Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Nepotrebni Demanti

astroPitomaca


Kako vidimo Pitomaca.net je čitan portal koji u nekima pobuđuje želje za demantiranjem (Demanti=Odbacivanje/Odricanje... hrvatski) vijesti ili komentara. Iako su Demantirane vijesti bile prenijete sa izvornih stranica, ili portala. Iz Demanta koji je uslijedio nakon 2 i pol mjeseca od nastanka vijesti vidi se da je prozvana rubrika vijesti iz astronomije. Kako autor ovih redaka uređuje ove vijesti red je da se prouče navodni Demanti i odgovori na njih. Da ne bi posjetitelji portala zaista mislili da su netočne vijesti. Ovo je odgovor/ispravak Astronomskoj udruzi Mirko Danijel Bogdanić iz Virovitice da se na Pitomačkim stranicama pišu netočne informacije. Ove tvrdnje ne stoje. Vjerojatno potaknuti upitima kako jedni mogu podržavati svoje udruge, materijalno, a drugi ne, rodila se potreba za ispravljanjem točnih činjenica ili umanjivanje. Što je nepotrebno jer ovdje nitko ne gubi već samo dobiva.

1. Potreba da se ograđuje astronomska udruga iz Virovitice od izdavanja vrijednog astronomskog zbornika, nije mi poznata, kada polovica tekstova uradak osnivača ili članova astronomske udruge iz Virovitice. U našem tekstu točno stoji da je vaša udruga predstavila zbornik a ne izdala, krivo ste pročitali našu vijest. Ako mislite da smo sada ispravili vijest možete pogledati pod arhivom iste vijesti na blogu Povratakpitomace.blog.hr. Vaš navod da udruga nema direktnog udjela u izradi citirano:"izdala/predstavila Virovitički astronomski zbornik. Ova tvrdnja naprosto nije točna", i dalje navodite "Virovitički astronomski zbornik je u cijelosti projekt gospodina prof. Zlatka F. Kovačevića". Ako idemo ovim stavom onda ni vaša tvrdnja nije točna. Na samim vašim stranicama piše, a sa kojih je prenošena vijest u Pitomaca.net: "Zbornik radova u povodu obilježavanja 15. obljetnice rada Astronomsko astronautičkog kluba osnovne škole Vladimira Nazora u Virovitici, zatim 245. obljetnice rođenja astronoma i prosvjetitelja Mirka Danijela Bogdanića te obnove rada Astronomske udruge Mirko Danijel Bogdanić". Nadalje piše "Virovitički astronomski zbornik zbirka je zapisa iz pera Virovitičana i njima bliskih suputnika...". Dovoljno objašnjenje i bespotrebno ograđivanje ili umanjivanjem udjela vaše udruge čiji osnivači, članovi imaju većinu tekstova..

2. Nekoliko puta ste pozivali u prostorije na sastanak udruge a nalazila se u : Nogometnom klubu Virovitica. Možda to nisu vaše prostorije ali tamo ste pozivali. Ako je negdje sastanak onda su to prostorije za sastanak udruge. Osobe u prostoriji, na objavljenim slikama, ste vi iz udruge ne netko drugi. Zašto to Demantirati ? Nastavak tvrdnje pod istom točkom: "...do sada nismo uvršteni niti u redovno financiranje od strane Grada ili Županije ... raspolažemo samo sredstvima prikupljenim od članarine ili sponzora.". Mogli bi opet reći da nije točno jer članovi nisu kupili teleskop niti novi uređaj za navođenje teleskopa. Već Grad Virovitica i Županija. Vidi se da nema potrebe biti uvršten u redovno financiranje Grada, jer je tada puno manji iznos, već se može nešto kupiti i citirano sa vaših web stranica: "Sredstva za nabavku montaže Astronomskom klubu škole donirao je Grad Virovitica povodom 15 godina uspješnog rada.". Na objavljenim slikama vidljivo je da sa teleskopom i novim uređajem ne rade djeca iz škole već vi iz udruge. Ova opaska je zato da opet ne bi demantirali da je to dobio školski klub a ne vi jer iz vašeg teksta proizlazi da udruga nema ništa. Ovime ne umanjujem ovaj način pomoći već pohvaljujem kao primjer kako se može podržati rad udruge i kluba u školi.

3. Ispravljati nečiji komentar da gradite zvjezdarnicu je opet bez potrebe. Vidi se da je netko poslao anonimni komentar i svatko može na taj način pisati što hoće i nije stav neke ustanove ili udruge. Komentar je kako se vidi namijenjen Pitomačkoj udruzi kao podsmjeh. Ako se sada imaju potreba ispravljati komentari sa "Demantima", cijelim člankom, na svakakve izjave anonimaca onda je to smiješno. Tada Vecernji.hr ili Dnevnik.hr ne bi imali mjesta za nove vijesti već samo za tekstove "Demanti" komentara. I da skratimo čemu razlog i ograđivanja od ideje, nekog iz vašeg kraja, da bi mogli iskoristiti koju klijet u Milanovcu za vašu zvjezdarnicu ?

Na kraju nije mi poznata potreba "Demanta" vaše primjera vrijedne udruge, kada je danas blagdan i lijepo vrijeme za promatranje površine Sunca i lijepog noćnog neba sa planetom Jupiter nad svodom. Sve vijesti koje su dolazile sa vaših stranica prenijete su iz pozitivnih namjera.

Branko Novosel
urednik astro-vijesti
Pitomaca.net


Post je objavljen 15.08.2007. u 21:02 sati.