petak, 22.10.2010.

Mahnitost

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 22.10.2010. u 21.00 h

Mahnitost (Frenzy)(1972.)

Photobucket

Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Anthony Shaffer
Uloge: Jon Finch, Barry Foster, Billie Whitelaw, Anna Massey, Bernard Cribbins, Vivien Merchant, Michael Bates, Jean Marsh

Richard Blaney radi kao konobar u kafiću, a ogorčeno da otkaz, nakon što ga šef nepravedno optuži za neplaćanje vlastitih računa u kafiću.

Po odlasku iz kafića, odlazi u posjet starom prijatelju Robertu Rusku, vlasniku obližnje trgovine. S obzirom da je ostao potpuno švorc, odluči posjetiti bivšu suprugu Brendu Margaret-Blaney. Ona je nakon razvoda braka, razočarana zbog besmislenog života nekad ambicioznog vojnog pilota Richarda, otvorila agenciju za spajanje samaca.

Photobucket

Prvo se posvađaju, a nakon burne rasprave, ona ga pozove na ručak. Njihovu svađu čula je njena tajnica Monica Barling ali i Robert Rusk. Rusk ubrzo posjeti Brendu i počne joj se napadno nabacivati, a kad ga ona odbije, zadavi je kravatom. Richard se ponovo vraća do Brendina ureda, ne nalazi nikoga i odlazi u prihvatilište, ali tajnica, vraćajući se s pauze, ga vidi kako ulazi i izlazi.

Photobucket

Ona pronalazi ubijenu šeficu, a Richard novac, koji mu je Brenda ostavila u kaputu. Policijski inspektor Tim Oxford, nakon očevida i razgovora s tajnicom zaključi da je Richard 'ubojica s kravatom', kojeg već neko vrijeme pokušava uhvatiti.

Film je temeljen na djelu Goodbye Piccadilly, Farewell Leicester Square koje je napisao Arthur La Bern. Scenarij za film napisao je Anthony Shaffer.

Photobucket

Nakon nekoliko neuspješnih špijunskih filmova, Hitchcock se konačno vratio na žanr kriminalistike i ubojstva. Priča je tipična za Hitchcocka: nevin čovjek optužen je za zločin koji nije počinio uz pomoć jako slabih dokaza. Mnogi kritičari smatraju ovaj film zadnjim velikim Hitchcockovim filmom i povratkom u formu nakon dva špijunska filma.

Photobucket

Radnja cijelog filma smještena je u London što je bila promjena jer je Hitchcock većinu svojih filmova to tad snimao u SAD-u.

- 10:26 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod