Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Predstavljanje županije na Eko-etno 2007.

Ministar Petar Čobanković otvorio Eko Etno Hrvatska 2007.

Jubilarna, peta po redu nacionalna manifestacija Eko – etno Hrvatska otvorena je na Zagrebačkom velesajmu. Ovogodišnju izložbu ruralnih područja Hrvatske otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković, a otvorenju je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Osim toga, otvorenju su između ostalih nazočili i ministar MUP-a Ivica Kirin, zamjenik župana Virovitičko – podravske županije, Zvonimir Šimić. Inače, čast da prve nastupe na ovogodišnjem Eko etnu imali su Pitomačanke iz Pitomače.

ekoEtno


Manifestacija Eko-etno Hrvatska, na kojoj hrvatske županije, gradovi i općine predstavljaju svoje kulturno bogatstvo, autohtonost i tradiciju, ove će se godine od 11. do 16. rujna održati u sklopu Jesenskog međunarodnog velesajma pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Ovogodišnji je partner manifestacije Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine, a kao poseban gost predstavlja se Hercegovina. Ove godina na izložbi nastupa 18 županija, 4 grada i dvije općine.

ekoEtno


Županijske posebnosti na štandu Jesenskog međunarodnog velesajma

Štand Virovitičko – podravske županije i ove je godine stjecište onih koji žele i onih koji mogu vidjeti dio „zaboravljenih vremena“. Tako se ističe hrvatski vuglić, rad Josipa Šimića, najjača temeljna greda - pocek koji se polaže se po cijeloj dužini kuće, a na nju se slažu istesane grede, uglavnom sastavljene na usjek, tzv. hrvatski vuglić, često primjenjivan u tradicijskom graditeljstvu. Osim toga, tu je i ograda od grabovih grana rad Branka Tkalčeca ili pak tradicionalni hrvatski buner i starinska kola, koja su za ovu prigodu napunjena voćem i povrćem s područja Virovitičko – podravske županije. Inače, među posebnim izlagačima sa sajma, svoje mjesto je pronašlo vino od višnje Fructusa iz Orahovice. Ove godine, na štandu koji se prostire na 100 četvorna metra, izlaže do sada rekordna 47 izlagača s područja Virovitičko – podravske županije.

ekoEtno


Ministri Ivica Kirin i Petar Čobanković posjetili štand Virovitičko – podravske županije

Prošlogodišnji pobjednici za ukupni nastup, Virovitičko – podravska županija i ove godine zaintrigirali su brojne posjetitelje prvog dana manifestacije. Uz brojne posjetitelje koji su se željeli uvjeriti što je to „najslađa hrvatska županija“, koja je ujedno i najveći proizvođač povrća i voća u Hrvatskoj, štand su posjetili i ministri Petar Čobanković i Ivica Kirin.

ekoEtno


Predstavila se Virovitičko – podravska županija

Uz bogat kulturno umjetnički program u kojem su sudjelovale vokalni ansambl „Pitomačanke“ iz Pitomače, „Podravski mužikaši“, KUD Viirovitica, u kojem je predstavljen film o Virovitičko – podravskoj županiji, danas se je na manifestaciji Eko Etno Hrvatska 2007., predstavila Virovitičko – podravska županija. Pozdravni govor održao je župan dr. Stjepan Feketić uz nazočnost mnogobrojnih uglednika među kojima su bili, saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenici župana Zvonimir Šimić i Zvonimir Koić, predsjednik Skupštine Virovitičko – podravske županije, Boris Hlavati, gradonačelnici i načelnici s područja Virovitičko – podravske županije... Predstavljanje županije izazvalo je veliku pozornost nazočnih posjetitelja i gromoglasan aplauz za nastup kojim se nazočnima predstavila „najslađa hrvatska županija“. Inače, u četvrtak 13. rujna, a tradicionalnoj Eko večeri, proglasiti će se i najbolji za nastup na ovogodišnjem Eko Etnu 2007. Podsjetimo, Virovitičko – podravska županija dobitnica je prošlogodišnje „Zlatne povelje“ za najbolji sveukupni nastup na Eko Etno Hrvatska 2006.

ekoEtno


Fotografije i tekst:Vpž

Post je objavljen 13.09.2007. u 05:33 sati.