MARIJAN LINCMAJER, PROČELNIK HRVATSKOG ZAVODA ZA POLJOPRIVREDNU SAVJETODAVNU SLUŽBU VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE
U virovitičkom vinogorju berbe grožđa ranih sorti, kao što su traminac, chardonnay, bijeli i crni pinot, već su završene, a pri kraju su i berbe grožđa kasnih sorti - graševine, rajnskog rizlinga i ostale.
- U grožđu ranih sorti količina šećera kretala se između 17,5 i 18,5 posto, a budući da je u posljednje vrijeme zabilježeno dosta vlage, bobice grožđa povukle su jedan dio vode i šećer je pao za oko 1,5 posto, a negdje čak i više. No, znamo da kiseline određuju početak berbi, a one su pale i kretale su se oko 6,8 do 7,2 što je bilo i optimalno za berbe grožđa ranih sorti - ističe Marijan Lincmajer, pročelnik Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Virovitičko-podravske županije.
Budući da se kišno vrijeme nastavilo, Marijan Lincmajer poziva vinogradare da ustanove količinu sladora u bobama grožđa i mjere kiselinu, te da na vrijeme obave berbu.
- Zadnja mjerenja šećera na graševini i rajnskom rizlingu mjerena su od 15,5 do maksimalno 17 posto. Kod njih je zabilježen i pad ukupnog šećera nakon ovog vlažnog vremena, ali kiseline su optimalne, kretale su se od 7,5 do 8.
U obzir treba uzeti i zdravstveno stanje samog grožđa, a ukoliko je na grožđu primijećena trulež, preporuka je da se bere bez obzira na količinu sadržaja šećera - ističe Marijan Lincmajer.
Z. C.
Virovitički list
|