Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

IVAN SEIDL JANI-slikar iz Križnice:Stvaralaštvo u poticajnom prirodnom ozračju

U miru prekodravskog naselja Križnice živi i stvara samouki slikar Ivan Jani Seidl. Kad naslika dovoljno slika za izložbu, bez velikih najava izloži ih - u vlastitom dvorištu. Njegova su likovna publika, ali i kupci, mještani Križnice, vikendaši i turisti. Seidl izlaže i izvan svog sela, a za svoju drugu samostalnu izložbu priređenu u prigodi otvaranja hotela Aida u Pitomači, naslovljenu Između svjetova, priredio je 22 rada u kombiniranoj tehnici. Koliko je pogodio ukus publike, najbolje svjedoči podatak da su svi radovi prodani.
Iako je do sada priredio dvije samostalne i sudjelovao na više skupnih izložbi Ivana Seidla (1950. godine u Barcsu, Mađarska) poznaju Pitomačani, ali ne i šira likovna publika. Od šeste godine živi u Hrvatskoj. Osnovnu školu pohađao je u Pitomači, a srednju u Koprivnici. Radni vijek proveo je radeći kao RTV mehaničar.
Prateći njegov životni put uočava se sklonosti prema umjetnosti, najprije glazbi, a kasnije se vrlo uspješno okrenuo slikarstvu i u njemu našao svoj osebujan izraz. O njegovim slikama povjesničar umjetnosti, prof. Josip Mikolčić ističe:
- Tijekom dvadesetak godina aktivnog stvaralaštva na području likovnosti Ivan Seidl se okušavao u različitim stilskim i tehničkim cjelinama, no onaj dio njegovog opusa koji nastaje unatrag pet posljednjih godina posjeduje sve karakteristike izgrađenog vlastitog likovnog izričaja. Seidla krasi energičan, inventivan i istraživački karakter koji je podjednako usmjeren na vlastitu osobnost i na ukupno okruženje, odnosno na vlastitu prirodu i na prirodu u cjelini. Jednako tako Seidl živi i stvara u jedinstveno ugodnom i poticajnom prirodnom ambijentu Križnice, kojeg razumije, poštuje, doživljava ga i proživljava u intenzivnom međuodnosu.
Posebnost slikara Seidla je odabir tehnike likovnog izraza koji inventivno kombinira. Na drvenu podlogu nanosi slojeve dravskog pijeska i šljunka od kojih oblikuje motiv. Motivu rjeđe dodaje i neke druge elemente dravskog vodenog svijeta. Za konačno oblikovanje forme i sadržaja koristi vinilsku boju, koju u zanosnim kolorističkim izvedbama nanosi na reljefnu ili zrnatu strukturu podloge. Veći dio njegovih radova istovremeno posjeduje karakteristike i slike i reljefa.
M. Vodopić
Virovitički list

Post je objavljen 06.08.2007. u 11:17 sati.