petak, 10.12.2010.

Vod smrti

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 10.12.2010. u 21.00 h

Vod smrti (Platoon)(1986.)

Photobucket

Režija: Oliver Stone
Scenarij: Oliver Stone
Uloge: Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen, Johnny Depp, Forest Whitaker, Francesco Quinn

Klasik Olivera Stona priča je o odredu mladih vojnika koji se u prašumama Vietnama prvi puta suočavaju sa strahotama rata.

Photobucket

Ukoliko tražite film koji će vam ukazati na strahote ratovanja iz prvog lica, vaša potraga završava ovdje. Redatelj Oliver Stone govori o odredu mladih vojnika koji dolaze na Vietnamsku bojišnicu. Kao inspiraciju za film, Stone je uglavnom koristio vlastita iskustva iz Vietnama.

Photobucket

Glavna je uloga pripala mlađahnom Charliu Sheenu koji glumi dorovoljca Chrisa Taylora. Zajedno sa svojom jedinicom Taylor se od prvog dana našao u žarištu sukoba, usred paklene Vietnamske prašume. Već tjedan dana kasnije, potpuno shrvani, psihički uništeni Taylor požaliti će što se dobrovoljno prijavio.

Photobucket

Izvrsnom Sheenu pridružuju se ništa manje uvjerljivi kolege i suborci; Tom Berenger u ulozi strogog, zlobnog narednika i William Dafoe kao nadasve moralni lik, također narednik. Česti sukobi Berengera i Dafoea pomalo su ironični uzevši u obzir podatak da je do Platoona Berenger uvijek glumio pozitivce, a Dafoe teroriste. Podsjetimo, Dafoe je došao i do uloge Isusa Krista.

Photobucket

Osim njih valja spomenuti i današnje velike zvijezde, tada anonimce; Foresta Whitakera, Johna C. McGinleya i Johnnyja Deppa.
(izvor: Filmski.net)

- 09:16 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.12.2010.

Volite li miris napalma?

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 03.12.2010. u 21.00 h

Apokalipsa danas (Apocalipse Now)(1979.)

Photobucket

Režija: Francis Ford Coppola
Scenarij: John Milius, Francis Ford Coppola
Uloge: Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen, Laurence Fishburne, Dennis Hopper, Harrison Ford

Photobucket

Kapetan Willard (Martin Sheen) poslan je u naoko nemoguću misiju od strane američke vojske. Mora pronaći i svrgnuti s vlasti zloglasnog bivšeg velikog poručnika Kurtza(Marlon Brando) koji, na čelu svojevrsne vojke/sekte upravlja djelom Vietnama krvoločnim metodama.

Photobucket

Što duže traje njegovo putovanje, njegova postrojba sve je više obuzeta što drogom, što samom džunglom koja tjera strah u kosti. Jedan po jedan, njegovi vojnici bivaju ubijeni dok Willard polako shvaća da je poslan na put bez povratka.

Photobucket

Film je bio nominiran za 8 Oskara 1979. godine, a osvojio je dva. Marlon Brando ('The Godfather trilogija', 'On The Waterfront'), Martin Sheen ('The American President', 'Wall Street'), Laurence Fishburne ('The Matrix'), uz Roberta Duvalla ('Gone in 60 Seconds', 'The Godfather'), Harrison Ford ('Star Wars', 'Indiana Jones trilogija', 'Air Force One') te Dennis Hopper ('Easy Rider', 'Speed', 'True Romance') čine zvjezdanu glumačku ekipu ovog klasika.

Photobucket

Krajem 70-ih, Francis Ford Coppola imao je status redatelja koji će, kakve god gluposti snimao i radio, biti zauvijek veličan. Dakako, The Godfather i njegov podjednako fascinantan nastavak bili su krivci za sve. Ipak, veliki majstor se odlučio pozabaviti, još uvijek svježe bolnim, ratom (iako je temelj Conradov roman Srce tame, u kojem je radnja smještena na početak 20.st.) , poznatim po obilnim kišama i čudnim, opasnim prašumama, ali i svakodnevnim napalmiranjem svega što je djelovalo protivno američkim uvjerenjima. Coppola je odvukao ekipu na Filipine i proživio snimanje koje je postalo jednako popularno kao i film (nevjerojatan dokumentarac iz ‘91). Naime, Brando je bio potpuno nepripremljen, Sheen (koji je zamijenio prvotno izabranog Harveyja Keitela) je doživio srčani udar, oluja je raznijela polovicu setova, a posuđeni helikopteri morali su biti vraćeni filipinskoj vladi zbog gušenja nekakvih nemira. U nekom času se Francis sigurno zapitao čemu sve to, nakon što ga je Kum doživotno osigurao. Srećom po sve nas, nije odustao i hvala mu na svemu.

Photobucket

Na kraju, ponovit ćemo kako Apokalipsa, doista, nije za svakoga. Mistična, pomalo snolika, u kombinaciji s krajnjom brutalnošću rata i nepredvidljivošću radnje i likova, ponekad djeluje teško probavljivo. No, ako se od nečega ograđuje, to su klišeji. Originalna, specifična i neponovljiva, ona predstavlja film koji stoji sam za sebe, u vlastitom svijetu i stvara jedinstvenu atmosferu. Davno prije (s razlogom) razvikanih Platoona i Full Metal Jacketa, čedo neponovljivog umjetnika bilo je i kontroverzno i optužujuće, ponajviše zahvaljujući spomenutom odmaku od stvarnosti, u, ironično, funkciji stvaranja krajnje realnosti. Bizarna ratna priča koja ostavlja vrlo dubok i uznemirujući dojam.

Photobucket

- 18:14 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod