petak, 19.02.2010.

''Možete li me povesti, molim vas?''

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 19.02.2010. u 21.00 h

Autostoper (The Hitcher)(1986.)

Photobucket

Režija: Robert Harmon
Scenarij: Eric Red
Uloge: C. Thomas Howell, Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh

"- Mladi ljepotan Jim Halsey vozi se diljem zemlje od Chicaga do San Diega da bi izvršio primopredaju novog automobila, za koji će dobiti pozamašnu svotu dolara koja bi mu pomogla u novčanoj besparici. Put je ponekad naporan i iscrpljujuć, pa ne ćudi kad mladić zaspe tijekom vožnje i skoro ne doživi saobračajnu nesreću.
Samo zbog toga on u auto prima zagonetnog autostopera Johna Rydera...''

Photobucket

''Autostoper'' je definitivno jedan od najboljih filmova u 80-tima i po mojoj ocjeni uz "Night of the Hunter", "TCM" (74' verzija) i "Wolf Creek" najbolji film o serijskim ubojicama, koji nisu fantazijske naravi (svemogući i neuništivi ubojice poput Jasona, M. Myersa ili F. Kruegera).

''Autostoper'' je stekao kultni status, režirao ga je tada debitant Robert Harmon, a glumili su Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh i C.Thomas Howell. Istina, kritičar Roger Ebert isprva mu je dao nula zvjezdica, ali s vremenom su i kritičari i publika počeli primjećivati kako u poplavi slashera koji su vladali 80-tih, napeti i uznemirujući triler o zagonetnom ubojici odskače od ostalih. Film je nudio kompleksni lik ubojice koji je imao ambivalentnu, a neki kažu i homoerotsku vezu sa svojom žrtvom.

Photobucket

Posebno se u filmu istaknuo Rutger Hauer, sigurno jedan od najboljih glumaca današnjice (koji se nažalost malo izgubio u mutnim vodama niže B lige filmova, no ipak se vraća u A ligu a sve zahvaljujući George Clooneyu) i stvarno ne bih mogao zamilsiti niti jednog drugog glumca u ulozi psihopata Johna Rydera.
Hauer je odglumio taj lik perfektno i dao mu ono što većina filmova o serijskim ubojicama nema, a to je ona potrebitu relanost ili da si dozvolim reći koliku toliku ljudsku crtu (koliko god bio lud on ipak dobiva ožiljke, krvari i td.. a sve se to vidi u sceni kad Jim Johna izbaci iz auta, a ovaj ostane ležati u nesvjesti na cesti).
Same Hauerove crte lica i magleni pogled ocrtavaju jaku inteligenciju iza koje je osoba koja uživa u ubijanju, pa tako samo njegova mimika govori puno toga prije nego njegov lik i izgovori riječ. Jednom riječju Hauerova dojmljiva gluma nam prikazuje jednog opakog 'bez puno zajebavanja' i jezivog bad guya.

Photobucket

I ostali su glumci odglumili vrlo dobro svoje uloge (izdvojio bih slatku J. J. Leigh, koja je bila na početku svoje bogate karijere; dok je C. Thomas Howell utonio u B produkciju i ovaj film će mu izgleda biti vrhunac karijere) pa kad se to posloži sa odličnim scenarijem (Eric Redov prvjenac), režijom (također R. Harmonov redateljski prvjenac) i montažom (Urioste), te predivnom fotografijom (Seale) imamo vrlo napet (predivna slow motion scena na benzijskoj pumpi, jezovita scena čerečenja) film od početka do kraja, sa dosta napetih scena.

Photobucket

Tko nije gledao film morao bi što prije, jer ovako nešto se ne smije propustiti...

- 11:47 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod