Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Terorizam u Virovitici: Svi osumnjičenici pušteni na slobodu

Uhićeni zbog napada na tužiteljicu imali spreman alibi
Autor:Dragutin Šantoši
Krug osumnjičenika za aktiviranje eksploziva ispod automobila tužiteljice Magde Kovačević suzio se na trojac iz Pitomače i Kloštra
Foto:Dragutin Šantoši

Nakon dvodnevne kriminalističke akcije PU virovitičke, kojoj su upomoć stigli i kriminalistički stručnjaci MUP-a iz Zagreba, krug osumnjičenika za teroristički čin aktiviranja eksploziva ispod automobila virovitičke državne odvjetnice Magde Kovačević suzio se sa šest osoba na trojac iz Pitomače i Kloštra Podravskog.

Pretrage bez rezultata
Doznajemo da nitko od osumnjičenih nije zadržan u pritvoru, već su nakon obavijesnih razgovora s kriminalističkom policijom i prije isteka roka od 24 sata pušteni kući. Ni pretraga njihovih kuća, osobnih automobila i druge pokretne i nepokretne imovine, prema neslužbenim podacima, nije donijela veće rezultate.
Doznajemo da je većina osumnjičenika policiju dočekala u svojim kućama s već pripremljenim alibijem, a prilikom pretrage njihovih mobitela u njima nisu pronađene ni telefonske kartice. U pretrazi je, na temelju sudskog naloga istražne sutkinje Milenke Slivar, sudjelovao i pas obučen za otkrivanje eksploziva.
Neslužbeno doznajemo da policija priprema optužni prijedlog protiv M. G. (49), Ž. M. (39) i S. P. (31) koji su, kako se sumnja, eksplozijom namjeravali "upozoriti" državnu odvjetnicu zato što je uložila žalbu na preblagu sudsku presudu jednom od okrivljenika koji je kažnjen za nezakonito držanje vojnog oružja, eksploziva s prigušivačima te dva pištolja s prigušivačima. Među osumnjičenicima su osobe s debelim kriminalnim dosjeima koje nigdje nisu zaposlene, voze skupocjene automobile i imaju vrijednu imovinu.
Policija ih je često sprovodila zbog nasilja, paljenja kuća, prijetnji, iznuda, nezakonitog držanja oružja i eksploziva te drugih kaznenih djela i prekršaja. Ponekad su znali prespavati u policiji, pa i završiti u istražnom zatvoru, no iz njega bi se katkad vratili kući u Pitomaču prije nego policija u Viroviticu.
Za kaznena djela za koja su optuživani njihovi su odvjetnici na sudovima godinama "provlačili" rasprave, a na kraju bi bili osuđeni na uvjetne ili blage kazne. Te osumnjičenike već odavno na virovitičkom i bjelovarskom sudu ne brane odvjetnici iz Virovitice, već odvjetnici "specijalci" iz susjednog Bjelovara, Koprivnice i Zagreba.
U dosadašnjim "okršajima" s osumnjičenicima iz Pitomače policija nije imala većeg uspjeha, a oni su medijima često govorili da u policijskim redovima imaju "krtice" koje redovito plaćaju pa za sve policijske akcije doznaju i prije nego što policajci u svojim automobilima uključe rotirajuća svjetla.

Ogorčeni Virovitičani
Općinsko državno odvjetništvo s tri zaposlena odvjetnika godišnje obradi otprilike 700 kaznenih i drugih predmeta pa nije ni čudno što je poneki od njih zasmetao kriminalcima koji su pod automobil državne odvjetnice Kovačević postavili eksploziv i aktivirali ga.
Virovitičani su ogorčeni zbog tog terorističkog čina te traže brzu i uspješnu akciju policije i kažnjavanje počinitelja. U Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici jučer su nam potvrdili da osim državnog odvjetnika Bajića ni od koga iz gradske ili županijske vlasti ili pak političkih stranaka nisu dobili potporu i ohrabrenje?!

Kirin: Imamo sumnjivca
Eksplozivna naprava koja je raznijela automobil zamjenice općinskog državnog odvjetnika Magde Kovačević postavljena je s namjerom, a u Državnom odvjetništvu imaju sumnjivce koji su to mogli učiniti i tu ćemo osobu ubrzo uhititi kazao je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin komentirajući slučaj eksplozije automobila tužiteljice u Virovitici. Bio je, kaže Kirin, neugodno iznenađen događajem u svom, inače mirnom gradu Virovitici. Napad na državnu tužiteljicu smatra napadom na institucije pravne države. Ovime je bačena rukavica i MUP-u i Ministarstvu pravosuđa poručio je ministar Kirin. (V. K.)
Večernji list

Post je objavljen 02.08.2007. u 19:30 sati.