LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Vatrogasac plemeniti poziv - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

03.09.2007., ponedjeljak

Vatrogasac plemeniti poziv

pitomačaDVD


foto:Pitomački vatrogasci već 113 godina uvijek su spremni da pomognu ljudima i imovini

Zvanje vatrogasac jedno je od najhumanijih zanimanja. Svojim trudom spašavaju živote i imovinu. U krajnjem trenutku žrtvuju i svoj život. Pitomački vatrogasci izražavaju iskrenu žalost zbog tragične smrti hrabrih vatrogasaca stradalih na Kornatima.
U našem Dokumentacijskom vatrogasnom centru nalazi se vrijedna arhiva iz prošlosti. Pročitajte nekoliko događanja.
Listajući stare požutjele stranice Vatrogasnog vjesnika tiskanog davne 1906.god. nailazi se na podatak o osnivanju vatrogasnih postrojbi u svijetu. Prva vatrogasna postrojba, prema zapisima Mirka Kolarića, osnovana je u Parizu 1716.god. Nakon ove prve postrojbe uvidjela se potreba za osnivanjem i drugih vatrogasnih postrojbi u drugim zemljama. U našoj zemlji prvi osnivač bio je Mirko Kolarić. U svojim člancima zapisao je događanja u vatrogastvu diljem svijeta.

pitomačaDVD


foto:Veliki požar u Pitomači 1968.god. kada je izgorjela crkva Sv. Vida

- Tako stoji da je 19.prosinca 1906.god. u Chicagu buknuo požar u robnoj kući sa 600 zaposlenika. Radnici su skakali kroz prozore prije dolaska vatrogasaca. Smrtno je stradalo 40 osoba, a 200 je zadobilo lakše ili teže ozljede.
- Dobrovoljna vatrogasna postrojba u Hatvanu, tadašnja Kraljevina Ugarska, javila je kotarskom sucu da polaže oruđe. Zapovjedništvo te postrojbe opetovano je molilo poglavarstvo pripomoć s iznosom od 3000 kruna, za nabavu istrošenih gasila i pomagala. Poglavarstvo je zagovaralo potrebu pred zastupstvom, ali je podnošena molba odbijena. To je bio slučaj i dokaz da je svakoj državi potreban Vatrogasni zakon.

pitomačaDVD


foto:Stranica iz 1906.god

- Dogodio se i veliki požar iste godine 21. siječnja 1906.god. kod Jesenica na Savi. Požar je uništio tvornicu sa strojevima. Pri gašenju požara smrtno su stradala 4 vatrogasca. Tada je ostalo 600 radnika bez kruha sa štetom od 2 milijuna kruna.
- Ima zapisa i o podmetačima požara. Pred sudom u Zagrebu 18. siječnja, 1906.god. na glavnoj raspravi protiv Martina Turki radi zločinstva paleža, na štetu Ferdinanda Pavleka, tužen je za više podmetanja požara, paljenja kuća. Optuženi Martin je htio poslati žalbu u Ameriku, jer se zaklinjao da nije kriv. Sud ga je osudio na 10 godina tamnice radi zločina paleža, kako se tada zvalo.

pitomačaDVD


foto:Čuva se najstariji vatrogasni časopisi u Hrvatskoj. A sa njime i događanja iz onog doba

- Osuđen je u Glatzu rudar Ignjat Wilšeka, član vatrogasne postrojbe, na 8 godina tamnice. Zbog četiri počinjena i dva pokušaja paleža. Počinjene paleže Ignjat je uradio zato da bude mogao biti prvi na gašenju požara. I ondje se istaknuti požrtvovanim radom.
Bilo je u prošlosti velikih požara i u Pitomači. Tada je 1968. veliki požar planuo u crkvi Sv. Vida. Žrtava pri gašenju nije bilo. Izgorio je toranj i krov crkve.
Došlo je i do velikog požara 1959. god. u DIP Gaju gdje je gorjela lakirnica te je požar zaprijetio i ostalim objektima. Požar je nakon duge borbe članova DVDa Pitomača lokaliziran. Povrijedio se jedan radnik.

pitomačaDVD


foto:Zapisnik iz 1913. god. o radu DVD Pitomača

Kako je u Pitomači osnovan DVD ? Davne 1893.god.veliki požar zahvatio je centar Pitomače. Nije bilo organiziranih snaga za gašenje. Vatra je spalila sve što se moglo i spasiti da je bilo vatrogasaca. Nakon ove nesreće nekoliko mještana odlučilo je osnovati Dobrovoljno vatrogasno društvo. Osnivači su bili Dragutin Goetz - nadvojvoda i trgovac, Fran Gabarić – vojvoda i učitelj, Josip Rovačević – zamjenik i učitelj, Gabrijel Brener – zamjenik i trgovac, Viktor Stejskal – vođa štrcara i gostioničar.
Novo Dobrovoljno društvo nabavlju svu potrebnu opremu i djeluje neprekidno do današnjih dana.

Sva ova vrijedna i jedina Pitomačka arhiva prošlosti uskoro će dobiti i svoje Internet stranice. Svi zainteresirani imati će otvorena vrata da pogledaju i pročitaju vrijedne dokumente i fotografije iz prošlosti DVDa i Pitomače.

Dokumentacijski centar i DVD Pitomača
Pitomača.net

VIDEO:Dokumentarni film Mirka Lauša iz 1990 godine o muzeju DVD Pitomača

- 05:18 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.