LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Suze sv. Lovre 12-13. 08.’07. - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

11.08.2007., subota

Suze sv. Lovre 12-13. 08.’07.

Stigao je mjesec kolovoz a s njime i jedna nebeska pojava zvana nebeske krijesnice ili zvijezde padalice. Sredinom ovog mjeseca, osobito 12 na 13 kolovoz, možemo vidjeti meteorski potok Perzeidi.
Svatko tko ima želje vidjeti kako nebeski kamenčići ulaze u Zemljinu atmosferu može u dvorištu svoje kuće od 22 sata do 4 ujutro promatrati ovaj mali nebeski vatromet.




Od kuda dolaze nebeski kamenčići ?

Najmanja svemirska tijela koja okružuju cijeli Sunčev sustav u obliku velikog oblaka nazivaju se meteoroidi. Oni stvaraju niz prekrasnih pojava koje plijene svojom ljepotom. Meteoroidi su sitne čestice međuplanetarne prašine, koji nastaju najčešće "otapanjem" repatica (kometa). Poznato je da su repatice sastavljene od leda i čestica prašine, kao gruda snijega, uz organske tvari kao metanol i ugljikovodik. Meteorski potok Perzeidi nastali su raspadom repatice Swift-Turttle u niz sitnih komada leda i kamenčića. Repatica u jednom komadu otkrivena je 1862. godine. Malo kasnije otkriveno je da repatica za sobom vuče veliki oblak meteoroida odnosno da se raspada. Sam komet obilazi Sunce jednom u 130 godina.
ad
Što su nebeske krijesnice ?

Naš stari naziv za meteore je nebeska krijesnica ili proletuša. A nastaju kada meteoroidi ulaze u Zemljinu atmosferu. Zbog velike brzine od oko 60 km/sek sila trenja s česticama zraka uzrokuje veliko zagrijavanje do ionizacije molekula zraka što daje svjetlost. Ova svjetlost naziva se meteor. Sjaj može trajati od sekunde do nekoliko minuta. Meteoroidi se počinju "paliti" na visini od oko 90 km.

Što je zviježđe Perzej ?

Stari narodi su pojedine zvijezde u mašti povezali u slike, grupe zvijezda koje nazivamo zviježđa, da bi se lakše snalazili na nebu ili kod navigacije pri plovidbi. Jedno od zviježđa zove se Perzej. Prema grčkoj mitologiji, Perzej je bio jedan od najvećih grčkih junaka. Sin Zeusa i Danaje. On je bio taj koji je odsjekao glavu strašnoj Meduzi, jednoj od tri Gorgone, a koja je svojim pogledom ljude pretvarala u kamen. Njen opasan pogled izbjegao je gledajući je u uglačani štit. Vraćajući se sa svoje velike avanture našao je princezu Andromedu vezanu lancima za stijenu na obali Etiopije. Andromeda, kćerka kralja Cefeja i kraljice Kasiopeje bila je prinesena kao žrtva strašnoj morskoj nemani Cetusu kako bi ovaj prestao pustošiti obale Etiopije. Jašući na krilatom konju Pegazu, Perzej je pobijedio neman tako što je prema Cetusu usmjerio glavu Meduze čiji ga je pogled okamenio. Tako je ova cijela mitološka grupa zviježđa postavljena u isto područje neba. I kada pogledate prema sjevernom nebu možete vidjeti ove junake iz priče baš kako su ih vidjeli maštoviti stari Grci. I kao na filmskom platnu oživjeti avanture Perzeja. Stari narodi su zvijezde povezali u slike da bi se lakše snalazili na nebu, odnosno kod navigacije pro plovidbi.
ad
A Suze sv. Lovre ?

Lovro (Lorenzo) bio je učenik pape Siksta II. Bio je vrlo vrijedan i mlad i zaslužio da bude jedan od sedmorice uglednih rimskih đakona. Uskoro je postavljen kao protođakon. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, Papa je rekao da ga čeka teška borba za vjeru. Bavio se bibličarstvom i sačinio je popis svih članova rane Crkve kao i popis sakrivenog novca Crkve. Papa je jednog dana rekao đakonu Lovri neka povjeren mu crkveni novac podijeli siromasima. Lovro je poslušao te pošao u Hipolitovu kuću, u kojoj je bila ubožnica za siromahe. Sve im je podijelio. Zbog ne slaganja sa vlašću Siksta II bio je uhićen i osuđen na smrt. Lovro je shvatio da će uskoro doći red i na njega. Imperator Valerijan čuo je za novac koji čuva Lovro te ga dao uhititi 6. kolovoza 258.g. Kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, uperio je prst u siromahe govoreći: "Evo blaga Crkve!". Zbog prkosa bio je mučen, izbičevan te na roštilju spaljen. Nalazeći se na tom užarenom mučilu, dobacio je vojnicima: "Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!". Mučeništvo se sv. Lovre prema pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258.g. Tako se tradicionalno kip sv. Lovre prikazuje sa roštiljem u ruci. Na mjestu njegova mučenja podignuta je Bazilika di San Lorenzo u Rimu. Nebeske krijesnice koje se pojavljuju tih dana u znak na ovaj događaj nazivaju se suze sv. Lovre.

Kako promatrati Perzeide, meteore ?

Iskusni promatrači svemirskih zbivanja znadu da se za svako noćno promatranje treba odjenuti prikladno vremenskim uvjetima. Ljeti je dobro imati duge rukave ako dočekujete jutro, a zimi se treba što "deblje" odjenuti i obući. Mjesto za promatranje je pogodno ako nebo ne obasjava ulična rasvjeta jer ona smanjuje vidljivost nebeskih objekta. Možete otići u svoj vrt koji je nasuprot ulice. Za promatranje meteora koriste se ležaljke za sunčanje ili stolice sa pokretnim naslonom. Okrenute prema zviježđu, iz kojeg izlaze meteori. Točka iz koje izlaze meteori naziva se radijant. Smješten u sjevernom dijelu zviježđa, između zviježđa Perzeja i zviježđa Kasiopeje. Priložena karta olakšati će vam pronalaženje zviježđa. Dovoljno se okrenuti prema sjeveroistoku i prepoznati junaka Perzeja na nebu. Treba znati da se zvijezde zajedno sa zviježđima okreću oko zvijezde sjevernjače. Kako vrijeme prolazi pomiče se i mjesto iz kojeg izlaze meteori. Jednom kad se udobno smjestite možete uživati u brojanju, određivanju boje i sjaja meteora. Meteori se i službeno broje na način da u paru, jedan je zapisničar drugi promatrač, bilježe svoja opažanja u tablice. Zadnjih godina koriste se i posebne kamere sa računalnim programima koje snimaju i broje meteore a u Hrvatskoj ih ima nekoliko. Rezultati se šalju međunarodnoj organizaciji za praćenje meteora u Italiji. Školarci svoj rad prikazuju na školskim natjecanjima.
Treba još znati da se najveći broj meteora vidi tek iza ponoći kada je naše mjesto promatranja okrenuto prema otvorenom svemiru, suprotno od Sunca.
ad
Kako snimiti meteore ?

Ako imate video kameru i stalak možete usmjeriti kameru prema zviježđu i uključiti noćno snimanje. Trebate paziti da svakih 10-20 min pomaknete kameru prema zviježđu koje se kreće na nebu. Isto vrijedi i za digitalne foto aparate. Ako imate mogućnost da digitalni aparat sam radi snimke u vremenskim razmacima odlično. Podesite na najveću osjetljivost od 400 do +1000 ASA usmjerite prema zviježđu i uključite slikanje. Ako napravite dobru snimku ili slike javite nam se. Ove slike su uvijek dobro došle u časopisima i knjigama.
ad
Promatranje na Zvjezdarnici Vila

Za same mještane Pitomače najbolje mjesto biti će zvjezdarnica na “Brenerovoj Vili”. Nalazi se iznad Pitomače na 127 m i otvoren je pogled na skoro cijelo nebo. Ulična rasvjeta smanjuje vidljivost prema istoku. Navečer od 21h ako bude vedro zvjezdarnica će biti otvorena a terasa idealna za snimanje i fotografiranje.

Branko Novosel
AD Pitomača

- 19:53 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.