26

ponedjeljak

lipanj

2017

I am nothing without myself

U mnogo situacija volim reći da je svatko krojač svoje sreće.
Osim što je to stara narodna poslovica, nema previše neistine u njoj. Ima mnogo čimbenika koji utječu na naš život, bilo to okolina, roditelji, profesori na fakultetu, dečko, cura, sreća, Bog (za onoga koji vjeruje) i sl. No,u prvom planu smo mi sami. Zašto? Zato što, ako smo već došli do neke godine života imamo pravo donijeti neke bitne za naš život. Bilo to upis u željenu srednju, društvo s kojim ćemo se družiti, mjesta koja ćemo posjećivati i ostalo. Naravno da nismo u svakom periodu života potpuno slobodni donositi baš sve odluke, ali kako rastu godine, tako i raste raspon odluka.

Mislim da bi svi trebali razumjeti ono što sam željela naglasiti.

Baza ovoga što danas želim reći će biti u tome kako poznavanje sebe može donijeti boljitak vlastitom životu, točnije izlasku iz depresije. Depresije se dogode svima, barem nekoliko puta u kraćem vremenu i na neki način nisu neprirodna ili nenormalna pojava u tolikom smislu. U redu je pokleknuti, odustati jer ti bude previše svega, osjećati se umorno i opterećeno te ti je odustajanje najčešća verzija kraja puta. Ili jednostavno sjesti i rasplakati se. Plač je zaista odlična stvar, ali kratkotrajna.
Meni samoj je mnogo puta pomogao, ali samo trenutačno, a kasnije bih opet vukla problem do u beskonačnost. U takvom vremenu je dobro imati nekog svog da ti pomogne zajedno prebroditi ono što ti je na duši, bilo to zagrljajem, savjetom, hranom ili čime god.

No,problem koji je u Vama možete riješiti isključivo vi sami.
A to možete postići poznavajući sebe.


Primijetila sam zaista da su ljudi, ili previše, ili premalo orijentirani na sebe.
Ne fizički, već gledajući u dubinu svoje nutrine, ispitivajući sebe i analizirajući. A za to treba vremena, naravno, tu i tamo poneka samoća, da bismo si pomogli raščlaniti neke stvari. Poznavati sebe znači moći se opisati, bilo to navesti svoje vrline, kao najjači adut, ali isto tako znati se suočiti i sa manama, nastojeći ih biti svjestan. S druge strane, razgovarati o svojim interesima, željama, ambicijama. Jer, osoba koja barem malo poznaje sebe, zna da li je nešto zanima ili ne zanima, razmišlja o budućnosti i o njoj može otvoreno razgovarati. Osoba koja poznaje sebe ima želje, čezne nečemu, ima određenu viziju, oslanja se na misiju koja joj je povjerena i slično. Osoba koja se poznaje zna kako si pomoći u kriznim situacijama. Jer ona zna stvari koje je vesele, te će u trenutku kada poklekne znati gdje treba "odletjeti" da bih uhvatila svoju prvu pomoć. Ne moraju to nužno biti ni ljudi. To mogu biti stvari,poput glazbe, omiljene knjige, šetnje... To može biti hrana. Nekome omiljena čokolada je vrijednija od romana ispisanih savjeta.

Osoba koja poznaje sebe,krenut će od sebe kada ima problem, te neće kriviti sve oko sebe za neuspjeh koji ju je zadesio, ili će to biti minimalno. Osoba koja poznaje sebe znati će u svakom neuspjehu pronaći lekciju,a u uspjehu snagu za daljnje izazove.
Ne kažem, zaista, da je svatko savršen i da su moja razmišljanja jedina pametna već je to nekakvo moje viđenje. Samo znam koliko na mene i moj život pozitivno utječu osobe koje se poznaju. Koliko me toga u par riječi nauče, koliko možeš vidjeti iz njihovog primjera, te koliko one energije donose. I takve osobe drugačije i zrelije gledaju na život.Nastoje ga iskoristiti, uvidjeti mu ljepotu i pronaći sreću. Osobe koje se poznaju znaju kolike su im mogućnosti koliko velike ciljeve si mogu postaviti. Zato osobe koje poznaju sebe si mogu pomoći u mnogočemu, pa i u izlasku iz depresije.
Jer će znati što ih veseli, kako si pomoći, kome se obratiti, što poduzeti, kako se postaviti.

Zaključak svega je da mnogo od nas to zaista ne zna. Ne zna si pomoći jer ne poznaje sebe. Jer se previše konformira i prihvaća ono što je oko njega bez previše truda da oblikuje vlastito.

I zato se moramo učiti kako voljeti sebe.

Kako se pravilno otkriti jer onda ćemo znati kako ćemo držati ostale konce u životu.

Onda ćemo znati proživjeti pravu ljepotu života,pružiti sebe drugima i biti sretniji.






https://www.youtube.com/watch?v=hkItI5pnIJ8


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.