LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

DVD Velika Črešnjevica obilježilo 70.obljetnicu - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

05.08.2007., nedjelja

DVD Velika Črešnjevica obilježilo 70.obljetnicu

Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Črešnjevica osnovano 1937. godine, sa svojih 12o aktivnih i petnajstak pričuvnih članova, svećano je obilježilo sedamdeset godišnjicu postojanja. Gosti na slavlje dolazili su već od 8 sati u jutro. Skupilo se oko tristo vatrogasaca, svi u vatrogasnim odijelima, iz četrdesetak DVD-a . Došli su i pobratimi vatrogasci iz Ilače kod Vukovara. Gosti su dočekivani uz zvuke limene glazbe, sa svećanim vatrogasnim postrojenjem domačina i riječima dobrodošlice. Svečana sjednica započela je u Društveno - vatrogasnom domu u 9 sati. Sve prisutne, pristigle goste i domaćine pozdravio je Željko Palković predsjednik DVD-a Velike Črešnjevice, koji je ujedno Predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Pitomača i dopredsjednik VZ Virovitičko - podravske županije.Posebno je pozdravio gospodina Marija Starčevića predstavnika VZH, Petra Čačinovića predsjednika, Majetić Milana zapovjednika i Ivicu Kovačevića tajnika Vatrogasne zajednice Virovitičko – podravske županije, Rikarda Bakana donačelnika Općine Pitomača, Zdravka Frasta zapovjednika VZ Općine Pitomača, gospodu Franza Kroppea i Hansa Princla, goste iz Njemačke.Na svećanoj sjednici nakon kronologije razvoja DVD-a, koju je podnio Neven Milanović zapovjednik DVD-a, sve prisutne povodom sedamdeset godišnjice DVD-a Velika Črešnjevica pozdravili su uz domačina Željka Palkovića , -Mario Starčević ispred HVZ, Petar Čačinović ispred županijske VZ i Rikard Bakan ispred Općine Pitomača.

dvdČrešnjevica


Na svečanoj sjednici 8. 7. 2007. priznanja za požrtvovan rad u DVD Velika Čršnjevica primilo je šezdesetero najmlađih vatrogasaca u dobi od 6 do 16 godina. Mladi i veterani, primili su odličja za 10, 20, 30, 40, 50. 60. i 70. godina članstva i rada u DVD-u slavljenika. Gospodin Starčević ispred HVZ na svećanoj sjednici posebno je čestitao slavljenicima na jubileju, svim postignutim rezultatima, uspješnoj ovogodišnjoj organizaciji županijskog vatrogasnog natjecanja u Velikoj Črešnjevici, kao i na višegodišnjem učešću na državnim vatrogasnim natjecanjima. Uručio je diplomu i medalju za hrabrost Željku Palkovići. Na sjednici uručene su i plakete HVZ, Općini Pitomača, VZ županije Virovitičko -podravske, Palković d.o.o, Milanu Majetiću te gostima vatrogasaca iz Republike Njemačke. Brončane, srebrne i zlatne medalje uručene su domačinima vatrogascima za 10. 20. 30. i više godina požrtvovnog dobrovoljnog rada u vatrogastvu. Nakon svečane sjednice uslijedio je mimohod okupljenih tristotinjak vatrogasaca gostiju i domačina od vatrogasnog doma prema crkvi Svetog Ilije u Velikoj Črešnjevici. Mimohod je predvodio zapovjednik DVD-a Neven Milanović. Slijedila je vatrogasna zastava društva , koju su uz nosioca pratila dva vatrogasca. Iza toga nošen je amblem Društva. Potom su nošene vatrogasne zastave svih pristiglih gostiju vatrogasaca. Iza njih išla je svečana postrojba vatrogasaca domačina. Slijedila je limena glazba. Iza glazbe u mimohodu pješice kretali su se u pravcu crkve svi gosti i domačini učesnici proslave, za njima se kretala kolona specijalnih vatrogasna vozila domačina i gostiju, a na samom kraju kolone mimohoda kretala se konjska zaprega i vukla Veliko Črešnjevačku staru vatrogasnu ručnu špricu za gašenje požara kupljenu 1939. godine. Svi su prisustvovali misi zadušnici za umrle vatrogasce kroz proteklih 7o godina. Misu je služio pitomački župnik vlč. Ivica Puškadija. Nakon mise izvršena je primopredaja i blagoslov netom nabavljenog, navalnog, specijalnog vatrogasnog vozila. Vatrogasno odličje za 70 godina vatrogastva primio je Josip Rengel, jedan od živućih osnivača DVD-a, sada pričuvni član. Za rukovodstvo slavljenika i cjelokupno članstvo, još je mnogo posla. Treba raditi na zaokruženju financijske konstrukcije za navalno vozilo i izgradnji grijane garaže za njega i još mnogo toga, jer dragocjenost dobrovoljnog vatrogastva koju imamo treba razumjeti njegovati i sačuvati, rekli su Mario Starčević, Petar Čačinović, Rikard Bakan i Željko Palković. Nakon svečanog ručka slijedilo je slavlje do kasno u noć.

tekst:Barica Mihoković
fotografijaPitomača.net

- 08:59 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.