LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Govoreći o Tuđmanu Šeks pobrkao Roosvelta i Lincolna !? - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

15.08.2007., srijeda

Govoreći o Tuđmanu Šeks pobrkao Roosvelta i Lincolna !?

Predsjednik Hrvatskog sabora, Vladimir Šeks, otkrio je u središtu Virovitice, na prostoru ispred Gradske knjižnice i čitaonice, spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Ante Jurkića iz Zagreba. «Tri su bitna elementa koja su obilježila život dr Franje Tuđmana zbog kojih je, bez obzira na neke pogreške u unutarnjoj politici, zaslužio spomenik: neumorno zanimanje za pravo Hrvata na hrvatsku državu, promicanje ideje hrvatske slobode u svojim djelima i doktrina na sveopćoj hrvatskoj pomirbi», rekao je Šeks dodavši da podizanje spomenika Franji Tuđmanu u Virovitici ima višestruko značenje jer je upravo u Virovitici slomljena «četnička ideja o amputiranoj Hrvatskoj».

«Velikosrpski ideolozi zamišljali su Srbiju na liniji Karlovac – Karlobag – Virovitica, ali je ta ideja slomljena pod odlučnim vodstvom dr Franje Tuđmana u krvavom Domovinskom ratu»
, naglasio je Šeks dodavši kako Tuđmanov kip vizurom i porukom podsjeća na američkog predsjednika Teodora Roosvelta misleći vjerojatno na Abrahama Lincolna. Kip Franje Tuđmana je modeliran i izliven u bronci. Visina sjedeće figure je oko dva metra, a zajedno s izduženim brončanim postamentom postavljena na kamenom kvadru visine 50 centimetara. Poticaj za spomenik u Virovitici dala je Družba braće hrvatskog zmaja, kojoj su sve govornici redom zahvaljivali, a gradnju su financirali, svatko po 80.000 kuna, Grad Virovitica te lokalna komunalna poduzeća «Flora» i «Virkom».

franjo


Akademski kipar Ante Jurkić objasnio je kako je Tuđman prikazan prvenstveno kao intelektualac, vizionar i književnik. «U sjedećoj pozi Tuđman sugestivno komunicira sa sugovornicima, ovom slučaju s građanima Virovitice i cijele Hrvatske», izjavio je Jurkić. Na novinarsko pitanje o sličnosti s kipom američkog predsjednika Abrahama Lincolna Jurkić je izjavio: «Neka tumači kako tko hoće». Potvrdno je odgovorio i na pitanje: "Da li je Franjo Tuđman književnik".

Fotografija i tekst:Virovitica.net
-------------------------------------------

VIDEO: Franjo Tuđman, hrvatski Abraham Lincoln?
U sklopu obilježavanja Dana grada, Virovitica je za rođendan dobila spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Ne bi bilo ništa sporno da spomenik neodoljivo ne podsjeća na već viđeni kip američkoga predsjednika Abrahama Lincolna.
Dnevnik.hr

- 21:11 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.