petak, 29.10.2010.

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 29.10.2010. u 21.00 h

Stanar (The Lodger: A Story of the London Fog)(1927.)

Photobucket

Režija:Alfred Hitchcock
Scenarij: Marie Belloc Lowndes (prema romanu Eliota Stannard)
Uloge: Marie Ault, Arthur Chesney, Ivor Novello, Malcolm Keen

Izvorni Hitchov scenarij svojevrsna je prerada priče o Jacku Trbosjeku smještena u London kojim harači serijski ubojica sa specijalnim afinitetom ka istrebljivanju plavuša. U isto vrijeme, u kuću Bountingovih useljava novi stanar, Jonathan Drew, koji ima pomalo čudne sklonosti.

Photobucket

Mladić se noću često iskrada u londonsku maglu, a u sobi ima sliku plavuše. Kad se lijepa plavokosa Daisy, kćerka Bountingovih, spetlja s Drewom, njen ljubomorni dečko Joe optuži mladića da je on serijski ubojica...

Photobucket

Stanar: Priča o londonskoj magli iz 1927. bio je vrlo uspješno kritično i komercijalno djelo. Kao i mnoga njegova ranija djela i ovo je inspirirano ekspresionizomom i snimljeno je u Njemačkoj. U njemu su plavuše usmrćivane davljenjem i novi stanar (glumi Ivor Novello) koji živi na katu obitelji Bunting pada pod jaku sumnju. To je prvi pravi hičkokovski film koji koristi tehnike kao što su "krivi čovjek".

Photobucket

Inače, Hitchcock se u jednom razgovoru povjerio Francoisu Truffautu kako, unatoč tome što je prije njega već snimio dva filma, 'Stanara' smatra svojim prvijencem.

Photobucket

- 00:40 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 22.10.2010.

Mahnitost

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 22.10.2010. u 21.00 h

Mahnitost (Frenzy)(1972.)

Photobucket

Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Anthony Shaffer
Uloge: Jon Finch, Barry Foster, Billie Whitelaw, Anna Massey, Bernard Cribbins, Vivien Merchant, Michael Bates, Jean Marsh

Richard Blaney radi kao konobar u kafiću, a ogorčeno da otkaz, nakon što ga šef nepravedno optuži za neplaćanje vlastitih računa u kafiću.

Po odlasku iz kafića, odlazi u posjet starom prijatelju Robertu Rusku, vlasniku obližnje trgovine. S obzirom da je ostao potpuno švorc, odluči posjetiti bivšu suprugu Brendu Margaret-Blaney. Ona je nakon razvoda braka, razočarana zbog besmislenog života nekad ambicioznog vojnog pilota Richarda, otvorila agenciju za spajanje samaca.

Photobucket

Prvo se posvađaju, a nakon burne rasprave, ona ga pozove na ručak. Njihovu svađu čula je njena tajnica Monica Barling ali i Robert Rusk. Rusk ubrzo posjeti Brendu i počne joj se napadno nabacivati, a kad ga ona odbije, zadavi je kravatom. Richard se ponovo vraća do Brendina ureda, ne nalazi nikoga i odlazi u prihvatilište, ali tajnica, vraćajući se s pauze, ga vidi kako ulazi i izlazi.

Photobucket

Ona pronalazi ubijenu šeficu, a Richard novac, koji mu je Brenda ostavila u kaputu. Policijski inspektor Tim Oxford, nakon očevida i razgovora s tajnicom zaključi da je Richard 'ubojica s kravatom', kojeg već neko vrijeme pokušava uhvatiti.

Film je temeljen na djelu Goodbye Piccadilly, Farewell Leicester Square koje je napisao Arthur La Bern. Scenarij za film napisao je Anthony Shaffer.

Photobucket

Nakon nekoliko neuspješnih špijunskih filmova, Hitchcock se konačno vratio na žanr kriminalistike i ubojstva. Priča je tipična za Hitchcocka: nevin čovjek optužen je za zločin koji nije počinio uz pomoć jako slabih dokaza. Mnogi kritičari smatraju ovaj film zadnjim velikim Hitchcockovim filmom i povratkom u formu nakon dva špijunska filma.

Photobucket

Radnja cijelog filma smještena je u London što je bila promjena jer je Hitchcock većinu svojih filmova to tad snimao u SAD-u.

- 10:26 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 15.10.2010.

Sjever - sjeverozapad

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 15.10.2010. u 21.00 h

Sjever-sjeverozapad (North by Northwest)(1959)

Photobucket

Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Ernest Lehman
Uloge: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Martin Landau

Photobucket

Uglađen i kulturan, dvaput ženjen i razveden, Roger Thornhill (C. Grant) stjecajem se okolnosti nađe uhvaćen u mreži intrige nakon što ga zamjene za međunarodna špijuna.

Photobucket

Tako se njegov miran život odjednom preokrene - kidnapira ga tajanstveni Phillip Vandamm (J. Mason), namjeste mu optužbu za umorstvo, i nađe se u bijegu, potpomognut od lijepe no misteriozne plavuše Eve (E. M. Saint)...

Photobucket

Pustolovni špijunski triler 'Sjever sjeverozapad' jedan je od najpoznatijih i najboljih filmova legendarnog Alfreda Hitchcocka, svojedobno proglašenog za najboljeg redatelja 20. stoljeća. Nominiran za Oscara u 3 kategorije, Hitchcockov film imponira uzbudljivom pričom, bogatim karakterima, izvrsnim dijalozima, nadahnutim humorom i majstorskom naracijom, te iznad svega genijalnom režijom. 'Sjever sjeverozapad' je posljednji Hitchcockov film u kojem nastupa jedan od njegovih najomiljenijih glumaca, također legendarni Cary Grant.

Photobucket

- 10:20 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 08.10.2010.

Vrtoglavica

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 08.10.2010. u 21.00 h

Vrtoglavica (Vertigo)(1958.)

Photobucket

Režija: Alfred Hitchcock
Scenario: Alec Coppel, Samuel A. Taylor
Uloge: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore, Henry Jones

John 'Scottie' Ferguson nekad je radio kao detektiv u San Franciscu, ali odustao je od tog poziva nakon što mu se dogodila tragedija na radnom mjestu.

Jedne noći John 'Scottie' Ferguson je lovio nekog kriminalca, koji je trčao po gradskim krovovima, spotaknuo se te jedva uspio uhvatiti za oluk. Kolega policajac mu je pokušao pomoći, ali mu je proklizila noga, pao je i izgubio život.

Photobucket

Od tada, ionako emotivan John, počeo se panično bojati visine. Jednog dana stari prijatelj zamolio ga je za pomoć. Njegova supruga Madeline pati od psihičkog poremećaja, koji se manifestira time što gubi osjećaj za vrijeme. Tako Madeline zna satima lutati gradom, nakon toga se uopće ne sjećajući gdje je bila.

Zabrinuti suprug uposlio je Johna da je prati, a ovaj je otkrio da često dolazi u muzej i promatra jednu sliku. Na slici je Carlotte, djevojka koja se ubila sa 26 godina. Pokopana je na malom groblju ispod zvonika, a nakon što je John jedva spasio Madeline od samoubilačkog skoka u more, nije mogao ni slutiti da će ponovo pokušati samoubojstvo skokom s crkvenog zvonika.

Photobucket

Vertigo, izazvan strhom od visina, također se može svrstati pod pojam:čisti Hitchcock što podrazumijeva vizualne inovacije, priča sa kojom nikad niste načisto jer se stvari odvijaju mimo onoga što se očekuje te efekti filmskog soundtracka koji pravi tenziju u momentima kada im dramaturški nema mjesta. I još nešto: brilijantni James Stewart i Hitchcockova opsesija hladnim plavim ženama u Vertigu otjelovljena likom kojeg tumači Kim Novak (za ulogu je prvobitno planirana Vera Milles ali je ulogu morala odbiti zbog trudnoće).

Photobucket

Film je međutim dugi niz godina bio nepravedno zanemaran, ignoriran od strane američke kritike i redovno izostavljan sa lista tzv.klasika.Dobio je samo dva Oskara (za zvuk i tzv.art direction), dok su poptuno ignorirane vrhunske filmske uloge Stewarta i Novak. Nepravda je donekle ispravljena, pa je Vrtoglavica svoje ponovno izdanje doživljela 1997. godine i redovno se ubraja među 10 najboljih filmova svih vremena.

Photobucket

I zaista, film se može promatrati kroz dvije prizme: jedna je psihološka, druga filozofska jer dolazimo do zaključka da je sadšnjost konstruisana slikama prošlosti ili je prošlost samo dio našeg uma kojem se po potrebi vraćamo. Ili zaključiti da je ovo kompleksna i vrhunska filmska priča

- 14:11 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Uže

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 01.10.2010. u 21.00 h

Uže (The Rope)(1948.)

Photobucket

Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Patrick Hamilton, Hume Cronyn
Uloge: James Stewart, John Dall, Farley Granger, Cedric Hardwicke, Constance Collier

Brandon Shaw i Phillip Morgan dolaze iz dobrostojećih obitelji i prijatelji su od ranog djetinjstva, a žive zajedno u New Yorku u ukusno i luksuzno uređenom stanu.

Photobucket

Jednog dana iz puke zabave i obijesti ubiju svog školskog prijatelja Davida Kentleya tek tako da vide kakav je to osjećaj, smatrajući da je savršeno ubojstvo za njih intelektualni izazov. Zadave ga konopcem i njegov leš sakriju u stanu u staroj škrinji za odjeću.

Photobucket

David je za njih bio inferiorno biće, a prilikom ubojstva povodili su se za predavanjima svog nekadašnjeg profesora filozofije Ruperta Cadella. On je tvrdio da je za superiorne ljude ubojstvo privilegija. Te večeri u goste su pozvali Cadella, Davidovog oca i strinu, njegovu djevojku Janet i kolegu, koji je u nju zaljubljen.

Društvo provodi ugodno vrijeme u razgovoru i nikom ne pada na pamet da se Davidov leš nalazi u istoj prostoriji. Brandon se sve više uživljava u situaciju i postaje sve slobodniji, dok profesor Cadell počinje sumnjati.

Photobucket

Film je temeljen na kazališnom komadu Uže Patricka Hamiltona, za koji se kaže kako je inspiriran stvarnim ubojstvom 14-godišnjeg Bobbyja Franksa 1924. od strane dvojice studenata Sveučilišta u Chicagu, Leopolda i Loeba koji su jednostavno htjeli pokazati kako mogu izvršiti umorstvo i izvući se. Međutim, obojica su uhićena te su dobili duge zatvorske kazne.

Photobucket

Hitchcock je svaku scenu snimao u segmentima koji su trajali do deset minuta (dužina spremnika filma u kameri), s tim da se svaki segment konstantno premješta od lika do lika u stvarnom vremenu. Nekoliko segmenata završava pomicanjem ili zumiranjem prema objektu (čovjekovu jaknu, ili pozadinu dijela namještaja) ili time da se glumac kreće prema kameri, blokirajući cijeli ekran. Svaka scena nakon toga počinje statičnim kadrom istog objekta. Na ovaj način, Hitchcock je zamaskirao mnoge rezove u filmu.

Photobucket

- 13:32 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod