četvrtak, 26.11.2009.

Maska crvene smrti

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 27.11.2009. u 21.00 h

Maska crvene smrti (The Masque of the Red Death)(1964.)

Photobucket

Režija: Roger Corman
Scenarij: Charles Beaumont & R. Wright Campbell po pripovjetkama E. A. Poea "The Masque of the Red Death" i "Hop-Frog"
Uloge: Vincent Price, Hazel Court, Jane Asher, David Weston, Nigel Green, Patrick Magee, Skip Martin, Verina Greenlaw

Photobucket

Obožavatelj Sotone, princ Prospero poziva nekoliko desetina lokalnih plemića u svoj zamak kako bi ih zaštitio od nadolazeće kuge, ''Crvene smrti''. Prospero naređuje svojim gostima da se pojave na maskenbalu i u sred opće atmosfere razvrata i nemorala, on primjećuje pojavu misterioznog stranca s kapuljačom, odjevenog u crvenu odoru.

Photobucket

Vjerujući da se iza te maske krije njegov gospodar Sotona, Prospero biva užasnut otkrivanjem njegovog pravog identiteta...

Photobucket

Bez obzira što sam veliki ljubitelj Vincenta Pricea, kao i njegovih filmova koje je režirao Corman, a koji su inspirirani djelima E. A. Poea, zadržat ću objektivnost ako kažem da je ovo fantastičan film, možda i najbolji na kojima su njih dvojica radili, pravi klasik horor umjetnosti i obavezno djelo za svakog iskrenog ljubitelja horor žanra.

Photobucket

Kao i obično, u "Price-Corman-Poe" filmovima, priča je naravno fenomenalna, režija perfektna, lokacije i scenografija, kao i kostimografija odlične, Price je briljantan u ulozi zlog princa, ali i ostali glumci su vrlo dobri.

Photobucket

Ono što bih ja izdvojio dodatno je vrlo zanimljiva režija, Corman je zaista napravio umjetničko djelo, kombinirajući jarke boje kojima je pojačao utiske koji se stiču gledanjem filma. On je sve to odlično uklopio u karakteristični ambijent njegovih filmova potvrdivši da je majstor za stvaranje specifične atmosfere u filmu.

Photobucket

Tamnice, zamak, apsurdni likovi, šokantan preokret, nemoral, sotonizam, najgore ljudske osobine, ali i one najbolje, sve je to ukomponirano zaista savršeno.

Photobucket

Također, treba napomenuti da je i ovaj film imao vrlo mali budžet, a to se gotovo i ne primjećuje. Inače, ovo je treći od sedam filmova Cormana i Pricea po pričama E. A. Poea:

House of Usher
The Pit and the Pendulum
The Maque of the Red Death
Tales of Terror
The Haunted Palace
The Comedy of Terrors
The Raven
The Tomb of Ligeia

Photobucket

- 16:57 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.11.2009.

Psiho

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 20.11.2009. u 21.00 h

Psiho (Psycho)(1960.)

Photobucket

Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Robert Bloch, Joseph Stefano
Uloge: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles, John Gavin, Martin Balsam

Tajnica Marion, umjesto da svome šefu preda klijentovih 40 000 dolara, bježi s novcem u Kaliforniju do svog zaručnika Sama. No prije no što stigne do Samove kuće, zaustavlja se u jednom motelu uz cestu, u kojem radi čudni mladić Norman...

Photobucket

Svoju sklonost prema intervencijama u žanrovsku strukturu klasičnog narativnog filma, Alfred Hitchcock doveo je do vrhunca u Psihu, filmu koji je inaugurirao žanr modernog horora (zajedno s filmom Smrt u očima M. Powella, 1960.) te je, po nekim tvrdnjama, unutar prostora žanrovskog filma pružio mogućnost ''larpurlartističkog'' poimanja medija.

Photobucket

U prvom dijelu filma fokalizator je lik Marion, a u drugom se fokalizacijsko središte gubi i zamjenjuje perspektivama likova Normana, Sama, Lile i Arbogasta te, naposljetku, i psihijatra koji tumači Normanovo psihopatološko stanje. Ubojstvom Marion u prvom dijelu filma junakinju s kojom se publika identificira, redatelj drastično podriva zakonitosti klasične naracije, dok u drugom dijelu, kombiniranjem različitih fokalizatora, uskraćuje mogućnost trajnije identifikacije s bilo kojim od likova, sprečavajući gledatelja da konačnu pobjedu Lile i Sama doživi kao katarzu.

Photobucket

Štoviše, činjenica da su likovi Sama i Lile bezlični, osobito u usporedbi s Marion, gledatelja može uputiti na suosječanje s podrobnije razvijenim likom Normana, posebno s obzirom na pretposljednju scenu u kojoj ''majka'' posve zavlada njime. Stoga je R. Wood postavio tezu o samom gledatelju kao protagonistu filma.

Photobucket

Sam film se također tumači i kao modernističko ostvarenje, a sobzirom na žanrovski kontekst, katkada čak i kao anticipacija postmodernizma.
(izvor: D. Radić, HFL, 2003.)

- 13:26 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 13.11.2009.

Dracula

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 13.11.2009. u 21.00 h

Drakula (Dracula)(1931.)

Photobucket

Režija: Tod Browning
Scenarij: Hamilton Deane po romanu Bram Stokera
Uloge: Bela Lugosi. Dwight Frye, Edward Van Sloan, Helen Chandler, David Manners

Film počinje sa za to doba zasigurno vrlo zastrašujućem prizoru vožnje kočijom kroz transilvanijske planine te dolaskom u malo selo gdje svi pričaju mađarskim jezikom (mađarski jezik u toj mističnoj atmosferi zabačenog zaselka je davao dodatnu jačinu cijeloj sceni, a i tada je Transilvanija spadala pod Mađarsku, pa se radi toga ne spominje rumunjski jezik). Mladi trgovac nekretninama Renfield dolazi do Draculinog dvorca na potpisivanje ugovora o preseljenju u Englesku. Ubrzo Dracula od njega radi svoga slugu, koji mu pomaže pri migracijama Transilvanija - Engleska te dan-noć.

Photobucket

U Engleskoj Dracula upoznaje Van Helsinga, njegovog prijatelja Dr. Jack Sewarda, te Minu i Lucy. Ako ste gledali ikoju ekranizaciju Dracule, znate da se radnja vrti ponajviše oko Draculinog odnosa prema Mini, te Van Helsingovog pokušaja “spašavanja” cijele situacije.

Photobucket

Od posebnosti u filmu, prije svega valja izdvojiti vizualni izgled i perfektna gluma, posebno legende žanra Bele Lugosija.

Vizualni izgled – naime, cijela scenografija Draculinog dvorca u ovom filmu, zapravo postaje “defaultna” scenografija u većini horror filmova. Napušteni dvorac, ogromne sale, visoke kružne stepenice, paukove mreže, štakori, šišmiši...

Photobucket

Gluma – Bela Lugosi je neprikosnoven, po meni najbolji Dracula kojeg sam gledao. Njegovo lice je savršeno, potpuno jezovito, obrva na jednom oku mu je uvijek malo povišena tako da ga gledajući u oči nemožeš ostati ravnodušan. Bela tada još nije govorio engleski, već je napamet učio dijelove scenarija kako bi mu bili pročitani, i možda baš radi toga neke njegove rečenice djeluju perfektne, potpuno impresivne. Druga osoba koja svojom glumom oduzima dah je Dwight Frye, koji je glumio manijakalnog Rensfielda. Čovjek je radio takve grimase i toliko promijenio glas, da se stvarno ne sjećam kada sam vidio tako dobro odglumljenog luđaka. Frye je kasnije glumio u još par filmova klasičnih Universalovih monstera. Mora spomenuti i Edward Van Sloana, karakternog glumca, specijalista za “austrijske profesore”, koji je utjelovio lik Van Helsinga.

Photobucket

Makar film ima malo čudniji kraj za modernoga gledatelja (prenaprasni završetak), Dracula je definitivno jedno od remek djela horror žanra. Kako je sniman prije skoro osamdeset godina, maestralno je vidjeti kako se režiser Tod Browning, koji je inače bio specijalist za nijeme filmove, pokušava prilagoditi zvučnim filmovima. Radi ovoga u Draculi ima podosta dužih scena, bez razgovora, zvukova, koje djeluju čak vrlo zanimljivo. Prema povjesničarima filma, kamerman Karl Freund je zapravo zaslužan za cjelokupni vizualni aspekt filma, jer je svojim inovativnim metodama kadriranja i snimanja uspio dočarati, tada vrlo strašnu atmosferu.

Photobucket

- 11:37 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 11.11.2009.

Horor filmovi na Palubi7

Nakon kratke stanke krećemo s novim ciklusom. Ovoga puta to je ciklus horor filmova. Nadamo se da ćete uživati.

13.11.2009.
Drakula (Dracula)(1931.)
Režija: Tod Browning

20.11.2009.
Psiho (Psycho)(1960.)
Režija: Alfred Hitchcock

27.11.2009.
Maska crvene smrti (The Masque of the Red Death)(1964.)
Režija: Roger Corman

4.12.2009.
Noć živih mrtvaca (Night of the Living Dead)(1968.)
Režija: George A. Romero

11.12.2009.
Suspiria (1977.)
Režija: Dario Argento

18.12.2009.
Predbožićna noćna mora (The Nightmare Before Christmas)(1993.)
Režija: Henry Selick

Sve projekcije su i dalje petkom u 21 sat u Radničkom domu.
Vidimo se!



- 20:48 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 10.11.2009.

Festival Dokumentarnog rock filma u SB


Photobucket

U organizaciji tri brodske udruge; Paluba 7 (http://paluba7.blog.hr ), Cluba Arta (www.arta-sb.hr), PUŽ (www.myspace.com/puzsb) i vinkovačke udruge Rare (www.dorf-vk.com)
U Prostorijama cluba Arta(Petra Krešimira IV 58) održat će se projekcija dokumentarnih rock filmova s ovogodišnjeg trećeg po redu dORF-a koji je održan u Vinkovcima.
Projekcije će se održati tri subote za redom i to 14., 21. i 28. studenog. 2009. s početkomu 18.00 h. Festival će se održati u sklopu mjesec dana borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.) uz pomoć Županijskog centra za prevenciju ovisnosti i Grada Slavonskog Broda(www.slavonski-brod.hr)



Upad na projekcije je besplatan.
U klubu postoji šank (pivo 9 kn).

Svi su pozvani.

Vidimo se !

Popis filmova po danima:

Subota, 14.11.2009.

1.THE FALL 60'
2.DIRTY OLD FESTIVAL 2007 37'
3.SLOBODA ILI NIŠTA 33'
4.NON-STOP 87'
5.KIKE TURMIX 44'

Subota, 21.11.2009.

1. TETA LIZA 30'
2.THE CINKUŠI 27'
3.OLAH VINCE – NA NIČIJOJ ZEMLJI 29'
4.ONE MAN IN THE BAND 83'
5.ARSEN – BROD U BOCI 48'

Subota, 28.11.2009.

1.***METAL no1 96'
2. METAL no.2 93'
3.DEČKO SA STRANE 13'
4.PUT THE NEEDLE ON THE RECORD 83'

Evo i kratkog opisa filmova koje ćemo prikazati:

14.11.2009.

1. ***THE FALL – Wonderful and frightening world of Mark E.Smith (hrv.titl)
Redatelj: Dione Newton (Engleska)
Godina proizvodnje:2008
Produkcija:BBC
Trajanje: 60' (hrvatska premijera)

Mark E.Smith je zadužio britansku pop kulturu, svojim tvrdoglavim inzistiranjem na obrascu kojim je stekao veliki broj fanova naravno i u Hrvatskoj. Repetitivna bas dionica, inteligentni tekstovi promrmljani na tako rijetko prikladan način, diskografija koja živahno prati trendove i ostaje tako jedinstvena – da ne pretjeramo, BBC je snimio 60 minutnu pohvalu svim Smithovim ludorijama, pokojni John Peel ga je obožavao, mi smo sa oduševljenjem pogledali ovaj film, a nadamo se da ćete i vi. Nakon Dead Moon i Billy Childisha, ovo je treća DORF epizoda u našoj seriji Tajna povijest rocka.

2. DIRTY OLD FESTIVAL 2007
Redatelj: Vjeran Pavlinić (Hrvatska)
Godina proizvodnje: 2008
Produkcija:Dirty Old Empire
Trajanje: 37'
www.dirtyoldempire.com

Kratak promotivni film o Dirty Old Festivalu, jedinom slavonskom pravom punk/rock festivalu, koji se održava svako ljeto u Velikoj kraj Požege. Odlično ocrtana atmosfera, nastupi sjajnih underground bandova i opušteno druženje u prekrasnom ambijentu trebali bi pogledati ne samo oni koji su se neki put i našli na onom proplanku. Ove godine će proslaviti 10. izdanje i mi na ovaj način šaljemo čestitke i podržavamo Igora i ekipu.

3. SLOBODA ILI NIŠTA
Režija: Nenad Popović, Srbija
Godina proizvodnje: 2007.
Trajanje: 33'
Malo je r´n´r bandova s ovih prostora ustrajalo i časno obranilo sve pokliče s prvog albuma. Beogradski Partibrejkersi su jedan od tih bendova i napokon su dobili zasluženi film. Ovo je film za sve one koji ne mogu zamisliti dobar provod bez energije "Hiljadu godina" ili "Kreni prema meni", i one koji su sve ove godine izdržali lakše uz njihove pjesme i stav.

4. ***GOGOL BORDELLO NON-STOP (hrv.titl)
Redatelj: Margarita Jimeno (SAD)
Godina proizvodnje: 2008
Produkcija:Hoptza Films
Trajanje: 87' (hrvatska premijera)
www.hoptzafilms.com

5. *KIKE TURMIX
Redatelj: Roger Sommerseth (Norveška)
Godina proizvodnje:2007
Produkcija:Orange production
Trajanje: 44' (hrvatska premijera)
www.orangeproduction.no

Photobucket

Punk rock scena 90-ih godina ne može se zamisliti bez banda Pleasure Fuckers, čiji koncerti diljem svijeta zauzimaju posebno mjesto u očima i ušima posjetitelja. Kike Turmix je bio pjevač, pokretačka snaga i kakolisveveć neće biti zapisano u nekim enciklopedijama. Kike je osim toga bio koncertni promotor, povezivao Skandinaviju i Ameriku (kompletna A-liga skandinavskih rock prvaka – Hives, Hellacopters, Nomads... - se pojavljuje u filmu i dirljivo se prisjeća zajedničkih trenutaka), zaljubljen u tu sjajnu muziku, taj vražji rock and roll. Ovo je posveta njegovoj strasti i emocijama, hrvatska premijera, a mi nazdravljamo u Kikeovo ime.

21.11.2009.

1. TETA LIZA
Redatelj: Branko Ištvančić (Hrvatska)
Godina proizvodnje: 2004.
Produkcija: HRT
Trajanje: 30' (eng.titl)
www.istvancic.com
Nagrađivani redatelj dokumentarnih filmova snimio je svojevrsnu posvetu - kako je nazivaju -„međimurskoj Cesaria Evori“. Sjajna teta Liza zaslužila je ovaj&ovakav film, baš u produkciji HRT, svojom biografijom, karizmom i - svojim vokalnim sposobnostima. Međimurska melankolija nije još dobila ovakvu celuloidnu pohvalu i nadamo se da će i Cinkuši i Kries i ostali učiniti da hrvatska etno baština dobije primjerenu ulogu, kako u hrvatskim okvirima, tako i malo dalje.

2. THE CINKUŠI (eng.titl)
Redatelj: Ljiljana Šišmanović (Hrvatska)
Godina proizvodnje:2008
Produkcija:HRT
Trajanje: 27'
Etno punk, ili koja već kovanica s predznakom etno u nas nije imala ovako kvalitetnog predstavnika. Irci su imali Poguese, Pariz je imao Mano Negra, a mi se iskreno nadamo da će Cinkuši imati još dovoljno nabrijanih koncerata i gemišta da nastave ovim kreativnim tempom. Nastala u produkciji HRT, polusatna priča Ljiljane Šišmanović o snimanju njihovog spota koja dovoljno duboko zadire u njihovu povijest, prilika je da upoznate mladog Petricu Kerempuha koji je slušao Ramonese…

3. OLAH VINCE – NA NIČIJOJ ZEMLJI
Redatelj: Miro Karadžić (Srbija)
Godina proizvodnje:2008
Produkcija:Moćni AG
Trajanje: 29' (hrvatska premijera)

Photobucket

Priča o Olah Vinceu, romskom glazbeniku iz Novog Sada koji je svojim tehniciranjem istupio iz svijeta etno glazbenika, i već odavno sa svojim Earth Wheel Sky Band uživa status miljenika jazz publike i kritike. Nažalost, priča o njegovim sunarodnjacima glazbenicima je toliko izlizana i medijski istrošena, postala je sastavnim dijelom stereotipa, da ovakvi virtuozi ostaju po strani. Ovaj film prati zanimljivu karijeru i prikazuje Vinceov stvaralački svijet i njegova razmišljanja.

4. ONE MAN IN THE BAND (hrv.titl)
Redatelj: Adam Clithorae (Engleska)
Godina proizvodnje:2008
Produkcija:Adam Clithorae
Trajanje: 83'
www.onemanintheband.com

Nagrađivani dokumentarac o one man bandovima, zanimljivom pokušaju da se svi oni zvukovi i šumovi u glavi autora prenesu zainteresiranima, u solo varijanti: samo ja i vi, pa da vidimo. Maštovita tehnička rješenja, motivacija i razlozi zbog kojih su se odlučili na ovakvu borbu, mogu izazvati vašu simpatiju, ali i potaknuti vas da se odlučite za nešto slično. Možete ovaj film promatrati i kao sociološku studiju, ali mi vam to ne bi preporučili…Pogledajte kako su Man From Uranus i ostali otkrili da im glazba zvuči bolje ako ju sviraju sami

5. ARSEN – BROD U BOCI
Redatelj: Mirko Duić (Hrvatska)
Godina proizvodnje:2008
Produkcija:mFILM
Trajanje: 48'

Nije fora u ovom kratkom opisu spominjati Arsena i njegovu ulogu u svjetskoj revoluciji – on je kulturni spomenik hrvatskog naroda a filmovi kao što je ovaj, samo su mali spomenik njegovoj kreativnosti i glazbenom talentu. Arsen govori o svom životu i umjetničkom radu, glazbenom stilu, komentira sadašnjost i prošlost. Plus snimke s koncerata. Prava poslastica za sve koji ga vole. Prvi uradak mladog i perspektivnog autora, premijerno prikazujemo.

28.11.2009.

1. ***METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY (hrv.titl)
Redatelji: Scot McFadyen, Sam Dunn (Kanada)
Godina proizvodnje: 2005
Produkcija: Banger Productions inc.
Trajanje: 96' (hrvatska premijera)
www.sevillepictures.com

Projekcije ova dva sjajna filma talentiranog dvojca Scot&Sam mala su isprika ljubiteljima heavy metal glazbe zbog dosadašnjeg zanemarivanja... Ali dug vraćamo vrlo galantno. U ovom nagrađivanom filmu radi se o autorovoj intimnoj priči, spretno duhovito i iskreno ispričana kratka povijest žanra, na tehnički briljantan način – vodič za početnike, u maniri M.Palina, a svi koji su srcem i dušom zavoljeli HM, sa užitkom će pogledati prvake žanra kako u nadahnutoj izvedbi objašnjavaju Obožavatelju. Sve ono što ste oduvijek htjeli znati…

2.***GLOBAL METAL (hrv.titl)
Redatelji: Scot McFadyen, Sam Dunn (Kanada)
Godina proizvodnje: 2008
Produkcija: Banger Productions inc.
Trajanje: 93' (hrvatska premijera)
www.metalhistory.com

Nastavak dokumentarne uspješnice, rekli bi u domaćim medijskim najavama. Mi ćemo reći samo da u ovom filmu Sam&Scot idu dalje i dokazuju pobratimstvo lica u HM svemiru – da je metalac u Kini, Izraelu, Hrvatskoj ili Americi uvijek samo to, bez obzira na globalizaciju i sve ostale otežavajuće okolnosti. Jako zanimljivo metal putovanje po svim meridijanima, gotovo antropološki detaljno, a opet tako duhovito i zabavno…Prilika da pogledate u 2 dana ovakva 2 dokumentarca se ne propušta, ma koliko vi voljeli heavy metal. I samo da naglasimo: Scot i Sam su autori službenog dokumentarca o Iron Maiden, a veće HM pohvale u svijetu filma ne možete zamisliti.

3. DEČKO SA STRANE
Redatelj: Marina Jurišić (Hrvatska)
Godina proizvodnje:2008
Produkcija:SKIG, Gunja
Trajanje: 13'
www.skig.hr

Gunja je zbog prof.Krunića i studija SKIG postala rasadnik filmskih talenata i dokaz da se poštenim i kvalitetnim radom i u našoj zemlji mogu odgojiti i pripremiti mladi ljudi koji imaju šta za reći i znaju kako to artikulirano izvesti. Primjer na koji smo ponosni je ovaj film i nadamo se da će Marina nastaviti jednako sjajno kao što je to napravila u ovoj vinjeti. I vjerujemo da će iz SKIG laboratorija doći još sličnih filmova, kao najbolji primjer drugima da se može dobro snimiti, kad se hoće

4. PUT THE NEEDLE ON THE RECORD (hrv.titl)
Redatelj: Jason Rem (SAD)
Godina proizvodnje: 2006
Produkcija:REM Entertainment, Inc.
Trajanje: 83'
www.dj-film.com

Za sve ljubitelje elektroničke glazbe, nadahnuto putovanje od samih početaka plesne glazbe, do danas. Jason Rem je u Miamiju, na DJ godišnjoj konferenciji imao priliku susresti se sa svim važnijim DJima i producentima. I jako dobro ju je iskoristio: priča o DJ kulturi, sa vrhunskim soundtrackom, funkcionira i kao ugodna zabava i kao sjajan dokumentarac o vrlo široko definiranom pojmu. Ako ste i najmanji fan dance glazbe, nemojte propustiti ovu priliku i pogledajte film na velikom platnu, iako nije pristojno zaplesati u kazalištu. A prilika da vidite svoje omiljene DJ heroje (Deep Dish, Charles Feelgood, Dieselboy, Josh Wink…) uz kadrove prepune rasplesane i nesputane energije – nemojte poslije reći da vas nismo upozorili.

Upad na projekcije je besplatan.
U klubu postoji šank (pivo 9 kn).

Svi su pozvani.

Vidimo se !

- 19:18 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod