa pretražili obiteljsku kuću, automobile i sve drugo, a puzali su i po tavanu.

Moram priznati da su policajci bili korektni. No, to što policija čini našoj obitelji veliko je maltretiranje zbog kojega pijem tablete i to više nema smisla. Pretjerali su, znamo da nismo krivi, dosad smo o svemu šutjeli, ali više nećemo rekle su majka Đurđica Antoljak i njezin sin Hrvoje. (D. Š.)
Večernji list

- 21:48 - Isprintaj - #

Bomba ispod automobila državne odvjetnice

TERORIZAM U VIROVITICI
Autor:Dragutin Šantoši
Snažna eksplozija potresla je u utorak oko 23.30 sati središte Virovitice. Pred kućom virovitičke državne odvjetnice Magde Kovačević (52) u Ulici Tina Ujevića ispod parkiranog automobila “opel combo” eksplodirala je nepoznata eksplozivna naprava nakon koje se pojavio dim, a potom je planula vatra.

Opsežna potraga
Za samo nekoliko minuta na mjesto nesvakidašnjeg terorističkog napada stigli su vatrogasci koji su vlasniku Zdravku Kovačeviću pomogli u gašenju zapaljenog automobila, a ubrzo je stigla i policija u nekoliko automobila, blokirala okolno područje i počela opsežnu kriminalističku potragu za drskim teroristima.
Gledao sam televiziju i već pomalo spavao kad je odjeknula jaka eksplozija. Pogledao sam kroz prozor i opazio dim na ulici. Izašao sam da vidim iz kojeg se automobila dimi i shvatio da je riječ o mom “opelu”. Na zadnjem sjedalu planula je vatra pa sam iz obližnjeg šahta otvorio vodu i mlazom iz šmrka ugasio požar.
Poslije toga otišao sam probuditi ženu koju je očito svladao prvi san pa nije ni čula eksploziju. Rekao sam joj neka odmah pozove policiju. Najprije sam bio pomislio da je riječ o kakvoj neslanoj šali, no zaključio sam da eksploziju nije prouzročilo gorivo. Supruga je taj događaj doživjela dosta suzdržano, kao sastavni dio svoga posla.
Nismo djeca, čitali smo da se takve stvari ne događaju samo nama. Nismo imali problema ni s kim jer i supruga i ja svoj posao obavljamo korektno – izjavio je poznati virovitički cvjećar ing. Zdravko Kovačević, suprug virovitičke državne odvjetnice. Kazao je da je automobil star četiri godine, kupljen je na kredit za 150.000 kuna i još nije isplaćen.
U vrijeme eksplozije u obiteljskoj kući Kovačevića bili su samo Zdravko i njegova supruga. Jedan je od dvojice odraslih sinova na Jadranu, a drugi je o nesvakidašnjem događaju čuo u gradu.

Oduzeti mobiteli
Tijekom noći policija je ispitala više od 15 potencijalnih napadača koji su već bili počinitelji kaznenih djela u kojima je upotrijebljen eksploziv. Istražna sutkinja Županijskog suda u Bjelovaru Milenka Slivar već je u 5.19 sati kriminalističkoj policiji dostavila nalog za pretragu mjesta stanovanja šestorice osumnjičenika koji su bili u najužem krugu.

U ranim jutarnjim satima policija je pretražila kuće i stanove M. G. (49) u Pitomači, S. P. (31) i Ž. M. (49) u Kloštru Podravskom, M. O. (33) u Virovitici, Lj. B. (40) u Čačincima i I. A. (26) u Pitomači. Nekima od njih policija je oduzela mobitele, a pretražila je i njihove osobne automobile i druga vozila, kao i osobe koje su se zatekle na njihovim adresama.
O onome što je otkrila kriminalističkom obradom policija nije obavijestila novinare. No, iz neslužbenih izvora doznajemo da je nekoliko osumnjičenika još na kriminalističkoj obradi u policijskim postajama u Pitomači, Virovitici i Orahovici.
Večernji list

- 21:43 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-01.08.2007.
NESREĆE U CESTOVNOM PROMETU

Dana 01.08.2007. godine:

bicikl


- Pitomača u 10,26 sati sudar dva vozila, jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede
- Kladare u 14,00 sati, prilikom pada s mopeda jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede i jedna osoba lake tjelesne ozljede.
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 03.08.2007. godine zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije biti će potrošači:
- u Pitomači od 08,00 do 11,00 sati dio ulice T. Ujevića od broja 1 i 8 do 27 i 58, a od 11,30 do 14,30 sati dio ulice T. Ujevića od broja 29 i 59 do 45 i 83.

- 21:39 - Isprintaj - #

Branitelji će na biciklima od Đurđevca do Pakraca

Povodom 'Dana branitelja Pakraca i Lipika', Đurđevačka udruga branitelja liječenih od PTSP-a Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije po prvi puta organizira maratonsku rekreativnu biciklijadu od Đurđevca do Pakraca. Organizatori najavljuju da će 19. kolovoza u 6 sati krenuti iz Đurđevca, ići preko Kloštra Podravskog, Pitomače, Virovitice i Grubišnog Polja, Velikih Zdenaca, Daruvara, Pakraca i u 15 sati završiti u Lipiku, gdje će se položiti vijenci na grobove branitelja, ostati na kulturno umjetničkom programu, pa i kupanju. Zainteresirani za odlazak na ovu rekreativnu avanturu mogu se već sada prijaviti u prodavaonicama bicikla u Koprivnici i Đurđevcu, a povratak je planiran autobusima.
Radio Koprivnica

- 21:35 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.